|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Czy mam się czego bać? |
| Autor |
Wiadomość |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 16 Maj 2011, 06:52
|
|
|
| chezare napisał/a: | | ...jakoś nie mogę sobie wyobrazić drukarni, która ma zainstalowane 200 tys. legalnych fontów. Może mam za słabą wyobraźnię..... |
Ja też. Najlepiej, jakby miała fonty systemowe tylko. Ja po prostu w życiu nie zlecę wykonania czegokolwiek drukarni, która mojego pdfa (wygenerowanego z obojętnie czego) importuje do Corela. To pierwsza przesłanka do katastrofy.
Nie neguję też konieczności generowania pdfa koniecznie z krzywymi w przypadku druku wielkoformatowego. Nie znam specyfiki tego druku. Mogę więc sobie wyobrazić potencjalne problemy ze skalowaniem, gdy praca nie jest 1:1.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
kula69

Wersja CorelDRAW: x5
Pomógł: 71 razy Wiek: 56 Dołączył: 04 Lut 2011 Posty: 890 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 16 Maj 2011, 07:12
|
|
|
tegraf, jeśli jest taka drukarnia która dobrego pdf-a importuje nie do rip-a to chyba drukująca na staruszku offsecie bo przy nowszych maszynkach to jest nielogiczne.
Współpracuje z 2 drukarniami i stosuje się do ich poleceń (też chcą krzywe) - nie mam żadnych problemów, a wysyłam średnio 4-7 różnych prac tygodniowo czasami robionych przez firmy inne.
Trochę mnie dziwi ta dyskusja - przecież jeśli drukarnie chcą spłaszczone lub zamknięte pliki to niech takie dostają i już. |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 16 Maj 2011, 08:26
|
|
|
| tegraf napisał/a: | Ja po prostu w życiu nie zlecę wykonania czegokolwiek drukarni, która mojego pdfa (wygenerowanego z obojętnie czego) importuje do Corela. To pierwsza przesłanka do katastrofy.
|
Tym bardziej ze jak Corel sobie radzi z interpretacja pdf-a to wszyscy bardziej doswiadczeni uzytkownicy programu wiedza. Pliki pdf moga byc generowane z roznych programow i ich interpretacja jest obarczona bledami. Dlatego jesli przeznaczeniem takiego pdf-a jest druk to lepiej aby Corel, AI itd nie byly w uzyciu.
Dlatego firmy/gazety ktore uzywaja gotowych/zamknietych plikow pdf - np. reklam uzywaja programow do skladu gdzie taki plik pdf nie jest interpretowany w calosci tylko bez zagladania do srodka trafia do dokumentu.
Pdf ma trafic do Acrobata celem sprawdzenia - preflight, nast. do programu do impozycji (jesli jest potrzeba) i zalewkowania, nadrukowania czerni (np. druk offsetowy) i na koncu na rip.
Jesli plik pdf ma byc interpretowany i edytowany to mozna wtedy uzyc czegos co to zrobi i tu jest kilka programow m.in Corel. (choc nie jest w tym zbyt dobry i z tekstem bedzie mial problem). Wydaje mi sie jednak ze nawet wtedy lepiej aby fonty byly w pliku bo sami mozemy zadecydowac czy skrzywic je, czy wolimy miec dostep do znakow ktore mozna latwo usunac zachowujac ciaglosc tekstu, formatowanie, (sa programy ktore to potrafia zachowujac tekst w ramce tekstowej), rowniez mamy dostep do nazwy czcionki co tez moze byc czasem potrzebne.
pozdr. |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 16 Maj 2011, 08:35
|
|
|
| kula69 napisał/a: |
...parę lat temu stanąłem przed dylematem "on czy Adobe" i dokonałem go na rzecz pakietu z kanady, a różnice w kasie przeznaczyłem na zakup karuzeli 6/4 bo tak ogromna była to kwota (4 x cena Corel). Nie żałuje tylko staram się wyciągnąć z pakietu co się da, wciąż się go ucząc. Czy ktoś z was policzył kiedyś ile by kosztowała rezygnacja z niego i zakup oprogramowania specjalizowanego? |
Niestety ceny Adobe sa jakie sa, ale uzywajac tych programow, nikt nie napisze na jakims forum ze uzywasz programow nieprofesjonalnych . Dostrzegam tendencje ze Corel jest w odwrocie mimo ceny, nie wiem czy to wynika z tych opinii jakoby program byl dla amatorow, czy z ceny calego pakietu np. Design Standard (w jednym pakiecie kilka przydatnych/moze dla wiekszej firmy nawet niezbednych programow). PS, ID, Acrobat dla niejednej firmy jest niezbedny.
pozdr. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 16 Maj 2011, 21:24
|
|
|
| Ci co mówią, że Corel jest dla amatorów mają niestety sporo racji. Popularność programu wzięła się z tego, że kiedy powstawał nie miał specjalnie konkurencji, co tam wtedy było? Designer? Zawsze był kombajnem do wszystkiego, jak coś jest do wszystkiego, to jest do.... i zawsze był stosunkowo tani. Do tego jest prosty w obsłudze. Przez lata rosła konkurencja, która produkuje specjalizowane programy, a Corel dalej ma wszystko w jednym. Zadziwiające w kanadyjskim produkcie jest to, że potrafi spartaczyć to co przez lata działało dobrze. Jednocześnie, przez lata i wiele kolejnych wersji nie potrafi naprawić błędów, o których wszyscy wiedzą i o których użytkownicy napisali tomy książek. Dziwne. Jak ktoś wie gdzie w Corelu są miny, to zrobi to co chce i nie zginie. Wracając do profesjonalistów i amatorów, to najlepszy rzemieślnik uzbrojony w najlepsze oprogramowanie jest nikim przy artyście uzbrojonym w ołówek. Wniosek jest taki, że to jednak człowiek jest ważniejszy od narzędzi których używa, choć te też są w tym wszystkim istotne. |
|
|
|
 |
kula69

Wersja CorelDRAW: x5
Pomógł: 71 razy Wiek: 56 Dołączył: 04 Lut 2011 Posty: 890 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 16 Maj 2011, 21:52
|
|
|
Z powodu który opisałem wyżej jestem oficjalnie z corelem od 1993r., wcześniej bawiliśmy się z kolegą w domu wersją 2 i desingerem 3, później założyłem firmę sitodrukową i musiałem kupić kompa + oprogramowanie (aby robić przygotowalnie na koszulki a bojąc się utraty zakładu kupiłem oryginały CD3 i Windowsa - kosztowało to tyle co nowy maluch+flaszka 0,5l (autentycznie). Przez lata nauczyłem się troszkę CD i CPP. Żałuje że pewne rzeczy zniknęły z pakietu, ale mogę śmiało powiedzieć jedno przez 20 lat 80-90% reklamy zewnętrznej powstało dzięki niemu, troszku ludzi rozwinęło skrzydła tak jak napisał chezare - WSZYSTKO ZALEŻY OD CZŁOWIEKA A ZNAJĄC NIEDOMAGANIA PROGRAMU I WIEDZĄC JAK JE OMINĄĆ MOŻNA TWORZYĆ CUDA.
Myślę ze tu na forum powinniśmy się skupić na pomaganiu sobie w omijaniu tych biedronek a nie na wyszukiwaniu sztucznych problemów. Może kiedy podobne fora z różnych krajów się połączą to Kanadyjczycy zrobią porządek z niektórymi robaczkami( chyba jestem naiwny) |
|
|
|
 |
Jack237
Początkujący

|
Wysłany: 23 Maj 2011, 10:16
|
|
|
| Chezare - obydwoma rękami mogę się podpisać pod Twoją wypowiedzią. Też pracuję w Corelu podobnie jak Kula69 od 1993 r. Obecnie na wersji X5, w której roi się od błędów i mnie coraz bardzie irytuje. Dobrze, że mam pakiet Adobe CS5, bo bym nie wyrobił z przygotowywaniem projektów do druku. Kiedyś plikowałem z poziomu Corela, obecnie z Illustratora i powoli przekonuję się do tego, aby używać go coraz mniej (Corela). Brakuje mi tych świetnie działających krzywych Beziera, których brakuje produktowi ze stajni Adobe. Moim skromnym zdaniem, obecna wersja CorelaX5 jest już raczej do użytku wewnętrznego, bo do druku juz się nie nadaje - występują rażące błędy, które niszczą naszą pracę-projekty na poziomie plikowania i przygotowywania do druku. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.21 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|