|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Problem z prowadnicami czy tam liniami |
| Autor |
Wiadomość |
Bunch
Ekspert

Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Lis 2007 Posty: 700 Skąd: Nieważne skąd
|
Wysłany: 29 Kwiecień 2011, 22:29
|
|
|
| Cytat: | | Bunch, jak rozsuniesz użytki (podgląd wydruku), to zobaczysz swoje spady |
Chezarre, NIC TAKIEGO NIE MAM !
Przecież wstawiłem nawet screena ze swoim podglądem wydruku!
Widziałeś gdzieś tam jakieś dwie linie cięcia?! Nie! Bo była jedna.
Nic nie zobaczę bo ich tam NIE MA! I nie rozsunę bo się nie da ich rozsunąć.
| Cytat: | | i ustawiasz to np. w opcjach eksportu do pdfa. |
Co ustawiam konkretnie w opcjach eksportu? |
| Ostatnio zmieniony przez Bunch 29 Kwiecień 2011, 22:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 29 Kwiecień 2011, 22:32
|
|
|
| Zaraz Ci Bunch narysuję krok po kroku gdzie i z czym się to je. |
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

|
Wysłany: 29 Kwiecień 2011, 22:46
|
|
|
Nawet w tej (co za idiotyczna nazwa!) "edycji rowków i wykańczania" jak wpisałem "2mm" to pojawiły się widoczne linijki cięć, ale tylko zrobił się 2 milimetrowy odstęp między końcem jednej a początkiem drugiej a nie pojawiły się lnie cięć na spadach.
Nie wiem jak to zrobić. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 29 Kwiecień 2011, 23:08
|
|
|
Jak ustawiłeś odstęp 2 mm, to masz dwa. To jest tak sprytnie zrobione, że jak spad wystaje poza krawędź użytku 10 mm, a w podglądzie ustawisz na 2, to będzie widać tylko te dwa.
Tutaj masz instrukcję, która mam nadzieję wyjaśni Ci resztę .
Przy publikowaniu do pdfa opcja spadu jest w ustawieniach drukarskich. Jak ustawisz np. 3mm, to w pdfie na pewno będzie to co mieści się w obrębie strony i 3mm od każdej krawędzi. Reszta zostanie obcięta. |
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

|
Wysłany: 29 Kwiecień 2011, 23:13
|
|
|
| Cytat: | | Tutaj masz instrukcję, która mam nadzieję wyjaśni Ci resztę . |
Już zaraz przewertuję to całe, dziękuję.
| Cytat: | | Jak ustawisz np. 3mm, to w pdfie na pewno będzie to co mieści się w obrębie strony i 3mm od każdej krawędzi. Reszta zostanie obcięta. |
A te spady nie zostają oznaczone liniami cięcia wtedy. Innymi słowy po ustawieniu "spadów" w tym PDFie nie widzę żadnych znaków, żadnej różnicy gdy później otwieram ten Wyeksportowany do PDFa plik. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 29 Kwiecień 2011, 23:15
|
|
|
Linie cięcia ustawiają się same. Musisz kliknąć ikonę pod tą, którą zaznaczyłem pomarańczowym kółkiem.
Na razie, idę spać bo na 6 muszę lecieć do roboty |
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

|
Wysłany: 29 Kwiecień 2011, 23:28
|
|
|
| chezare napisał/a: | Linie cięcia ustawiają się same. Musisz kliknąć ikonę pod tą, którą zaznaczyłem pomarańczowym kółkiem.
Na razie, idę spać bo na 6 muszę lecieć do roboty |
Nie, ja pytałem o linie cięcia widoczne na zapisanym PDFie a nie odnośnie tego o czym rozpawiamy (odległości spadów w podglądzie wydruku)
Dzięki za chęć pomocy, ale Twój sposób nie działa.
W OGÓLE NIE WYGLĄDA TO TAK JAK MI ROZRYSOWAŁEŚ.
A jak nie wierzysz to sobie zobacz ile zostało z Twojego tworzenia grafiki "wystającej poza tło" (u mnie na filmie - to co jest zrobione zieloną oblamówką).
http://www.dailymotion.pl...huasdasdj_music <-- FILM
Dlatego też właśnie mówię że BZDURY, a wszyscy sobie spady "poza" stroną wymyślili.
A! I weź pod uwagę jeszcze to, że Twoim sposobem (który jak widać na filmie nie działa) musimy projektować wizytówkę i celowo zostawiać grafikę poza obszarem roboczym, bo kiedy byśmy na przykład pod koniec pracy WYKADROWALI obrazek tak aby na ekranie zobaczyć wizytówkę w planowanych rozmiarach, to program podczas kadrowanie przytnie ją nam, czyli wszystko to co widniało poza obszarem roboczym zostanie usunięte. Więc to jest sposób do bani - technicznie. Szczerze też wątpie aby to była właśnie zalecana i popularna "metoda" na tworzenie powielonych wizytówek ze spadami. Ponadto przecież nie działa więc o czym tu gadać dalej? I dobrze, że nie działa, bo nie ma prawa tak działać. Nie ma prawa mi pokazywać różnych śmieci z poza obszaru roboczego przy chęci wydruku. |
| Ostatnio zmieniony przez Bunch 29 Kwiecień 2011, 23:48, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 29 Kwiecień 2011, 23:42
|
|
|
Bunch ja mam X3, a ty X5 i może się to trochę różnić. Dam sobie głowę obciąć, że to działa, bo to nie jest jakiś nowy wynalazek, coś musisz robić nie tak.
Bunch ja przez ciebie za chwilę zostanę jasnowidzem. Tego co przed chwilą opisałem nigdy nie robiłem do pdfa. Pewnie dlatego, że nie bardzo widziałem sens robienia pdfa do druku jak mogłem wydrukować prosto z Corela. Zresztą jak byś chciał wysłać taką wizytówkę do drukarni, to nie rozkładasz użytków, tylko wysyłasz pojedynczą sztukę, a oni sobie już sami rozłożą. Muszą być tylko linie cięcia, żeby wiedzieli co jest gdzie i odkąd dokąd. Ja czasami drukarzowi rozkładam użytki na arkuszu, ale to tylko dlatego, że mnie się grzecznie zapytał czy mógłbym to zrobić, ale to szczególny przypadek gdzie na arkuszu jest czasami kilkanaście różnych użytków, które mają być w różnych ilościach wydrukowane. Trochę trzeba wtedy policzyć |
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

|
Wysłany: 29 Kwiecień 2011, 23:54
|
|
|
| Cytat: | | Dam sobie głowę obciąć, że to działa, bo to nie jest jakiś nowy wynalazek, coś musisz robić nie tak. |
A widziałeś film? Więc jak działa? I dobrze, że nie działa, bo nie ma prawa tak działać. Nie ma prawa mi pokazywać różnych śmieci z poza obszaru roboczego przy chęci wydruku.
| Cytat: | | Pewnie dlatego, że nie bardzo widziałem sens robienia pdfa do druku jak mogłem wydrukować prosto z Corela |
Ludzie drukujący z Corela układają sobie wizytóweczki na prowadnicach, jedna koło drugiej i ręcznie robią spady. A nie drukują z użyciem tej "automatycznej metody z podglądu". Jak myślisz, dlaczego?
Może dlatego, że Corel jest właśnie zjebany?
| Cytat: | | coś musisz robić nie tak. |
Chezarre, widziałeś film. Wszystko zrobiłem tak jak ty, efekt widziałeś.
| Cytat: | | Zresztą jak byś chciał wysłać taką wizytówkę do drukarni, to nie rozkładasz użytków, tylko wysyłasz pojedynczą sztukę, a oni sobie już sami rozłożą |
No i rozkładają, jak pisałem, na prowadnicach, ręcznie, jedna obok drugiej i samemu, ręcznie robią spady.
| Cytat: | | Muszą być tylko linie cięcia, żeby wiedzieli co jest gdzie i odkąd dokąd. |
I te linie cięcia też ręcznie dodają podczas pracy z ręcznym rozmieszczaniem wizytówek na ręcznie zrobionych układach i dodanych spadach.
| Cytat: | | Ja czasami drukarzowi rozkładam użytki na arkuszu, ale to tylko dlatego, że mnie się grzecznie zapytał czy mógłbym to zrobić, ale to szczególny przypadek gdzie na arkuszu jest czasami kilkanaście różnych użytków, które mają być w różnych ilościach wydrukowane. Trochę trzeba wtedy policzyć |
I robisz je ze spadami? Metodą taką jaką opisałeś mi w PDFie chwilę temu?
WIĘC SIĘ DZIWIĘ I DOCIEKAM.
Chyba jakiś powód tego musi być, nie?
Dziwie się i dociekam, dlaczego nie da się tego zrobić automatycznie w Corelu, za sprawą niedziałających linii cięcia w podglądzie wydruku, które nie układają się z dwumilimetrowym nachodzeniem na grafikę by uzyskać spady. |
|
|
|
 |
Luzik
Bywalec

|
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 30 Kwiecień 2011, 09:14
|
|
|
Luzik, jak zamieszczasz jakieś sznurki do czegoś, to sprawdź czy działają.
Pierwszy 404, w drugim nic konkretnego, równie dobrze mogłeś napisać żeby Bunch szukał sobie na youtube pod hasłem Corel, a w trzecim na samym początku gość napisał, że dotyczy to X3 i żeby to wszystko zadziałało konieczne jest zainstalowanie patcha ze strony Corela. Żeby było śmiesznie można tam sobie szukać czegoś do X3, do ..... śmierci.
Jak znam życie, to Bunch się wkurzy i niczego nie nauczy |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 30 Kwiecień 2011, 09:47
|
|
|
Tytuł działu: CorelDRAW - grafika wektorowa...
Dlaczego więc widzę na Twoim filmie PhotoPainta?
| Bunch napisał/a: | | http://www.dailymotion.pl/video/xihfc1_huasdasdj_music |
Robić wizytówki pod PP to tak samo jak pisać pracę dyplomową w Notatniku ;) |
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

|
Wysłany: 30 Kwiecień 2011, 12:22
|
|
|
Przepraszam a czemu niby miałoby się nie robić w PP? Jak swą wizytówkę chcę zrobić w wielu kolorach, z jakimiś efektami, przejściami, to tego wszystkiego nie zrobię w DRAWIE do grafiki wektorowej, nie? Najwyżej pod koniec pracy w PP, mogę przenieść wizytówkę do DRAWa i z niego druknąć. Pytanie tylko po co skoro drukować można też z Photo-Painta.
Wyobraźcie sobie, że robię plakat do druku o rozmiarze A4.
Dowiedziałem się, iż spady należy uwidaczniać "poza" rozmiarem strony, arkusza na którym się działa. Jak więc rozumiem, środowisko pracy ma wyglądać tak jak na obrazku niżej, gdzie sobie coś tam komponuję z grafiki i dana grafika ma wystawać poza obszar kartki, ma ona zajmować miejsce spadu - brązowe elipsy. Racja?
Obrazek: http://wgrajfoto.pl/pokaz.../spadaj9d5d.jpg
Po eksporcie do PDFa (intuicyjnie jeszcze w jego opcjach zaznaczyłem aby zrobił margines 2mm na spady, tam: ) dostałem taki oto obrazek:
Obrazek: http://zapodaj.net/images/c79ad82e2b9d.jpg
Czyli wszystko poszło dobrze, bo czerwone prostokąty z czarną obwódką oznaczały w moim układzie koniec strony, a brązowe elipsy wychodziły poza kartkę i były przeznaczone na spady. Więc dostałem plik PDFa już ze spadami. Chciałem jednak aby pojawiły się na tym PDFie także i linie cięcia. No to przy kolejnej próbie zaznaczyłem aby dodał "linie cięcia". Jednak wtedy dokument się powiększa.
Zobacz porównanie na screenie:
http://zapodaj.net/bd8447369bd2.jpg.html
No ale jak tak można sobie POWIĘKSZAĆ rozmiar strony? Przecież to wtedy się nie zmieści na kartce A4 i trzeba będzie jakoś zmniejszać czy co robić? Powiedźcie.
PYTANIA:
1)
Dlaczego zatem Corel zgłasza mi wtedy błędy podczas próby eksportu do PDFa?
Treść BŁĘDU: Szczegóły: Wszelkie części obiektu znajdujące się poza stroną będą obcięte, gdy plik zostanie wyświetlony w programie Acrobat Reader.
2)
Jak pisałem, gdy dodaję znaczniki linii cięcia na PDFie (wtedy są w końcu umieszczone prawidłowo) to rozmiar kartki zostaje powiększony. Wtedy jest niewymiarowy, nie jest już formatem A4 z którego się zrobi spady tylko jakimś większym niż A4. Co wtedy się dzieje zatem w drukarni? Drukują na papierze A3 i obcinają do tych spadów? Czy jak? Bo wtedy przecież nie wydrukują tego na kartce A4 w skali 1:1 bo obszar jest większy niż kartka. Musieliby pomniejszyć i przyciąć, no ale wtedy też proporcji przecież nie zachowają, nie? |
| Ostatnio zmieniony przez Bunch 30 Kwiecień 2011, 12:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 30 Kwiecień 2011, 12:25
|
|
|
Bunch myślałem, że nakręciłeś jakiego nowego Avatara ? Ja też zauważyłem, że wszyscy piszą o Draw, a ty rysujesz wizytówki w P-P. Jak już musisz tak robić, a to jak zauważył słusznie zresztą Malutki, bez sensu, choć się da, to wklej to co narysowałeś do Draw i zobaczysz jak łatwo rozłożyć użytek na stronie, przy użyciu Corelowych narzędzi do impozycji.
Malutki, pracę dyplomową (tekst) można napisać w Notatniku Mało tego, miałem okazję wiele razy poprzyglądać się jak powstawało dosyć spore jeśli chodzi o objętość pismo. Dokładnie to był to Enter. Dziennikarze pisali teksty w jakichś bardzo prymitywnych edytorach i broń Boże bez żadnego formatowania. To było dosyć dawno, ale sądzę, że niewiele się zmieniło. Później trafiało to wszystko do człowieka, który już używał specjalizowanego oprogramowania żeby to wszystko trafiło do szablonu pisma i wyglądało tak jak wyglądać miało. Najważniejszy jest operator narzędzia, a nie narzędzie |
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

|
Wysłany: 30 Kwiecień 2011, 12:31
|
|
|
| chezare napisał/a: | Bunch myślałem, że nakręciłeś jakiego nowego Avatara Jak już musisz tak robić, a to jak zauważył słusznie zresztą Malutki, bez sensu, choć się da, to wklej to co narysowałeś do Draw i zobaczysz jak łatwo rozłożyć użytek na stronie, przy użyciu Corelowych narzędzi do impozycji. |
To ja sobie to układam, ale ręcznie. A z ciekawości dążę do automatyki. Nie nawet aby to w ten sposób robić, tylko zawsze lubię zgłębiać możliwości programu.
| Cytat: | | Ja też zauważyłem, że wszyscy piszą o Draw, a ty rysujesz wizytówki w P-P. |
Bo się tego NIE DA ZROBIĆ W DRAWIE co ja potrzebuję. CO SIĘ DZIWICIE?. Mam mnóstwo kolorów, mnóstwo efektów. Więc robię w PP a nie DRAWie.
No dobra, a co z pytaniami?
Bo dalej nic nie wiem. Ktoś będzie chciał dostać plakat w formacie A4 a po tych Corelowych autmatycznych dodatkach jak linie cięcia wyjdzie jakieś mniejsze gówno. I co potem?
| Cytat: |
PYTANIA:
1)
Dlaczego zatem Corel zgłasza mi wtedy błędy podczas próby eksportu do PDFa?
Treść BŁĘDU: Szczegóły: Wszelkie części obiektu znajdujące się poza stroną będą obcięte, gdy plik zostanie wyświetlony w programie Acrobat Reader.
2)
Jak pisałem, gdy dodaję znaczniki linii cięcia na PDFie (wtedy są w końcu umieszczone prawidłowo) to rozmiar kartki zostaje powiększony. Wtedy jest niewymiarowy, nie jest już formatem A4 z którego się zrobi spady tylko jakimś większym niż A4. Co wtedy się dzieje zatem w drukarni? Drukują na papierze A3 i obcinają do tych spadów? Czy jak? Bo wtedy przecież nie wydrukują tego na kartce A4 w skali 1:1 bo obszar jest większy niż kartka. Musieliby pomniejszyć i przyciąć, no ale wtedy też proporcji przecież nie zachowają, nie? |
|
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 30 Kwiecień 2011, 18:29
|
|
|
Bunch, koledzy mają rację. Photo-Paint to nie jest dobre narzędzie do robienia wizytówek. Jak ci jakieś elementy łatwiej zrobić w Paint, to zrób i wstaw do Draw. Jak chcesz żeby drukarnia wydrukowała ci wizytówki, to wyślij im jedną niech sobie rozłożą. Nie musisz wiedzieć na jakim formacie papieru będą drukować i nie musisz wiedzieć czy twój projekt połączą z pięcioma innymi czy nie.
Może być też tak, że ktoś narysowaną w Paint np. wizytówkę będzie sobie sam chciał wydrukować i tu spotka go niemiła niespodzianka, bo niby wszystko wygląda tak samo w Paint i Draw, ale Draw pozwala rozłożyć użytki, uwzględnić spad i narysować tam gdzie trzeba znaczniki cięcia, a Paint tego zrobić nie potrafi. Nie potrafi X3 i nie potrafi X5. Przy eksporcie do pdf ta sama niemiła niespodzianka. Jednym słowem kolejny element, który sławy Corelowi nie przynosi. Można to wszystko zrobić ręcznie, ale jak twórcy programu wymyślili żeby to umiał zrobić, to powinien umieć. |
|
|
|
 |
Luzik
Bywalec

|
Wysłany: 30 Kwiecień 2011, 21:52
|
|
|
[quote="chezare"]Luzik, jak zamieszczasz jakieś sznurki do czegoś, ..
wyluzuj chłopie, działają sznurki trzeba tylko wyciąć przecinek, który nie wiadomo skąd się wziął na końcu linka.
Pewnie chciałem podyskutować, jak to P. Krysia itd... ale się zreflektowałem zostawiając adres.
Co do ostatniego sznurka to nie do końca rozumiesz co tam jest napisane w związku z PRODUKCJĄ!
Otóż od wersji 8 Karola funkcjonuje i to dość poprawnie zapis do pdf dla produkcji poligraficznej, mało tego, program ostrzega, że tak sporządzony plik nie będzie możliwy do ew. późniejszej edycji., tak, że nie rozumiem o co chodzi z tym X3.
ps. chcesz pogadać jak pracowało się w Corel 1.03 i windows 1 (ega)?
Luzik |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 30 Kwiecień 2011, 23:57
|
|
|
Luzik, jestem wyluzowany, a linki działają poprawnie jak sobie sam klient pokasuje to co niepotrzebne i poprawi to co poprawić trzeba. Co do tworzenia pdfa, to przeczytaj to do czego prowadzi twój link, a później jeszcze raz powiedz mi, że nie umiem czytać.
Miłego weekendu. |
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

|
Wysłany: 1 Maj 2011, 01:13
|
|
|
| Kod: | | ale Draw pozwala rozłożyć użytki, uwzględnić spad i narysować tam gdzie trzeba znaczniki cięcia, a Paint tego zrobić nie potrafi. Nie potrafi X3 i nie potrafi X5 |
Jak to nie? Potrafi, bo w Paincie też są prowadnice i linijki do użytku więc można sobie ręcznie rozłożyć. Chyba że chodzi Ci o to, że automatycznie nie da się tego zrobić w opcjach wydruku? A DA się to zrobić w opcjach wydruku, więc nie wiem co mówisz.
| Cytat: | | Draw pozwala rozłożyć użytki, uwzględnić spad i narysować tam gdzie trzeba znaczniki cięcia, a Paint tego zrobić nie potrafi |
Potrafi. Jak nie potrafi? Co ty mówisz? Wszystko potrafi.
To znaczy "potrafi" w sensie, że "ma taką opcję", bo jak wiemy, czy DRAW czy PP te swoje "linie cięcia" w dupę sobie może wsadzić. Pokazywałem już na screenie jak wyglądają jego linie cięcia.
Dla przypomnienia:
Nie robi dwumilimetrowych odstępów od spadów pierwszej wizytówki do spadów drugiej obok, tylko stwarza jedną linię.
PS
Grafik w profesjonalnej drukarni robi ręcznie impozycję i układa sobie tyle wizytówek ile się zmieści na danej stronie, robiąc ręcznie spady i rozmieszczając wizytówki. Dowiadywałem się właśnie. Taką dostałem odpowiedź. Jak myślicie, dlaczego tak robi? Bo proces automatyzacji tego przez Corela jest właśnie do dupy? Dlaczego miałby dodawać sobie pracy? I u mnie jest tak samo. Tworzy beznadziejne spady (jedna linia cięcia!) zamiast dwóch i już. I to jest problemem. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 1 Maj 2011, 06:14
|
|
|
Bunch, to twój ulubiony Photo-Paint.
Jak widać robi odstępy między użytkami, choć spady ma tam gdzie napisałeś
Draw robi to całkiem przyzwoicie.
 |
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

|
Wysłany: 1 Maj 2011, 14:11
|
|
|
Chezarre, masz rację. Robiąc w Corelu da się tak (spady pojawiają się tam gdzie mają
Ja uważam że to jest rozwiązanie "od dupy strony". Ponieważ DRAW te spady ustawia tak samo beznadziejnie jak i PHOTO-PAINT, z tą różnicą jednak że podgląd wydruku w DRAWie pokazuje grafiki znajdujące się poza obszarem roboczym, a Photo-Paint ich nie pokazuje. I że ten sposób to taka KOMBINATORYKA a nie poprawny wzorzec działania.
I na pewno jest tak, że robi się to inaczej, tylko Polacy - jak zwykle - nie potrafią czegoś zrobić, nie znają do końca obsługi i możliwości programu na którym pracują i tak dalej!
Twoje rozwiązanie Chezarre to bardziej takie "Tips&Trick" niż poprawna metoda.
I jeszcze jedno! Wytłumaczcie mi tu wy wszyscy zebrani, czemu krytykujecie robienie wizytówek w PhotoPaincie? Czemu? Dajcie jakiś argument czemu by tego nie robić. To mnie dziwi bo przecież DRAW niesłychanie ogranicza możliwości twórcze! Np. Nie można zrobić wtapiania, łagodnego zanikania jakiejś bitmapy itp. |
|
|
|
 |
kula69

Wersja CorelDRAW: x5
Pomógł: 71 razy Wiek: 56 Dołączył: 04 Lut 2011 Posty: 890 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 1 Maj 2011, 19:42
|
|
|
Bunch, mam 2 argumenty przeciw drukowi wizytówek z PP
1 brak spadów które CD ROBI BARDZO DOBRZE
2 o ile CD przyjmuje bitmapy bez zmian i z możliwością edycji to PP zamienia wektory na bitmapy i ich edytowanie jest niemożliwe
Bunch, tu nie krytykuje się robienia wizytówek w PP a jedynie druk większej ich ilości (tam gdzie nie ma sensu wycinania ich ręcznie) |
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

|
Wysłany: 1 Maj 2011, 23:16
|
|
|
| Cytat: | | 2 o ile CD przyjmuje bitmapy bez zmian i z możliwością edycji to PP zamienia wektory na bitmapy i ich edytowanie jest niemożliwe |
A powiedz mi co mnie/nas to obchodzi, że PP zamienia wektory na bitmapy i ich edytowanie jest niemożliwe? A dlaczego? Dlatego, że nie ma się potrzeby w PP bawić wektorami i coś tam z nich tworzyć.
Może inaczej, porównaj te dwie wizytówki:
1.
2.
http://zapodaj.net/images/311cf13bddbd.jpg
I co widzimy? Pierwszą, miałką, tradycyjną, ascetyczną wizytówkę. A druga jest już efekciarska. Czego się NIE ZROBI w Drawie. I dlatego robimy CO CHCEMY bez ograniczeń w PP i potem import do Drawa na impozycję i do druku. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 1 Maj 2011, 23:45
|
|
|
Bunch, znam takich, co powiedzieliby, że ta twoja "efekciarska" wizytówka jest do d i wycięliby ją laserem z metalu i wygrawerowali. Może jestem konserwatywny, ale mnie wizytówka potrzebna jest do znalezienia telefonu jak potrzebuję i bardziej wolę te "ascetyczne" na których bez szukania okularów czy lupy ten telefon znajdę niż przeładowane grafiką. Czy nowoczesny telewizor wieszasz na ścianie w barokowej, złotej ramie? Nie, bo taka rama przeszkadzałaby w oglądaniu telewizji. Dla mnie taka "papuziata" wizytówka to jak złote szprosy w oknach bloku z betonowych płyt. Mogą być, ale czy to ładnie wygląda?
Jeśli masz jakieś wątpliwości jak powinna wyglądać "elegancka" wizytówka, to wejdź do paru poważnych instytucji, takich jak np. banki, które mają swoich specjalistów, którzy dbają o wizerunek firmy, drukują swoje materiały w poważnych drukarniach i sobie obejrzyj. To jednak kwestia gustu co jest w dobrym smaku, a co nie? Czasy się zmieniają i mody też. Co do drukowania, to chyba lepiej zostawić to co się da w wektorach i zdać się na możliwości maszyn, które jakość takiej grafiki ograniczą, niż zrobić to za wcześnie, samemu. O tym, że grafika wektorowa zajmuje o wiele mniej pamięci niż rastrowa nie wspomnę, bo jak przyjdzie ci zaprojektować naprawdę coś dużego, a przy tym prostego, to szybko się o tym sam przekonasz. Zapędziłeś się Bunch na manowce, a najgorsze w tym wszystkim jest to, że nie patrzysz na drogowskazy jak wrócić na dobrą drogę |
| Ostatnio zmieniony przez chezare 2 Maj 2011, 00:03, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.15 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|