Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pliki Corela 600 cm i problem z eksportowaniem
Autor Wiadomość
chezare 

Wysłany: 21 Sierpień 2012, 20:26   

Struna, masz rację.
Nie wiem gdzie Bidonowi wysłać normalną klawiaturę żeby się człowiek nie męczył? Problemu Bogumiły z ułamkami w wymiarach nie jestem w stanie na razie rozwiązać, trzeba czekać aż w Ameryce przejdą z cali na system metryczny :-)
Rozwiązanie problemu podałem na samym początku z tego co wiem, to większość robi tak jak napisałem, ale kolega chce tworzyć pdfy z boiska piłkarskiego co z całą pewnością w którejś kolejnej wersji C. się uda. Jak będzie chciał zrobić z 12x6 m to może zmięknie? :-)
Złośliwy się chyba zaczynam robić?

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 21 Sierpień 2012, 20:49   

Struna ma rację, zatem zabieram głos merytorycznie :-)

Ograniczeniem jest rozmiar 200 cali (czyli 5080 mm jaki pisał Malutki), ale nie jest to ograniczenie Corela. Nie jest też to ograniczenie formatu pdf (bo tu zdaje się nie ma ograniczeń). Granicę 200 cali wyznacza Acrobat, który nie potrafi otworzyć większych dokumentów, i to w każdej wersji.

Na obrazku widać fragment pdfa wygenerowanego z Corela o rozmiarze 800cm x 800 cm + spady 3mm + znaczniki cięcia. Oczywiście próba otworzenia w Acrobacie daje taki sam efekt, jak oglądanie pustego dokumentu o rozmiarze 5080 mm. Ale nie jest on pusty. Można go zobaczyć np. we własnej przeglądarce pdfów produkcji Corela o nazwie PDF Fusion (z tego programu zrzut).

Nie wiem jak w innych przeglądarkach (np. Foxit). Nie wiem też, jaka jest przydatność tego PDF Fusion w poligrafii. Temat dla dociekliwych.

Pozdrawiam

Struna 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X8
Wysłany: 21 Sierpień 2012, 20:52   

To najwyraźniej dlatego nie doszukałem się problemów z zapisaniem pliku o długości 600cm. Używam Foxita ;)

W druku wielkoformatowym zawsze można stworzyć plik odpowiednio wyskalowany na mniejszy i podczas ripowania wydruku zwiększyć wg wcześniejszej skali.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 21 Sierpień 2012, 21:48   

chezare napisał/a:
Problemu Bogumiły z ułamkami w wymiarach nie jestem w stanie na razie rozwiązać, trzeba czekać aż w Ameryce przejdą z cali na system metryczny :-)
Bogumiła nie miała problemu z ułamkami. Po prostu ustawiła 600, a dostała 599,998 i napisała to. Nie rozumiem po co ta uszczypliwość? Acrobat Reader nie widzi mojego rysunku. Foxit Reader widzi.

chezare 

Wysłany: 22 Sierpień 2012, 07:34   

Bogumiło, masz rację, sam zauważyłem że jestem czasami złośliwy i się do tego wczoraj przyznałem, przepraszam.
Ja też wolałbym wpisać 600 i żeby było 600 ale nie robię przy takich okazjach awantury i nie wyzywam programistów od matołów tylko staram się zrozumieć dlaczego tak jest :-)
Jest z tego wszystkiego pożytek dzięki nieocenionemu jak zwykle Tegrafowi. Każdego kto będzie się awanturował, że zapisane do pdfa boisko jest puste można będzie odsyłać do jego postu :-)
Miłego dnia Wszystkim życzę.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 22 Sierpień 2012, 10:09   

Nie da się ukryć, że nie wyzywasz programistów od matołów. Wręcz przeciwnie, bronisz ich gorliwie sugerując matolstwo użytkownikom. Jeśli ktoś chce wyeksportować boisko, to zamiast zastanowić się co należy zrobić, żeby się udało, trzeba mu dać do zrozumienia, że jest - delikatnie rzecz ujmując - niemądry, bo TY tak nie robisz. Powtarzam - nie chcę się kłócić. Ale nie widzę powodu żeby nie reagować gdy ktoś zbytnio się wyzłośliwia nie na temat. Zwłaszcza, że starania by zrozumieć dlaczego tak jest nie rozwiązują problemu. Jak również tłumaczenie, ze nie jesteśmy Chińczykami i dlatego powinniśmy trzymać uszy po sobie.

Byłabym wdzięczna, byś wskazał miejsce w którym zrobiłam "awanturę", bo nie lubię awantur i chciałbym w przyszłości uniknąć ich robienia. Ale żeby ich uniknąć muszę wiedzieć co to jest i czym się przejawia.

Nie wydaje Ci się nieuczciwe, gdy o tym, że coś nie działa, że są jakieś ograniczenia dowiadujesz się dopiero po zapłaceniu za program? Dlaczego program może nie robić tego co deklaruje producent, powodować niepotrzebną stratę czasu i nerwów, bo producent za nic nie odpowiada, a ja nie mogę klientowi powiedzieć, że projekt jest jaki jest, płać i spadaj?

chezare 

Wysłany: 22 Sierpień 2012, 10:36   

Nie że jest niemądry, tylko że się nie da a przynajmniej nie w takiej formie, która się do czegoś przyda.
Możesz czepiać się programistów z Corela, Adobe czy Bóg wie jakiej innej firmy, we wszystkich tak złożonych programach są błędy, bo być muszą. Ja się nawet cieszę, że ktoś taki tutaj jest bo F ostatnio jakoś słabo aktywny :-)
Ja się słowem już nie odezwę i nie dlatego żebym się obraził czy cuś ale dlatego, że to nie ma sensu.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 22 Sierpień 2012, 10:47   

Kogo mam się czepiać według Ciebie? Użytkowników, jak Ty? Mnie też się zdarza, że się wyzłośliwię niepotrzebnie. Pracują nad tym. A to wyeksportowane boisko nie Tobie miało się przydać, więc czym się martwisz? Przykładu awantury też nie podałeś. :)

Ach. Mam nadzieję, że czepianie się zanim mi udzieliłeś pozwolenia nie zostanie uznane za nielegalne. Dziękuję uniżenie za pozwolenie.

P.S. Mnie po kopaniu się z programem pomaga wieszanie psów na programistach. Ciebie uspokaja utożsamianie się z nimi?

Odpowiedz do tematu