Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Logo
Autor Wiadomość
Alextour
Początkujący


Dołączył: 07 Kwi 2021
Posty: 5
Skąd: Ustka
  Wysłany: 7 Kwiecień 2021, 09:20   Logo

Cześć, korzystam na codzień z programu do różnych ofert, ulotek- Canva. I w tej Canvie logo mam zawsze z białym tłem.
Czy ktoś mi podpowie jak przerobić logo żeby nie było białego tła z tyłu ? Logo mam zrobione w Corel Draw 9

FullSizeRender.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 21 raz(y) 77.07 KB

 
 
lajosz
Praktyk


Wersja CorelDRAW: Corel Draw X6 , 2020
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 07 Lis 2016
Posty: 71
Skąd: Ziębice
Wysłany: 7 Kwiecień 2021, 13:18   Re: Logo

Alextour napisał/a:
jak przerobić logo żeby nie było białego tła z tyłu ? Logo mam zrobione w Corel Draw 9


No ale ..... skoro masz logo wektorowe, to .... nie masz tła żadnego.
No chyba, że tło jest w postaci obiektu, to wtedy usuwasz obiekt i .... nie masz tła.

Natomiast jeśli chodzi Ci o utworzenie bitmapy z przezroczystym tłem, tak żeby można było to np. wydrukować na nie białym materiale, to eksportujesz rysunek do jednego z formatów obsługujących przezroczyste tła (np. PNG, GIF, TIF) , następnie ładujesz taki plik do np. Corel Photo-Paint i tam przekształcasz maskę (która jest kanałem przezroczystością) w kanał ALFA, po czym eksportujesz do TIF-a i ..... to wszystko.
Teraz podczas próby druku, drukarka która ma możliwość drukowania białym kolorem, najpierw wydrukuje biały poddruk (czyli obszar będący kanałem ALFA) , a następnie na poddruku będzie drukowany obrazek właściwy.

No chyba, że Tobie chodzi o coś innego.
 
 
Alextour
Początkujący


Dołączył: 07 Kwi 2021
Posty: 5
Skąd: Ustka
Wysłany: 7 Kwiecień 2021, 13:29   Re: Logo

lajosz napisał/a:
Alextour napisał/a:
jak przerobić logo żeby nie było białego tła z tyłu ? Logo mam zrobione w Corel Draw 9


No ale ..... skoro masz logo wektorowe, to .... nie masz tła żadnego.

No właśnie nie mam wektorowego, ona ma 3,5 MB a tu można wstawić tylko 2 MB więc nie mam jak tego pokazać ...
 
 
lajosz
Praktyk


Wersja CorelDRAW: Corel Draw X6 , 2020
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 07 Lis 2016
Posty: 71
Skąd: Ziębice
Wysłany: 7 Kwiecień 2021, 13:44   

Nadal jest to do wykonania, ale .... żeby Ci pomóc, muszę wiedzieć co Ty chcesz z tym zrobić ?
 
 
Alextour
Początkujący


Dołączył: 07 Kwi 2021
Posty: 5
Skąd: Ustka
Wysłany: 7 Kwiecień 2021, 14:03   

lajosz napisał/a:
Nadal jest to do wykonania, ale .... żeby Ci pomóc, muszę wiedzieć co Ty chcesz z tym zrobić ?


Gdy tworzę sobie projekt we wspomnianej Canvie- dodaje logo np. do jakiegoś obrazka i to logo jest w białym kwadracie a chce żeby nie miało tła. Wstawiam zrzut z ekranu żeby było widać o co chodzi ....

Zrzut ekranu 2021-04-07 o 14.00.17.png
Pobierz Plik ściągnięto 18 raz(y) 74.63 KB

 
 
restauro 



Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 570 razy
Dołączył: 25 Lis 2009
Posty: 7524
Skąd: Gdynia
Wysłany: 7 Kwiecień 2021, 14:13   

Jeśli masz logo zapisane w PNG , wybierz w programie graficznym opcję zapisz bez tła .
 
 
Alextour
Początkujący


Dołączył: 07 Kwi 2021
Posty: 5
Skąd: Ustka
Wysłany: 7 Kwiecień 2021, 14:20   

restauro napisał/a:
Jeśli masz logo zapisane w PNG , wybierz w programie graficznym opcję zapisz bez tła .


Jest to zapisane w formacie cdr
 
 
lajosz
Praktyk


Wersja CorelDRAW: Corel Draw X6 , 2020
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 07 Lis 2016
Posty: 71
Skąd: Ziębice
Wysłany: 7 Kwiecień 2021, 15:00   

OK, po prostu potrzebujesz utworzyć maskę.
Najszybciej będzie poprzez utworzenie maski koloru (tu białego) , po czym dopełnienie maski i utworzenie z niej obiektu.
Zapisujesz obiekt jako np. PNG z przezroczystością lub po prostu CTRL + C i kopiujesz obiekt do schowka.
Teraz ładujesz obrazek właściwy , po czym CTRL +V i masz wklejony obiekt bez tła, albo .. przeciągasz uprzednio zapisany PNG do okna programu i .... masz to samo.

Niestety, ten Twój konkretny obrazek ma cienie, więc jeśli zastosujesz metodę tworzenia maski z koloru, to cienie owszem, zostaną, ale .... będą na białym tle, więc będzie to wyglądać karykaturalnie.

Żeby tego uniknąć, trzeba by ręcznie rysować maskę dla każdego z niebieskich elementów globusa, po czym z każdego elementu utworzyć osobny obiekt, po czym każdemu nadać cień w odpowiednim kierunku, po czym utworzyć maskę dla napisów (tu szybciej, bo z koloru) , po czym z maski utworzyć obiekt, po czym zlikwidować wszystkie maski, po czym zaznaczyć wszystkie obiekty i zapisać jako PNG z przezroczystością, albo (jeśli zechcesz to edytować) zapisać jako .CPT

Teraz taki PNG możesz wstawiać gdzie tam chcesz i efekt będzie mniej-więcej taki jak poniżej:

 
 
Alextour
Początkujący


Dołączył: 07 Kwi 2021
Posty: 5
Skąd: Ustka
Wysłany: 7 Kwiecień 2021, 15:06   

lajosz napisał/a:
OK, po prostu potrzebujesz utworzyć maskę.
Najszybciej będzie poprzez utworzenie maski koloru (tu białego) , po czym dopełnienie maski i utworzenie z niej obiektu.
Zapisujesz obiekt jako np. PNG z przezroczystością lub po prostu CTRL + C i kopiujesz obiekt do schowka.
Teraz ładujesz obrazek właściwy , po czym CTRL +V i masz wklejony obiekt bez tła, albo .. przeciągasz uprzednio zapisany PNG do okna programu i .... masz to samo.

Niestety, ten Twój konkretny obrazek ma cienie, więc jeśli zastosujesz metodę tworzenia maski z koloru, to cienie owszem, zostaną, ale .... będą na białym tle, więc będzie to wyglądać karykaturalnie.

Żeby tego uniknąć, trzeba by ręcznie rysować maskę dla każdego z niebieskich elementów globusa, po czym z każdego elementu utworzyć osobny obiekt, po czym każdemu nadać cień w odpowiednim kierunku, po czym utworzyć maskę dla napisów (tu szybciej, bo z koloru) , po czym z maski utworzyć obiekt, po czym zlikwidować wszystkie maski, po czym zaznaczyć wszystkie obiekty i zapisać jako PNG z przezroczystością, albo (jeśli zechcesz to edytować) zapisać jako .CPT

Teraz taki PNG możesz wstawiać gdzie tam chcesz i efekt będzie mniej-więcej taki jak poniżej:

Obrazek


No właśnie o takie coś mi chodziło, dzięki wielkie sprobuję .... :)
 
 
restauro 



Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 570 razy
Dołączył: 25 Lis 2009
Posty: 7524
Skąd: Gdynia
Wysłany: 7 Kwiecień 2021, 22:06   

Alextour napisał/a:
tu można wstawić tylko 2 MB

Prześlij oryginalny plik , przez któryś z portali do transferu plików typu WeTransfer .
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
         
Strona wygenerowana w 0.14 sekundy. Zapytań do SQL: 16