Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
plik do druku
Autor Wiadomość
magdam921
Początkujący

Wysłany: 14 Październik 2011, 19:42   plik do druku

Witam, a więc tak:
mam do zrobienia gazetkę. Musi być przygotowana do druku. Nigdy jeszcze tego nie robiłam, ale czas zacząć. Wypisałam sobie kilka rzeczy, które muszę mieć:
1.Kolor CMYK
2. Marginesy
3.Tekst na krzywe.
4. 300 dpi-zdjęcia
5.Format 1:1
6. Nadrukowany czarny

I tak: wszystko jest ok, poza tym, że nie za bardzo wiem co oznacza format: 1:1. Czy to znaczy, że zdjęcia mają być wklejone do programu w oryginalnych rozmiarach i ewentualnie w nim pomniejszone?

Nadrukowany czarny- Czy wystarczy zmienić w CMYKU na C:0 M:0 Y: 0 K:100 ?

Z góry dziękuję za odpowiedź...

Martha 
Praktyk

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 14 Październik 2011, 19:54   

Ad.1 Przy otwieraniu nowego dokumentu ustawiasz kolor: CMYK
Ad.2.Samo mówi za siebie
Ad.3 Po napisaniu tekstu zamieniasz wszystko na krzywe
Ad.4 300dpi-taka ma być rozdzielczość zdjęcia
Ad.5 Format 1:1 czyli robisz w rzeczywistym rozmiarze
Ad.6 nie wiem

Może ktoś wytłumaczy bardziej dokładnie, ja nie potrafię ;)

magdam921
Początkujący

Wysłany: 14 Październik 2011, 20:13   

Dziękuję za tak szybką odpowiedź : )

joannaw.79 
Fachowiec

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 14 Październik 2011, 22:18   

Nadrukowany czarny oznacza, że jeśli chcesz pisać tekst czarną czcionką na kolorowym tle musisz lewym przyciskiem myszki użyć opcji "nadrukuj wypełnienie". To tak w skrócie i podstawie, ponieważ opcja nadrukowania czerni jest potrzebna w wielu innych momentach (tak samo w wielu psuje projekt), ale myślę że w składzie gazetki o to chodziło.

Nadrukowany czarny zawsze musi być w 0 0 0 100.
Jak nie dasz opcji nadrukowania to oczywiście wydrukuje się, ale pan drukarz cię pobłogosławi na całe życie ;-) .
Radzę tekst na krzywe zamieniać tylko w tytułach, jeśli tekst gazetki jest składany typowym fontem a tytuły jakimś ozdobnym. RIP naświetlarki się bardzo ucieszy jak będzie miał do przeanalizowania milion węzłów.

Cysorz 

Wysłany: 14 Październik 2011, 22:19   

ad. 1: Możesz pracować na jakichkolwiek ustawieniach koloru - przy wybranym zapisie do *.pdf (np. X1a, X3) plik sam się zapisze jako 100% CMYK o ile zaznaczysz takie opcje. Tyle, że w takim przypadku nie masz praktycznie kontroli nad kolorem.
ad. 2: W zależności od formatu, ale nie powinny być mniejsze niż 4-5 mm. Ważniejsze zresztą są spady.
ad. 3: Absolutnie nie zamieniaj!!! Przy zapisie pliku do druku możesz zaznaczyć taką opcję a oryginalny plik w dalszym ciągu będzie nadawał się do edycji. Możesz spokojnie puszczać plik do druku razem z normalnymi fontami o ile je osadzisz w dokumencie.
ad. 4: Importowane bitmapy nie powinny mieć mniej niż 300 dpi - mogą mieć więcej, raczej (chociaż są wyjątki!) to nie przeszkadza. I znowu: przy zapisywaniu pliku do druku Corel automatycznie może obniżyć rozdzielczość do wymaganych parametrów.
ad. 5: Gwoli uzupełnienia - jeżeli jest to np. A-4 to dokładnie taki sam rozmiar strony ustawiasz a jeżeli w projekcie są spady to robisz grafikę o min. 2-3 mm POZA granicami strony. Czyli pracujesz na formacie 210×297, ale robisz grafikę na minimum 216×303 mm (nie zmieniając rozmiaru strony!). Przy eksporcie do *.pdf wystarczy, że zaznaczysz znaczniki cięcia - program sam już zadba o resztę.
ad. 6: To bardzo dobry nawyk aby podczas tworzenia dokumentu samemu nadawać nadrukowania (overprint), ale i tak program sam zadba o to, jeżeli czarny ma powyżej 95% krycia w czarnym kolorze (ustawienia standardowe, można je zmienić).

joannaw.79 
Fachowiec

Wysłany: 14 Październik 2011, 22:32   

Malutki napisał/a:
6: To bardzo dobry nawyk aby podczas tworzenia dokumentu samemu nadawać nadrukowania (overprint), ale i tak program sam zadba o to, jeżeli czarny ma powyżej 95% krycia w czarnym kolorze (ustawienia standardowe, można je zmienić).

Gdzie program o to zadba? Wszelkie rozbarwienia z corela z czarnym z nie nadanym ręcznie overprintem są z wybieraniem. Jak mi zdradzisz w którym momencie w corelu można to zrobić z automatu to cię ozłocę.

chezare 

Wysłany: 14 Październik 2011, 22:48   

Malutki już może czuć się bogaty, a Ty Joanno zaczynaj powoli szukać tego złota :-)
Odnośnie znaczników cięcia, to ostatnio robiłem taką mała duperelkę, jeden kolor w pontonie (inaczej edytor zaznacza mi błąd :-) i białe tło. Wykombinowałem inteligentnie, że dodam znaczniki cięcia bo jak trafi na kogoś inteligentnego inaczej to będzie się zastanawiał jakie wymiary ma użytek. Dosyć szybko dostałem odpowiedź. Proszę przysłać inny plik bo w tym są jakieś ramki. To wysłałem bez "ramek".
O RIPa bym się nie martwił, chciał krzywe, to mu dać, niech myśli. Zresztą gazetka to nie encyklopedia.
Przy okazji może powiedzcie mi co mam odpowiedzieć panu Jurkowi, jak przysyła mi maila z prośbą o zamianę tekstów na krzywe i jak mam zamienić na krzywe opis skali densometrycznej? :-)

joannaw.79 
Fachowiec

Wysłany: 14 Październik 2011, 23:05   

Czarku jeszcze nie widziałeś RIPa który myśli. Gazetka gazetką, tam pewnie góra 16 stron będzie, ale jak ostatnio dostaliśmy 320 stronicową (czy coś około nie pamiętam z wakatami), książkę w krzywych.... 3 dni i noce wyjęte z życiorysu RIPa. Jednym słowem "Potop" zdążyłabym napisać a może i nawet wydać :-)
Jedyne co wydałam w tym przypadku to okrzyk o którym cenzura zabrania mówić. Heidelberg jeden z nowszych dla wyjaśnienia.

Czarku, to zdradź mi gdzie jest to magiczne nadrukowanie? Od 12 lat pracuję w corelu (a tak stuknęły mi urodzinki i domagam się życzeń :-) i umiem różne myczki ale ten z overprintem spędza mi sen z powiek. Dlatego co mogę robię w indesignie, tam tego problemu nie ma.

chezare 

Wysłany: 14 Październik 2011, 23:35   

Joanno, jak ja bym zobaczył RIPa, który myśli 3 dni, to bym postawił koło niego tabliczkę
Rest In Peace :-)
Mój RIP, który zamienia to co piszę na to co widzę na ekranie działa bez zarzutu, ale wyspać się za mnie nie wyśpi, dlatego z żalem muszę opuścić miłe towarzystwo.
Trzymajcie się ciepło. Mróz ma być? :-)

PS
Nie mogę Ci powiedzieć, bo Malutki i tak się tym złotem nie podzieli :-)
Wydaje mi się, że Corel standardowo jak jest więcej niż 95% black robi automatycznie nadrukowanie, tak przynajmniej ma napisane w ustawieniach, ale kto go tam wie?
Dobranoc.

Cysorz 

Wysłany: 15 Październik 2011, 00:14   

joannaw.79 napisał/a:
Gdzie program o to zadba? Wszelkie rozbarwienia z corela z czarnym z nie nadanym ręcznie overprintem są z wybieraniem. Jak mi zdradzisz w którym momencie w corelu można to zrobić z automatu to cię ozłocę.

W mojej drukarni ichni RIP tak właśnie robi "z automatu", więc pewnie jest to jakaś standardowa procedura. Wiem też, że ID ma ten sam próg nastawiony na 98% a AI na 99% i wszystko się świeci bez problemu. W CD znajdziesz to w "Preferencje -> Globalne -> Próg nadrukowania czerni (PS)". Bardzo się to przydaje przy kontrach czy też Pantonach - można przykładowo samodzielnie nadać projektowi własne (np.) właściwości konturów: ustawiasz wtedy przykładowo próg na 99% a nadrukowany kontur na 98% i RIP naświetlarki nie narzuci defaultowych ustawień - oczywiście jeżeli tego chcesz.

magdam921
Początkujący

Wysłany: 15 Październik 2011, 12:03   

Łohohoh nie spodziewałam się aż tylu odpowiedzi ;p
Jeszcze mam takie pytanko: to co sobie wypisałam w tych punktach to wszystko czy do druku jest coś jeszcze potrzebne?

chezare 

Wysłany: 15 Październik 2011, 13:15   

Drukarnia :-)

magdam921
Początkujący

Wysłany: 15 Październik 2011, 14:16   

haha ;p no to też jest ;p

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 15 Październik 2011, 14:17   

magdam921 napisał/a:

Jeszcze mam takie pytanko: to co sobie wypisałam w tych punktach to wszystko czy do druku jest coś jeszcze potrzebne?

Lista czestych bledow: - moze sie przyda.

- niewlasciwa wersja pdf (niezgodna z zaleceniem drukarni) - wersja do internetu, badz plik nie bedacy pdf-x itp - zalezy od konkretnej drukarni.
- uzywanie programow do przygotowania mat. do druku, ktore nie sa do tego przeznaczone - Edytory tekstu, arkusze kalkulacyjne, programy do prezentacji itp
- opatrzenie plikow do druku haslem
- osadzenie w pliku pdf do druku, filmow, dzwiekow itp.
- uzycie kolorow z modelu RGB, Lab
- uzycie kolorow o zbyt wysokim nafarbieniu powyzej zalecanego TIL
- uzycie w dokumencie kolorow ktorych nie ma w zleceniu np. pantone (trafiaja sie dokumenty gdzie moze ich byc kilkanascie)
- przypisanie profili icc do dokumentu pdf do druku badz jego elementow
- uzywanie przezroczystosci - potencjalne problemy
- brak osadzonych czcionek w dokumencie
- nadmiar zakrzywionych fontow
- uzycie zbyt malych tekstow - gl. problem dotyczy napisow w kontrze.
- uzycie malych liter zlozonych z 4 kolorow
- uzycie zbyt cienkich lini - poza mozliwoscia ich wydrukowania
- uzycie cienkich lini zlozonych z 2-4 kolorow.
- uzycie bitmap 16 bit na kanal.
- uzywanie bitmap o zbyt malej/duzej rozdzielczosci.
- brak spadow, badz ich niewlasciwe szerokosci, brak spadow asymetrycznych, symetrycznych - zal. od zlecenia.
- brak marginesow - zbyt bliskie umieszczenie waznych elementow przy brzegu publikacji
- brak nadlewek, podlewek (jesli sa potrzebne), overprintow dla czerni.
- uzywanie plikow slabej jakosci np. - internetowej - gif, wysokie kompresje dla plikow jpg.
- brak bogatej czerni w duzych aplach.
- krzywe w pliku o zbyt duzej ilosci wezlow
- brak wakatow w publikacjach wielostronicowych (jesli sa)
- przysylanie tzw gotowych skladek dla par stron widzacych.
- nie uwzglednienie wlasciwych profili przy konwersji do cmyk.
- ignorowanie wytycznych drukarni i przysylanie niepoprawnionych plikow. :-)
- uzywanie grafiki rastrowej w miejscach gdzie optymalnie powinna byc grafika wektorowa.
- rozbieznosci miedzy formatem dokumentu a zleceniem.
- brak trim boxow w pliku pdf.
- nie uwzglednianie formatow drukarni - pole zadruku - (czesto formaty drukarni nie odpowiadaja tym typowym A1, B1 itp)
- przysylanie "gotowych" plikow do druku w niewlasciwych formatach np. cdr, ai, doc, jpg, gif, png, xls, itd. (zalezy od drukarni i przeznaczenia ktore pliki beda wymagane)
- przysylanie do druku uzytkow z dodanymi zbednymi elementami strony - linie ciecia, paski kalibracji itd. (to tez zalezy od konkretnej drukarni)
- umieszczenie w pliku niezamknietych krzywych. - np. ploter.
- brak zrastrowania elementow potencjalnie niebezpiecznych w druku - soczewki, przezroczystosci, siatki mesh i inne.
- uzycie zbyt jasnych kolorow ponizej 5-8 proc.
- brak paserow na wszystkich plytach
- uzywanie w dokumencie plikow osadzanych przez OLE
- uzycie w pracy przejsc tonalnych z widocznym efektem pasmowania.
- generowanie pracy do druku z programu niezalecanego przez drukarnie - Corel ;-)

to tak ogolnie - kazda drukarnia i typ pracy moze wymagac troche innego przygotowania, wiec lista bledow moze byc inna i nie wszystko musi byc uznane za blad...
Duze wydawnictwa maja wielostronicowe dokumenty z wytycznymi jak plik przygotowac, a potem plik od klienta jest weryfikowany przez system dla wydawcow.

pozdr.

ps.

Co do overprintu dla czerni to mozna go wymusic na ripie, lub w programach do pdf - acrobat, PitStop, PuzzleFlow itd. Pisze to do osob z drukarn z watku - bo byc moze maja dostep do w/w progr. A corel w temacie zalewek i overprintow dla plikow kompozytowych, tez moze sobie automatycznie poradzic przy generowaniu np. pliku eps, taki plik w razie potrzeb mozna zamienic na pdf-a - gdzie te ustawienia z eps-a beda utrzymane.

magdam921
Początkujący

Wysłany: 15 Październik 2011, 16:47   

- brak trim boxow w pliku pdf. ?

Dziękuję za te cenne wskazówki, tylko nie rozumiem co oznaczają trim boxy. Może ktoś jakoś wytłumaczyć?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 15 Październik 2011, 17:36   

magdam921 napisał/a:

... tylko nie rozumiem co oznaczają trim boxy. Może ktoś jakoś wytłumaczyć?

w zalaczeniu plik pdf ktory moze cos wyjasni
zrob tak
- otworz go w progr. Adobe Reader
- w programie wejdz do preferencji edycja -> preferencje -> wyswietlanie strony -> i po prawej
zaznacz pokaz pola grafiki przyciecia i spadu i daj ok.
Teraz powinnas zobaczyc w tym pedefie te boxy. - wyznaczone kolorowymi liniami

a tu opis do tego
http://www.prepressure.com/pdf/basics/page_boxes
pozdr.

a.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 232 raz(y) 5.52 KB

magdam921
Początkujący

Wysłany: 15 Październik 2011, 18:23   

hmm... ;p

magdam921
Początkujący

Wysłany: 15 Październik 2011, 19:56   

już rozumiem! dzięki! bardzo mi się to przydało, bo obcięłoby mi trochę tekstu

magdam921
Początkujący

Wysłany: 18 Październik 2011, 12:02   

Wysłałam i dostałam odpowiedź, że bit mapy mają być spłaszczone... Tylko jak to zrobić... mógłby mi ktoś pomóc?

miszcz301 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: 9
Wysłany: 18 Październik 2011, 12:04   

powiedzmy ze masz bitmame z efektem przeźroczystości. żeby ją spłaszczyć musisz zamienić ten obiekt jeszcze raz na bitmape, tak zeby byla tylko bitmapa

magdam921
Początkujący

Wysłany: 18 Październik 2011, 20:34   

a w jakiś sposób mogę sprawdzić czy już jest spłaszczone?

chezare 

Wysłany: 18 Październik 2011, 20:50   

Menedżera obiektów znajdziesz w menu Narzędzia.
Z informacji o dokumencie też się można paru ciekawych rzeczy dowiedzieć (menu Plik).

Wawel, jesteś jak dobry RIP, ale się nie postarałeś, koleżanka jeszcze żyje i mało tego nie wygląda zupełnie na załamaną :-)

magdam921
Początkujący

Wysłany: 19 Październik 2011, 06:53   

na załamaną to ja powoli zacznę wyglądać.. : (

u mnie pisze tylko: mapa bitowa.. nie ma soczewek...

chezare 

Wysłany: 19 Październik 2011, 07:43   

Jak masz samą bitmapę, to masz tak jak chce drukarnia.
Ja dodałem do bitmapy soczewkę przezroczystości żeby Ci pokazać jak wygląda bitmapa, której drukarnie nie lubią :-)
Nie ma się czym martwić.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 19 Październik 2011, 09:16   

magdam921 napisał/a:
a w jakiś sposób mogę sprawdzić czy już jest spłaszczone?
...u mnie pisze tylko: mapa bitowa.. nie ma soczewek...

1. Co jest w tym pliku? Masz tam jakies bitmapy lub wektory z przezroczystoscia, cienie, lub inne efekty specjalne? Bo to splaszczenie - polega na rasteryzacji tych efektow (mapy bitowe -> przeksztalc w mape bitowa -> kolory cmyk, rozdzielczosc 300-350, zastosuj icc, i przezroczyste tlo niezaznaczone) - zamianie na jedna bitmape ale bez zachowania przezroczystosci. Natomiast reszta elementow moze - a nawet powinna zostac bez zrastrowania - np. teksty.

2. Nie ma potrzeby splaszczac pliku jesli nie ma w nim w/w niebezpiecznych elementow.

3. Wybor pdf-a w wersji pdf-x1a moze wystarczyc do rozwiazania problemu, bo to wymusi na Corelu aby tworzac taki finalny plik do druku pozbyl sie przezroczystosci. Pdf-x1a - nie przenosi przezroczystosci.

Odpowiedz do tematu