Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak opisuje się SKOMPLIKOWANE figury w księdze znaku?
Autor Wiadomość
Wojtek Kowalews 
Znawca
ketjow

Wysłany: 17 Lipiec 2012, 06:23   

Porozmawiaj z kolegą z budownictwa lądowego jakiejkolwiek politechniki, a każdy Ci to wyrysuje. W załączniku masz podstawę do matematycznej wersji jednej z barw Twojego dzieła.

krzywe koszowe.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 249 raz(y) 120.97 KB

chezare 

Wysłany: 18 Lipiec 2012, 10:49   

F, jak Ci koledzy mówią, że nie wszystko musi być opisane wzorami to się słuchaj bo mają rację. Nie na wszystko musi być przepis i nie na wszystko da się zrobić przepis.
Mówisz, że będziesz miał kłopoty jak niedokładnie odwzorujesz skomplikowane logo jakiejś znanej firmy?
Masz rację, będziesz miał kłopoty, po pierwsze za to, że go niedokładnie odrysowałeś a po drugie za to, że zrobiłeś to bez zgody właściciela. Cały problem znika kiedy po logo zwracasz się do jego właściciela i wtedy dostajesz oryginalne pliki. Księga znaku jak najbardziej Ci się w takim przypadku przyda choćby po to, żebyś nie umieścił tego na jakimś kolorowym tle, które się właścicielowi nie spodoba albo żebyś za blisko jakichś innych elementów grafiki nie wstawił.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
Wysłany: 18 Lipiec 2012, 22:31   

Chezarre, czy ty chcesz mi przez to powiedzieć, że rolą księgi znaku nie jest instrukcja jak odrysować idealnie dzieło, tylko informacje odnośnie tła na jakim ma lub nie ma się znajdować i marginesów?

Dzięki za rysunek. Sam to zrobiłeś?
Ale nie wydaje Ci się, że np. sam spód obrazka (niebieski kolor) został pominięty?
I jak mogę z tego odczytać wielkości kół?
Ten rysunek chyba nie zawiera informacji o wszystkich kształtach, prawda?

Wojtek Kowalews 
Znawca
ketjow

Wysłany: 18 Lipiec 2012, 23:13   

Proponuję każdy kolor potraktować oddzielnie. Jeżeli tworzyłeś je w oddzielnych warstwach - to masz łatwiej. Jeżeli nie - to umieść kolory w osobnych warstwach. Obrysuj kontur i już możesz dopasowywać koła do krzywych. Najlepiej korzystać z narzędzia 3-punktowego tworzenia okręgu. Samo ustali wielkość(średnica, promień) i położenie środka okręgu. Trudne, ale możliwe. Można też próbować opisać dane charakterystyczne Twojego dzieła jak przy znakach drogowych (patrz załącznik). Ponieważ nie jestem artystą tworzącym księgi znaku dlatego nie wiem, czy moje propozycje są trafne. Skonsultuj je z doświadczonymi grafikami na tym forum.

1 konstrukcje znaków.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 314 raz(y) 44.98 KB

radd 
Praktyk
radd

Wersja CorelDRAW: x4
Wysłany: 19 Lipiec 2012, 19:10   

wspomniany, przyładowy isover

ISOVER-grafika.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 1282 raz(y) 1.31 MB

maroQ 
Doradca

Wysłany: 19 Lipiec 2012, 19:42   

Mi się osobiście podoba znaleziona jakiś czas temu księga znaku na googlach: ADRES.

Może mi ktoś wyjaśnić co to jest księga znaku?
Czy to jest poprostu zestaw wytycznych jak używać cudzego logo czy coś więcej?

radd 
Praktyk
radd

Wersja CorelDRAW: x4
Wysłany: 19 Lipiec 2012, 22:10   

jakoś tak się składa, że z deante też miałem epizod.
taka branża zapewne, nieważne, do rzeczy.
firma która udostępnia ci logo, nie musi chyba wypisywać matematycznie jak to logo ma wyglądać, daje ci konkret i jedyne czego masz się trzymać, to ich wytycznych w ramach jego ochrony.
na moje oko i ucho, to właśnie jest księga znaku
a jeśli ktoś chce sobie określić, że kontur obiektu x ma mieć 1/100 skali tego obiektu itp i td, OK, niech i tak będzie, ale jeszcze czegoś takiego nie widziałem (przynajmniej w budowlance)
ani żadne basfy, henkele, lafage i inne tego typu firmy nigdy nic nie zastrzegały - przysyłają logo, ograniczają przestrzeń i koniec, a grafika albo im się spodoba, albo nie, itak muszą potwierdzić mailem przed wykonaniem projektu - inaczej nawet się nie dotykałem wykonastwa.

i chyba zmierzamy do meritum właśnie;
chcesz czyjegoś loga, zapytaj o nie, a na pewno dostaniesz, kwestia tylko po co.
zazwyczaj robiłem takie rzeczy, że właściciele tych symboli płacili za TWÓR wykonany, musiało więc byc "PIĘKNIE", ale nigdy (powtarzam) nie uczył mnie taki isover jak narysować jego "O"

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 20 Lipiec 2012, 04:42   

1) Wojtek dzięki za odpowiedzi w tym temacie, to ciekawe.

2) Hej, dzięki za załącznik - to było ciekawe. Zastanawia mnie tylko jak może być wartość "5/2a"? A - dla informacji - to jedno określone pewnie rozmiarowo pole. To 3/4 pola A rozumiem. Ale jak oddać 5/3 pola A? Więcej czegoś co jest mniej? Niechże ktoś to wyjaśni, proszę.

3)
Wojtek Kowalews napisał/a:
Skonsultuj je z doświadczonymi grafikami na tym forum.

Kurdę... :-/ :-/ Byłem pewien, że to właśnie robię.

4)
Cytat:
Może mi ktoś wyjaśnić co to jest księga znaku?
Czy to jest poprostu zestaw wytycznych jak używać cudzego logo czy coś więcej?

Te księgi znaku przypominają troszkę pacanów. Zabieganie to głupkowate rzeczy. W stylu, że na zielonym tle rany boskie nie może być, ale na ciemno-zielonym już może. Albo, wytłuszczenie z czego składa się logo, z napisu, z logo (i koniec). Tego typu bzdury byleby tylko kartki papieru zapełnić i więcej drzew ściąć w lesie.

takietam 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: 9, x5
Wysłany: 20 Lipiec 2012, 07:35   

F-Głowy napisał/a:
Ale jak oddać 5/3 pola A? Więcej czegoś co jest mniej? Niechże ktoś to wyjaśni, proszę.

5/3=1 i 2/3, o ile mi wiadomo z bodajże 4 klasy szkoły podstawowej

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 22 Lipiec 2012, 01:51   

takietam napisał/a:

5/3=1

No ale W TYM KONKRETNYM WYPADKU na pewno o to chodzi?
No bo czemu w takim razie nie napisali "1A" tylko jakieś REBUSY w zamian?

No jak Ci się wydaje? Skoro już pokusiłeś się o napisanie odpowiedzi to powiedz co to oznacza? W sensie, że 1 z groszami może?

takietam 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: 9, x5
Wysłany: 22 Lipiec 2012, 09:39   

F-Głowy napisał/a:
takietam napisał/a:

5/3=1

No ale W TYM KONKRETNYM WYPADKU na pewno o to chodzi?

Nie, w ogóle NIE O TO CHODZI. Nie napisałem, że 5/3 = 1 tylko 5/3=1 i 2/3, słownie: jeden i dwie trzecie
F-Głowy napisał/a:
No bo czemu w takim razie nie napisali "1A" tylko jakieś REBUSY w zamian?
A tego nie wiem, nie do mnie pytanie, raczej do autorów tych rysunków. Może tak jest przyjęte na rysunkach technicznych, żeby takie wartości zapisywać w postaci ułamków niewłaściwych? Może tak jest czytelniej, jeśli napiszę 5/3, niż 1 2/3 - bo wtedy nie wiadomo, czy tam jest "jeden i dwie trzecie" czy "dwanaście trzecich"?

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 25 Lipiec 2012, 05:53   

Cytat:
A tego nie wiem, nie do mnie pytanie, raczej do autorów tych rysunków. Może tak jest przyjęte na rysunkach technicznych, żeby takie wartości zapisywać w postaci ułamków niewłaściwych? Może tak jest czytelniej, jeśli napiszę 5/3, niż 1 2/3 - bo wtedy nie wiadomo, czy tam jest "jeden i dwie trzecie" czy "dwanaście trzecich"?

E tam. 1 2/3 - widać SPACJĘ. Jak mogłoby jej nie widać skoro w końcu te rzeczy dotyczą grafiki? Komplikuję te zapisy i tyle.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 1 Sierpień 2012, 04:12   

A! I jeszcze mam pytanie, czy można opisać krzywe w trakcie edycji, jej tworzenia?
Ktoś tu pisał, ze jak się nie zaplanowało od pcozątku takich działań pod ksiegę znaku to jest trudno.
Także co byście zrobili wiedząc, że macie coś zrobić z uwagi na ksiege znaku i jednoczesnie musieli rysować taką krzywą, która będzie wygięta? Co byście zrobili najpierw?
No, powiedźcie. Mamy przypadek, że musimy zrobić logo. Wiemy czemu to posłuży. To jak mamy to zapisać? Robimy od początku więc powinniśmy wszystko wiedzieć. I tutaj pytanie jak, co konkretnie rysujemy? Czy jakieś opisy sporżądzamy do tego? Jak wygląda całą metodyka pracy?

Odpowiedz do tematu