|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Jak zapisać PNG bez tła Z POMOCĄ MASKI? |
| Autor |
Wiadomość |
Sponsi
Profesjonalista

Pomógł: 11 razy Dołączył: 26 Lis 2007 Posty: 482 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 19 Kwiecień 2011, 20:26
|
|
|
| Wiesz co? Zaraz zraportuję ciebie do bana. Nie potrafisz rozmawiać, to daj na wstrzymanie w ogóle z wchodzeniem na fora. To, że nie mam X5 nie znaczy, że nie warto sprawdzić tego, co piszę. Wybierz inny kolor kanału alfa. To jest moje rekomendowane rozwiązanie. |
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Lis 2007 Posty: 700 Skąd: Nieważne skąd
|
Wysłany: 19 Kwiecień 2011, 20:30
|
|
|
| Cytat: | | czytaj to co się do Ciebie pisze! I sam pisz tak, żeby można było Cię zrozumieć... |
Dokładnie to robię. Piszę BARDZO dokładnie. Tylko odpowiadający nie potrafią zorientować się o co pytam.
| Cytat: | | Wiesz co? Zaraz zraportuję ciebie do bana. To, że nie mam X5 nie znaczy, że nie warto sprawdzić tego, co piszę. |
To że nie masz X5 WŁAŚNIE ZNACZY DOKŁADNIE TO, że nie wiesz jak w tej wersji wygląda export transparentalnego tła do formatu PNG uzyskanego z pomocą maski.
Ja rozmawiać potrafię, ale gdy po raz dziesiąty z rzędu muszę odpisywać komuś, że nie odpowiada na problematykę to staje się to frustrujące. |
|
|
|
 |
Sponsi
Profesjonalista

|
Wysłany: 19 Kwiecień 2011, 21:05
|
|
|
Ściągnąłem portable PP X5 (no wiem, piractwo, ale tylko na sekundę).
I od razu przypomniałem sobie jak się robi przezroczyste PNGi w PP. Musisz zrobić tło przezroczyste, czyli usunąć warstwę koloru tła, potem przy eksporcie zrobi Ci po prostu przezroczysty PNG z alfą na cień. |
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

|
Wysłany: 19 Kwiecień 2011, 21:16
|
|
|
To zaznacz to co masz w swym projekcie wielkim prostokątem-maską i zapisz do PNGa tylko ten prostokąt, metodą taką abyś wybrał w późniejszych opcjach (których nie ma) że widzialny na obrazku po eksporcie ma być tylko obszar zaznaczony uprzednio maską.
No, zobaczymy
Dla tych, którzy zapomnieli pytania:
Stwierdziłem więc po moich próbach iż Corel spartaczył sprawę, ograniczył możliwości, nie pozwolił na ten manewr w najnowszej odsłonie. Chcę sprawdzić tym tematem czy mam rację.
Co jest bardzo ciężkie. Dlaczego? Wiadomo.
Idę do spania. Zmęczyło mnie to uczenie czytania dziś. Do jutra. |
|
|
|
 |
Sponsi
Profesjonalista

|
Wysłany: 19 Kwiecień 2011, 22:01
|
|
|
IMO to ty trochę nie potrafisz dokładnie wytłumaczyć głównego problemu.
Teraz dopiero rozumiem - problemem jest eksport jedynie zaznaczonej części.
W Corelu X4 widzę eksportuje też dziwnie - jak mam tekst i zaznaczę nawet dookoła - eksportuje sam tekst, tak, jakby "brał jako zaznaczone" sam tekst. Ale, że skupiamy się na X5, to spójrzmy na X5 - rzeczywiście, ignoruje ustawienie "selected only" i eksportuje całą scenę.
Na necie piszą o Service Packach 1 i 2 do X5... doinstalowałeś? Rzekomo to poprawia eksport do PNG, nie wiem tylko, czy zaznaczonego obszaru.
Jeśli SP tego nie poprawił, to chyba to dalej jest bugiem po prostu.
No cóż... epic fail dla X5 : ) |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 20 Kwiecień 2011, 05:14
|
|
|
Bunch, X3 robił mi dokładnie tak samo, dopóki nie odhaczyłem "tylko zaznaczone".
Rysuję maskę.
Tutaj mam kłopot, bo raz jest dobrze jak zaznaczę tak jak na obrazku, a raz jak zaznaczę "dopełnienie maski".
Na końcu mam tak jak chciałem.
Tego wszystkiego nie mogłem zrobić, dopóki miałem zaznaczoną przy eksporcie opcje, o której wspomniałem na początku.
Dodam jeszcze tylko, że przed eksportem wszystko scaliłem do kupy, przepraszam za wyrażenie
Jeszcze ci Bunch powiem, że teraz nie mam problemów z kawałkowaniem obrazka (to też chyba twój temat). Obrazek niżej w P-P był podzielony na dwa kawałki.
 |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 20 Kwiecień 2011, 05:49
|
|
|
Bunch, nie obraź się, ale wydaje mi się, że masz złe podejście do sprawy. To nie narzędzia ograniczają człowieka, tylko jego wyobraźnia. Praktycznie każdy obrazek da się narysować w Windowsowym Pant. Błędy są w programach Corela, Adobe i w każdym rozbudowanym narzędziu dowolnej innej firmy. Są, zawsze były i będą bo wszystkiego przewidzieć się nie da. Często to nawet nie są błędy, tylko efekty wyglądają nie tak jak by chciał użytkownik. Jak byś napisał parę programów, nie koniecznie jakoś bardzo skomplikowanych, to byś wiedział, że żebyś nie wiem jak się starał, to i tak prędzej czy później, raczej prędzej, trafi się ktoś kto usiądzie i wykolei twój program. Mimo tego, że 80% czasu poświęciłeś przy jego pisaniu na konstruowaniu przemyślnych zabezpieczeń, które miały temu zapobiec. Z ułomnościami programu trzeba nauczyć się żyć, załatać to co się da, a jak się nie da, znaleźć sposób na obejście problemu. Zaoszczędza się wtedy i czas i nerwy. Od lat używam Corela i zawsze jakoś udaje mi się znaleźć sposób na zrobienie tego, co zrobić chcę. Myślę, że w dużej mierze dzięki temu, że szkoda mi czasu na szarpanie się z jego niedoskonałościami. To tak jak z kobietą, nie wysyłasz jej przecież co drugi dzień do chirurga, bo znalazłeś jakieś niedoskonałości |
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

|
Wysłany: 20 Kwiecień 2011, 06:12
|
|
|
Najważniejsze. Do wszystkich. Nie masz wersji X5 - nie pisz. I nie podawaj mi przykładów rozwiązania problemu z wersji X4, X3 itd. Bo tam problemu nie ma.
| Cytat: | IMO to ty trochę nie potrafisz dokładnie wytłumaczyć głównego problemu.
| TŁUMACZĘ PROBLEM BARDZO DOKŁADNIE. Jak małemu dziecku. A jak nie rozumiesz, to są duże szanse na to, że się nie znasz w tym programie. Bo jak inaczej? Zresztą wciąż zachodzę w głowę czego tu ludzie nie potrafią zrozumieć...
| Cytat: | | W Corelu X4 widzę eksportuje też dziwnie - jak mam tekst i zaznaczę nawet dookoła - eksportuje sam tekst, tak, jakby "brał jako zaznaczone" sam tekst. |
Nie. Nie. W Corelu X4 eksportuje normalnie, jak należy, prawidłowo. A nie "dziwnie".
Jak mam tekst i zaznaczę nawet dookoła - eksportuje to wszystko co było widoczne w obrębie maski - prawidłowo. A jak Tobie tego nie robi to robisz coś źle.
| Cytat: | | Na necie piszą o Service Packach 1 i 2 do X5... doinstalowałeś? Rzekomo to poprawia eksport do PNG, nie wiem tylko, czy zaznaczonego obszaru. |
Nie, nie instalowałem tego jeszcze. Sprawdzę...
| Cytat: | | Tego wszystkiego nie mogłem zrobić, dopóki miałem zaznaczoną przy eksporcie opcje, o której wspomniałem na początku. |
Wiem. Bo się tego nie robi z zaznaczoną tą opcję. Proste, nie?
| Cytat: | | Dodam jeszcze tylko, że przed eksportem wszystko scaliłem do kupy |
W X4 nie musisz tego scalać do kupy nawet bo i tak Ci wyjdzie prawidłowo na koniec.
W X5 musisz scalić, potem dodatkowo wyciąć i usunąć to co niepotrzebne aby wyszło na końcu tak jak chcesz.
| Cytat: | | Bunch, nie obraź się, ale wydaje mi się, że masz złe podejście do sprawy. To nie narzędzia ograniczają człowieka, tylko jego wyobraźnia. |
Wiem co piszę.
| Cytat: | | Od lat używam Corela i zawsze jakoś udaje mi się znaleźć sposób na zrobienie tego, co zrobić chcę. |
A co? Mi się nie udaje?
| Cytat: | | Myślę, że w dużej mierze dzięki temu, że szkoda mi czasu na szarpanie się z jego niedoskonałościami. |
No to ja natomiast dociekam.
Przy okazji Chezarre, masz wersję X5? Jak nie to zassaj triala to zobaczysz o co mi chodzi.
Nie ma sensu dyskutować z ludźmi, którzy dają swoje rady z X4-ki.
A teraz najlepsze. Znalazłem odpowiedź na pytanie. Aby wyznaczenie przeźroczystości za pomocą maski działało, niezbędne jest wcześniejsze scalenie obiektów z tłem. Wcześniej nie było tego wymogu. Koniec.
|
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 20 Kwiecień 2011, 07:13
|
|
|
Bunch, nie drzyj dzioba i nie ucz innych co mogą, a czego nie, bo większość ma dużo większe doświadczenie w tej branży od ciebie. Rób tak dalej, a nikt ci w przyszłości nie pomoże.
Zacytuję siebie z postu, który masz o jedno kliknięcie myszy wyżej, "Dodam jeszcze tylko, że przed eksportem wszystko scaliłem do kupy, ..."
To kto tutaj nie umie czytać? |
|
|
|
 |
Rosa
Fachowiec mało gramotny !

Pomogła: 19 razy Dołączyła: 01 Lut 2008 Posty: 232 Skąd: z lasu
|
Wysłany: 20 Kwiecień 2011, 07:34
|
|
|
... nawiasem pisząc, mam X2, więc nic nie pomogę ale nie mogłam się powstrzymać
Przepraszam za OT. |
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

|
Wysłany: 20 Kwiecień 2011, 09:14
|
|
|
| Cytat: | "Dodam jeszcze tylko, że przed eksportem wszystko scaliłem do kupy, ..."
To kto tutaj nie umie czytać? |
W X4 itp nie trzeba było scalać. Więc robiłem w X5 dokładnie w taki sam sposób jak dawniej a rezultatów oczekiwanych nie dostałem. Teraz wymyślili sobie, że trzeba scalać wszystkie obiekty przed.
| Cytat: | ... nawiasem pisząc, mam X2, więc nic nie pomogę ale nie mogłam się powstrzymać
Przepraszam za OT. |
Rosa, Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie...
Tak czy siak, wszystko już wiadomo. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.11 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|