Poszukuję grafika do współpracy przy nadrukach na odzież |
Autor |
Wiadomość |
mikser84
Początkujący
|
Wysłany: 5 Lipiec 2011, 19:08 Poszukuję grafika do współpracy przy nadrukach na odzież
|
|
|
Witam,
Poszukuje grafika do stałej współpracy przy projektowaniu nadruków na koszulki, bluzy, polo. Cena za projekt jaką mogę zaproponować na ten moment to 50-80zł.Wiem, że nie są to kokosy, ale na tą chwilę tyle jesteśmy w stanie zaoferować. Jesteśmy młodą marką odzieżową.
Tematyka prac, w jakich się głównie poruszamy, to odzież kibicowska, patriotyczna.
Pomysły na projekty zazwyczaj my proponujemy.
Z czasem nasza ewentualna współpraca może się rozwinąć o inne zlecenia np. Topy, bannery itp.
Osoby chętne podjęcia współpracy z naszą marką proszę o kontakt.
e-mail: info@extremeadrenaline.pl
Pozdrawiam
Łukasz |
|
|
|
|
LogoPedant [Usunięty]
|
Wysłany: 27 Lipiec 2011, 21:00
|
|
|
@Chłopie...
Cena za projekt na poziomie średniej ceny za koszulkę w Twoim sklepie? Ło Panie...
Zaproponuj desperatom chociaż jakiś procent od sprzedaży, bo obecne widełki to kpina jakaś... |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 27 Lipiec 2011, 21:57
|
|
|
LogoPedant - ja wcale nie uważam tej oferty za kpinę. Przy uśrednionych stawkach 40-100 zł/godzinę pracy grafika zatrudnionego w agencji reklamowej to nawet niezła propozycja, zwłaszcza że klient zabezpiecza jak pisze "Pomysły na projekty zazwyczaj my proponujemy" a jest to wcale niebagatelny szczegół!
LogoPedant napisał/a: | Zaproponuj desperatom chociaż jakiś procent od sprzedaży... | To już bardzo "śmiała" propozycja :). Zresztą jakoś nie wyobrażam sobie nawet bardzo sytuacji, w której uznany nawet grafik wymaga od zleceniodawcy dywidendy od sprzedaży, skoro sprzedaje im projekt :D |
|
|
|
|
Sponsi
Profesjonalista
Pomógł: 11 razy Dołączył: 26 Lis 2007 Posty: 482 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 27 Lipiec 2011, 22:23
|
|
|
Westchnąłem, przysiadłem podparty i aż mnie tak naszło... echhhh...
Dzisiaj dostałem dwa mejle. W jednym gościu-desperat pisze do ok. 30 osób (wszystkie w polu "Do" - jaja) z prośbą o wycenę i dodaje na końcu, że wybierze najtańszego. Ładnie podziękowałem za "szansę". Nie po to wykupuję biblioteczkę Helionu i wożę się pekapem do Poznania na konferencje designerskie, by z 30tką dzieciaków walczyć o szefuncia jakiejś firemki, który trzy stronki chce administrować (+ grafika + kodować i w ogóle wszystko) za miskę ryżu...
Drugi mejl od firmy, która szuka freelancera. Znowu ma być jak najtaniej, a jednocześnie jak najlepiej. Dodać do tego "oferty" z ogłoszeń, gdzie za kwotę, która starczy na wynajęcie kawalerki i ok. 2 tygodnie zakupów w Biedronce każą 40h tygodniowo dłubać bzdury - po prostu łeb staje dęba : )
A to dopiero początek! W przyszłym roku pewnie VAT 25%, to dopiero będzie dziki kraj : )
Studenciaki na Fotoszkopach z warezów będą trzaskać super hiper grafiki "za 2 dychy", pracodawcy już w ogóle zejdą z propozycjami zarobków.... tylko do czego to doprowadzi? Echhh
A... idę się szykować na pociąg do Warszawy ; ) |
|
|
|
|
LogoPedant [Usunięty]
|
Wysłany: 28 Lipiec 2011, 13:42
|
|
|
@Malutki
Z Twoich wyliczeń wynika, iż każdy z projektów miałby powstać w godzinę.
Nie mam więcej uwag.
P.S. Współpracowałem ze sklepem, który oprócz wynagrodzenia za konkretny projekt,
dodał jeszcze mały % od każdej, sprzedanej sztuki z moim nadrukiem.
Biznes jest dla elastycznych, a nie skąpych... |
|
|
|
|
Cysorz
|
Wysłany: 28 Lipiec 2011, 16:29
|
|
|
LogoPedant napisał/a: | @Malutki
Z Twoich wyliczeń wynika, iż każdy z projektów miałby powstać w godzinę.
Nie mam więcej uwag. |
Ekran mi chyba szwankuje, bo ja nic takiego nie widzę ;) |
|
|
|
|
LogoPedant [Usunięty]
|
Wysłany: 28 Lipiec 2011, 16:41
|
|
|
Malutki napisał/a: | Cena za projekt jaką mogę zaproponować na ten moment to 50-80zł. |
Malutki napisał/a: | Przy uśrednionych stawkach 40-100 zł/godzinę pracy grafika zatrudnionego w agencji reklamowej to nawet niezła propozycja (...) |
Biorąc pod uwagę Twoją cenę za projekt i uśrednioną stawkę, grafik powinien nie pracować dłużej, aniżeli ~ 1 godzinę. |
|
|
|
|
Cysorz
|
Wysłany: 28 Lipiec 2011, 21:11
|
|
|
Dalej mi chyba ekran szwankuje ;)
NIE NAPISAŁEM TEGO CO CYTUJESZ!!! Mało tego – to Twoje własne słowa! Czytaj uważniej!!!
Przy okazji – nie pisałem o freelancerach, ale wyraźnie zaznaczyłem, że chodzi o "grafika" na etacie, którego wali czy robi różowe koniki na fioletowej łące czy czerwone kwadraciki na zielonym tle... |
|
|
|
|
LogoPedant [Usunięty]
|
Wysłany: 28 Lipiec 2011, 22:18
|
|
|
@Malutki
To fakt. Pomerdały mi się nicki. Oba na literę "M" i "m". Patrzyłem obwodowo... Wybacz.
Nie zmienia to jednak faktu, że wychodzi 1h i nie cytowałem siebie... |
|
|
|
|
joannaw.79
Fachowiec
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 13 Cze 2011 Posty: 269 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 29 Lipiec 2011, 08:34
|
|
|
Malutki napisał/a: | chodzi o "grafika" na etacie, którego wali czy robi różowe koniki na fioletowej łące czy czerwone kwadraciki na zielonym tle... |
Z agencją reklamowa współpracuję na godziny i wg. Twojej teorii wali mnie jakie zlecenia im robię, ale jak ostatnio miałam do zrobienia reklamę: błękitne tło, żółte literki z cieniem i w czerwonej obwódce to miałam odruch wymiotny |
|
|
|
|
kula69
Wersja CorelDRAW: x5
Pomógł: 71 razy Wiek: 55 Dołączył: 04 Lut 2011 Posty: 890 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 29 Lipiec 2011, 10:50
|
|
|
LogoPedant, po pierwsze wychodzi 1 do 2 godzin za projekt i jeśli podeślą temat i co ważniejsze jak to zrobić to jest to normalna stawka za taką prace. |
|
|
|
|
kula69
|
Wysłany: 29 Lipiec 2011, 10:50
|
|
|
joannaw.79, w tym tygodniu 4 firmy budowlane błeee.... |
|
|
|
|
joannaw.79
Fachowiec
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 13 Cze 2011 Posty: 269 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 29 Lipiec 2011, 11:13
|
|
|
kula69, pizzerie wymiatają |
|
|
|
|
LogoPedant [Usunięty]
|
Wysłany: 29 Lipiec 2011, 11:43
|
|
|
@kula69
Czy stawka normalna to jest kwestia dyskusyjna...
Projekt wykonywany w jedną godzinę, w porywach dwóch, nawet przez bardzo sprawnego grafika,
będzie po prostu niechlujny, że o wartościach artystycznych nie wspomnę.
Projekt graficzny to nie produkcja fabryczna, liczona na roboczogodziny, tylko kunszt... |
|
|
|
|
kula69
|
Wysłany: 29 Lipiec 2011, 11:48
|
|
|
joannaw.79 napisał/a: | kula69, pizzerie wymiatają |
To prawda i ich walka na promocje co 2 tygodnie nowy plakat i menu |
|
|
|
|
kula69
|
Wysłany: 29 Lipiec 2011, 11:52
|
|
|
LogoPedant, żyj w swoim świecie kolorowo, realia są takie jakie są. Jeśli masz możliwość cyzelowania każdego projektu przez parę dni i płacą Ci za to to gratuluje. Mnie się to nie udaje |
|
|
|
|
LogoPedant [Usunięty]
|
Wysłany: 29 Lipiec 2011, 13:44
|
|
|
...i tutaj to samo gadanie, co w wątku "TTF"...
@kula69
Zycie polega na dokonywaniu wyborów. Ścieżka, którą podążasz, to właśnie Twój wybór.
Ja nie idealizuję. Ja stwierdzam fakt. Empirycznie potwierdzony. Co posiejesz to zbierzesz...
Wyrażając się prościej: masz to, czego sobie zażyczyłeś...
Pamiętam jak kilka lata temu bałem się podawać normalne stawki za swoją pracę,
bo klient nie zleci, odleci, sreci i takie tam. Dopiero, kiedy zrozumiałem, że moje myślenie i nastawienie jest złe
i konsekwentnie zacząłem cenić swoje doświadczenie, sytuacja diametralnie się zmieniła.
Odeszli upierdliwi klienci, a pojawili się wyrozumiali, mądrzy i elastyczni czyli tacy,
którzy płacą za moją wiedzę i doświadczenie bez żadnego problemu.
Kluczem jest owa konsekwencja w działaniu i przyjęciu optymistycznej postawy.
To nie jest pierdolenie. To jest życie. Twój wybór jak je przeżyjesz. Zwalać winę na realia każdy potrafi...
Ot, cała tajemnica! |
|
|
|
|
Sponsi
Profesjonalista
Pomógł: 11 razy Dołączył: 26 Lis 2007 Posty: 482 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 29 Lipiec 2011, 15:20
|
|
|
kula69... w takim razie przykro mi, że tak niewiele od siebie wymagasz i pozwalasz innym wręcz poniżać siebie. Myślę, że każdy powinien cisnąć o to, aby projekty nie składały się z "dwóch godzin za 100zł". TO jest właśnie błąd i to psuje rynek. Przez to właśnie studenciaki na piratach mają wzięcie u "byznesmenów", przez to leci na łeb, na szyję jakość i kasa z tej całej zabawy.
Podpisuję się obiema "ryncami" i nogami pod tym, co pisze LogoPedant.
Tak samo teraz szukam sobie roboty i nie odpuszczę. Nie wyobrażam sobie pracować poniżej kwoty, która starczy na jakieś mieszkanko, jedzonko i coś jeszcze. 40h tygodniowo trzaskać bzdury dla szefuncia za koszt wynajmu mieszkanka i jedzonko w Biedronce? (bez urazy, lubię ten sklep, ale wiadomo o co chodzi w tej przenośni) Ooo nie... prędzej wyjadę z kraju do fabryki czekoladek pod Edynburgiem niż będę trzaskał projekty "za pińcet", które normalnie powinno się robić za "dwa pińcet". |
|
|
|
|
LogoPedant [Usunięty]
|
Wysłany: 29 Lipiec 2011, 15:49
|
|
|
Osławione "psucie rynku" to w gruncie rzeczy jest mit, który nie ma wpływu na własnych klientów,
jeżeli oczywiście przyjmiemy, że mają nimi być ludzie szanujący naszą pracę i doceniający wiedzę oraz doświadczenie.
Tym, upierdliwym po prostu grzecznie się odmawia i odsyła do "konkurencji"...
Zdarzały mi się przypadki, kiedy klient chciał za pół darmo, ale po grzecznym, spokojnym i treściwym wyjaśnieniu dlaczego tyle,
a nie "tyle", postanawiał jednak zlecić mi prace, bo zrozumiał, że grafik to nie magik z programową różdżką,
która wyczarowuje efekty, tylko spec z określoną wiedzą (niejednokrotnie talentem),
a co za tym idzie dający gwarancję zaopatrzenia go w pożądany (czytaj: profesjonalny) projekt... |
|
|
|
|
kula69
|
Wysłany: 30 Lipiec 2011, 21:52
|
|
|
Sponsi, LogoPedant pojechaliście po mnie i .. ok wasze prawo. Nie wiem jak wygląda rynek w wszechświecie ale za to wiem doskonale jak wygląda w Słupsku i dość dobrze w Gdańsku jeśli sponsiemu uda się to co sobie wymarzył zrealizować w tych miastach to ... pogratulować. LogoPedant, a może psuje rynek choć nie sądzę, ale daje mi to dość przyzwoitą wypłatę i pracuje na markowym sprzęcie i ... nie narzekam. |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 31 Lipiec 2011, 11:40
|
|
|
Sponsi i LogoPedant ma rację. Kula69 - też ma rację. Różnica polega na... formie zatrudnienia, jak mniemam. Sponsi i LogoPedant pokazują słuszne jak najbardziej podejście do sprawy - jako freelancerzy lub agencje reklamowe. Kula69 - jako grafik PRZY drukarni (i to też jest prawidłowo).
Materiał (projekt) ten sam, cele inne. Freelancerowi zależy na portfolio, drukarni - na obrocie. Freelancer z natury ma mniej zleceń, stąd każde może dopieszczać. W dobrej drukarni graficy roczne portfolio (tylko ilość) freelancera robią w kwartał. Ale tylko 25% z tego nadaje się do "osobistego" portfolio.
Pogląd reprezentowany przez Sponsi i LogoPedanta zmieni się na pogląd kolegi Kuli69, jeżeli tylko ktokolwiek z nich spróbuje pracy na etacie w drukarni. Pogląd kolegi Kula69 byłby tożsamy z poglądem Sponsi - gdyby z jakiś tam powodów nagle przestał być związany z drukarnią (czego oczywiście nie życzę .
Pozdrawiam |
|
|
|
|
LogoPedant [Usunięty]
|
Wysłany: 31 Lipiec 2011, 15:04
|
|
|
@tegraf
Ciekawa analiza, ale nie do końca prawdziwa...
To, w jaki sposób podchodzisz do projektowania, nie wynika jedynie z "położenia" zawodowego.
Zapomniałeś o pasji... Mój pogląd się nigdy nie zmieni, bowiem projektuję emocjonalnie, a nie fabrycznie... |
|
|
|
|
LogoPedant [Usunięty]
|
Wysłany: 31 Lipiec 2011, 15:06
|
|
|
...i jeszcze miałem napisać do "kula69"...
Nikt po Tobie nie pojechał, tylko wyraził swoją opinię, więc nie musisz odgrywać się "Wszechświatem"...
Życzę Ci powodzenia. Z resztą każdemu... |
|
|
|
|
kula69
|
Wysłany: 31 Lipiec 2011, 15:09
|
|
|
Sponsi napisał/a: | kula69... w takim razie przykro mi, że tak niewiele od siebie wymagasz i pozwalasz innym wręcz poniżać siebie |
hymm... jeśli to nie jechanka to co? |
|
|
|
|
LogoPedant [Usunięty]
|
Wysłany: 31 Lipiec 2011, 15:53
|
|
|
To nie moje słowa. Daj spokój. Szkoda energii... |