Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ulotki, Spady prowadnice
Autor Wiadomość
kamilg46 
Bywalec
kamilg46

Wysłany: 25 Czerwiec 2011, 22:08   Ulotki, Spady prowadnice

Witam w Jaki sposób zrobić prowadnice i spady w ulotkach jednostronicowych i składanych czy innego formatu proszę o gotowy dokument i wyjaśnienie tego zagadnienia. Mam wersje x5

joannaw.79 
Fachowiec

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 25 Czerwiec 2011, 22:14   

Spady po 3mm, chyba że drukarnia chce 5mm, Format ulotki A5 falcowana do A6.
Prowadnice na spad ustawiasz dodając lub odejmując 3mm w pionie i poziomie do wymiaru strony netto. Prowadniecę falcu ustawiasz dzieląc stronę na pół.

chezare 

Wysłany: 25 Czerwiec 2011, 22:55   

Joanno o czym Ty mówisz? Po pierwsze kolega jeśli dobrze przeczytałem o żadnych konkretnych formatach nie mówił, a po drugie jak chcesz te prowadnice określające np. miejsce łamania przesłać drukarzowi? Kolega chyba nie chce żeby się wydrukowały? :-)
Jeśli chodzi o zgniecenie papieru w miejscu składania, to chyba bigowanie, a drukarnia, która potrzebuje 5 mm na spad zatrudnia chyba niewidomych? :-)
Kamil jeśli to są Twoje największe problemy, to wiedz, że jest tysiąc bardziej istotnych przy przygotowywaniu grafiki do druku.
Nie wiem dlaczego mnożysz tematy z tymi samymi pytaniami? Zajrzyj do wcześniejszych, które założyłeś, a na pewno znajdziesz parę odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony przez chezare 25 Czerwiec 2011, 23:27, w całości zmieniany 1 raz  

joannaw.79 
Fachowiec

Wysłany: 25 Czerwiec 2011, 23:01   

Ależ ja drukarzowi nie zamierzam przesyłać prowadnic, one mają tylko służyć pomocą w projekcie. Pytał kolega o prowadnice to mu je wyrysowałam a na jakimś formacie musiałam się oprzeć i tyle.

chezare 

Wysłany: 26 Czerwiec 2011, 10:13   

Joanno, ja Cię nie napadam. Ja kocham Kraków, chociaż nigdy w Krakowie nie byłem (muszę to nadrobić). Mogę nawet kibicować Wiśle lub Cracovi chociaż jestem spod Warszawy :-)
Nie mogę niestety znaleźć żadnego obrazka w Twoim poście, który rozwiałby wątpliwości Kamila. Ja nie jestem złośliwy.
Pozdrawiam i życzę słonecznej, miłej niedzieli. W Grodzisku jak na razie piękna pogoda :-)
Czarek

PS
Jeśli nie wierzysz w moje dobre intencje obejrzyj projekt grafiki, którą zamierzam umieścić na ścianie naszego biura, które właśnie odnawiamy.
ściana
C.

joannaw.79 
Fachowiec

Wysłany: 26 Czerwiec 2011, 10:27   

Niedziela będzie miła jeśli zdam dziś egzamin z DTP :) Ale to nie na to forum bo z pakietu Adobe. Nie odebrałam Twojego postu jako napad, po prostu nie zauważyłam że nie dodałam załącznika, już to nadrabiam.
A jeszcze tak na marginesie: linii falcu się drukarni nie zaznacza, należy tylko w zleceniu opisać jak chcemy żeby ulotka była falcowana. Nie robi się tego z bardzo prostego powodu: ulotki falcuje się już przycięte do spadów netto i na falcerce ustawia się sposób zaginania. Na pół, w U lub w Z, to te najprostsze. Jeśli chcemy wymyślnego falcowania to trzeba się skontaktować z drukarnią czy w ogóle są w stanie to zrobić.

miłego dnia również i pozdrawiam. Do Krakowa zapraszam bo warto, także dlatego że to zagłębie poligraficzne :D

Edit: Grechuta robiony w Corelu? Budujące jak na ścianę biura :)

spady i falc.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 405 raz(y) 20.67 KB

chezare 

Wysłany: 26 Czerwiec 2011, 12:03   

Całe szczęście, że się nie obraziłaś :-) Do Krakowa z pewnością się wybiorę, a Grechuta nie jest przypadkowy, tak samo jak nie byłby przypadkowy Turnau czy Pod Budą, mógłbym wymienić jeszcze wielu, których kocham i którzy są związani z Krakowem. Stary już jestem i może dlatego bliżej mi do Grechuty niż Lady Gaga czy innych takich dziwolągów :-) O matko z córką co ja napisałem? Od razu przepraszam na wypadek gdyby okazało się, że w Krakowie słuchają nie tylko Grechuty :-) Co do gięcia dokumentów nie ważne czy nazwiemy to falcowaniem czy bigowaniem (ja w przypadku ulotek, które często drukowane są na grubszych papierach, upierałbym się przy bigowaniu), to ja też ich nie zaznaczam, bo akurat wiem dokładnie jak robi to mój zaprzyjaźniony drukarz ale nie widzę przeszkód żeby takie znaczniki umieszczać w projekcie. Mało tego z tego co się orientuję to są programy, które potrafią to robić i są takie, które takie znaczniki potrafią przeczytać. Zdaję sobie sprawę, że po obcięciu te znaczniki leżą w koszu na śmieci ale tak samo przecież dzieje się ze znacznikami cięcia, które czeka taki sam los przy cięciu na gilotynie :-) Nie ma przecież obowiązku obciąć wszystkie wydrukowane użytki co do sztuki i zastanawiać się później jak to miało być zagięte :-)
Powodzenia w temacie egzaminów życzę.
C.

koncentrat 
Początkujący

Wysłany: 26 Czerwiec 2011, 16:13   

drukarzowi - a dokładnie dostanie to człowiek z CTP - wysyłasz PDFa a w nim nie będzie żadnych prowadnic (i tak nie były by nikomu do szczęścia potrzebne).
Co do spadu - 3-5 mm (zawsze lepiej więcej) i możesz w dwojaki sposób: albo zwiększyć rozmiar dokumentu i się go trzymać, albo zadać spady w opcjach eksportu do PDFa.
Gość który dostanie twojego PDFa i tak sam zadecyduje czy potrzebny będzie większy czy mniejszy spad i doda marki w programie do impozycji. Pamiętaj jeszcze o jednym "odsuń" ważne elementy (teksty, logo) od krawędzi bo mogą zostać ścięte.

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 26 Czerwiec 2011, 16:43   

kamilg46,
http://www.chroma.pl/pomoc.aspx
tu znajdziesz szablony stron oraz odpowiedzi na parę pytań

joannaw.79 
Fachowiec

Wysłany: 26 Czerwiec 2011, 19:56   

chezare napisał/a:

Powodzenia w temacie egzaminów życzę.
C.

No to prywata mała: zdane, tylko jeszcze oceny nie znam! :D Jam też za stara na Lady Gagę i Grechuta wespół w zespół z Turnauem mi bliższy, mimo, że Krakowianką rodowitą nie jestem :)
Pozdrawiam radośnie
Joanna

kunda15
Początkujący
poczatkujacy

Wysłany: 15 Wrzesień 2011, 14:18   

chce wykonac katalog w formacie A4 , jak mam ustawić spady i linie ciecia ?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 15 Wrzesień 2011, 14:29   

kunda15 napisał/a:
chce wykonac katalog w formacie A4 , jak mam ustawić spady i linie ciecia ?

w zal. plik

prowadnice.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 332 raz(y) 29.66 KB

Luzik 
Bywalec

Wysłany: 15 Wrzesień 2011, 14:55   

Fajna strona dla ciekawych
http://www.grafoteka.pl/corel-tips/

pzdrf
Luzik

Odpowiedz do tematu