Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Prośba, przerobienie tarcz zegarów
Autor Wiadomość
bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 21 Luty 2013, 23:14   

tam nie ma tła,czarne tło wrzuciłem tylko na imageshack żeby było widać jak będzie świecić podświetlone,a ty nie masz żadnego programu żeby to otworzyć w razie co?? to chociaż inscape se pobież ,tam wrzuciłem svg i pdf więc bez problemu tym darmowym programem będziesz sobie mógł przerobić w razie co

Robkoo
Bywalec

Wysłany: 22 Luty 2013, 00:01   

a mógłbyś mi to zrobić z czarnym tłem ? Ciemny jestem w tych sprawach strasznie.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 22 Luty 2013, 00:16   

ale tak jak na imageshack wrzuciłem???cały obszar czarny???czy tylko pod zegary??no i chyba te tło czarne trza by zrobić prześwitujące,bo jakt to potem podświetlić,kurcze w życiu nie miałem w ręku takiej tarczy i nie za bardzo kumam :-P bo powiem szczeże sie teraz pogubiłem troche :-)
Ostatnio zmieniony przez bidon184 22 Luty 2013, 00:32, w całości zmieniany 1 raz  

Robkoo
Bywalec

Wysłany: 22 Luty 2013, 00:32   

wiesz co, ja Ci to napisze po swojemu :P
Tak jakby miały byc już gotowe do druku, pełne tarcze. Czarne tło i czerwona reszta

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 22 Luty 2013, 00:34   

no ale te tło to chyba prześwitujące tak??

Robkoo
Bywalec

Wysłany: 22 Luty 2013, 00:43   

nie, mi chodzi tylko o to, żeby prześwitywały cyferki i skala a tło było czarne, nie przepuszczające światła

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 22 Luty 2013, 12:46   

aaaa,no to trza tak było od razu,niepotrzebnie robiłem tamte,więc tak ja poprostu wyszedłem z tego tak że zrobiłem na czarnym tle przezroczyste tarcze wektorowe, tak w pomniejszeniu to wygląda

i pod spod wrzuciłem na cały obszar czerwone tło,inaczej czyli na przezroczyste tarcze wrzucić cały wektor też mozna zrobić,ale ja nie mam w tedy jak zapisać żeby corel to łyknął,czyli musiał bym to robić w corelu,a w corelu to narazie wiem co oznacza funkcja "zapisz jako" :-P ,nie wiem czy tak może być ,ale chyba tak,wystarczy druknąc na przezroczystą folie samoprzylepną wyciąc i naklejać,no sam nie wiem najlepiej jakby jakiś nasz magik od corela się wypowiedział

Robkoo
Bywalec

Wysłany: 22 Luty 2013, 13:02   

super bardzo Ci dziękuje, ale mam jeszcze prośbę. Zrobiłbyś na tych białych tarczach czerwona skalę od 7 tyś,napis SIR, napis honda i logo i literki przy skalach paliwa i temperatury też czerwone żeby kontrast był ?

radd 
Praktyk
radd

Wersja CorelDRAW: x4
Wysłany: 22 Luty 2013, 13:21   

:-D

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 22 Luty 2013, 13:32   

no przecież tak jest zrobione,to nie są białe tarcze tylko przezroczyste,poczytaj uważnie mój post,nawewt nie pobrałeś pliku,jest zrobione tak ja na drugim zdjęciu,chyba że ja nie kumam o co ci biega :roll:

chezare 

Wysłany: 22 Luty 2013, 16:29   

Bidon, nie wiem czy kumasz czy nie ale zobacz ile razy został pobrany Twój plik.
Piątek 22 lutego 2013 roku godz. 16.29 - 0 :-)
16:44 ktoś ściągnął :-)
Bidon może być tak jak zrobiłeś byle czarny nie był nadrukowany bo wtedy czerwone pod spodem zrobi łatę.
Jedno jest chyba źle? Nie wiem czy w miejscach prostokątów nie ma jakiegoś licznika kilometrów, powinny być przeźroczyste?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 22 Luty 2013, 16:47   

no więc właśnie ,user se chyba teraz ze mnie jaja robi :-P mogłem to olać tak jak miałem zamiar,a tak to 3 razy już to przerabiam,ale może komuś się przyda :mrgreen:
PS: nie te prostokąty są do wycięcia :-)
Ostatnio zmieniony przez bidon184 22 Luty 2013, 16:49, w całości zmieniany 1 raz  

Robkoo
Bywalec

Wysłany: 22 Luty 2013, 16:48   

Przepraszam Cie bardzo, nie skumałem. Te białe są w rzeczywistości przeźroczyste a czerwone pokazałeś jakby to miało świecić ;) już ściągam i sobie zobaczę
Dokładnie tak jak pisze przedmówca, powinno być więcej tych kwadracików na kontrolki
Tak jak jutaj jest
http://moman.pl/honda-civ...o[pp_gal126]/0/
ok do wycięcia tylko Ty zrobiłeś dwa a tu jest ich więcej
Nie robię z Ciebie jaj, jestem bardzo wdzięczny za przerobienie ;) tylko tych kwadracików jest za mało
Ostatnio zmieniony przez Robkoo 22 Luty 2013, 17:05, w całości zmieniany 1 raz  

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 22 Luty 2013, 17:02   

hehe,nie no bez przesady,to przeciez osobna gafa jest,te kółka i kwadraty na tarczach to tylko punkt odniesienioa jest,to wycinasz i już przecież i tak na to idzie nakładka i widać cięc nie będzie widać,ja temat kończ i tak zrobiłem więcej moim zdaniem niż powinienem,kończe temat,pobierać jak się podoba lub nie,to wszystko z mojej strony,i tak pociągnąłeś temat do granic możliwości darmowej grafiki :mrgreen: więcej nie robie :mrgreen:

chezare 

Wysłany: 22 Luty 2013, 17:11   

o to mi Bidon chodziło.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 22 Luty 2013, 17:24   

tak wiem o co biega,ale na necie wyczytałem że na to idzie ramówka plastikowa,i ludzie to poprostu nożyczkami robią i nakładaja tę ramówke plastikową ,nic widać poszarpanych krawędzi nie ma,oczywiście że można zrobić to przezroczyste i dopasować wycięcia idealnie,ale w tedy taki plik będzie gotowym plikiem do druku w senśie komercyjnym,no sory ,moge pomóc w tunningu tarcz w sensie domowym ale nie będe się kopulował nad plikiem komercyjnym,to nie o to na forum chodzi,zresztą te forum ma odpowiedni dział,i jesli ktoś chce skożystać z tych plików i wykonąc komercyjną wersje nie widze przeszkód,ja aż tak się nie znam na wektorach w corelu żeby doprowadzić to do wersji profesionalnej :-)

Robkoo
Bywalec

Wysłany: 22 Luty 2013, 17:39   

ok, rozumiem o co Ci chodzi, bardzo Ci dziękuję za pomoc i sory za moje marudzenie ;)
tylko mam pytanie jak zrobić żeby tarcze miały taka samą wielkość ? zeskanować oryginał w formacie 1:1 i dopasać te przerobione do oryginału ?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 22 Luty 2013, 17:46   

a,prosze,tylko sie nie obrażaj,i tak na necie nie znajdziesz takich plików tarcz jakie tu na tym forum dostałeś gratis :-D
PS,wydrukuj na zwykłej drukarce na zwykłym papierze i obadaj ,moim zdaniem pliki są 1:1,a jesli nie to będziesz widział ile trza powiększyć,

Robkoo
Bywalec

Wysłany: 22 Luty 2013, 17:50   

Nie obrażam się, tylko ściągnąłem ten plik, który wrzuciłeś i jak otwieram w corelu to tarcze są czerwone, teraz bym musiał wyciągnąć to czerwone tło żeby były przeźroczyste ?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 22 Luty 2013, 17:56   

nieeeeee!!!!!po co chcesz mieć przezroczyste!!!co ci to da!!!to jest tak zrobione że czarne jest wokół skali a reszta jest czerwona,czyli jak byś to wydrukował na przezroczystej foli to wszystko jest czarne oprócz tarcz,no nie wiem jak to wytłumaczyć :roll: i jakbys to podświetlił latarka to na awersie będzie eksponowany będzie kolor czerwony

Robkoo
Bywalec

Wysłany: 22 Luty 2013, 17:59   

kumam o co Ci chodzi, chodzi Ci o to, że po wydruku skala już jest czerwona a ja sobie to tylko podświetlę na biało tak, a kolor czerwony nada mi czerwona skala, która zrozbiłeś, dobrze kumam ?
Ja myślałem, że zrobisz mi to przeźroczyste a ja dowolnymi kolorami diod będę to mógł podświetlić
Ostatnio zmieniony przez Robkoo 22 Luty 2013, 18:01, w całości zmieniany 1 raz  

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 22 Luty 2013, 18:00   

tak dobrze kumasz :poklon

Robkoo
Bywalec

Wysłany: 22 Luty 2013, 18:04   

Ta "biała" tarcza czyli przeźroczysta byłaby spoko, bo bym mógł dowolnym kolorem to podświetlać i ja cały czas myślałem, że tak to zrobisz ;)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 22 Luty 2013, 18:07   

ty,chyba nie wiesz czego czcesz,no to możesz otworzyć mój plik,kliknąc rozgrupuj,wykasować tło czerwone i będziesz miał przezroczyste,i będziesz mógł podświetlać diodami jakimi czcesz,natomiast ja uważam że to za ładne nie będzie musi być kolor maski,no ale jak chcesz ;-)

Robkoo
Bywalec

Wysłany: 22 Luty 2013, 18:09   

myślisz, że to fajnie nię będzie wyglądać ? dobra to zostawię tak jak jest

Odpowiedz do tematu