Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Pomóż mi wykonać rysunek - Prośba, przerobienie tarcz zegarów

Robkoo - 18 Luty 2013, 00:33
Temat postu: Prośba, przerobienie tarcz zegarów
Witam. Zwracam się z zapytaniem i jednoczenie prośbą. Czy byłby ktoś w stanie przerobić oryginalne tarcze hondy civic na wzór:
http://moman.pl/honda-civ...o[pp_gal126]/2/
Chciałbym tarcze podświetlić od tyłu na biało, napis sir i skala obrotomierza musi być czerwona, żebym mógł to podświetlić białymi ledami.

bidon184 - 18 Luty 2013, 16:46

orginalne tarcze posiadam,oraz czcionki wyglądają tak,ale nie kumam pytania,gdzie ty masz napis SIR :roll:
s-p-i-n - 18 Luty 2013, 17:27

Faktycznie Bidon184, skąd ten napis SiR ;) W ogóle zajrzałeś do linku z pierwszego postu?
bidon184 - 18 Luty 2013, 17:32

ups :-D no nie zaglądałem,ale teraz zajrzałem i też nima tego napisu :roll:
s-p-i-n - 18 Luty 2013, 17:38

Oj Bidon Ty to chyba razem z tym deszczem meteorytów spadłeś na ziemię.
bidon184 - 18 Luty 2013, 17:45

dobra nie kumam więc się wyłączam z tematu :-P

PS,Deszcz meteorów lub deszcz meteorytów(bolid który rozpada się w atmosferze) nie może spaść na ziemie bo to zjawisko świetlne jest,meteoroid może spaść i w tedy będzie to meteoryt :-P :mrgreen:

Robkoo - 18 Luty 2013, 22:44

zapodałem link i jak byk widac napis SIR ;) skan swoich oryginalnych tarcz moge zrobić, tylko czy ktoś podejmie się przerobienia
bidon184 - 18 Luty 2013, 23:01

jo ,jak .byk nic nie wiodze,ja mam tarcze nie jako scan,tylko orginał do druku,więc nie kumam,i tak mam ten temat w dupie ,ale może ktoś łaskawie mi wytłumaczy :roll:
Robkoo - 18 Luty 2013, 23:41

czlowieku co tu jest do zrozumienia ?
http://moman.pl/honda-civ...o[pp_gal126]/2/

bidon184 - 18 Luty 2013, 23:51

no co człowieku ,nie rub ze mnie debila,sam chyba nie wiesz co piszesz ,gdzie masz ten SIR niby na twoim linku,pokaż mi ten napis SIR na tarczach

Robkoo - 19 Luty 2013, 00:10

najpierw naucz sie podstaw ortografii, później zmień przeglądarkę, wszyscy wiedzą o co mi chodzi, tylko nie Ty, Po otworzeniu linku powinien wyskoczyć Ci 7 wzór tarcz
bidon184 - 19 Luty 2013, 01:20

niom,oki,ogólnie mam to gdzieś (chciałem pomóc,ale teraz mi się nie chce)

radd - 19 Luty 2013, 12:32

Honda Civic Si IV produkowana była po kilkuletniej przerwie.. W Kanadzie występuję pod nazwą SiR a w Australii jako VTi-R.
stąd zapewne zamiast civic, na zegarach jest SiR.
sam się zastanawiałem skąd ten sir, więc poszukałem.
(żrółdło; wikipedia) :)

bidon184 - 19 Luty 2013, 16:11

no ,czyli nie tylko ja nie wiedziałem o tym,a wystarczyło by przecież, żeby autor tematu wyjaśnił o co kaman i po bółu,a nie mi tutaj wyskakiwał z ortografią i z przglądarką,moja przeglądarka to opera i żadnej innej nie chce :-P :-D
Robkoo - 19 Luty 2013, 18:17

nie, że wyskakuje z ortografia tylko link u mnie śmiga i pokazuje wersję SIR ;)
jak się poczułeś urażony to sory ;)

Cysorz - 19 Luty 2013, 20:05

bidon184 napisał/a:
no ,czyli nie tylko ja nie wiedziałem o tym,a wystarczyło by przecież, żeby autor tematu wyjaśnił o co kaman i po bółu,a nie mi tutaj wyskakiwał z ortografią i z przglądarką,moja przeglądarka to opera i żadnej innej nie chce :-P :-D

Przeglądarka przeglądarce nierówna ;)

Robkoo - 19 Luty 2013, 20:34

mam nadzieję, że nie będzie już problemu z rozpoznaniem ;)
chezare - 20 Luty 2013, 06:48

Będzie, bo Bidon w nocy słabo widzi :-)

Zamiast napadać na Bidona trzeba było wyjaśnić o co chodzi. Z całego naszego stada tylko Bidon ma rysunki tarcz i mógłby w 15 s zmienić biały na czerwony i byłoby po temacie a tak autor dalej nie ma tego o co prosił. Nie zdziwię się jak Bidon oleje sprawę, jak się o coś prosi to trzeba grzecznie.
Nie wiem czy w Operze jest słownik ortograficzny i też mnie razi to jak kolega Bidon pisze ale na to czy znajdzie font czy narysuje obrazek wpływu to nie ma żadnego :-)

restauro - 20 Luty 2013, 10:29

chezare napisał/a:
Będzie, bo Bidon w nocy słabo widzi

Napadało ostatnio trochę śniegu i jest jaśniej , może więc coś niecoś dojrzy .

Robkoo - 20 Luty 2013, 12:25

No trudno jesli tylko kolega Bidon posiada umiejętności i tarcze, a nie ma ochoty tego przerobić, to proszę moderatora o usunięcie mojego tematu.
bidon184 - 21 Luty 2013, 02:50

nie ma co się burzyć,czasu ja nie miał,coś takiego wypłodziłem,bo ja mam całkiem inne tarcze od Misia,więc je musiałem poprzerabiać,jesli pasuje to prosze

Robkoo - 21 Luty 2013, 12:40

kurde konkret :D a mam jeszcze prośbe, jakbyś znalazł czas, zrobiłbyś skalę paliwa i temp razem z literkami też czerwona ?
Mam jeszcze takie pytanie, dam rade to wydrukować na drukarce ? Czy lepiej od razu isc z tym do drukarni ? To jest zrobione w formacie 1:1 ? Wystarczy tylko druknąć ?

bidon184 - 21 Luty 2013, 20:26

czy to jest skala 1:1 trudno powiedzieć plik był wrzucony jako do druku,hym :roll: wydrukuj sobie to na drukarce i obadaj,najwyżej powiększ lub zmniejsz,prosze zmieniłem na czerwone te skale
Cysorz - 21 Luty 2013, 21:34

Robkoo napisał/a:
Mam jeszcze takie pytanie, dam rade to wydrukować na drukarce ? Czy lepiej od razu isc z tym do drukarni ?

Tarcze zegarowe zazwyczaj WYCINA się z folii na ploterze i nakleja na astralon, plexi lub coś podobnego. Wydruk będzie "świecił", chyba że wydrukujesz to na bardzo dobrym sprzęcie przy TIL 400% (maksymalne krycie z 4-ch kolorów).

Robkoo - 21 Luty 2013, 22:26

Bidon bardzo Ci dziękuje. Czyli jak zrobie na drukarce to czarne tło będzie świeciło ?
bidon184 - 21 Luty 2013, 23:14

tam nie ma tła,czarne tło wrzuciłem tylko na imageshack żeby było widać jak będzie świecić podświetlone,a ty nie masz żadnego programu żeby to otworzyć w razie co?? to chociaż inscape se pobież ,tam wrzuciłem svg i pdf więc bez problemu tym darmowym programem będziesz sobie mógł przerobić w razie co
Robkoo - 22 Luty 2013, 00:01

a mógłbyś mi to zrobić z czarnym tłem ? Ciemny jestem w tych sprawach strasznie.
bidon184 - 22 Luty 2013, 00:16

ale tak jak na imageshack wrzuciłem???cały obszar czarny???czy tylko pod zegary??no i chyba te tło czarne trza by zrobić prześwitujące,bo jakt to potem podświetlić,kurcze w życiu nie miałem w ręku takiej tarczy i nie za bardzo kumam :-P bo powiem szczeże sie teraz pogubiłem troche :-)
Robkoo - 22 Luty 2013, 00:32

wiesz co, ja Ci to napisze po swojemu :P
Tak jakby miały byc już gotowe do druku, pełne tarcze. Czarne tło i czerwona reszta

bidon184 - 22 Luty 2013, 00:34

no ale te tło to chyba prześwitujące tak??
Robkoo - 22 Luty 2013, 00:43

nie, mi chodzi tylko o to, żeby prześwitywały cyferki i skala a tło było czarne, nie przepuszczające światła
bidon184 - 22 Luty 2013, 12:46

aaaa,no to trza tak było od razu,niepotrzebnie robiłem tamte,więc tak ja poprostu wyszedłem z tego tak że zrobiłem na czarnym tle przezroczyste tarcze wektorowe, tak w pomniejszeniu to wygląda

i pod spod wrzuciłem na cały obszar czerwone tło,inaczej czyli na przezroczyste tarcze wrzucić cały wektor też mozna zrobić,ale ja nie mam w tedy jak zapisać żeby corel to łyknął,czyli musiał bym to robić w corelu,a w corelu to narazie wiem co oznacza funkcja "zapisz jako" :-P ,nie wiem czy tak może być ,ale chyba tak,wystarczy druknąc na przezroczystą folie samoprzylepną wyciąc i naklejać,no sam nie wiem najlepiej jakby jakiś nasz magik od corela się wypowiedział

Robkoo - 22 Luty 2013, 13:02

super bardzo Ci dziękuje, ale mam jeszcze prośbę. Zrobiłbyś na tych białych tarczach czerwona skalę od 7 tyś,napis SIR, napis honda i logo i literki przy skalach paliwa i temperatury też czerwone żeby kontrast był ?
radd - 22 Luty 2013, 13:21

:-D
bidon184 - 22 Luty 2013, 13:32

no przecież tak jest zrobione,to nie są białe tarcze tylko przezroczyste,poczytaj uważnie mój post,nawewt nie pobrałeś pliku,jest zrobione tak ja na drugim zdjęciu,chyba że ja nie kumam o co ci biega :roll:
chezare - 22 Luty 2013, 16:29

Bidon, nie wiem czy kumasz czy nie ale zobacz ile razy został pobrany Twój plik.
Piątek 22 lutego 2013 roku godz. 16.29 - 0 :-)
16:44 ktoś ściągnął :-)
Bidon może być tak jak zrobiłeś byle czarny nie był nadrukowany bo wtedy czerwone pod spodem zrobi łatę.
Jedno jest chyba źle? Nie wiem czy w miejscach prostokątów nie ma jakiegoś licznika kilometrów, powinny być przeźroczyste?

bidon184 - 22 Luty 2013, 16:47

no więc właśnie ,user se chyba teraz ze mnie jaja robi :-P mogłem to olać tak jak miałem zamiar,a tak to 3 razy już to przerabiam,ale może komuś się przyda :mrgreen:
PS: nie te prostokąty są do wycięcia :-)

Robkoo - 22 Luty 2013, 16:48

Przepraszam Cie bardzo, nie skumałem. Te białe są w rzeczywistości przeźroczyste a czerwone pokazałeś jakby to miało świecić ;) już ściągam i sobie zobaczę
Dokładnie tak jak pisze przedmówca, powinno być więcej tych kwadracików na kontrolki
Tak jak jutaj jest
http://moman.pl/honda-civ...o[pp_gal126]/0/
ok do wycięcia tylko Ty zrobiłeś dwa a tu jest ich więcej
Nie robię z Ciebie jaj, jestem bardzo wdzięczny za przerobienie ;) tylko tych kwadracików jest za mało

bidon184 - 22 Luty 2013, 17:02

hehe,nie no bez przesady,to przeciez osobna gafa jest,te kółka i kwadraty na tarczach to tylko punkt odniesienioa jest,to wycinasz i już przecież i tak na to idzie nakładka i widać cięc nie będzie widać,ja temat kończ i tak zrobiłem więcej moim zdaniem niż powinienem,kończe temat,pobierać jak się podoba lub nie,to wszystko z mojej strony,i tak pociągnąłeś temat do granic możliwości darmowej grafiki :mrgreen: więcej nie robie :mrgreen:
chezare - 22 Luty 2013, 17:11

o to mi Bidon chodziło.

bidon184 - 22 Luty 2013, 17:24

tak wiem o co biega,ale na necie wyczytałem że na to idzie ramówka plastikowa,i ludzie to poprostu nożyczkami robią i nakładaja tę ramówke plastikową ,nic widać poszarpanych krawędzi nie ma,oczywiście że można zrobić to przezroczyste i dopasować wycięcia idealnie,ale w tedy taki plik będzie gotowym plikiem do druku w senśie komercyjnym,no sory ,moge pomóc w tunningu tarcz w sensie domowym ale nie będe się kopulował nad plikiem komercyjnym,to nie o to na forum chodzi,zresztą te forum ma odpowiedni dział,i jesli ktoś chce skożystać z tych plików i wykonąc komercyjną wersje nie widze przeszkód,ja aż tak się nie znam na wektorach w corelu żeby doprowadzić to do wersji profesionalnej :-)
Robkoo - 22 Luty 2013, 17:39

ok, rozumiem o co Ci chodzi, bardzo Ci dziękuję za pomoc i sory za moje marudzenie ;)
tylko mam pytanie jak zrobić żeby tarcze miały taka samą wielkość ? zeskanować oryginał w formacie 1:1 i dopasać te przerobione do oryginału ?

bidon184 - 22 Luty 2013, 17:46

a,prosze,tylko sie nie obrażaj,i tak na necie nie znajdziesz takich plików tarcz jakie tu na tym forum dostałeś gratis :-D
PS,wydrukuj na zwykłej drukarce na zwykłym papierze i obadaj ,moim zdaniem pliki są 1:1,a jesli nie to będziesz widział ile trza powiększyć,

Robkoo - 22 Luty 2013, 17:50

Nie obrażam się, tylko ściągnąłem ten plik, który wrzuciłeś i jak otwieram w corelu to tarcze są czerwone, teraz bym musiał wyciągnąć to czerwone tło żeby były przeźroczyste ?
bidon184 - 22 Luty 2013, 17:56

nieeeeee!!!!!po co chcesz mieć przezroczyste!!!co ci to da!!!to jest tak zrobione że czarne jest wokół skali a reszta jest czerwona,czyli jak byś to wydrukował na przezroczystej foli to wszystko jest czarne oprócz tarcz,no nie wiem jak to wytłumaczyć :roll: i jakbys to podświetlił latarka to na awersie będzie eksponowany będzie kolor czerwony
Robkoo - 22 Luty 2013, 17:59

kumam o co Ci chodzi, chodzi Ci o to, że po wydruku skala już jest czerwona a ja sobie to tylko podświetlę na biało tak, a kolor czerwony nada mi czerwona skala, która zrozbiłeś, dobrze kumam ?
Ja myślałem, że zrobisz mi to przeźroczyste a ja dowolnymi kolorami diod będę to mógł podświetlić

bidon184 - 22 Luty 2013, 18:00

tak dobrze kumasz :poklon
Robkoo - 22 Luty 2013, 18:04

Ta "biała" tarcza czyli przeźroczysta byłaby spoko, bo bym mógł dowolnym kolorem to podświetlać i ja cały czas myślałem, że tak to zrobisz ;)
bidon184 - 22 Luty 2013, 18:07

ty,chyba nie wiesz czego czcesz,no to możesz otworzyć mój plik,kliknąc rozgrupuj,wykasować tło czerwone i będziesz miał przezroczyste,i będziesz mógł podświetlać diodami jakimi czcesz,natomiast ja uważam że to za ładne nie będzie musi być kolor maski,no ale jak chcesz ;-)
Robkoo - 22 Luty 2013, 18:09

myślisz, że to fajnie nię będzie wyglądać ? dobra to zostawię tak jak jest
bidon184 - 22 Luty 2013, 18:16

no tak,myśle bo tak to będziesz widzial światło diody,które jest upierdliwe,a jak masz maske to masz światło przenikajace czyli dające takie ciepło jakby,efekt o wiele lepszy,możesz zmieniać maski,na jakikolwiek chesz,ale moim zdaniem lepiej to własnie robić przez maske ,czytaj filtr
Robkoo - 22 Luty 2013, 18:17

ok, czyli jak to drukne na folie to z przodu będzie wyglądało na przeźroczyste, ale jak podświtle od tyłu to będzie czerwone ?
bidon184 - 22 Luty 2013, 18:20

nie!!!,ja nie wiem jak to tłumaczyć ,ale ja jestem beznadziejny w tłumaczeniu,może ktoś z forum mnie wspomorze ,bo ja nie wiem jak to mam wytłumaczyć :oops:
Robkoo - 22 Luty 2013, 18:22

dobra ja kumam, jak drukne to cyfry i skala będą już czerwone, reszta czarna ;) wszystko jasne ;)
bidon184 - 22 Luty 2013, 18:26

niom,dokładnie 8-) :-P
Robkoo - 22 Luty 2013, 19:27

W takim razie jeszcze raz bardzo Ci dziękuję. Kupię folię i spróbuje to druknąć.
radd - 22 Luty 2013, 20:08

fantastyczna dyskusja :poklon