Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
TAC i inne pytanie
Autor Wiadomość
RioAngelo 
Praktyk

Wysłany: 18 Lipiec 2008, 09:48   TAC i inne pytanie

:) każdego dnia coś nowego do mnie trafia:D

A więc kolejne pytania :

otóż trafił do mnie taki termin ze słownika grafika jak "tac 340"
Co to jest ten TAC i gdzie mogę go znaleźć w Corelu dokładnie 12PL?

Odnośnie pliku tiff dostałem informacje taką: nasycenie kolorów może być do 250 (hehe kiedy zachowuje TIFF-a nie widzę nic takiego, więc gdzie muszę wejść by to zobaczyć?)

I takie WOW pytanie:

Kolega przygotował na kurs prace:) I czcionka była w kolorach
C 0 ; M 0 ; Y 0 ; K 100
Zadaniem jego było zrobienie projektu, w którym czerń składa się z jednego koloru, A gość mu powiedział, że składa się z 4-rech kolorów. Co u licha??

Pozdrawiam

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 18 Lipiec 2008, 10:08   

TAC = Total Area Coverage
"gdzie to mozna znaleźć w corelu" nie chce cie martwic.....ale....u konkurencji to jest...
kolory 0,0,0, 100 to wlasnie jest jeden kolor tylko black- pozostale kanaly sa puste.
/Nawet jak zrobisz plik cmyk (mapa bitowa) a usuniesz kolor z knalow c,m,y a zostawisz tylko K to corel informuje ze plik - mapy bitowej jest cmyk ale na rozbarwieniach bedzie tylko czarny/. ewent. mozna zrobic z dodatkowych lub w skali szarosci...ale byc moze po drodze cos sie stalo (jakis inny format czy konwersja ) i kolor czarny zamienil sie w 4 skladowe.
co do nasycenia 250 to moze chodzi o limit nafarbienia?
pozdr.

JarekDRAW 

Wysłany: 18 Lipiec 2008, 10:12   Re: TAC i inne pytanie

RioAngelo napisał/a:

I takie WOW pytanie:

Kolega przygotował na kurs prace:) I czcionka była w kolorach
C 0 ; M 0 ; Y 0 ; K 100
Zadaniem jego było zrobienie projektu, w którym czerń składa się z jednego koloru, A gość mu powiedział, że składa się z 4-rech kolorów. Co u licha??

Pozdrawiam

Co prawda Wawel już wyjaśnił co i jak, dodam tylko troszkę o tym czarnym:
Możesz dać na palecie kolorów black 100 %, i możesz dać czarny składający się w 100% z magenty, 100%cyan, 100% yellow i 100% black.

pozdrawiam

RioAngelo 
Praktyk

Wysłany: 18 Lipiec 2008, 10:43   

OJ Wawel pierwszy raz taka odpowiedź od Ciebie :( Szkoda
Ale OKi już mam że TAC to, to co TIL, którego bardziej pamiętałem:D

Co do koloru czarnego to właśnie też podejrzewałem, że coś musiało się pokiełbasić, ponieważ mam ten projekt u siebie teraz i widzę że wszystko jest OKi:)

Dzięki za odpowiedź i za te obrazowe wyjaśnienia, gdyż nie przydadzą się tylko Mi, ale i innym którzy tu kukną w poszukiwaniu odpowiedzi:)

Pozdrawiam!!!

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 18 Lipiec 2008, 11:53   

ale na pocieszenie mozna napisac ze mozna uzyc gotowego profilu (z ustawiona wartoscia total ink limit) i uzyc go przy konwersji z rgb i zobaczysz ze wowczas nie uzyskasz koloru ktory by przekraczal np. 200 proc. jesli taki limit byl ustawiony.
to wszystko oczywiscie dot. map bitowych bo pytanie bylo o tif-a
pozdr.

drozd 
Znawca

Wysłany: 19 Marzec 2011, 09:51   

Witam... Ja w temacie TAC (TIL).
Corel13; w zarządzaniu kolorami ustawiłem w drukarce wyciągów barwnych profil kolorów z drukarni (dość popularny profil Rzeczpospolita); potem eksportuję plik do pdf-a zaznaczając w ustawieniach pdf ,,CMYK - osadź profil icc''. No i wysyłam plik do drukarni, a oni mówią, że nafarbienie czarnego wciąż jest 100 proc. (mimo, że w profilu icc niby jest 94). Próbowałem na wiele sposobów (m.in. w zarządzaniu kolorami profil icc Rzepy ustawiłem również dla zwykłej drukarki) i bez efektu. Poszedłem więc inną drogą. Plik corela przerobiłem na PS-a (w tym przypadku można samemu ustawić nafarbienie poszczególnych składowych CMYK, a więc zmniejszyłem nafarbienie, żeby TAC osiągnął żądane przed drukarnię 240 procent), potem ,,wydestylowałem'' PS-a do PDF i... bez efektu. Wciąż za dużo czarnego w czarnym - tak twierdzą w drukarni dokąd przesyłam pdf-y do sprawdzenia.

Czy ktoś może powiedzieć, co robię źlę lub podpowiedzieć jak w prosty sposób plik corela wyeksportować do pdf-a z zachowanie określonego profilu icc z drukarni? Szukałem na forum dokładnego opisu, ale nie znalazłem...

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 19 Marzec 2011, 10:15   

A co tam jest w tym pliku mapa bitowa czy wektory? Moze masz jakies teksty lub wektory ktore przekraczaja 240, badz masz, jakies wektorowe elementy ktore maja 100 proc. czerni.
Profil powinien Ci to ustawic bez problemu tzn limit nafarbienia i czern. (dla map bitowych)
Oczywiscie jesli po konwersji na cmyka cos jeszcze robisz ze zdjeciem to mozesz przekroczyc znowu limit.

I co konwertujesz cmyk-a na cmyk-a (na konkretny profil) czy rgb na cmyka?

Te rzeczy (nafarbienie) mozesz sprawdzic i w Adobe Acrobat jesli masz i w Corelu po imporcie tego pdf-a.
pozdr.

drozd 
Znawca

Wysłany: 19 Marzec 2011, 11:05   

Plik, to kolumna gazetowa, a więc foty (w CMYK-u), obiekty wektorowe - prostokąty do reklam - z wypełnieniem (też CMYK) no i tekst (akapitowy i ozdobny). Też myślałem, że na końcu pracy wystarczy dodać w zarządzaniu kolorem profil icc (z tym ograniczonym nafarbieniem), a potem wrzucić do pdf-a, ale widocznie coś nie tak robię, albo ten profil icc jest zły, w co akurat wątpię, bo ściągnięty ze strony drukarni.
PS. gdzie w corelu sprawdzić nafarbienie po zaimportowaniu pdf-a? Zmierzyć wartość koloru (np. czerni) pipetką?
PS2. i cały czas nie daje mi spokoju fakt, że z pliku zrobiłem PS-a obniżając wartość zabarwienia, a potem w pdf-ie i tak wyszło wszystko na 100 procent. Cuda - wianki.... Brak mi pomysłu.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 19 Marzec 2011, 11:20   

Chyba wiem gdzie robisz blad, profil jest ok.
Musisz miec zdjecia w rgb i konwertowac przy uzyciu tego profilu do cmyka w Corelu. Bo jesli zrobisz tak ze masz zdjecia w cmyku ( z innym tac) i na wyjsciu do pdf ustawisz pozadany profil to Ci to nie zmieni. Musialyby byc w rgb. Limit mozesz miec tez przekroczony na tekstach i na wektorach ale to recznie musisz sprawdzic czy suma kolorow Ci nie przekroczy 240.

Nafarbienie na mapach bitowych mozna sprawdzic w corelu ale jest to taka troche partyzantka, duzo lepiej jak zrobisz to w Acrobacie, a chyba go masz skoro wspominales o destylowaniu, tam mozna ustawic preflight dla tac jaki chcesz, jest tez pipeta i bodaj w wersji pro limit tez jest pokazywany obok kolorow w separation preview - tzw ink limit. Ja nie uzywam tego programu ale kiedys mialem mozliwosc i wiem ze tam to bylo.

pozdr.

drozd 
Znawca

Wysłany: 19 Marzec 2011, 11:48   

No to WAWEL trochę mnie zmartwiłeś... Myślałem, że sobie mogę ,,obrabiać'' plik corela w domyślnym ustawieniu zarządzania kolorami (na laptopie i tak kolory są oszukane, bo zależą od kąta patrzenia), a na końcu jednym ruchem zadać obniżone nafarbienie dla całości i po sprawie. Cały czas mam nadzieję, że tak będzie można zrobić.... Zresztą, jak w corelu zadam profil icc z drukarni od razu wszystko na stronie mi wszystko równo ,,bladnie'', tyle tylko, że potem gubi tę bladość przy eksporcie do pdf.
Zapewne czerń mam przekroczoną chociażby w tekstach, bo zostawiłem 100 procent czerni przekonany, że na końcu wszystko się obniży. Co do map bitowych sprawdzę czy z rgb będzie inaczej chociaż dość często szparuję fotki i wtedy pracuję wyłącznie na CMYK-u.
Jakby jeszcze jakieś pomysły to z góry dziękuję!
Wawel będę wdzięczny za kontakt na gg, mój numer: 9703598.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 19 Marzec 2011, 12:26   

Kolory po wpieciu icc gasna bo profil w tym wypadku wplywa na wyswietlanie, ale wartosci procentowych Ci nie zmienia. Byc moze w Corel X5 mozna to zmienic bo tam to zarzadzanie jest mocno przebudowane, ale to juz ktos kto uzytkuje X5 musialby napisac.

Mozna tez konwertowac z profilu x do y - mapy bitowe cmyk, ale to w ps-ie tam masz opcje konwertuj do profilu i jesli zdjecie bylo w cmyku np. w profilu Fogra a na wyjsciu dasz icc Rzepy to nastapi konwersja z przeunieciem kolorow i obnizeniem limitu nafarbienia.

Niewykluczam ze w Acrobacie mozna automatycznie obnizyc te wartosci, ale tego nie praktykowalem, bo to i tak by byla loteria, dobrze jest projektowac w okreslonej przestrzeni tak aby widziec kolory tak jak beda wygladac na wyjsciu do pdf.

To wszystko nie jest takie trudne powinienes dac sobie rade.
Nie wiem dlaczego u ciebie ten limit byl przekroczony jak robiles to w ps-ie - gdybys uzyl opcji konwertuj do profilu to napewno 240 nie byloby przekroczone. Chyba ze robiles to inna metoda lub korygowales jeszcze mape bitowa.

ps
komunikatora nie uzywam jak masz jeszcze jakies pytania to wrzucaj na forum.
pozdrawiam.

drozd 
Znawca

Wysłany: 19 Marzec 2011, 13:22   

Problem w tym, że nie wiem dlaczego nie daję rady.
1. mam otwarty plik corela (wer.13) z tekstami, krzywymi i bitmapami (większość w cmyk-u); wszystko już ułożone i plik do zapisania
2. wtedy używam zarządzania kolorem i dla drukarki wyciągów barwnych ustawiam profil icc z drukarni
3. plik corela konwertuję do pdf-a, w zaawansowanych ustawieniach odznaczam CMYK jako docelowy kolor map bitowych i ,,zaptaszam'' - osadź profil icc drukarki wyciągów barwnych.
4. Zamykam corela, otwieram pdf-a no i powinno wyjść, a nie wychodzi te niższe zafarbienie.

Pomocy....

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 19 Marzec 2011, 13:31   

zaraz napisze w ptk jak to zrobic...

1. utawiasz w zarzadzaniu kolorami ten profil icc i dajesz jego symulacje na monitor - strzalka.
2. w tekstach, wektorach itd recznie zmieniasz nafarbienia do 240.
3. mapy bitowe w rgb zamieniasz do cmyk polecenie mapy bitowe > tryb cmyk i powinienes dostac informacje o tym profilu icc ktory jest uzyty do konwersji. MUSZA BYC WCZENIEJ rgb, chyba ze robisz to w photoshopie to nie.

Mozna tez to zrobic na wyjsciu do pdf ale... moze robmy to w jeden sposob.

4 publikuj do pdf i tu przestrzen docelowa cmyk profilu nie musisz koniecznie zalanczac bo i tak wczesniej to bylo skonwertowane, mozesz nawet wybrac standard drukarski pdf/x-1a i nic nie mieszaj z ustawieniami na wyjsciu do pdf-a.
pozdr.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 19 Marzec 2011, 14:24   

Zalanczam jeszcze cos po takiej konwersji. W cmyku wszystko miesci sie w przedziale do 240.

tildo240.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 511 raz(y) 90.26 KB

drozd 
Znawca

Wysłany: 19 Marzec 2011, 16:07   

Wawel dzięki... Sorka, jak kogoś rozbawię - jak zmienić ręcznie nafarbiebienie na wektorach i tekstach? Sprawdzać po kolei w każdym obiekcie składowe CMYK i je zmieniać do żądanego poziomu??? Doprawdy TAC-a i profilu icc nie można ustawić ,,hurtem'' dla całej strony przy eksporcie pliku do ,,czegoś tam''?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 19 Marzec 2011, 16:59   

Przekroczone nafarbienie 240 dot. jedynie b. ciemnych kolorow, skladajcych sie z 3 lub 4 kolorow z palety cmyk. Wiec tylko takie kolory beda przekraczac limit, Ile ich moze byc w calym projekcie?. Nawet dla glebokiej czerni to bedzie 230 - 260 - a jaki to jest ciemny kolor.
Nie jest latwo dla wektorow przekroczyc ten limit. I latwo mozna namierzyc takie elementy.
Jesli bylo by wiecej elementow o takim kolorze jest funkcja w programie znajdz i zamien - dzieki ktorej mozna latwo i szybko pozamieniac kolory. Zamienia dany kolor na inny.

Na etapie projektowania juz warto zastanowic sie nad limitem, tym bardziej ze kolory skladane z 4 cmyk juz moga stwarzac problemy przy pasowaniu.

A czern 100 proc. dla wektorow i tekstow mozna zostawic, bo to tylko jest 100 a nie 240.
Jeszcze sie nie spotkalem aby skladajac gazete ktos zamiast 100 proc. czerni dla tekstow uzyl np. 90 proc. z powodu jakiegos ograniczenia.
pozdr.

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 19 Marzec 2011, 21:16   

W sumie to najłatwiej zmienić drukarnie na taką co sama wie jak rozbarwić dobrze ciut źle przygotowane pliki i brać proofa przed wydrukiem :)

drozd 
Znawca

Wysłany: 20 Marzec 2011, 08:47   

Wiecie co, im więcej o tym czytam tym mniej wiem... Tak, najłatwiej byłoby zmienić drukarnię. Wcześniej było to drukowane w innej; wtedy nawet nie widziałem, że istnieje coś takiego jak nafarbienie i wydruki było ok (tylko zwrócili uwagę, żeby malutkie teksty - numerki reklam - na ciemniejszym tle dawać ,,nadrukuj wypełnienie''). Teraz jest inna drukarnia... (jak w tamtejszej naświetlarni spytałem czy przysyłać pdf x-1a, to mi szczerze powiedzieli, że nie wiedzą... podobnie było z innymi pytaniami.... jedyne co, to mierzyli nafarbienie i mówili, że jest za dużo). Bez śmiechu, największa drukarnia prasowa w mieście wojewódzkim!
Niestety, nie mam przy sobie ich dokładnej specyfikacji druku (profil icc kazali ściągnąć sobie z neta z innej drukarni), ale pamiętam, że było TAC max. 240 i coś black 94 lu 96 (zostawiłem specyfikację w burze). No i teraz przez weekend zabrałem sobie kolumny do domu do składu i zastanawiam się czy w ogóle jest sens to składać skoro non stop przekraczam to nafarbienie...
Proszę napiszcie, czy mogę zacząć robić sobie ten skład (bo stoję z robotą, szkoda dnia choć o akurat niedziela) w domyślnych ustawieniach kolorów, a potem da się do przerobić na te parametry z drukarni, czy też od początku muszę pilnować tego nafarbienia i parametrów (a jeśli tak - to jak??? bo jak pisałem, im więcej czytam tym temat mi się bardziej zagęszcza i większa pustka w głowie?).

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 20 Marzec 2011, 09:09   

Witaj daje na priw bo... będę reklamował firmę w której sam czasami drukuje www.chroma.pl - drukowałem tam parę dużych rzeczy i było ok. Pliki sprawdzają automatycznie - dla sprawdzenia przesłałem czerń 400% i dali radę.

drozd 
Znawca

Wysłany: 20 Marzec 2011, 09:15   

kula na priw nic nie doszło... Dzięki za zaangażowanie, ale zmiana drukarni nie wchodzi w rachubę (po pierwsze - musi być prasowa, bo chodzi o druk na papierze gazetowym, po drugie - szefostwo wybrało nową, bo tańsza, jak wspomniałem wcześniejsza drukarnia bez problemu robiła na 400 proc., albo przynajmniej sami, automatycznie zmniejszali TAC). Muszę tylko dowiedzieć się, czy mogę składać plik w corelu bez potrzeby pilnowania od początku nafarbienia i druga rzecz - jak je zmierzyć w corelu (adobika mam w biurze). W końcu to forum corela, a nie wymiany opinii o drukarniach ;-)

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 20 Marzec 2011, 09:54   

To wszystko jest naprawde proste.
Napisze to z persektywy osoby ktora z gazetami miala do czynienia niejednokrotnie.
TIL 240 dotyczy wlasnie papieru gazetowego, offsetowego.
Pierwsza rzecza ktora sie ustala to wlasnie til i ten profil, od tego zaczyna sie prace.
Wszelkie pozniejsze automatyczne korekty w Acrobacie tego nafarbienia moga dac niekoniecznie dobry rezultat. Pozatym jesli robi to drukarnia to i tak nie zobaczysz co im z tego wyszlo.

Znam taki zabawny przypadek jak studio dtp dostalo od klienta katalog sof w roznokolorowych obiciach - plik byl zle przygotowany, wiec studio zasugerowalo zmiane kolorow przez klienta klient zrzucil to na studio i z automatu to poszlo kolor byl zupelnie inny, katalog zostal wydrukowany, a potem klienci skladali zamowienia z tego katalogu na wybierajac ten nieistniejacy kolor obicia. :-)

Automatcznie profil nie zmieni Ci kolorow na wektorach rowniez np. w takim - typowo gazetowym programie jak Quark (z mapami bitowymi sobie poradzi).

pdf x-1a to standard drukarski ktory tworzy certyfikowane pliki, zgodne z norma, bez zbednych danych, sa nawet drukarnie ktore maja w specyfikacji ze przyjmuja tylko takie pliki.

Pliki bitmapowe dobrze jest trzymac na dysku jako rgb - bo maja najwieksza przestrzen kolorow. A potem dopiero mozna je konwertowac do cmyk przy uzyciu konkretnego profilu. Jesli wydawnictwo, gazeta itd zyczy sobie til 240 to konwertujesz zdjecia przy uzyciu takiego profilu ktory Ci to ustawi. W zaleznosci od papieru ten till moze byc 240, 260, 280, 300, 330.

Teraz o czerni - uzyty przez Ciebie profil sam obcina wartosc czerni dla bitmap do poziomu 94. Inny profil bedzie obcinal do np 98, 95, lub zostawi 100.

Teraz o overprintach (nadrukuj wypelnienie) ustawia sie je dla czerni, jesli pod nia nie ma bialego koloru, mozna robic to samemu a mozna zostawic drukarni (drukarnie maja w standardzie b. czesto automatyczny overprint, i zalewkowanie dla plikow pdf) ale tu tez trzeba dopytac w konkretnej firmie.

Mozna tez ustawic overprint na innych kolorach, np na malych elementach - unikniesz dzieki temu rozjechania koloru - ale to trzeba robic ostroznie bo overprint zmienia Ci kolor.

W corelu til sprawdzisz klikajac pipeta na konkretny kolor. W przypadku zdjec przekroczenia limitu beda w najciemniejszych partiach. Wiec trzeba namierzyc takie miejsce np w photopaint - przez uzycie funkcji poziomy ktore pokaza te najciemniejsze partie. Tylko ze jesli zastosujesz wlasciwie ten profil o ktorym od poczatku tu piszemy to plik musi miec obciete nafarbienie do 240.

Wczoraj podalem Ci tez w punktach jak to wszystko powinno byc zrobione i tego sie trzymaj.

Mam nadzieje ze tyle tego tekstu nie sprawi ze to bedzie jeszcze bardziej skomplikowane.

drozd 
Znawca

Wysłany: 20 Marzec 2011, 10:49   

WAWEL dzięki za info i... cierpliwość. Będę pamiętał, żeby w corelu pracować z bitmapami rgb (na próbę jedną fotę wrzuciłem jako rgb, potem plik corela przerobiłem na pdf-a z ustawieniami dla map bitowych ,,CMYK i profil icc'', na koniec plik pdf-a zaimportowałęm do corela, zmierzyłem pipetka nafarbienie mapy bitowej już w CMYK-u i wszędzie było do 240, aczkolwiek zdjęcie nie mało wiele bardzo ciemnych partii). Ale co z tekstem i wektorami?
Otworzyłem nowy plik corela, w zarządzaniu kolorami włączyłem profil icc z drukarni oraz podświetliłem strzałkę do monitora, aby na ekranie widzieć wynik na drukarce wyciągów barwnych. Potem wstawiłem dwa ,,czarne" prostokąty, jeden z wypełnieniem C 0, M 0, Y 0, K 100 i drugi C 100, M 100, Y 100, K 100. Oba prostokąty na ekranie wyszły blade z czego ten drugi był mniej blady. Całość wrzuciłem do pdf-a (zaptaszyłem CMYK z użyciem profilu icc drukarki wyciągów barwnych). W pdfi-e wszystko wyszło czarne (tak, wiem, bo oglądałem w kompie bez symulacji profilu barwnego) z czego drugi prostokąt miał głębszą czerń. Potem pdf-a wrzuciłem do corela i mierząc pipetką wartość drugiego prostokąta stwierdziłem, że CMYK nie był obcięty do 240 (tej wartości z profilu icc), gdyż tak jak przy utworzeniu miał C 100, M 100, Y 100, K 100.
Coraz bardziej skłaniam się ku twierdzeniu, że choć corel widzi profil icc, to ja coś kiełbaszę, że w czasie eksportu do pdf-a go nie stosuje. Nie wiem co robię źle...

PS. 3 dni temu też wydawało mi się to proste (bo takie pewnie jest); zrobić gazetową kolumnę w corelu, wyeksportować do pdf-a z użyciem profilu icc i po sprawie...

drozd 
Znawca

Wysłany: 20 Marzec 2011, 12:40   

a propos punktów:
,,1. utawiasz w zarzadzaniu kolorami ten profil icc i dajesz jego symulacje na monitor - strzalka.
2. w tekstach, wektorach itd recznie zmieniasz nafarbienia do 240. ''.

odnośnie punktu 2 - jak ręcznie ustawić nafarbienie do 240? (kombinacja wartości CMYK?) no i po co ręcznie ustawiać skoro w zarządzaniu kolorami włączony profil icc (który ponoć ma pilnować zafarbienia, żeby nie przekroczyło zadanej wartości)... Dziś już nic nie robię, jutro mam zdzwonić się z informatykiem z tej drukarni... Dzięki za info - miłej niedzieli!

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 20 Marzec 2011, 13:13   

drozd napisał/a:
WAWEL dzięki za info i... cierpliwość. Będę pamiętał, żeby w corelu pracować z bitmapami rgb (na próbę jedną fotę wrzuciłem jako rgb, potem plik corela przerobiłem na pdf-a z ustawieniami dla map bitowych ,,CMYK i profil icc'', na koniec plik pdf-a zaimportowałęm do corela, zmierzyłem pipetka nafarbienie mapy bitowej już w CMYK-u i wszędzie było do 240, aczkolwiek zdjęcie nie mało wiele bardzo ciemnych partii).

Tak wlasnie tez mozna zrobic bo wlasnie ten profil obcina til do 240. tj to wlasnie ta konwersja hurtowa na wyjsciu do pdf-a.

drozd napisał/a:
Ale co z tekstem i wektorami?

Jesli mialbys wektory w rgb to tez profil bedzie pilnowal aby nie przekroczyc 240, 260 itd - w zaleznosci od profilu. Natomiast z tego co zauwazylem to nie zadziala to do czarnego o wartosciach 0,0,0.

drozd napisał/a:

odnośnie punktu 2 - jak ręcznie ustawić nafarbienie do 240? (kombinacja wartości CMYK?) no i po co ręcznie ustawiać skoro w zarządzaniu kolorami włączony profil icc (który ponoć ma pilnować zafarbienia, żeby nie przekroczyło zadanej wartości)...

Jak wyzej. Dziala to do bitmap rgb, i wektorow rgb poza tym wspomnianym czarnym. Moze w x5 jest inaczej, pisze to z perspektywy corel 12. Jesli masz cmyka to recznie to zrob to naprawde jest dobry sposob pracy. Na etapie projektu trzeba to kontrolowac jak uzywasz koloru czerwonego 100 Y i 100 M to widzisz ze masz jeszcze zapas 40 proc. To Ty decydujesz jakich skladowych uzyjesz, a nie automat i program.
Nawet nie chce myslec co by bylo gdyby mi profil ingerowal sam w wektory czy teksty.
co by bylo z logo jakies firmy, instytucji ktore musi miec okreslone kolory, bez odstepstw.

W programach do skladu to tez dobrze dziala, bo definiujesz sobie probke i latwo mozna to kontrolowac bo wystarczy zmienic kolor w palecie probek i zmieniaja sie wszystkie kolory w calym dokumencie. W corelu jest cos podobnego - Narzedzia -> style koloru.

Duzo slow tu napisano, a cala sprawa jest naprawde prosta. Takie reczne ustawienie tych wartosci dla tekstow i wektorow to dla jednej strony to gora 3 min, a mozesz w projekcie nie miec zupelnie elementow ktore przekraczaja 240.

Rowniez pozdrawiam.

drozd 
Znawca

Wysłany: 21 Marzec 2011, 09:34   

Przespałem się i to wszystko wygląda lepiej ;-) . A więc odpalam projekt corela, zarządzanie kolorami ustawiam na profil icc drukarni i rzeczywiście wtedy w wektorach raczej nie sposób przekroczyć nafarbienia (wszystko jest blade i w sumie wartości CMYK nie są większe jak 240). Bitmapy będę przekształcał do CMYK z użyciem profilu i też powinno być ok. Problemem pozostaje jednak tekst.
Owszem jak dam tylko ,,czarny'' (0,0,0,100), to nie przekroczę nafarbienia (bo maksymalna wartość wyniesie 100), ale w drukarni coś tam mówili, że czarny powinien składać się z czterech kolorów. A więc pozostaje go zdefiniować na 60,60,60,60 (żeby nie przekroczyć nafarbienia)? A na końcu przerzucić cały plik do pdf-a nawet bez ,,zaptaszania'' profilu icc, bo był przypilnowany przy składaniu projektu. Dobrze myślę???

Odpowiedz do tematu