|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Krótka publikacja z samymi zdjęciami a rozmiar cdr-a |
| Autor |
Wiadomość |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 16 Listopad 2012, 23:02
|
|
|
| blady napisał/a: | wszystko co napisaliście nie odpowiada na pytanie dlaczego tak wielkie różnice w wielkości pliku cdr.
Zdjęcia które załączyłem oczywiście nie są identyczne !
Wszyskie zawierają podobną ilość danych to dlaczego corel zapisuje je tak różnie ?
ps
Bogumila M.
po zmianie rozdzielczości i dpi na takie samo jak plik 5MB otrzymujemy cdr o wielkości 7MB |
Tak wielkie różnice biorą się stąd, że taki jest algorytm zapisu pliku w Corelu. Nikt Ci tutaj nie odpowie dlaczego pliki mają taki a nie inny rozmiar. Tak czy owak umieszczanie wysokiej rozdzielczości zdjęć (ponad 1200 dpi w rozmiarze A4) w programie przeznaczonym do obróbki grafiki wektorowej nie ma większego sensu. Równie dobrze można je wczytać do Worda i zapisać jako doc. |
|
|
|
 |
blady
Początkujący

|
Wysłany: 17 Listopad 2012, 01:05
|
|
|
ludziska moje drogie i kochane
Ja sie nie zapytuje w czym mam to poskładać, lub czy Corel sie do tego nada czy nie nada to inna para kaloszów! Inna i tyle !!!!!!! (więc nie pisz o woradch quarkach i innych pejdzmejkero idizajnach LATEXowych ze będą lepsze milsze i ładniejsze).
Nie pytam sie również o to jak skalować, jak importować i inne tam wywody prawdziwe ajakże ale nie odpowiadające na zadane pytanie.
Jak już gdzieś pisałem mam za sobą nieco doświadczenia z corellem dtp i poligrafią więc nie jestem dzicko we mgle :) a moje pytanie jest proste.
Napisze je tutaj jeszcze raz i jeszcze bardziej prosto.
dodam tylko że:
Załączyłem te 4-ry pliki byśmy mogli testować na jednakowym materiale ( tak pliki są różne mają różna wielkość w pixelach i różne rozdzielczości itd i wynikowe pliki cdr mają różną wielkość)
Ja sie pytam dlaczego cdr wychodzą o tak różnych rozmiarach skoro plik wsadowy ma jednakowy rozmiar ( zajmuje podobną przestrzeń na HDD)????
Czyli od czego zależy rozmiar pliku cdr?
Od dpi fotki ?
A moze od jej rozdzielczości ?
A może od rozmiaru ?
A moze od pogody w czerwcu ;) lub innych nie przewidzianych parametrów ?
A może od wszystkiego potrosze, a jeśli tak to który parametr będzie wiodącym by osiągnąć rozsądny kompromis? Czyli zadowaljącą jakość druku, do przyjemnie użytecznego ( wielkościowo ), niepociętego na kawałki pliku cdr do edycji.
ps
zadałem pytanie na forum bo może ktoś już to wcześniej analizował ( metodą prób i błędów ), a jeśli nie to być może pokusi o pochylenie nad ciekawym chyba problemem.
Tak czy siak corel jest debeściak |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 17 Listopad 2012, 02:46
|
|
|
O czym my w ogóle mówimy, jeśli Corel nie potrafi podać rozmiarów tych obrazków? Zrób proszę eksperyment. Wczytaj do nowego projektu obrazek 13 i obok 5. Narysuj od ręki prostokąt różniący się wielkością. Popatrz na wymiary. Potem kliknij na któryś z obrazków i zobacz na wymiary.
Gdy te obrazki "wyrównać", to znaczy zmusić Corela, żeby zachowując rozdzielczość zmniejszył większy do pionowego rozmiaru mniejszego, to oba mają w okolicach 6 MB. W takiej postaci jak są jeden ma 6,5 MB, drugi 14,5 MB (widać to we właściwościach dokumentu). |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 17 Listopad 2012, 12:56
|
|
|
| Cytat: | | Ja sie pytam dlaczego cdr wychodzą o tak różnych rozmiarach skoro plik wsadowy ma jednakowy rozmiar ( zajmuje podobną przestrzeń na HDD)???? |
Napisałem już wcześniej, dlaczego tak się dzieje - nie czytałeś?
Uzupełnię to teraz tym, że każde zdjęcie posiada inny algorytm kompresji a poszczególne obszary na zdjęciu są "oddzielnie" kompresowane. Zrób eksperyment: zapisz lub wyeksportuj sobie jako tiff bez kompresji (obojętne spod jakiego programu) dwie identyczne bitmapy pod względem rozmiaru i rozdzielczości - np. jedno z wieloma szczegółami i dużą ilością kolorów, drugie jako jednolitą aplę.
Mają jednakowy rozmiar? Mają!
Zapisz teraz z kompresją LZW (czyli bezstratną jeżeli chodzi o jakość zdjęcia) - jest różnica w rozmiarze? Jest!
I stąd się bierze różnica... |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|