|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
CorelDRAW - grafika wektorowa - grawerowanie
Sławekkk - 7 Luty 2016, 21:08 Temat postu: grawerowanie Witam proszę wybaczyć że pierwszy post i zaraz zakładanie tematu.
Szukałem na forum odpowiedzi na moje nurtujące pytanie.
Jak przygotować plik by wygrawerować środek kwadratu z pominięciem kolejnego kwadratu który znajduję się w środku ?
W załączniku zamieszczam zdjęcie obiektu, są to drzwi, linie czerwone będą nacięte około 1mm a środkowy kwadrat muszę wygrawerować około 0,5mm z pominięciem kolejnego kwadratu.
Dziękuję za pomoc.
restauro - 7 Luty 2016, 21:09
Witamy na forum.
Nie ma załącznika.
Sławekkk - 7 Luty 2016, 21:16
Teraz już wiem, dziękuję.
Zamieściłem zdjęcie projektu.
kula69 - 7 Luty 2016, 22:03
jeśli to grawer CNC to musisz nadać kolor temu co ma być grawerowane czyli jeśli to ma być wybranie w drzwiach to środkowy prostokąt połącz z z zewnętrznym (wcześniej go kopiując bo ma być obrys grawerowany inaczej o ile zrozumiałem dobrze) i połączonym obiektom nadaj wypełnienie jednolitym kolorem i jeśli był to zlikwiduj obrys, wklej wcześniej skopiowany prostokąt i nadaj mu obrys kolorem rożnym od wypełnienia wcześniejszego obiektu. Reszta zależy od maszyny na której to będzie robione :)
Sławekkk - 7 Luty 2016, 22:17
Witam jest to grawer co2, i obojętnie w jakim kwadracie zrobię wypełnienie to po zapisaniu pliku PLT i zaimportowaniu do programu maszyny to kwadrat jest w środku biały.
Jak włączę grawerowanie to graweruje tylko linie kwadratu :(
bidon184 - 7 Luty 2016, 22:55
ma byc bialy poprostu wez sobie zrob jakis tam prostokat jako tlo i polacz ,i to co biale (bez tla ) bedzie grawerowane)
Sławekkk - 7 Luty 2016, 23:38
Chyba źle coś robię, zrobiłem prostokąt z liniami czarnymi, w nim zrobiłem kolejny prostokąt z liniami białymi.
Zrobiłem połącz i środkowy prostokąt zmienił linie na kolor czarny.
Po załadowaniu pliku w program plotera dalej to samo, albo graweruje linie czarne albo cały środek pierwszego prosto kontu.
Zrobiłem na odwrót, pierwszy prostokąt zrobiłem biały a środkowy czarny, po połączeniu środkowy prostokąt zmienił otoczkę na kolor biały i to samo
restauro - 8 Luty 2016, 09:29
Nie znam się na grawerowaniu , pewnie powinno być coś w tym rodzaju.Wymiarowanie przybliżone na podstawie rysunku. (nie miałem dokładnych danych )
Rysujesz prostokąt , na górnej belce wybierasz szerokość konturu (prostokąt czerwony - 1 mm)
Rysujesz prostokąt wewnętrzny (czarny wybierasz - 0,5 mm ) Krzywymi beziera rysujesz przekątne do wysokości wewnętrznego prostokąta (wybierasz - 1mm) Zamieniasz wszystkie elementy na w obiekty (Przekształć kontur w obiekt ) i spawasz zewnętrzny prostokąt z przekątnymi. Środkowym prostokątem przycinasz przekątne ,inaczej będą na siebie nachodzić a jest cieńszy.
Sławekkk - 8 Luty 2016, 10:44
Dziękuję wszystkim za serdeczną pomoc, kombinowałem kombinowałem aż udało się.
Bez waszych podpowiedzi nie udało by się
Oto efekt, nie rysowałem klamki bo szybciej zrobić prostokąt.
Jeszcze raz dziękuję !!!
restauro - 8 Luty 2016, 11:53
Najważniejsze ,że już wiesz jak to zrobić .
Czy dla grawerki robisz projekt w CorelDraw ? Jeśli tak ,zawsze musisz pamiętać o zamianie konturu w obiekt.
Sławekkk - 8 Luty 2016, 12:12
Nigdy nie grawerowałem i to był pierwszy raz.
Tak projekt robiłem w corelu, teraz już wiem bo bez kontur nie chciał zrobić grawieru.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc z waszej strony.
Sławekkk - 8 Luty 2016, 16:58
Przy okazji zapytam, w corelu narysuję 10 prostokątów o tym samym rozmiarze, i je poukładam blisko siebie i na tej samej wysokości.
Jak zapisze plik, to po ponownym otwarciu prostokąty niektóre zmienią grubość oraz wysokość.
np. prostokąty mają 2mm na 13mm
po zapisaniu o otwarciu prostokąty zmieniają np. na 1,87 i 13,021mm
Są to setne milimetra ale wydaje mi się ze nie powinno do tego dochodzić.
chezare - 8 Luty 2016, 17:03
Nie powinno tak być, jakieś różnice mogą być przy tworzeniu np. pdf, przy grafice rastrowej, ale w tym przypadku po otwarciu pliku powinno być tak samo jak przy zapisie.
bidon184 - 8 Luty 2016, 21:58
dokladnie na mojego nosa to poprostu zapisuje np cm a otwierasz w mm i stad te roznice,ale trza by miec plik zeby cokolwiek sie madrować
Sławekkk - 8 Luty 2016, 22:25
hhh jesli zaczyam projekt od podstaw to z automatu przy otwarciu programu skala jest ustawiona w mm.
i tak robię projekt, więc raczej tu nie leży wina.
Postaram się jutro zlokalizować darmowy upload i wstawię plik
bidon184 - 8 Luty 2016, 22:30
nie ma co lokalizowac hosting masz pod nosem i to nasz http://hostuje.net/
Sławekkk - 9 Luty 2016, 00:34
Dziękuję za namiar, właśnie dodałem plik
http://hostuje.net/file.p...21ce17b13194165
Prostokąty zrobiłem w rozmiarach:
0,825 mm szerokość
15,225 mm wysokość
Po zapisaniu pliku i ponownym otworzeniu go prostokąty niektóre zmieniły szerokość na 0,8 mm.
A czasami zmienią wysokość, w tym przypadku tylko szerokość.
Jeśli poprawię prostokąty które zmieniły rozmiar to po zapisaniu zmieniają inne rozmiar szerokości na 0,8.
I za każdym razem inne
0,020 nie jest to wiele lecz strasznie mnie to irytuje :(
No i jeszcze jedna sprawa, jeśli połączę kilka obiektów razem to po zapisaniu obiekty są rozłączone.
Dodam ze posiadam corela demo i mam zamiar kupić pełna wersje tego oprogramowania.
Może w tym leży problem, że to demo.
chezare - 9 Luty 2016, 02:10
Jeśli chodzi o łączenie, to format do którego zapisujesz grafikę raczej takiej możliwości nie daje.
W ogóle dlaczego zapisujesz do formatu plt? Ta Twoja maszyna nie czyta np. ai albo eps?
Z tego co widzę to różnica powstała wtedy kiedy zapisywałeś plik.
Otwórz ten dołączony i sprawdź czy prostokąty są jednakowe, u mnie taki efekt nie występuje.
Sławekkk - 9 Luty 2016, 09:32
Przy zakupie maszyny podpytałem w jakich formatach zapisywać pliki i powiedziano w PLT, i dlatego takie zapisuję.
Pobrałem plik i wszystkie prostokąty są takie same.
Sprawdzę czy oprogramowanie maszyny przyjmuje pliki w formacie ai i eps, i dam znać.
restauro - 9 Luty 2016, 09:59
Napisz szczegółowo jaka to maszyna.
Sławekkk - 9 Luty 2016, 12:46
Jest to laser co2 sf400 50w
Program do maszyny maschidraw 2016
Tak na szybko sprawdziłem i maschidraw przyjmuje plik AI
więc popołudniu poprawię projekt i zapiszę go w tym formacie i dam znać.
chezare - 9 Luty 2016, 13:11
Być może że do ai trzeba zrobić tak jak w załączniku?
Cysorz - 9 Luty 2016, 18:15
Sławekkk napisał/a: | powiedziano w PLT, i dlatego takie zapisuję. |
Ten format umarł śmiercią naturalną jeszcze w zeszłym wieku...
Trurl - 9 Luty 2016, 19:28
Cytat: | Tak na szybko sprawdziłem i maschidraw przyjmuje plik AI |
Jeśli przyjmuje pliki *.ai, to z pewnością przyjmie wektorowy *.eps (a może nawet *.pdf) wyeksportowany z Corela. Sprawdź to.
restauro - 9 Luty 2016, 19:31
Trurl napisał/a: | Sprawdź to |
eps to właściwie pdf ,więc nic nie powinno stać na przeszkodzie .
Trurl - 9 Luty 2016, 19:37
restauro napisał/a: | [...] zawsze musisz pamiętać o zamianie konturu w obiekt. |
To bardzo cenna uwaga. W pracach przeznaczonych na maszyny tnące nie należy grać grubością linii.
Sławekkk - 9 Luty 2016, 21:43
Trurl napisał/a: | restauro napisał/a: | [...] zawsze musisz pamiętać o zamianie konturu w obiekt. |
To bardzo cenna uwaga. W pracach przeznaczonych na maszyny tnące nie należy grać grubością linii. |
I właśnie czy tu nie leży problem.
Więc tak wszystkie wymienione formaty program przyjmuje bez problemu.
A teraz najciekawsze, próbowałem poprawić wszystkie prostokąty, i zanim to zrobiłem do samego końca to prostokąty same zmieniły rozmiar
Może opisze jak to zrobiłem od podstaw, może leży problem w moim rysowaniu.
Więc tak, zrobiłem jeden kwadrat lecz go nie narysowałem tylko zrobiłem gotowy, i z niego zrobiłem prostokąt.
Jak już miałem jeden gotowy prostokąt, to skopiowałem go xx, i poukładałem je koło siebie.
Zrobiłem sobie kreskę o wymiarze mniej więcej 2mm.
I tak wyznaczałem każdy prostokąt żeby był w tej samej odległości od każdego.
Teraz żeby wszystkie prostokąty były na tej samej wysokości, skopiowałem ustawienia wysokości pierwszego prostokątu, i kolejno zmieniałem im wysokość.
Na końcu zapisałem plik.
Jak utworzyłem prostokąt na samym początku, linia prostokątu była ustawiona podajże na 0,2mm więc ustawiłem na włosowy.
Za każdym razem jak chcę z edytować plik to otwiera mi go z grubością 0,2mm więc za każdym razem zmieniał na włosowy.
restauro - 9 Luty 2016, 21:54
Zmień ustawienia.Narzędzie Kontur - Pióro konturu.Jest tam rozwijane menu.
Sławekkk - 9 Luty 2016, 22:16
Przeszukałem wszystkie możliwe ustawienia i nie widzę tej funkcji.
Możesz napisać dokładną lokalizacje tego ustawienia ?
Zrobiłem od nowa prostokąty nie zmieniając szerokości lin.
Zapisałem projekt w formacie EPS i otworzyłem go ponownie.
Prostokąty są na miejscu i tez nie zmieniły rozmiarów.
Więc chyba tu leżał problem.
Przetestuję kilka dni i dam znać czy problem powrócił.
chezare - 9 Luty 2016, 23:51
Może jeszcze przeczytaj to co napisałem to będziesz miał mniej szarpaniny ze swoimi obrazkami.
Parametry konturu ustawia się tam gdzie w narzędziach masz ikonę ze stalówką.
Jeśli pozmieniasz te parametry zanim zaczniesz rysować, to wszystkie linie do kolejnej zmiany, albo zamknięcia programu będą miały właściwości, które w tym oknie ustawisz.
Jeśli dodatkowo po dokonaniu zmian zaznaczysz
i zamkniesz program, to po kolejnym jego uruchomieniu ustawione parametry dalej będą obowiązywały.
Sławekkk - 10 Luty 2016, 00:40
Właśnie za każdym razem jak otwieram projekt zaznaczam cały projekt i klikam na kredkę na dolnym pasku, otwiera się właśnie okienko z pierwszego zdjęcia, i tam zmieniam na włosowy.
Lecz tak jak napisałem za każdym razem muszę ta czynność powtarzać.
Zlokalizowałem ustawienia z drugiego obrazka.
Jutro sprawdzę czy działa to i dam znać.
Dziękuje kolejny raz za pomoc.
restauro - 10 Luty 2016, 09:03
Twoje problemy wnikają głównie z braku podstaw ,entuzjazm widzę ,że jest . Jeśli spotkanie z CorelDraw traktujesz poważnie ,powinieneś zainwestować trzydzieści kilka złoty w pomoc ,naprawdę się opłaci . Zaoszczędzisz dużo czasu i stresu .
Sławekkk - 10 Luty 2016, 12:23
@chezare poustawiałem tak jak opisałeś zapisąłem projekt w formacie EPS poprawiłem prostokąty, i po ponownym otwarciu projektu prostokąty nie zmieniły rozmiarów
restauro napisał/a: |
Twoje problemy wnikają głównie z braku podstaw ,entuzjazm widzę ,że jest . Jeśli spotkanie z CorelDraw traktujesz poważnie ,powinieneś zainwestować trzydzieści kilka złoty w pomoc ,naprawdę się opłaci . Zaoszczędzisz dużo czasu i stresu . |
Tak jest brak wiedzy powoduje setki pytań co do czego służy lecz nie ma sensu tych pytań zadawać na forum.
Możesz rozwinąć temat ? nawet na pw możesz napisać.
Wczoraj szukałem czy są w mojej okolicy firmy co zajmują się szkoleniem podstawowym.
restauro - 10 Luty 2016, 12:44
Sławekkk napisał/a: | Tak jest brak wiedzy powoduje setki pytań co do czego służy lecz nie ma sensu tych pytań zadawać na forum |
Sens jest ,tylko czy nie szkoda czasu ? Twojego czasu.
Sławekkk - 10 Luty 2016, 13:34
No i była tak pięknie, i znowu zmienia mi rozmiar już nie ma siły na ten program
restauro - 10 Luty 2016, 13:45
Cytat: | już nie ma siły na ten program
|
Zmieniłeś i zatwierdziłeś ustawienia:Kontur-Pióro Konturu , według podpowiedzi Chezare ?
Sławekkk - 10 Luty 2016, 15:37
Właśnie że nie:(
Jak klikam pióro i zmienię na włosowy i zapisze projekt, to po ponownym załadowaniu projektu
Nadal jest ustawione tak jak był, i rysuje mi grubymi liniami.
Szukałem w ustawieniach narzędzia/opcje/dokumenty nie ma tam nic do zmiany włosowy.
Corela mam w języku Polski i nigdzie nie pisze włosowy.
Jedynie co znalazłem to w zakładce linia można zmienić na 0,100mm
Sławekkk - 10 Luty 2016, 15:45
Ale ze mnie ciołek
Wyraźnie kolega napisał ( zanim zaczniesz rysować pozmieniaj ustawienia
Ja ciągle usiłuję naprawić stary projekt.
Więc zrobiłem teraz zgodnie z opisem, pozmieniałem te ustawienia i narysowałem kwadrat.
Po za pisaniu projektu ponownie otworzyłem i już otworzył jako włosowy.
Zaraz spróbuję narysować 10 prostokątów i zobaczę czy pozmieniał rozmiary.
restauro - 10 Luty 2016, 16:09
Usunąłem ,żeby nie powtarzać
Sławekkk - 10 Luty 2016, 16:41
HHH jeśli ma zapisane w formacie AI oraz EPS jest wszystko ok, lecz program maschidraw2016 nie przyjmuje tych formatów :(
Jak zapisze projekt w PLT zmienia grubość lin i zmienia prostokąty.
Wczoraj udało się zaimportować plik w formacie ai, lub pomyliłem pliki.
Sławekkk - 10 Luty 2016, 16:44
restauro napisał/a: | Na koniec tak jak napisał i pokazał Czarek
Narzędzia -Opcje -Dokument |
I tak właśnie dziś zrobiłem i jest ok, lecz tak jak napisałem wyżej program nie przyjmuje tech formatów
Spróbuję narysować w formacie PLT tymi liniami jakie są ustawione z automatu, i zobaczę zy zmienia rozmiar.
Nie chce peszyć ale chyba się udało załadować plik AI do programu maschidraw
restauro - 10 Luty 2016, 17:44
To już jakiś postęp .Musicie się tylko lepiej poznać z maszyną i wszystko będzie działo.
Sławekkk - 10 Luty 2016, 18:49
Właśnie skończyłem projekt i skopiowałem 30x i żaden prostokąt nie zmienił rozmiaru.
Włączyłem maszynę i zobaczę jak wypali projekt.
Teraz mogę potwierdzić, wszystko ok nic się nie przesuwa, i wycina tak jak powinni.
Dziękuję kolejny raz wam wszystkim za pomoc
Postanowiłem się doszkolić i zakupić podręczniki.
Przy okazji ostanie pytanie, bo pewnie macie już mnie dość
Robię przybliżenia projektu myszką i jak np. dam kursor w prawy róg i zrobię zbliżenie, to projekt ucieka w lewo
Czy jest możliwość ustawienia tak by projekt powiększał się i przybliżał w stronę kursora ?
restauro - 10 Luty 2016, 21:23
Sławekkk napisał/a: | ostanie pytanie, bo pewnie macie już mnie dość |
Tym się nie przejmuj , zawszenie znajdzie ktoś pomocny .Jest nas tu kilku ... ....
odnośnie pytania ?
Trzymaj kursor w centralnym punkcie rysowanego elementu i dopiero przewijaj. Przy okazji przetestuj sobie funkcyjne klawisze " F "
ze szczególnym uwzględnieniem F3 i F4 ,ale inne także są interesujące.
Może ktoś jeszcze dorzuci jakieś podpowiedzi ?
Shame - 10 Luty 2016, 21:47
Opcja mówi sama za siebie.
Jak pokręcisz kółkiem, to tam gdzie trzymasz akuratnio kursor znajdzie się środek nowo powiększonego obszaru.
Sławekkk - 10 Luty 2016, 22:58
Super jutro przetestuję wasze podpowiedzi.
[quote="restauro"] Sławekkk napisał/a: | Tym się nie przejmuj , zawszenie znajdzie ktoś pomocny .Jest nas tu kilku ... ....
odnośnie pytania ?
|
Bardzo się cieszę że trafiłem na to forum, przy zakładaniu konta nie liczyłem na jakąkolwiek pomoc, a szczególnie tak szybko.
Laser kupiłem 3 tygodnie temu, i od samego początku miałem problemy z ogarnięciem jej.
Założyłem konto na forum związane z laserami, ale 99% postów było typu, to tak jest jak się kupuje chińczyka.
Więc przez prawie trzy tygodnie klikałem gdzie się dało, aż się udało
No i przyszedł czas na corela przez pierwszy tydzień usiłowałem zrobić półkole, ale nic z tego.
Wpadłem na pomysł by zrobić gotowe koło, i połowę zgumować
Pewnie jest na to inny sposób, ale to już pewnie doczytam w książkach które zakupie jutro.
I tak samo jak zrobić trapez z kwadratu, czy ogólnie da się to tak zrobić czy trzeba narysować go od podstaw?
Z kwadratu udało mi się zrobić koło, to był już pierwszy sukces, ale to podpatrzyłem na internecie na filmach
restauro - 11 Luty 2016, 07:58
Sławekkk napisał/a: | tak samo jak zrobić trapez z kwadratu, czy ogólnie da się to tak zrobić czy trzeba narysować go od podstaw? | To nie ma znaczenia jak zrobisz ,tylko po co skoro jest gotowy.
Wybierasz narzędzie - Kształty podstawowe i w górnej belce - Kształty dokładne.
Sławekkk - 12 Luty 2016, 01:33
A to nawet nie wiedziałem że po kliknięciu w pasek boczy powoduje ukazanie się na górnym dodatkowych kształtów.
Dzięki za podpowiedź.
chezare - 12 Luty 2016, 11:49
Sławek, jak wybierasz jakieś narzędzie, to musisz się trochę porozglądać po oknie programu. Niektóre rzeczy wyświetlają się kiedy nic nie jest zaznaczone, inne kiedy coś zaznaczysz. Część działań możesz wykonać z menu kontekstowego (prawy przycisk myszy), musisz opanować podstawowe rzeczy.
Każda narysowana figura, czy to przy użyciu gotowych narzędzi (elipsa, prostokąt, wieloboki, czy jak napisał Restauro, gotowe kształty, składa się z węzłów, które są połączone krzywymi Beziera. Te krzywe można odkształcać, a węzły przesuwać, kasować, dodawać. Weźmy choćby to Twoje półkole.
Sławekkk - 12 Luty 2016, 20:47
Teraz już patrzę dokładnie na co klikam, i zwracam uwagę na każe aktywne okienko po kliknięciu.
Jak na razie to dla mnie czarna magia, ale myślę że szybko opanuję ten program.
Dziś dotarły książki i czekają na odbiór w paczkomacie.
Jutro pojadę po nie, i od razu zaczynam studiować.
Jak będę miał jakieś wątpliwości to będę pisać.
Tak jak już wiecie od samego początku miałem problemy z zmieniającymi się prostokątami czy kwadraty, ale już dzięki wam udało się to opanować, do tego pokierowaliście mnie jak oznaczać linie by ciąć lub grawerować.
Więc zabrałem się za projekt domku na makietę.
Oto efekt po poskładaniu.
@chezare tak tam są półkola lecz mnie chodziło o otwarte półkole.
Próbowałem zrobi z prostej kreski lesz wychodzi strasznie koślawe.
Dlatego zrobiłem koło, i za pomocą gumki wymazałem połowę.
Właśnie poznałem funkcję rozłącz, i w ten sposób też da się zrobić półkole otwarte.
bidon184 - 13 Luty 2016, 00:15
ja mam dwie siostrzenice ,ten twoj obrazek to nie jest w simsach zrobiony?? bo to tski screenik jest tak mi sie skojarzylo hehe
Shame - 13 Luty 2016, 00:32
Sławekkk napisał/a: | mnie chodziło o otwarte półkole. |
Stary, na to też są sposoby
Wybierasz narzędzie
Potem z paska opcji wybierasz właśnie Łuk:
No i teraz zależy od ustawień:
albo
a nie tam wymazywanie gumkom
chezare - 13 Luty 2016, 00:38
Ja już o tym napisałem, jak by czytał uważnie to nie musiałby odkrywać Ameryki.
Sławekkk - 13 Luty 2016, 09:40
bidon184 napisał/a: | ja mam dwie siostrzenice ,ten twoj obrazek to nie jest w simsach zrobiony?? bo to tski screenik jest tak mi sie skojarzylo hehe |
Budynek który zrobiłem jest to dokładnie nastawnia, z tego budynku steruje się szlabanami kolejowymi oraz zwrotnicami.
chezare napisał/a: | Ja już o tym napisałem, jak by czytał uważnie to nie musiałby odkrywać Ameryki. |
Tak jest, napisałeś żeby zwracać uwagę na to co klikam i co się uaktywnia wraz kliknięcie.
Lecz teraz patrzę że źle odpisałem Tobie, miałem napisać że będę patrzyć teraz na to co klikam.
Dopiero dziś odpaliłem corela i właśnie pierwsze co popatrzałem na funkcje które się ukazują po kliknięciu koła czy innych narzędzi.
Sławekkk - 7 Kwiecień 2016, 20:42
Witam mam pytanie, chce sobie zrobić na makiecie kostkę, płytki chodnikowe te o rozmiarze 50cm x 50cm
I teraz pytanie, potrzebuję zrobić łuk, czy jest możliwość zrobienia takiego łuku po zaznaczeniu xxx kostek? czy raczej trzeba ten łuk rysować ręcznie ?
restauro - 7 Kwiecień 2016, 20:51
Zapomniałeś ? Pliki dołączamy zapisane w wersji 12
Sławekkk - 7 Kwiecień 2016, 20:56
A bardzo przepraszam już poprawiłem.
Choć nie wiem czy to pomoże ten projekt, chcę tą kostkę owinąć o te dolne półkole, czy tak się da?
Przy okazji pochwalę się moimi pracami.
restauro - 8 Kwiecień 2016, 08:47
Jak na razie nie mam pomysłu jak to zrobić ...
Uzyskujesz super efekty,ciekaw jestem gdzie Ty to wszystko trzymasz ? chyba ,że robisz głownie na zamówienia i od czasu do czasu się rozluźnia.
bidon184 - 8 Kwiecień 2016, 09:01
moze szybki kadr ? tak na szybkiego zrobilem ,o to chodzilo ?
restauro - 8 Kwiecień 2016, 11:06
bidon184 napisał/a: | o to chodzilo ?
|
Niestety nie .O ile dobrze zrozumiałem,chodzi o to ,żeby kostki układały się po formie zewnętrznego obrysu. Podobnie jak tekst do ścieżki.
Jest narzędzie Interakcyjne zniekształcenie ,gdyby stworzyć odpowiedni wzorzec , może by coś z tego było .Możliwe ,że nowszych wersjach programu jest bardziej rozbudowane.
bidon184 - 8 Kwiecień 2016, 11:59
aaaa taki patent ,no to pojechac po calosci i fonta sobie zrobic,np zamiast litery A wstawic cegle do pliku i jechane
restauro - 8 Kwiecień 2016, 13:24
Też o tym pomyślałem ,można spróbować wówczas opcji - Dopasuj tekst do ramki itp.
bidon184 - 8 Kwiecień 2016, 13:34
dokladnie ,jak ja bym mial robic to bym wzial na tapete Segoe UI WP niesamowity elastyczny Kerning w sensie powtorzen znakow naprawde pieknie sie komponuje np po luku,trza tylko dopasowac wielkosc znaku czyli jesli w pliku fontu jest napisane a wlasciwie wyswietlone prowadnice(strefa) znaku o np 350x700 to taki nalezy zrobic
Sławekkk - 8 Kwiecień 2016, 15:50
bidon184 napisał/a: | moze szybki kadr ? tak na szybkiego zrobilem ,o to chodzilo ? |
Ale fajne iglo Tobie wyszło :) chodzi mi o zewnętrzny łuk z kostki.
@restauro
Mam wielka makietę kolei w skali 1:120 i do niej robię sobie rzeczy.
Makieta ma 260x 140cm i mam ja na poddaszu.
No nic, jak się nie da zrobić tego w prosty sposób to będę musiał narysować to ręcznie.
Jeszcze zrobiłem sobie taki dźwig załadunkowy na serwomechanizmie.
https://www.youtube.com/watch?v=KTP3SgliEgM
Oraz dźwig budowlany
https://www.youtube.com/watch?v=Yn9sEX1mpG8
Makieta jest sterowana cyfrowo.
Jak by ktoś wpadł jak to zrobić będę wdzięczny za podpowiedź.
restauro - 8 Kwiecień 2016, 17:18
Robisz to hobbystycznie ? Jeśli tak kosztowna zabawa. Co na to domownicy ,chyba ,że jesteś sobie sam Panem i Władcą .
Odnośnie pomysłu . Pomysł jest , gorzej z realizacją .Bidon proponuje program ,którego niestety nie znam .Trzeba będzie go będzie pomęczyć ( Bidona ) może pomoże ?
bidon184 - 8 Kwiecień 2016, 18:33
moim zdaniem to tez uwazam ze pomysl dobry bo np arkady mozna robic w kilka sekund i to z zachowaniem zdefiniowanych rownych odstepow lub roznych odstepow ,ale userowi chyba sie nie spodobal wiec na sile nie bede przekonywał
PS tak wogle to jak znajde chwilke to zrobie tutorial o plikach fontu i jak robic, spolszczac,dodawac znaki,zdefiniowac wyswietlanie itd,tym bardziej ze jest darmowy program font forge aczkolwiek ma wiele wad to na poczatek powinien starczyc
restauro - 8 Kwiecień 2016, 19:49
Kolega na pewno jest zainteresowany ,może trochę przerażony .Niedawno przy naszej pomocy opanowywał podstawy Coreldraw ,a tu nowy program czeka.
bidon184 - 8 Kwiecień 2016, 20:04
to jak wyrazi chec to jak najbardziej pomoge,ja tez na tym forum otrzymuje pomoc wiec czas sie jakos odwdzieczyc
restauro - 8 Kwiecień 2016, 20:35
Pasjonatów trzeba wspierać .
Cysorz - 8 Kwiecień 2016, 20:57
Sławekkk napisał/a: | Witam mam pytanie, chce sobie zrobić na makiecie kostkę, płytki chodnikowe te o rozmiarze 50cm x 50cm
I teraz pytanie, potrzebuję zrobić łuk, czy jest możliwość zrobienia takiego łuku po zaznaczeniu xxx kostek? czy raczej trzeba ten łuk rysować ręcznie ? |
Nie jestem do końca pewien, czy o to właśnie Ci chodziło, ale nawet jak nie, to pewnie taka ściąga nie zaszkodzi ;)
Z automatu zrobić tego za bardzo nie można, chociaż można kombinować z metamorfozą, ale to sporo zabawy i nie wiem czy skórka warta by była wyprawki.
Można zrobić to trochę inaczej, jak obrazku poniżej.
Wszystko zrobione w X3, więc może się trochę różnić (po tym jak mi się "sypnął" trial X7, zablokowało mi także X5 ).
Ogólnie przy tego rodzaju zabawach (i nie tylko) polecam wypróbować opcje z przyciąganiem do obiektów/prowadnic oraz używać dodatkowo przy operacjach klawiszy Ctrl i Shift - niesamowicie potrafi ułatwić to pracę. A jak jeszcze zapamiętasz najpopularniejsze skróty do poszczególnych operacji to takie coś zrobisz w kilkanaście sekund ;).
Sławekkk - 8 Kwiecień 2016, 21:45
Tak robię to hobbystycznie dla siebie na własną makietę, jak rodzina to znosi ? żona zadowolona że siedzę w domu, a nie z kolegami po knajpkach chodzę.
Jak każde hobby jest kosztowne, lecz laser kupiłem okazyjnie dla własnych potrzeb.
Mało kto buduje takie makiety, a jak już ktoś buduje to kupuje rzeczy z plastiku tak jak ja kiedyś, a teraz mogę sobie sam zrobić na tyle ile mam pomysłu i umiejętności.
Dwa razy zdarzyło mi się pomóc kolegą z forum kolei, i zrobić parę rzeczy, lecz nie zarobkowo.
Na samym początku wstawiłem zdjęcie domku, nad nim siedziałem 10 godzin by narysować oraz posklejać go.
Za to otrzymałem dwa wagoniki z lat 80. wart 30 zł
Taka po prostu wymiana.
Kolejny projekt który robię dla znajomego z forum, to jest estakada kolej z miasta Wrocław.
Na nią już spędziłem prawie 15 godzin i jeszcze jest sporo do zrobienia.
Na fotkach widać autko kostkę chodnikowa oraz ulicę brukową i bar, to właśnie jest ten wiadukt który robię znajomemu.
Ale dzięki takim projektom nabieram wprawy oraz poznaję funkcje corela.
A wracając do tematu, zrobiłem wlot do tunelu lecz sporo czasu spędziłem nad rysowaniem kamienia nad łukiem, tak by było równo, ale i tak nie wyszło za równo.
Też jestem przed rysowaniem kostki chodnikowej po łuku dlatego pozwoliłem sobie poprosić was o pomoc.
Jeśli jest jakiś program w którym mogę to prosto i szybko narysować to nie widzę problemu, podstawy pewnie uda mi się opanować.
Tylko program musi mieć pliki w formacie AI tak by laser co2 umiał je odczytać.
@Cysorz
Tak właśnie chodzi mi o takie łuki z kamienia czy z cegły.
Nie dawno wróciłem z urodzin, więc zaraz zagłębie się w teks z obrazka i dam znać
Sławekkk - 8 Kwiecień 2016, 21:55
@Cysorz
czy obrazek jest z opisem z corela? chodzi mi czy te łuki można zrobić w corelu ?
@bidon184
Byłbym bardzo wdzięczy za taki turial, pomogło by mi to bardzo szybko ogarnąć te łuki.
@
Cysorz odpaliłem corela i dzięki przyciskowi shift linie zostają przyciągnięte w odpowiednie miejsce, tak że wszystkie są równe
Tylko pominąłem krok C, ze względu że nie mogę zlokalizować tech funkcji ( Przytnij rozmieszczanie kształtowanie przytnij )
Już na tyle pomogłeś że mogę bardzo prosto narysować kamienie wokół tunelu i to przy pominięciu funkcji C
Gdzie znajdę te funkcje? bo jak zwykle nie umiem ich się dopatrzeć :(
Jak zwykle można liczyć na pomoc na tym forum, dlatego każdy post otrzyma podziękowanie.
Narysowałem test, czas rysowania 5 min lecz nie chodzi o czas tylko o dokładność rysunku.
Musze jeszcze dopracować i zwymiarować kamienie do skali 1:120 tak by trzymać się standardu.
Cysorz - 8 Kwiecień 2016, 23:22
Sławekkk napisał/a: | @Cysorz
czy obrazek jest z opisem z corela? chodzi mi czy te łuki można zrobić w corelu ? |
Tak, wszystko w Corelu i to właściwie już zabytkowym ;). Poradzisz sobie bez problemu, jeżeli tylko się do tego przyłożysz*.
W następnych wersjach Corela (jeżeli chodzi Ci o odwzorowanie szczegółów) możesz dodatkowo włączyć zaokrąglanie narożników o dowolną wartość - służy do tego doker, który można sobie wyciągnąć dla ułatwienia pracy oraz opcja konturu, która tutaj też się może przydać.
Po załączonych zdjęciach widzę, że przykładasz dużą wagę do szczegółów - ja też tak mam i czasami nawet jakieś "śmieszki" z tego powodu słyszę, ale traktuję je bardziej jako docenienie niż lekceważenie ;). A piszę to dlatego, że są w Corelu narzędzia, którymi takie "niedokładności" możesz uzyskać, ale to może później, jak będziesz zainteresowany ;)
"C" to z komendy z górnej belki z menu lub z dokera "Transformacja". Dodatkowo, jeżeli zaznaczysz dwa obiekty to na pasku powinna wyskoczyć m.in. ikonka "Przytnij".
* - Domyślam się, że pewne "hasła" mogą być dla Ciebie niezrozumiałe na razie, ale jeżeli zaczniesz używać tego programu częściej, to po jakimś czasie sam się zdziwisz jakie to wszystko jest proste. A biorąc pod uwagę Twoją pasję, wierzę że to nie będzie z tym problemu .
Sławekkk - 9 Kwiecień 2016, 08:52
Z corelem mam styczność dopiero od 7 lutego i prędzej nie używałem takiego programu, po zakupie książek i pomocy was z dnia na dzień rysuję daną rzecz w krótkim czasie.
I z dnia na dzień idzie coraz lepiej, prawie dziennie poświęcam godzinkę na rysowaniu, dlatego takie efekty są w postaci modeli kartonowych.
Tak jak coś robię to wkładam w to sporo pracy i serca, tak by jak najwięcej szczegółów było widać.
Nie było by sensu robić coś co nie miało by to efektu końcowego.
Takie rzeczy co robię nie są dostępne na rynku, dlatego postanowiłem spróbować i samemu sobie to zrobić.
Dziękuje znalazłem ta funkcje przycinania
I kolejne ułatwienie zdobyłem
Takie małe coś ale jak cieszy
Przy okazji zapytam, jak rysuję to często używam kopiuj wklej, lecz jak załaduję projekt do maszyny to maszyna nie wycina kolejno tylko skacze.
Zauważyłem że kolejność rysowania wpływa na pracę lasera.
Znalazłem funkcje ustawienia kolejności, lecz dany projekt ma xxx kresek, i sporo czasu musiałbym poświecić by ustawić kolejność wycinania.
Czy jest może jakaś funkcją która z automatu ustawi ta kolejność ?
Tu na filmie można zobaczyć jak maszyna skocze z jednej strony na drugi, a powinna wycinać od lewej strony do prawej, i tak na przemian aż do dołu, a tak nie jest.
https://www.youtube.com/w...g&nohtml5=False
Jeśli każdy elementowi osobno przydzielę kolejność w corelu, to maszyna tak właśnie wycina.
bidon184 - 9 Kwiecień 2016, 11:02
corel domyslnie ustawia wezly z prawej do lewej ,zmien kierunek wezlow na gornej belce w corelu i laser bedzie smigal az milo
Sławekkk - 9 Kwiecień 2016, 11:17
bidon184 napisał/a: | corel domyslnie ustawia wezly z prawej do lewej ,zmien kierunek wezlow na gornej belce w corelu i laser bedzie smigal az milo |
Jakaś mała podpowiedź ? nie wiem co to znaczy górna belka, i gdzie zlokalizuję funkcje kierunku węzła ?
bidon184 - 9 Kwiecień 2016, 11:41
to moze najpier o ceglach po luku bo tym sie ajo;e,.wiec tak nakrecilem filmik ktory ma pokazac koncepcje pracy z plikami ttf,cegle mozna zrobic w 2d bez problemu jesli taka wola ,nawet 3d ale pokolei przedstawiam moja koncepje w nizej zamieszczonym pliku,zaznaczam ze to szbki filmik bez spuszczania chodzilo mi o pokaz mozliwosci a nie o profesionalizm co do jakosci
http://hostuje.net/file.p...96c45fb11a1a645
PS gorna belka akurat w tym przykladzie to gorny pasek narzedziowy
Cysorz - 9 Kwiecień 2016, 12:08
Zmiana kierunku węzłów wpływa tylko na pojedynczy obiekt. Jeżeli chcesz zmienić kolejność wycinania kolejnych obiektów, musisz w Menedżerze Obiektów poukładać je jeden po drugim. Makro być może istnieje, ale ja takiego akurat nie znam.
bidon184 - 9 Kwiecień 2016, 12:25
tu pozwole sie z kolega nie zgodzic,zmiana kierunku dziala na kazdy aktywny obiekt obojetnie na jakie jwarstwie sie znajduje,czyli Ctrl+A i klikamy zmien kierunek,to taki niuansik ale chyba moim zdaniem dosc istotny,aczkolwiek nie wiem czy w nizszych wersjach niz x6 jest to dostepne
Sławekkk - 9 Kwiecień 2016, 12:47
bidon184 napisał/a: | to moze najpier o ceglach po luku bo tym sie ajo;e,.wiec tak nakrecilem filmik ktory ma pokazac koncepcje pracy z plikami ttf,cegle mozna zrobic w 2d bez problemu jesli taka wola ,nawet 3d ale pokolei przedstawiam moja koncepje w nizej zamieszczonym pliku,zaznaczam ze to szbki filmik bez spuszczania chodzilo mi o pokaz mozliwosci a nie o profesionalizm co do jakosci
http://hostuje.net/file.p...96c45fb11a1a645
PS gorna belka akurat w tym przykladzie to gorny pasek narzedziowy |
jak bym to rysował z 20 min jak nie więcej, a Ty to zrobiłeś w 2 min
Dziękuję za filmik, bardzo mi to pomoże ogarnąć te łuki z cegły.
@Cysorz @bidon184
Więc jak najlepiej to zrobić ? tak by maszyna nie skakała z miejsca na miejsce ?
bidon184 - 9 Kwiecień 2016, 13:26
powiem tak,ja robie dla klienta w taki sposob jak opisalem i nigdy nie maile zwrotu,zadazylo sie owszem ze klient chcial miec wyoblenie przy wypalaniu laserem to w tedy poprostu zamienialem z spline na poliline ale ogolnie nie mailem problemow typu ze nie zaplace popraw,hym ,to zalezy od maszyn,aczkolwiek Musisz brac pod uwage że Malutki jest bardzo ale to bardzo doswiadzczonym grafikiem ja to przy Nim jestem tylko pryszczem ,ktory ma czelnosc aspirowac do przyjecia go w grona chociazby poczatkujacych grafikow,ale to taka dygresja,a takich magikow ,ktorzy ukrywaja swoje mozliwosci to na naszym forum jest wiecej tylko ciezko z nich wydusic wiedze ,ale jak juz popuszcza fantazje to klekajcie narody i co ciekawe w wiekszosci przypadko pokazuja taki sposob ,ktory jest tak prosty ze czlowiek siwieje ze swojej glupoty
Cysorz - 9 Kwiecień 2016, 17:05
Sławekkk napisał/a: | jak najlepiej to zrobić ? |
Zależy jak dużo obiektów masz na stronie. Jeżeli niedużo, to możesz po prostu klikać po kolei te obiekty, które masz do wycięcia w sekwencji: zaznaczasz obiekt -> z klawiatury (bo szybciej) Shift+PgDown -> zaznaczasz następny -> Shift+PgDown (lub od tej pory Ctrl+R czyli "Powtórz") -> zaznaczasz następny itd. No i w zależności od tego, jakie oprogramowanie obsługuje ploter zacznie ciąć od pierwszego lub ostatniego obiektu, ale po kolei.
Możesz też po prostu otworzyć Menedżera Obiektów i tam poprzenosić to ręcznie, ale łatwo się można pogubić. Ja na poniższym zrzucie specjalnie opisałem poszczególne obiekty, żebyś zobaczył różnicę - mój ploter na stronie 1-szej zacznie ciąć od "1" a skończy na "9", na stronie 2-giej będzie ciął "3-5-9-6-1-4-7-2-8", mimo tego, że obie strony wyglądają identycznie...
Sławekkk - 9 Kwiecień 2016, 20:29
Hhhh ręcznie przydzielać odpada, bo dany projekt ma ponad 400 lub więcej elementów.
W programie lasera tez można to ustawić ale tylko ręcznie :(
No nic, będzie trzeba się przyzwyczaić do takiego skakania.
Cysorz - 9 Kwiecień 2016, 22:40
No nie znam niestety innej metody, zresztą nigdy nie miałem takiej potrzeby.
Zawsze możesz jednak zaznaczyć jakąś część obiektów, zgrupować je, poprzestawiać góra/dół - będzie to na pewno szybsze niż każdy po kolei. No i wtedy ploter będzie ciął je "w miarę" po kolei, czyli grupami a chyba to lepsze niż jakby miał skakać od pierwszego do ostatniego i tak dalej...
restauro - 10 Kwiecień 2016, 10:08
Są ,niestety trochę drogie do zastosowań niekomercyjnych .
http://macromonster.com/i...m_orderby=title
http://macromonster.com/i...m_orderby=title
3 USD miesięcznie .Cena do przełknięcia ,jeśli program używa się okazjonalnie.
http://eng.plotcalc.com/learning4.php
Cysorz - 10 Kwiecień 2016, 21:02
"Oops! That page can’t be found."
Sławekkk - 10 Kwiecień 2016, 21:06
Nie będę się aż tym tak głowił, w kocu to co narysuję jest tylko raz wypalane, i projekt idzie w odstawkę, co innego jak miałbym to wypalać xxx razy to wtedy musiałbym to poustawiać.
W każdym razie dziękuję za poświęcony czas.
@restauro
Dwa pierwsze linki Error 404
Shame - 10 Kwiecień 2016, 21:40
Cysorz napisał/a: | "Oops! That page can’t be found." |
Sławekkk napisał/a: | @restauro
Dwa pierwsze linki Error 404 |
Wchodziłem na te linki około południa, jak je restauro wrzucił i działały. Pewno coś zmienili A makra były dobre... Dla grawerów czy "wykrajaczy" - rewelacja.
restauro - 11 Kwiecień 2016, 07:20
Już myślałem, że to nie Czarek ,tylko ja robiłem porządek w lodówce...
Tak mają odświeżoną stronę . Jeszcze nawet nie wszystkie odnośniki działają ,ale to ta sama strona.
http://macromonster.com/p...tandard-64-bit/
Znalazłem stronę z wersja testową .
http://coreldrawtools.com...dard/index.html
dokumentacja -
http://coreldrawtools.com...d%20Edition.pdf
chezare - 11 Kwiecień 2016, 22:57
Jeśli chodzi o kolejność cięcia, to oprogramowanie samej maszyny może mieć wpływ na sekwencję wycinania, np. najpierw środki, albo nie po kolei, żeby było dokładniej.
W każdym razie, można o to w jakimś stopniu zadbać przy tworzeniu grafiki i łatwo poprzestawiać kolejność makrem, ale co zrobić np. z taką grafiką
Cysorz - 11 Kwiecień 2016, 23:48
Nic, żaden problem ;)
Zły przykład wybrałeś - można sobie to dowolnie obrócić w programie do cięcia lub ustawić początek współrzędnych i zdecydować, czy mają wtedy być cięte kolumny czy wiersze (że tak to uproszczę).
Zresztą wcale nie chodzi o to, żeby ploter ciął po jak najmniejszej linii oporu, ale żeby nie robił zbyt wielu "pustych" przelotów. Czasami skórka niewarta jest wyprawki...
Mi tam wisi, czy mój ploter zrobi 1000 "skoków" czy 874 :P
chezare - 12 Kwiecień 2016, 13:16
Ja też mam to w nosie, nie mam czasu martwić się, czy się ploter nie zmęczy, albo oszczędzać farbę drukarzowi, który i tak nie policzy ani grosza mniej.
Grafikę nie zawsze da się obrócić. jak układam poszczególne elementy, to muszę tak kombinować żeby się zmieścić w dostępnym formacie materiału.
Szczerze mówiąc, gdybym miał do wycięcia setki elementów oddalonych od siebie o parę metrów i ploter wycinał raz z końca, raz z początku, to bym się tym zaczął martwić.
Muszę zrobić eksperyment, bo wydaje mi się, że oprogramowanie plotera którego teraz używam, samo z siebie dba żeby maszyna się nie zmęczyła, a może tylko tak mi się wydaje?
Jak przed wysłaniem grafiki do wycinania wszystko łączę i w programie do wycinania mam tylko jedną figurę, być może to wpływa na to, że maszyna nie jeździ po próżnicy po całym materiale?
Cysorz - 12 Kwiecień 2016, 18:32
Nie, kolejność tworzenia węzłów i tak jest zapamiętana - nic to nie pomoże.
yuiop28 - 16 Styczeń 2018, 14:23
Witam;
Nie wiem czy dobrze wybrałem temat, jestem nowy proszę o wybaczenie jeżeli źle zacząłem.
Podjąłem się zrobienia mapy na studia ale już na samy początku poległem,
proszę kolegów o pomoc, oto mój problem:
chcę połączyć mapy (3 arkusze w pionie) wyskalowane prawie 1:1 w pdf i tu moje pytania?
1. połączenie map aby łączyły się zgodnie z siatką kartograficzną;
2. możliwość ustawienia linii poziomej i pionowej aby odległości była na kratka mapie miała 1X1 cm;
3. możliwość ustawienia i korygowania, regulacji mapy góra, dół, prawo lewo aby wyrównać siatki do równego kąta żeby jak najlepiej dopasować mapy.
4. wyskalowania mapy gdy być może została źle zeskalowana i dopasować do odpowiedniego rozmiaru;
Wszystko przedstawiłem graficznie na zdjęciu wersja Corel Draw X8
Jeżeli jest ktoś z kolegów skłonny wytłumaczyć jak to zrobić będę zobowiązany i resztę mogę przekazać na meila.
restauro - 16 Styczeń 2018, 15:13
Podaj swoją wersję CorelDraw i gdzie jest to zdjęcie ?
restauro - 16 Styczeń 2018, 16:12
Ustawienia odległości siatki ,linijki ,prowadnic .
Na górnej belce. Narzędzia - Opcje i wybierzesz jedna z tych opcji .Są tam indywidualne ustawienia .
" możliwość ustawienia i korygowania, regulacji mapy góra, dół, prawo lewo aby wyrównać siatki do równego kąta żeby jak najlepiej dopasować mapy. "
Na górnej belce można ustawiać poszczególne elementy z klawiatury , wpisując dane X,Y oraz również odpowiedni kąt lub włączyć przyciąganie do siatki lub obiektu .
Dopasowanie wielkości mozna zrobić przez proporcjonalne rozciagniecie wskaźnikiem myszy za narożny węzeł z wciśniętym klawiszem Shift ,lub wpisując wymiary po wcześniejszym zablokowaniu kłódki (nie zmienią się wówczas proporcje )
restauro - 17 Styczeń 2018, 18:51
Masz jeszcze jakiś nierozwiązany problem ?
Sławekkk - 4 Luty 2018, 16:15
Znajdę gdzieś link do pobrania demo tego programu ?
Korzysta ktoś z tego programu ? jak się spisuje ?
http://macromonster.com/p...tandard-64-bit/
restauro - 4 Luty 2018, 18:47
Cytat: | Znajdę gdzieś link do pobrania demo tego programu ? |
https://www.youtube.com/watch?v=BIgMfn-qOr8
Wersja 30 dniowa .
http://www.coreldrawtools...dard/index.html
Sławekkk - 4 Luty 2018, 21:21
Nic z tego mam x7 :(
restauro - 4 Luty 2018, 21:59
Sprawdzałeś ? jest na X6 powinno ruszyć .
Sławekkk - 5 Luty 2018, 09:39
Zainstalowałem lecz żadne funkcje nie doszły jak na filmiku.
Mam jakąś stara wersje corela Englisz u Żony na komputerze to sprawdzę jaka to wersja i ewentualnie tam zainstaluje to.
Nic z tego to corel 12 i przy instalacji tej nakładki nie da się tam zaznaczyć kwadratów, jak w instrukcji.
restauro - 5 Luty 2018, 09:45
Może jest dostępna i nowsza wersja ,niestety nie znalazłem.
Sławekkk - 5 Luty 2018, 09:57
Znajomy ma x3 więc poproszę go aby to przetestował i dam znać.
restauro - 5 Luty 2018, 14:26
Sławekkk napisał/a: | Zainstalowałem lecz żadne funkcje nie doszły jak na filmiku. |
Czytałeś instrukcję instalacji ?
http://www.coreldrawtools..._std_readme.txt
Sławekkk - 5 Luty 2018, 16:03
Tak czytałem i nie działa zgodzie z opisem, po prostu w corelu nie ukazały się dodatkowe funkcje :(
Te funkcje powinny się ukazać po instalacji tego tak ?
U mnie nie widać tego po instalacji, nawet w zakładkach ukrytych tego nie widzę :(
|
|