Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Pomóż mi wykonać rysunek - help!! logo z jpg na cdr. Bardzo ważne!!

anioleczek999 - 30 Październik 2013, 23:38
Temat postu: help!! logo z jpg na cdr. Bardzo ważne!!
Witam.
Mam do was prośbę jako specjalistów w dziedzinie obsługi tego magicznego i nieodgadnionego programu jakim jest Corel.
Muszę przekształcić (przerobić, narysować ?) logo z jpg na plik cdr w taki sposób aby pozostał sam obiekt loga bez tła i to w kolorze czarno-białym.
Siedzę nad tym juz dwa dni, udało mi się poprzerabiać na czarno biały kolor, udało mi sie przekształcić cały rysunek na wektory ale niestety wciąż tło pozostało.
Jeśli to ważne potrzebuję to do laseru grawerującego.
Czy ktoś z was byłby tak uprzejmy i mi pomógł to zrobić?
Logo w załączniku albo może ktoś " łopatologicznie" wyłoży mi jak to samodzielnie zrobić.
Z góry dzięki

wloza - 31 Październik 2013, 01:10

Tak na szybko, do poprawek kosmetycznych :)
anioleczek999 - 31 Październik 2013, 01:10

Dziękuję Ci bardzo za pomoc z tym logiem. Mam jeszcze pytanie, bo nie potrafię tego pliku niestety otworzyc :( mam wersję corela 12 .. aż mi głupio ze moja wiedza z zakresu komp. jest tak uboga..
update.. wciaz nie działa.

chezare - 31 Październik 2013, 03:31

Nie masz się czego wstydzić. Wstydzić powinien się kolega Wloza :-)
Nie wiem co kolega skonstruował bo plik jest w wersji X5, a ja mam X3.
Tyle co na tym obrazku widzę, tyle Ci narysowałem.
PR-MS
Łopatologicznie, to to wyżej obrysowałem krzywymi, a to niżej to efekt trasowania.
PR-MS TRASOWANE
W pierwszym przypadku kilka minut rysowania w drugim kilka sekund. Przy tej jakości materiału wejściowego na jedno wychodzi :-)
Moduł do trasowania jest w menu Bitmapy i każdej wersji Corela wygląda inaczej i inaczej działa, z reguły marnie :-)

anioleczek999 - 31 Październik 2013, 09:32

Działa !!
Nawet nie wiesz jak bardzo jestem wdzieczna .
Dziękuję :)

wloza - 31 Październik 2013, 09:48

Dobrze by było, aby każdy pod nickiem miał zaznaczone, którą wersję Corela używa, albo przynajmniej w poście było to określone.
W załączeniu plik do wersji 9. Chyba każdy to otworzy.

s-p-i-n - 31 Październik 2013, 09:56

wloza napisał/a:
Dobrze by było, aby każdy pod nickiem miał zaznaczone, którą wersję Corela używa, albo przynajmniej w poście było to określone.
W załączeniu plik do wersji 9. Chyba każdy to otworzy.

Na forum przyjęło się już tak, że zawsze plik zapisujemy do najniższej wersji czyli 9.

anioleczek999 - 31 Październik 2013, 11:43

Moi drodzy koledzy. A czy moglibyscie mi wyjasnic w taki prosty sposob jezykiem dla laika, jak to samemu zrobic tzn przerobic rysunek z jpg na cdr? Przy trasowaniu efekt jest taki ze tlo wciaz pozostaje. Owszem zapisuje w pliku cdr ale caly bialy prostokat z elementem. Jak zrobic zeby zdjelo sam element z obrazka? Bardzo chcialabym sie tego nauczyc zeby nie marudzic wam w przyszlosci o przerabianie takich obrazkow. Z gory dziekuje :)
s-p-i-n - 31 Październik 2013, 12:10

po trasowaniu rozgrupuj całość (ctrl+U) i usuń białe tło ręcznie
anioleczek999 - 31 Październik 2013, 12:21

A jak sie usuwa recznie?
kula69 - 31 Październik 2013, 12:40

anioleczek999, witaj
Jak zwykle w CorelDraw jest parę metod, dla początkujących poleciłbym metodę automatyczną:
z menu edycja wybierz znajdź i zamień - znajdź obiekt - nowe wyszukiwanie - wszystkie obiekty - z wypełnieniem jednolitym - podaj kolor wypełnienia (może być zapisany w różnych systemach kolorystycznych). Oczywiście działa to jeśli znasz kolor wypełnienia :). Pokaże się pasek i wybierz funkcje "wszystkie" lub "następny"

kula69 - 31 Październik 2013, 12:43

Podczas trasowania zaznacz usuń tło oraz określ kolor, wtedy zostanie "czysty" rysunek
anioleczek999 - 31 Październik 2013, 13:35

kula69 napisał/a:
anioleczek999, witaj
Jak zwykle w CorelDraw jest parę metod, dla początkujących poleciłbym metodę automatyczną:
z menu edycja wybierz znajdź i zamień - znajdź obiekt - nowe wyszukiwanie - wszystkie obiekty - z wypełnieniem jednolitym - podaj kolor wypełnienia (może być zapisany w różnych systemach kolorystycznych). Oczywiście działa to jeśli znasz kolor wypełnienia :). Pokaże się pasek i wybierz funkcje "wszystkie" lub "następny"

Tą funkcje juz znalazłam wcześniej , ale nie wiem co z tym dalej zrobić, bo zaznacza mi te wszystkie punkty na obrazku, ale rogi zdjęcia też, wciąż jakby tworzy to całość z tłem. Jak teraz wyciąć tylko ten obiekt z całego prostokątu , który mnie interesuje...

done - 31 Październik 2013, 13:48

Witam
chezare napisał/a:
obrysowałem krzywymi
Jakich narzędzi użyć aby "obrysować" możliwie najdokładniej i w rozsądnym przedziale czasowym.
Po szybkim trasowaniu pozostaje miejscami jasnee tło (widok w zał).
Wychodzi na to, że nie jest to idealnie białe tło delikatne różnice odcienia - można oczywiście wcześniej tak przygotować tego jpg'a aby białe było białe ale czy jest możliwość zaznaczenia "jakimś" narzędziem jasne pola (do usunięcia), czy pozostaje tylko metoda wyszukiwania.
Pozdrawiam

kula69 - 31 Październik 2013, 13:55

Chyba nie rozumiem: zaznacza Ci wszystko co było tłem a więc narożniki też i to jest źle - tak? Może zrób zrzut ekranu (printscreen) i zaznacz o co chodzi, wtedy postaramy się pomóc w miarę możliwości
done - 31 Październik 2013, 13:58

W poprzednim poście w załączniku umieściłem te jasne pola (które powinny być usunięte).
Dla lepszej orientacji (co pozostaje do usunięcia) całość po trasowaniu umieściłem na niebieskim prostokącie.
Można je ręcznie "zaznaczać" w Menedżerze obiektów ale trochę to trwa.

bidon184 - 31 Październik 2013, 14:21

biel bieli nie równa ,nie ma takiego programu który by z automatu usuwał również wypełnienie z zamkniętych krzywych,ale wystarczy zaznaczyć wszystko ,rozdziel grupe i w tedy na pole PPM i usuń
done - 31 Październik 2013, 14:29

"rozdziel grupę" o to chodziło :-D
Zastanawia mnie cały czas to obrysowanie krzywymi - chyba nie ręcznie ;-)

bidon184 - 31 Październik 2013, 14:47

obrys krzywymi odbywa się recznie :-P
kula69 - 31 Październik 2013, 14:58

done, to było pytanie do aniołeczka999 :-D
anioleczek999 - 31 Październik 2013, 15:16

kula69 napisał/a:
Chyba nie rozumiem: zaznacza Ci wszystko co było tłem a więc narożniki też i to jest źle - tak? Może zrób zrzut ekranu (printscreen) i zaznacz o co chodzi, wtedy postaramy się pomóc w miarę możliwości

Bardzo dziekuję, że chce się wam wszystkim tak pomagać. Jestem naprawde miło zaskoczona :)
Ogarnęłam juz to, żeby po trasowaniu został sam element z obrazka a nie cały obrazek , bo w tym był problem ( w wyniku trasowania pozostawał cały prostokątny obrazek z motywem ), zrobiłam tak, że przed trasowaniem zamieniam kolory na czarno-białe i wtedy zostaje sam element.
Natomiast problemem są pozostałe małe elementy do wycięcia podejrzewam ręcznego, którego pojęcia nie mam jak zrobić. W załączniku przesyłam zdjęcie obrazujące problem. Wynik trasowania na niebieskim tle gdzie pozostały jeszcze białe elementy.

done - 31 Październik 2013, 15:18

Kilka postów wyżej jest odpowiedź, uprzedziłem Cię zadając identyczne pytanie :-P

bidon184 napisał/a:
(...)wystarczy zaznaczyć wszystko ,rozdziel grupe i w tedy na pole PPM i usuń

anioleczek999 - 31 Październik 2013, 15:26

done napisał/a:
Kilka postów wyżej jest odpowiedź, uprzedziłem Cię zadając identyczne pytanie :-P

bidon184 napisał/a:
(...)wystarczy zaznaczyć wszystko ,rozdziel grupe i w tedy na pole PPM i usuń

super, rozdzielić potrafię, ale co to jest pole PPM i jak zrobić usuń?

curve - 31 Październik 2013, 15:27

ppm - prawy przycisk myszy :-P
anioleczek999 - 31 Październik 2013, 16:35

W wyniku usuwania tych białych elementów traci się kształt tych elementów. Chodzi mi o to że po usunięciu pozostaje pod spodem kolor czarny a nie kolor tła.. Czy można te elementy tak pousuwać aby nie stracić kształtu ? ( żeby powstały dziury z tłem a nie z tym kolorem czarnym?
Wynik w załączeniu na obrazku

kula69 - 31 Październik 2013, 16:42

anioleczek999, tylko spokój i mocne nerwy mogą cię nie raz tutaj (na forum) uratować ;-)
Po pierwsze podczas trasowania powinnaś zaznaczyć to co w załączonym jpg-u.
Później zaznacz powstałą po trasowaniu grupę obiektów i zaznacz rozłącz grupę, ale nie rozgrupuj wszystko. Następnie chwyć interesujący Cię obiekt i przesuń go poza obszar jaki stanowiły obiekty przed rozgrupowaniem, na podglądzie szkieletowym usuń ew. pozostałości

restauro - 31 Październik 2013, 17:47

Najlepiej dolącz plik w formacie wektorowym CDR .
chezare - 31 Październik 2013, 19:16

To wszystko moja wina, napisałem o trasowaniu, a mogłem pozostać przy obrazku który "ręcznie" narysowałem.
Koleżanko, trasowanie, nawet bardzo dobrej jakości bitmapy zawsze kończy się tym, że taki obrazek trzeba poprawiać, z reguły znacznie dłużej niż trwa jego odrysowanie.
Trasowanie w 98% przypadków na 100, jest BE. Nie idźcie tą drogą :-)

kula69 - 31 Październik 2013, 20:27

chezare, popieram
anioleczek999 - 31 Październik 2013, 20:40

Chcąc podążać tą drogą powiedzcie mi proszę jakim narzędziem obrysowuje się , a potem co mam zrobic z tym obrysowanym elementem? Skopiować i wkleic na nowej karcie ( jesli nie tak to sie nazywa to wybaczcie)?
restauro - 31 Październik 2013, 20:58

Cytat:
Chcąc podążać tą drogą powiedzcie mi proszę jakim narzędziem obrysowuje się

To narzędzie nazywa się Krzywe Beziera

http://corel.wodip.opole....ywe_beziera.htm
http://corel.wodip.opole.pl
Zdjęcie obrysowane krzywymi beziera powielone (klawisz +) i wypełnione kolorem .

wloza - 31 Październik 2013, 21:00

aniołeczek 999, to co masz do zrobienia jest bardzo proste. Przytrzymując klawisz shift zaznaczasz biały element, który chcesz usunąć a następnie czarny, na którym on leży i narzędziem przytnij robisz wycięcie w tym czarnym elemencie. Następnie zaznaczasz tylko ten biały element którym wycinałaś i go usuwasz. I to wszystko. Z następnymi białymi robisz tak samo. Problem jest w tym, że po trasowaniu nie wszystkie elementy leżą na "tle", ale jeden na drugim i wtedy trzeba je przyciąć.
chezare - 31 Październik 2013, 21:41

Wloza, pewien jesteś, że w wyniku trasowania jeden element może leżeć nad innym, np. tak: :-)

wloza - 31 Październik 2013, 23:12

chezere, jestem pewien, a dowodem są załączniki w postach aniołeczka999 i done.
chezare - 1 Listopad 2013, 06:11

Zapytałem bo nie miałem akurat jak sprawdzić, a nie potrafiłem znaleźć w tym co napisałeś logiki :-)
Co jest na tym obrazku ?
Może jest tak ,
a może tak ,
tak , albo tak ?
Ile jest kwadratów na obrazku? 1,2 a może 3? Takie pytanie zadaje sobie moduł do trasowania i odpowiada sobie, 1.
Tak wygląda wytrasowany oryginalny obrazek, miejsce zbrodni X3.

Po trasowaniu zostało użyte polecenie Rozdziel grupę, można też użyć Rozdziel wszystkie grupy, zaznaczone białe tło na zewnątrz grafiki i skasowane. Pod tymi białymi łatami jest zielony albo czarny?
Nie ma :-) Nie ma, bo w oryginale w tych miejscach jest biały.

Po co wycinać, spawać czy lutować jak wystarczy białe łaty zaznaczyć i wcisnąć Del? :-)
W 12 będzie identycznie.
Jak działa moduł do trasowania?
Działa tak, że szuka plam w bliskich sobie kolorach i te plamy obrysowuje krzywymi.
Dla programu trasującego to co my widzimy jako zielony prostokąt na takim obrazku

wygląda tak: , a nie tak:
Można sobie co prawda wyobrazić, że program zaczyna od największych elementów i trasuje wszystko po kolei do środka grafiki ustawiając kolejne wytrasowane plamy coraz wyżej, co w praktyce wizualnie wyglądałoby tak samo, ale co biedny miałby zrobić np. w takim przypadku: ?
Bitmapa przed trasowaniem jest płaska, choć rozum mówi, że to co zielone na obrazku wyżej to prostokąt, a żółty jest bliżej niż zielony. Moduł do trasowania nie myśli, bitmapa jest płaska i efektem trasowania też jest płaski obrazek, można elementy przesuwać na wierzch, pod spód i cały czas obrazek powinien wyglądać identycznie.

wloza - 2 Listopad 2013, 15:57

chezare, ja nie potrzebuję twojego wykładu na temat rozmieszczenia obiektów i ich wzajemnych relacji. Problem anioleczka999, to wynik trasowania.

Nie mam możliwości sprawdzić jak to wygląda w 12-tce, ale w 9-tce przy najbardziej optymalnych ustawieniach wynik jest bardzo podobny do tego, który przedstawiła nam anioleczek999 (patrz załącznik). Wynika z tego, że białe obiekty (prześwity w konstrukcji szybu) leżą na czarnym obiekcie (konstrukcja szybu). Przesunięcie białych obiektów dobitnie, to pokazuje. Wynik niedoskonałości narzędzia w niższych wersjach Corela. Moim zadaniem było pomóc anioleczkowi999 wyjść z tego problemu.

chezare - 2 Listopad 2013, 19:02

Wloza, nie bierz tak wszystkiego do siebie :-) Jeśli Cię uraziłem, przepraszam.
Fakty są takie, że Ty pierwszy próbowałeś pomóc koleżance, ale zapomniałeś, że nie wszyscy mają najnowsze wersje Corela, ja tak Aniołeczek np. nie mam i póki co nawet nie bardzo chcę mieć :-) Aniołeczek wektorowe logo dostał ode mnie, ale ja byłem wtedy mądrzejszy o wiedzę o wersji Corela, którego używa. Kolega Spin wyjaśnił jak to jest na forum, ale to póki co chyba bardziej pobożne życzenie, niż rzeczywistość :-)
Twój pomysł dostępu do wiedzy kto jakiego Corela używa mógłbym bez żadnego cierpienia poprzeć, choć mnie ta wiedza do niczego nie jest akurat potrzebna. Jak ktoś prosi żeby mu pomóc, to powinien zadbać o to żeby ci co pomóc chcą posiedli wiedzę, która to umożliwi, Aniołeczek na początku tego nie zrobiła. Niektórym nawet trudno się zdecydować na to jakiej są płci :-)
To moje pytanie do Ciebie wzięło się z przeświadczenia, że to co napisałeś jest nieprawdziwe, wzięło się też z doświadczenia. Nie miałem jak sprawdzić. Pomyliłem się, pójdę do lochu odpokutować. O kłopotliwych białych plamach pierwszy napisał Done, nie Aniołeczek. Jak już miałem możliwość uruchomić Corela, to sprawdziłem i zrobiłem podobny błąd jak Ty. Ty napisałeś jak jest w 9, a ja prowadząc badania w X3. Przypadek sprawił, że byłeś bliżej prawdy, gdyby Aniołeczek miał Corela o jedną wersję wyżej, to ja miałbym rację :-)
W X3 jest tak jak napisałem wcześniej, jak jest w nowszych wersjach programu, nie wiem.
Bardziej logiczne wydaje mi się to co robi X3, niż to co proponuje 12. Specjalizowane do trasowania programy robią tak jak X3.
Trasowane logo w wersji 12
Trasowan logo w 12, zapisane do 9

bidon184 - 2 Listopad 2013, 19:46

ja tam jestem za chezare,tylko z tym zastrzeżeniem że do automatycznego trasowania jest vector magic,corel nie jest za dobry w te klocki aczkolwiek nie można zarzucić że żle robi
wloza - 2 Listopad 2013, 22:45

Pracowałem, nie to za dużo powiedziane - bawiłem się wcześniej 9-tką. Teraz mam studencką x5. Wiem jakie były kłopoty z trasowaniem, których teraz już nie ma. Trzeba było sobie radzić. Myślę, że po to powstają kolejne wersje, aby ulepszać program i usuwać wcześniejsze błędy. :-)
Gdyby, podczas rejestracji na forum każdy wypełniał wszystkie pola, to można było by uniknąć wielu nieporozumień.
Bidon184, jesteśmy w dziale pomocy a nie rywalizacji ;-) No i forum poświęcone jest Corelowi.
Ps: Mimo, że nick niewiele mówi, to po uważnym przeczytaniu postów można być pewnym, że anioleczek999 jest kobietą ;-)

Artur Miernik - 2 Listopad 2013, 23:22

wloza napisał/a:
(…)Wiem jakie były kłopoty z trasowaniem, których teraz już nie ma. (…) Myślę, że po to powstają kolejne wersje, aby ulepszać program i usuwać wcześniejsze błędy. (…)

Ano tu mam wątpliwości. Algorytm samego trasowania bardzo się poprawił. O wniesienie twórczego fermentu „obwiniam” tu twórców wspomnianego Vector Magica. Gdyby nie oni dalej panowała by stagnacja i błogostan w nieróbstwie.
Ale… bardzo brakuje mi możliwości jakie oferował interfejs z trasera w 12. wersji Corela. Wyrzucili kilka potrzebnych rzeczy. Nie po raz pierwszy wygląda na to, że planiści Corela nie mają pojęcia w jaki sposób jest używany ich program. Było to polepszenie przez pogorszenie.

chezare - 3 Listopad 2013, 06:01

Wloza, Corel robi kolejne wersje nie po to żeby program był lepszy, choć w paru miejscach stał się lepszy, tylko po to żeby zarobić kasę. W zasadzie wszyscy tak robią, ale Corelowi udaje się przy każdej nowej wersji popsuć coś co działało całkiem przyzwoicie.
Z trasowaniem jest podobno tak samo, najnowsze wersje nie koniecznie robią to lepiej od starszych, tak przynajmniej wyszło z testów przeprowadzonych przez jedno z komputerowych pism. Cel trasowania jest prosty, obrazek wektorowy ma wyglądać dokładnie tak samo jak trasowana bitmapa. Wodotryski w rodzaju słoje drzewa czy mozaika 3D z 12 nie mają z trasowaniem nic wspólnego, przypuszczam że są robione na bitmapie, bo tak jest łatwiej i dopiero później trasowane. Program o którym wspomnieli Bidon i Artur, wyprodukowany dla NASA też nie jest wolny od wad, w każdej obrysowanej kolorowej plamie zostawia kontur. W wektorowym programie łatwo jednym kliknięciem kontur zlikwidować, ale to zostawia prześwity, które paskudnie wyglądają. Może w nowszych wersjach programu zostało to poprawione, a może dalej trzeba używać makr do zmiany koloru konturu na kolor wypełnienia?
Do tej pory trzymałem się zasady, że zanim coś napiszę, to sprawdzam czy aby to co mi się wydaje pokrywa się z rzeczywistością, tym razem tak nie zrobiłem, mało tego byłem o krok od zastawienia jakiejś mniej istotnej części organizmu, że w 12 jest tak samo jak w X3 i że cała dyskusja o tym co zrobić z białymi plamami na kopalnianym dźwigu nie ma sensu, bo można je po prostu skasować. Można, ale nie w 12 :-)
Stała się rzecz niedobra, Aniołeczek i Done myślą teraz, że narzędziem do trasowania można w parę minut zmienić w wektory wszystkie bitmapy świata, a rzeczywistość jest taka, że trasowaniem można zrobić przeciętnej jakości klipart, albo za $300 trochę lepszy klipart :-)

restauro - 3 Listopad 2013, 09:58

Kilka programów do przetestowania .
http://graphicssoft.about.com/od/bitmaptovector/

http://potrace.sourceforge.net/

done - 3 Listopad 2013, 11:01

chezare napisał/a:
(...)Stała się rzecz niedobra, Aniołeczek i Done myślą teraz, że narzędziem do trasowania można w parę minut zmienić w wektory wszystkie bitmapy świata

Wcale tak nie myślę, ale jeśli ktoś nie dysponuje tabletem i myszką obrysowuje Krzywymi Bezier'a to trasowanie wydaje się być jakimś półśrodkiem ;-)

Artur Miernik - 3 Listopad 2013, 12:53

Oczywiście, że nie wektoryzować automatycznie logo, tylko robić ręczny obrys! Automatem traktować nierównomierne i mniej ważne ilustracje.

PoTrace sprawdzałem bardzo pobieżnie, jak dla mnie jest słabszy od coreloskiego Trace, czy adoboskiego Streamline.

VectorMagic nadal nieco w przodzie. Kontury na obiektach ma właśnie po to, bo użytkownicy Corela i Adobe narzekali, że im coś spod spodu na biało łyska po wektoryzacji.

restauro - 3 Listopad 2013, 13:12

Artur Miernik napisał/a:
PoTrace sprawdzałem bardzo pobieżnie

O ile się nie mylę cała reszta programów korzysta z licencji oraz kodu Petera Selingera i tylko go rozwija .

Artur Miernik - 3 Listopad 2013, 14:20

Nie wiedziałem. Chciałem się dowiedzieć, czy w PoTrace zrobię więcej niż Trace/Streamline i wyszło mi, że nie bardzo, więc odpuściłem dalsze grzebanie. Tak to ze mną wyglądało.
anioleczek999 - 21 Listopad 2013, 22:20

Witajcie ponownie. (Rozwiewając wątpliwości - tak jestem kobietą)
Posiadłam już wiedzę z zakresu przekształcania, dodawania obiektów, nawet usuwania tła, co było moim pierwszym problemem. Dzięki wam za pomoc, poćwiczyłam i daje radę. Natomiast mam kolejny problem, który nie wiem jak ugryźć... Mam obrazek w CDR w kolorze, który muszę zrobić w barwach czarno-białych. Po przekształceniu w mapę bitową, niestety bardzo traci na jakości, co jest niestety wyklucza jego użyteczność. Próbowałam przekształcić w mapę bitową kolorową i dopiero zmienić na czarno-biały, ale też efekt kiepski. Trasowanie też odpada bo zniekształcenia największe. Ogólnie przekształcenie w bitmapę psuje mi ten obraz i nie wiem jak zmienić kolor na czarno-biały bez zamiany w bitmapę.
Gdybyście znaleźli chwilę byłabym ponownie bardzo wdzięczna za pomoc i wyłożenie mi tego tematu.
Poniżej zamieszczam 3 obrazki.
1. oryginał
2. Wyłuszczone z oryginału potrzebne mi elementy
3. przekształcone elementy z koloru na czarno-białe.
Pozdrawiam
Ania

update: oryginału nie dodam bo za duży i nie chce przejść.

wloza - 21 Listopad 2013, 22:58

Witam. Wystarczy rozdzielić wszystkie grupy. Potem zaznaczyć interesujące nas elementy i zmienić, lub usunąć kolor.
chezare - 22 Listopad 2013, 02:40

Co oznacza czarno-biały?
Czy to znaczy, że w projekcie ma być tylko jeden kolor bo np. obrazek ma być wycięty z folii, czy ma być wydrukowany jedną farbą?
Jeśli ma być drukowany tylko przy użyciu składowej K, to sprawa jest prosta.
Z menu Edycja wybierasz Znajdź i zamień-> Zamień obiekty. Następnie Zamień modele lub palety kolorów. W wyszukaj modele kolorów wybierasz CMYK, bo w takich jest Twój obrazek, a w Zamień na model kolorów wybierasz skalę szarości.. Operację trzeba będzie powtórzyć dla konturów. Po tej operacji w obrazku powinny znajdować się tylko odcienie czarnego, od 0/0/0/0 do 0/0/0/100. Taki obrazek da się wydrukować jedną farbą.
To samo uzyskasz tworząc pdfa w skali szarości i importując go do Corela.

Gorzej jeśli pisząc o czarno-białym obrazku miałaś na myśli tylko jeden kolor, 0/0/0/100.
Jeśli grafika wygląda tak jak ta którą załączyłaś, to się tego automatycznie nie da zrobić.
Nie da się bo masz pomarańczowy napis na czarnym tle, pewnie byś chciała żeby był biały, a obok jest inny napis, też pomarańczowy ale na białym tle, jak zamienimy pomarańczowy na biały w całej grafice, albo pomarańczowy na czarny, to jeden napis zniknie.
Żeby zamienić na jeden kolor, to trzeba ustalić jakiś poziom od którego w jedną stronę kolory będą zamieniane na biały, a w drugą na czarny i zrobi się tak:

albo tak:

soneysoo - 2 Grudzień 2013, 17:22

Witajcie,
bardzo chciałabym zrobić znajomej na urodziny pieczątkę, ale nie mam pojęcia jak plik JPG przekonwertować do CRD.

Błagam pomóżcie!

Cysorz - 2 Grudzień 2013, 17:30

[Trace na szybko]
restauro - 2 Grudzień 2013, 20:32

soneysoo napisał/a:
Witajcie,
bardzo chciałabym zrobić znajomej na urodziny pieczątkę, ale nie mam pojęcia jak plik JPG przekonwertować do CRD.

Błagam pomóżcie!

Dziwna ta pieczątka

chezare - 3 Grudzień 2013, 09:01

Trochę wolniejsze trasowanie :-)
YERONA
albo
YERONA
Żeby było naprawdę dobrze to trzeba niestety narysować.

bidon184 - 3 Grudzień 2013, 14:37

a ja se coś takiego na szybkiego z nudów pacnąłem :-)

anioleczek999 - 29 Styczeń 2014, 11:04

Witajcie koledzy ponownie.
I znów zgłaszam się do was z prośbą o pomoc.... plik , który obecnie jest zapisany w .psd oraz .eps muszę mieć w .cdr. Wszystko niby proste, ładnie się otwiera, ale............pojawiają się wielkie pixele, rysunek traci na ostrości i jakości. Czy ktoś w wolnej chwili byłby tak uprzejmy i wyłożył mi jak to zrobić by po otwarciu w corel owy rysunek nadawał się do czegokolwiek?
Niestety nie można dołączać tu plików o rozszerzeniu .psd ani .eps
Mogę przesłać na maila :)
Pozdrawiam

bidon184 - 29 Styczeń 2014, 11:11

przede wszystkim,przed importem bitmapy ustaw w Corelu Widok na pixele,od razu będzie lepiej,a plik mozesz wrzucic tutaj http://hostuje.net/ i dołączyć link na forum :-)
anioleczek999 - 29 Styczeń 2014, 11:18

http://hostuje.net/file.p...5957265b0afa631
http://hostuje.net/file.p...3af5ea97fb2734c

Pod tymi linkami znajdują się wspomniane wyżej pliki.
Pozdrawiam

bidon184 - 29 Styczeń 2014, 11:28

wystarczylo eps,prosze bardzo logo

PS,jak importujesz eps to w tym okienku zaznacz opcje Importuj jako krzywe,jesli oczywiscie EPS to wektor a nie bitmapa)

PS2 wogle to nie jestem pewny czy corel 12 daje rade z eps

anioleczek999 - 29 Styczeń 2014, 11:31

.eps nie otwiera się w moim Corelu 12.
Dziekuję ;)

Artur Miernik - 29 Styczeń 2014, 18:06

Aniołeczku999, spróbuj otworzyć poprzez menu plik -> import…, bądź prościej: Ctrl+I.
WAŻNE: W przypadku EPS-ów, żeby zadziałało, musisz określić rodzaj importowanego pliku. Konkretnie jako PS, EPS, PRN. Czyli importujesz jako PostScript:

Trurl - 29 Styczeń 2014, 19:17

A jak nie pomoże to, o czym mówił Artur, w co wątpię, to otwórz tego epeesa w Acrobacie, zapisz jako pdf i zaimportuj tego pedeefa do Corela. :-)
chezare - 30 Styczeń 2014, 03:54

Wasze cenne rady na nic się zdadzą w przypadku 12. Nie otworzy się co drugi eps, pdf czy ai i Angel musi się do tego przyzwyczaić. Nie otworzy się, albo otworzy się z błędami szereg cdrów zapisanych do wersji 12 w nowszych wersjach programu. Nie otworzą się bo to zabytkowa wersja, a użytkownicy nowocześni i mają najnowsze wersje Corela, Ilustratora i PhotoShopa i w du…żym poważaniu mają archeologów.
Artur Miernik - 30 Styczeń 2014, 04:09

Co drugi EPS, to może — nie. Ale co trzeci, to już, niestety — tak.

A CDR? Jeśli dokument jest jednostronicowy, to można próbować CMX-em, lub PDF-em.

chezare - 30 Styczeń 2014, 07:43

Artur, ja niestety też muszę od czasu do czasu korzystać z tej wersji programu i mam parę sposobów żeby się do takich wynalazków dobrać, np. pdf creator, Inkscape, ale większość problemów dało by się ominąć gdyby twórcy tych plików przy ich zapisywaniu pomyśleli, że nie każdy ma najnowsze wersje wszelakiego oprogramowania.
Zobacz ile razy ktoś tu prosi żeby mu przepisać cdr z wyższej do niższej wersji, a to tylko jeden i ten sam program.

Artur Miernik - 30 Styczeń 2014, 18:04

Ano.
bony - 8 Luty 2014, 11:27

Witam!
Jest to mój pierwszy post na tym forum i jak zauważyłem w większości związany z prośbą o pomoc.
Miejscowa drużyna znalazła sponsora na stroje piłkarskie ale warunkiem jest umieszczenie logo firmy na strojach.
Do firmy produkującej stroje musimy dostarczyć logo w formacie *cdr.

Po lekturze tego forum udało mi się coś zrobić lecz mam problem ze znaczkiem nad nazwą firmy jest jakiś poszarpany, w związku z tym mam prośbę do kolegów specjalistów o poprawę tego znaczka i o ogólne wskazówki co i jak jeszcze trzeba poprawić aby można uznać to za gotowe i spokojnie wysłać do producenta.
W załączniku logo firmy oraz klubu zapisane do wersji 9 (wyczytałem, że domyślnie na forum zapisuje się do tej wersji)
Pozdrawiam

mirpol

restauro - 8 Luty 2014, 11:49

Najpierw dostarcz logo firmy lepszej jakości .
bony - 8 Luty 2014, 11:58

No niestety brak takiej możliwości logo pochodzi ze strony internetowej i innego nie mają :(
bidon184 - 8 Luty 2014, 12:19

to chyba tak będzie

restauro - 8 Luty 2014, 12:32

Za dużo niewiadomych .Krój który użyłeś jest z sufitu .Sygnet mało czytelny ,nie wiadomo czy ma być falbanka czy to tylko piksela?
restauro - 8 Luty 2014, 12:34

Cytat:
to chyba tak będzie

Chyba nie
http://www.mirpol.org/

bony - 8 Luty 2014, 12:48

Kolego @bidon184 o to właśnie mi chodziło :)
Bardzo dziękuję za szybka reakcję.
A co koledzy możecie powiedzieć o logo klubu ja trasowałem z *png i nie wiem czy jest to w miarę dobrze zrobione?

Cysorz - 8 Luty 2014, 12:51

Nawet nie przypuszczałem, że to tak popularna nazwa :mrgreen: :

Dobra, więcej już mi się nie chce...

bony - 8 Luty 2014, 12:57

Kolego @Malutki jak by tak wszystkie MIR-POLe nas sponsorowały to byśmy w Ekstraklasie grali ;)
bidon184 - 8 Luty 2014, 12:58

herb klubu troche poprawiłem

restauro - 8 Luty 2014, 13:00

bidon184 napisał/a:
troche poprawiłem

http://mkswartaobrzycko.f...ml?action=oceny

bony - 8 Luty 2014, 13:09

Dziękuję bardzo i pozdrawiam!
Mam nadzieję, że producent będzie tak zadowolony jak ja :)

Kolego @restauro kolory zostały zmienione jeśli o to tobie chodzi niestety na futbolowo jaszcze nie :)
KS.Sękowo

anioleczek999 - 17 Maj 2014, 23:47

Witajcie ponownie drodzy koledzy. Tym razem miałam za zadanie przerobić .png na cdr w ten sposób aby nadawał się do graweru czyli żadnego tła. Największy problem miałam z herbem oraz wycinaniem pola w literach b,o,a i cyfrach. Wyszło hmm..... jak wyszło ( najlepiej jak potrafiłam). Na ciemnym tle pozostawia duzo do życzenia.... Czy w wolnej chwili któryś z pomocnych kolegów pomógłby mi tak żeby wyglądało to nieco lepiej? Poniżej załączam oryginał png oraz moją pracę w cdr ( w takim ustawieniu jak ma być i mniej wiecej takiej wielkości). Dziekuję
Shame - 18 Maj 2014, 08:50

Oj, anioleczek999, to co dałaś to jakiś okrutny żart :-x

To chciałaś dać na grawer? Oj oj, nieładnie ;-)

Poniżej efekt trasowania w VectorMagicu

Ale po prawdzie, to wystarczy ruszyć makówką i wziąć sobie do serca rady bidona, który jest masterem wyszukiwania online'owych zasobów i wejść na WIKIPEDIĘ, odszukać Bytom i pobrać oryginalny SVG z wektorową wersją herbu.

Pewno drugim krokiem jest znalezienie fontu. Mnie się nie chce, więc ztrasowałem. Jakość wystarczająco dobra, więc chyba ten font nie będzie konieczny.

Moje trasowanie w PDF, oryginał herby (bez napisu) w SVG.

Jedyne co ci zostaje, to rozgrupować wektory, usunąć kolory, najpewniej połączyć lub scalić niektóre krzywe i gotowe.

Trzeba mysleć "poza pudełkiem" :mrgreen:

bidon184 - 18 Maj 2014, 08:51

znaczy ja nie wiem po co to wycinałaś :roll: ja to zrobiłem tak na szybkiego ,ale na grawerce się nie znam wiec moze ktos poprawi,czcionka to Book Jacket ale mozna tez zrobić z Broach Italic
anioleczek999 - 18 Maj 2014, 09:54

I dlatego drogi kolego Shame napisałam na forum z prośbą o pomoc, gdyż jak wspomniałam to co wykonałam pozostawiało dużo do życzenia. To przecież forum pt:" pomóż mi wykonać rysunek" Komentarz zbyteczny. Następnym razem zastanowię się 5 razy zanim zwrócę się z prośbą o cokolwiek na forum. Mimo wszystko dziękuję.
Koledze Bidon również dziekuję.
Pozdrawiam

tegraf - 18 Maj 2014, 10:18

anioleczek999 napisał/a:
Następnym razem zastanowię się 5 razy zanim zwrócę się z prośbą o cokolwiek na forum.

Tzw. 'foch". Duży. A Shame przecież pomógł. Fakt, że nie wykonał ZA Ciebie. Chyba, że o to właśnie chodziło.

bidon184 - 18 Maj 2014, 12:17

no ja też nie rozumiem czemu koleżanka się fochnęła,toś Shame nic takiego nie napisał,ba wręcz pomógł,chyba koleżanka ma nie za dobry dzień i jutro wszystko będzie dobrze :-)
Cysorz - 18 Maj 2014, 12:59

anioleczek999 napisał/a:
/.../ Następnym razem zastanowię się 5 razy zanim zwrócę się z prośbą o cokolwiek na forum /.../

I to bym każdemu radził! :mrgreen:

bidon184 - 18 Maj 2014, 13:29

no jak Ty już coś napiszesz,to na bank pójdzie w pięty :-) nie przejmuj sie anioleczek999 ,Malutki nieraz tak ma coś o tym wiem :-)
Cysorz - 18 Maj 2014, 17:35

A Tobie bidon184 to wiesz, co zalecam, prawda? :mrgreen: