|
Jak dostac obrys RÓWNOMIERNY wewnątrz? |
| Autor |
Wiadomość |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 31 Październik 2014, 14:01
|
|
|
| zrob szablon ciecia,czyli poprostu pospawaj wszystko i zostaw tylko kontur,potem tylko dopasuj do szablonu,i,tak przynajmniej mi sie wydaje ze będzie najprosciej |
|
|
|
 |
promil69
Początkujący

|
Wysłany: 31 Październik 2014, 14:21
|
|
|
Niestety - efekt ten sam.... Program od plotera widzi takie same napisy :/
Właśnie przekształciłem (grubszy napis) w mapę bitową --> rysunek kreskowy i ploter w końcu zobaczył dobrze napis, z tym, że wiadomo jako mapa bitowa został okrojony (np. literka "p" jest cała czarna bez kółeczka w środku ale jeszcze trochę pokombinuje... |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 31 Październik 2014, 14:29
|
|
|
no toć po to robisz szablon zeby z napisu zrobic bitmape ,no w ten sposob pokombinuj |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 31 Październik 2014, 15:37
|
|
|
Ctrl+Shift+Q -> dostaniesz obrys w formie obiektu (trzeba go wyczyścić, czyli wyrzucić środki)
lub
użyj polecenia "kontur" (Ctrl+F9). W tym przypadku im mniejsza ilość liter obrabiana na raz, tym lepiej. |
|
|
|
 |
promil69
Początkujący

|
Wysłany: 31 Październik 2014, 16:03
|
|
|
| Malutki napisał/a: | | Ctrl+Shift+Q -> dostaniesz obrys w formie obiektu (trzeba go wyczyścić, czyli wyrzucić środki) |
...mistrzostwo :) Genialna kombinacja... z pewnością przyda mi się w przyszłości bo już nie raz potrzebowałem tego do zrobienia napisu (używam Corel wyłącznie na potrzeby plotera - stąd moja uboga wiedza :P)
Z moim napisem poradziłem sobie robiąc BMP i szczerze - MEGA ) ponieważ napis po wycięciu jest "w całości" co znacznie polepsza efekt końcowy, no i nie trzeba środków wybierać co też estetyczniej wygląda (brak zakrzywień i "górek" na gotowym napisie). |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 31 Październik 2014, 18:06
|
|
|
Dla plotera nie ma znaczenia jaką grubość ma kontur, to ciągle jedna krzywa choć różnie wyświetlana i różnie drukowana, ale przy druku obrazek zamieniany jest na grafikę rastrową.
To co koledzy proponują, to nic innego jak obrys w dwóch kierunkach, do wewnątrz i na zewnątrz o połowę grubości konturu.
Takie polecenie jest w Corelu, choć operację trzeba wykonać w dwóch krokach i przyniesie to identyczny efekt, niekoniecznie elegancki
Zamiana konturu w obiekt ma jednak pewne zalety, np. można automatycznie zaokrąglić ostre kąty, albo
===================================================
Na górze pogrubiony kontur oddzielony od wypełnienia, a na dole obrys.
Co lepiej wygląda? |
|
|
|
 |
|
|