| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
Corel PHOTO-PAINT - Co wyczynia ten durnowaty program?!
Bunch - 15 Marzec 2010, 02:09 Temat postu: Co wyczynia ten durnowaty program?! Witam. Robię coś w dużych rozdzielczościach. Kiedy postanawiam zapisać projekt do postaci JPG to wyskakuję jakieś debilne obiekty na ekranie. Czego w podglądzie, wcześniej nie ma albo czcionki robią się jakby "ociekające farbą". Podobnie ma się rzecz kiedy połączy się dwa dane obiekty będąc na pomniejszeniu, a potem zrobi przybliżenia na 100%. Zrobiłem dziesiątki wersji plakatów do druku (dla jednej szkoły inny napis, dla drugiej szkoły inny itd). Zapisuje a potem widzę jakieś pierdzielone artefakty na ekranie!
http://i40.tinypic.com/2jdlxso.png <--------
DLACZEGO PROGRAM ZMARNOWAŁ MI MÓJ CZAS?!
I MUSZĘ WSZYSTKO ROBIĆ OD POCZĄTKU! Nikt nie mówił że jest jakiś odgórny nakaz łączenia wszystkiego przed eksportem do pliku? A jest?
I dlaczego po zaimportowaniu pliku graficznego nie można go od rauz pomniejszyć, tylko trzeba najpierw nim poruszyć by móc go edytować?
Poradziłem z tym sobie importując zapisaną grafikę i dodając tylko kawałek wyciętego plakatu. Tą górną część dodawałem do każdego, nie edytując już projektu.
wawel - 15 Marzec 2010, 08:17
To po co go uzywasz skoro zmarnowal Ci czas - kup inny program....PP nie jest zly, ale ma pare mielizn, a jeszcze w tej wersji ktorej uzywasz moze cos nowego doszlo...
Najmocniejszym punktem w pakiecie jest CorelDRAW, a nie PP.
pozdr.
Bunch - 15 Marzec 2010, 12:55
W nowszej wersji błędy nie mają dochodzić, tylko odchodzić.
Bo co to jest? Pro Evolution Soccer?
Bunch - 23 Marzec 2010, 13:34
No bo co to ma być? Nie mogę normalnie zapisać obrazka bo co kliknięcie to jakiś element robi się "dziwny". Odświeżam jeden element - wraca do normalnego wyglądu, to automatycznie drugi wpada pod spód. Odświeżam go, wraca do normalnego wyglądu to automatycznie kolejny się psuje i to takie galopowanie po projekcie i klikanie Pokaż/Ukryj. Syzyfowa praca!
Wy tez tak macie? Kiedy pracujecie na dużych plikach?
lechnik - 23 Marzec 2010, 14:23
zwieksz ilosc pamieci dla PP - to powinno rozwiazac twoj problem
Bunch - 23 Marzec 2010, 16:12
| lechnik napisał/a: | | zwieksz ilosc pamieci dla PP - to powinno rozwiazac twoj problem |
O to chodzi?
I co, to jest mało?
Zwiększę do 95%, tyle jest maksymalnie.
wawel - 24 Marzec 2010, 10:14
Ile mb ma ten plik i ile warstw?
PP odkad pamietam "slimaczyl" sie przy wiekszych plikach, dlatego chyba wieksza czesc pracy warto robic w Draw (o ile proj. na to pozwala).
Natomiast nie spotkalem sie z tym o czym jest wyzej. Ale tez pisze to z perspektywy pp 12 i byc moze nie mialem tak duzego pliku z taka iloscia warstw.
pozdr.
Bunch - 24 Marzec 2010, 15:38
| wawel napisał/a: | Ile mb ma ten plik i ile warstw?
PP odkad pamietam "slimaczyl" sie przy wiekszych plikach, dlatego chyba wieksza czesc pracy warto robic w Draw (o ile proj. na to pozwala).
Natomiast nie spotkalem sie z tym o czym jest wyzej. Ale tez pisze to z perspektywy pp 12 i byc moze nie mialem tak duzego pliku z taka iloscia warstw.
pozdr. |
Standardowo do tworzenia plakatu w wysokiej rozdzielczości.
A konkretnie to:
Waga: około 23MB
Liczba obiektów: niewiele
http://i41.tinypic.com/2a7dd9y.jpg
WINA CIENIOWANIA?
wawel - 24 Marzec 2010, 16:14
Dziwnie malo 23 mb.
Na sprawdzanym pliku u mnie 20 kilka warstw 300 dpi, B1, cmyk plik ma 70 mb przy czym w projekcie 75 procent stanowi gladkie tlo.
I plik w pp 12 zachowuje sie poprawnie, ale gdyby to byl plik powyzej 150 mb to juz chyba byloby czekanie az policzy itp.
Moze tez sa jakies dodatkowe efekty ktore to powoduja, a moze to ta nowa wersja?
pozdr.
Bunch - 24 Marzec 2010, 18:50
Mi wydaje się, że to poprzez cieniowanie. Użycie cienia. To on zawsze coś knoci.
Spotkaliście z tym, cieniem?
ABu - 13 Maj 2010, 02:25
Odgrzewam i potwierdzam.
PhotoPaint X4 praktycznie uniemożliwia pracę przy "wielu" (rzędu 5-10) obiektach z cieniami. Wcześniej pracowałem na wersji 12, gdzie problem występował sporadycznie - raz na ileśtam uruchomień. Obecnie jest tak jak pisze Bunch - muszę bawić się w skakanie po obrazku i klikanie w obiekty, żeby zaczęły wyglądać normalnie.
Corela mam legalnego, z SP2. Pamięć przeznaczona dla PP to 2.5GB, więc wcale niemało, tym bardziej, że pracuję na obrazach w granicach 1024x800px. CorelDraw odpada, bo w PP do tej pory projektowałem layouty stron, do czego się Draw kompletnie nie nadaje.
Czy ktoś może spotkał się z jakimś sensownym rozwiązaniem tego problemu? Mam nadzieję, że rozwiązanie nie będzie polegało na zakupie Photoshopa, bo bardzo bym się go nie chciał uczyć...
Pozdrawiam
ABu
Sponsi - 13 Maj 2010, 06:47
Ja śmiem twierdzić, że to PP się nie nadaje do projektowania stron.. dla mnie to gorszy program niż Paint Shop Pro (ale tylko do wersji XI, bo potem to szit do zdjęć dla tatusiów jarających się fotografiami dzieciaków z wakacji).
W CorelDRAW właśnie sobie wszystko importujesz jak chcesz, pozycjonujesz, przycinasz, zaślepiasz, robisz cienie, warstwy i w ogóle "pach pach"...
Do projektowania stron obadaj też Xarę Xtreme (www.xara.com) - bardzo szybki, prosty i z dużymi możliwościami, choć jednak nie aż takimi jak CD czy PS... albo... Corel X5 - choć mulący, dodano sporo fajnych funkcji....
PP warto użyć do kadrowania, przycinania, ogólnie do edycji bitmap przed wstawieniem ich do DRAW...
Bunch - 15 Maj 2010, 07:30
A ja tak samo, wszystko co robiłem. Czy to strony, plakaty i tak dalej - robiłem to w Corelu i jestem zadowolony. Grafika na strony plus różne buzery, efekty - tylko dla mnie Corel PP. A nie Draw. Drawem robię loga itp, ma bogate opcje krzywych, czego nie ma PP. Nie wiem czemu tak narzekacie na PP. Dla mnie jest on świetny. Zgadzam się ABu oczywiście. Wszystko tworzę na PP i jestem cholernie zadowolony, to najmniej wadliwy program z jakiego korzystam (w przeciwieństwie do tego zabugowanego szajsu od montażu video, pożal się boże!).
Masz legalne oprogramowanie, a problem jest. Złoisz tyłki producentom? Interweniuj, proszę Cię!
wawel - 15 Maj 2010, 08:55
| Bunch napisał/a: | | Nie wiem czemu tak narzekacie na PP. |
Tylko kto tu na tym forum pp narzeka na ten program najwiecej?
Jesli ktos woli pracowac w programie x czy y to niech pracuje, nie brakuje osob co robia grafike do www uzywajac zestawu inkscape, gimp i nie czuja sie ograniczeni przez narzedzia.
Jesli znasz program i potrafisz obejsc jego ograniczenia to w czym problem?
PP ma troche niedopracownych rzeczy ale trudno trzeba to zaakceptowac albo zmienic narzedzie, co nie jest takie trudne bo one sa do siebie podobne, np. taki inkscape, Draw, Xara LX czy Gimp i PP itp.
Jedyny problem to nowy wydatek jesli uzyjemy progr. platnego.
Nie ma wielkiego klopotu aby sie odnalezc w tych progr.
Co do problemu z warstwami w wersji X4 zawsze mozna zapytac jeszcze tutaj:
http://coreldraw.com/forums/
pozdr.
ABu - 28 Maj 2010, 07:02
Znalazłem częściowe rozwiązanie mojego problemu:
po oddzieleniu cienia od obiektów daje się jako tako pracować. "Cień -> Rozdziel cień" i dla obiektu oraz cienia: "Rozmieść -> Grupuj", wtedy obiekt zachowuje się jak z cieniem, ale nie powoduje problemów. Niestety, nie da się zmienić właściwości takiego cienia, no ale coś za coś...
Znalazłem też drugie rozwiązanie problemu:
http://www.adobe.com/products/creativesuite/web/
Właśnie dziś przychodzi mi paczka.
Sorry Corel, business is business...
Bunch - 12 Listopad 2010, 08:11
A gdzie niby masz opcję "Cień"?
Nic takiego nie widzę. Napisz mi gdzie tego szukać.
wawel - 12 Listopad 2010, 08:54
Klikasz prawym klawiszem myszy na cien, wybierasz cien i nast. rozlacz cien.
Bunch - 9 Styczeń 2011, 00:55
Ta, ha-ha-ha, tylko, że jak ja ustawiam na podglądzie 33% obrazka (pomniejszego) tak aby połączyło mi cień, to wybieram "Cień -> Połącz cień" a po tym wyborze cień mi znika.
WSZYSTKO CO SIĘ ROBI NA GRAFIKACH W POMNIEJSZENIU WYCHODZI Z JAKIMIŚ BŁĘDAMI W TYM PROGRAMIE. Więc nawet POŁACZYĆ cienia nie mogę na pomniejszeniu by potem obiekty ze sobą połączyć bez problemu. Nawet cień muszę łączyć w 100% podglądzie.
Dla niedowiarków: http://hotfile.com/dl/953...ip0258.avi.html - zrobiłem filmik. Ja mu każe połączyć cień a ten mi go usuwa! Jakim prawem?!
Bunch - 11 Styczeń 2011, 14:00
Poza tym spróbujcie (to dzieje się już na widoku 100%) mieć napis z cieniem wykraczający za obszar edycyjny programu. SPróbujcie go z czymś połączyć a wszystko co nie mieści się w obszarze - nagle zniknie!
Novaline - 25 Marzec 2011, 17:26
Witam,
a te ustawienia pamięci to są gdzieś w opcjach programu?
Bo szukam, szukam, a znaleźć nie mogę..
Proszę o pomoc, ew. wskazówki, na priv
Radek
miszcz301 - 28 Marzec 2011, 08:07
| Novaline napisał/a: | Witam,
a te ustawienia pamięci to są gdzieś w opcjach programu?
Bo szukam, szukam, a znaleźć nie mogę..
Radek |
tak w PP
narzędzia --> opcje --> obszar roboczy -->pamięć
Novaline - 28 Marzec 2011, 08:16
Wszystko super, ale ... w X5 NIE MAM TAM OPCJI "PAMIĘĆ" :)
Dlaczego?
miszcz301 - 28 Marzec 2011, 09:16
| Novaline napisał/a: | Wszystko super, ale ... w X5 NIE MAM TAM OPCJI "PAMIĘĆ" :)
Dlaczego? |
masz triala ?
w próbnych wersjach chyba nie ma tej opcji..
Novaline - 28 Marzec 2011, 10:13
Mam wersję pełną, totalnie full, jak trzeba, taką za 2k.
miszcz301 - 28 Marzec 2011, 10:21
| Novaline napisał/a: | | Mam wersję pełną, totalnie full, jak trzeba, taką za 2k. |
hm, dziwne, pobrałem triala x5 i tez nie mam...
może nie da rady
kula69 - 28 Marzec 2011, 13:51
W x5 nie ma możliwości zarządzania pamięcią tak jak w poprzednich wersjach. co do problemów z dziwnymi obiektami tradycyjnie powiem: zainstaluj łatkę i nie miej w pliku obiektów niewidodcznych mogą zostać uwidocznione po eksporcie do jpg przed zabawą z cieniami (tzn. rozłączaniem ) radziłbym zapisać pracę - potrafi się wywalić lub usunąć cień zamiast rozłączyć
|
|