Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ile średnio czasu poświęcacie na stworzenie logo dla firmy?
Autor Wiadomość
Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 23 Styczeń 2017, 21:18   

Haha, tegraf, dobre. Kiedyś to widziałem. Jestem z tego rocznika, że jeszcze się załapałem ;-) Ale faktycznie sonep, nie musisz robić dokładnie Boba - to może być dowolna postać - pies, kot, kret, mysz, człowiek, upersonifikowana cegła w kasku - cokolwiek na co włożysz kask i dodasz pas z narzędziami będzie się kojarzyć jak trzeba. I faktycznie zacznij już pisać. Bierz ostatnią dobrą wersję, nie kombinuj, teraz dodawaj aplikacje - papier firmowy, wizytówki, oklejanie aut, znakowana odzież i akcesoria BHP. Jak masz wenę to dodaj maskotkę. Jak nie to olej ;-)

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 23 Styczeń 2017, 21:25   

tegraf napisał/a:
Lepszy byłby Staflik i Spagetka

Chyba się wciągnę ,nie znałem tej kreskówki :roll:

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 23 Styczeń 2017, 21:42   

moim zdaniem trza takie sobie walnac :-) jest olowek :-)

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 23 Styczeń 2017, 22:36   

bidon184 napisał/a:
moim zdaniem trza takie sobie walnac :-) jest olowek :-)
Obrazek

:mrgreen: W pierwszej chwili myślałem, ze to ta wredna wronka... :mrgreen:

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 23 Styczeń 2017, 22:57   

hehe,troche czuje sie jak wredota,ale napisalem juz post,ktory dla wielu zapewne byl obrazliwy,ale to nie byl moj cel,chodzilo mi o to zeby dosadnie zaznaczyc ze dyskusja jest jalowa,poniewaz usernie okreslil swoich preferencji grafiki,i to co chcialem przekazac sie sprawdza,mozecie sie zesrac(tez mocne) ze swoimi propozycjami a i tak autor tematu zasypie was linkami,a dlaczego,ano dlatego ze niema nawet koncepcji,nie ma w glowie,w sercu tego co chce uzyskac,to walka z wiatrakami,nie jest moim zamiarem kogokolwiek urazac,ale jeszcze raz podkreslam dyskusja jest jalowa i oczywiscie jeszcze raz soory jesli ktos sie obrazil,nie mialem zamiaru nikogo obrazac,

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 24 Styczeń 2017, 17:05   

bidon184, twój wcześniejszy post odpowiadał na pytanie z tematu. Faktem jest, że zrobiliśmy niezły offtop, bo skończyło się na komunalnym projektowaniu logo. Wypowiedziałeś własną opinię i dobrze, po to jest forum. Ale teraz, w poście ostatnim, to pozwolę się z tobą nie zgodzić. Dyskusja nie jest jałowa. Sonep jest początkującym projektantem i gdzie ma pytać i szukać pomocy, jak nie u nas, na naszym forum? Po to właśnie jest. Po to istnieje. By propagować i uczyć. To, że autor tematu wrzuca dziesiątki różnych wersji jedynie pokazuje, jak przebiega jego tok myślowy. I w tym sałym chaosie pyta się nas, starych wyjadaczy, co uważamy za dobry kierunek? No gdzie ma uzyskać takie odpowiedzi? Od wykładowcy, co nie siedzi w temacie? To zwrócił się do doświadczonych grafików, designerów, DTPowców. Całość się rozwlekła i w międzyczasie rozdęła na dziesiątki propozycji, ale na koniec zeszliśmy do jednej, dwóch. Jasne, że teoretycznie można było zapodać to (ostateczne) logo już po pierwszym poście sonepa, ale nie oto chodziło. Celem było ukazanie procesu twórczego, jego przebiegu, pułapek, kierunków. A czy miał koncepcję? Czy wiedziałw duszy i sercu jak ma wyglądac logo? Jasne, że nie. To początkujący grafik. Jakby wiedział to by się nawet do nas nie zwracał, prawda? :->

Dlatego uważam, że się mylisz, bidonik. Dyskusja jałowa nie jest nigdy, jeśli delikwent się czegoś nauczy. A jak się nie nauczy? Jak na koniec machnie ręką i powie "wiem lepiej, moje fajniejsze", to co? Zwyczajnie więcej pomocy nie uzyska. Wszyscy przecież udzielamy się z własnej woli, wykorzystując swój czas i środki. Nikt nikogo do niczego nie zmusza. Nie chcesz? Dyskusja cię nudzi lub irytuje? Koleś nie kumaty i wkurzający? Nie bierz udziału ;-)

PS
Ah, i na koniec, bidonik. Wiesz, jak bardzie cię lubimy, szanujemy i doceniamy twój wkład. Ale dla twojej wiadomości, nie można mówić "ty w dupę zapierdolony ludzki śmieciu, kurwo wszeteczna i kutasie złamany..." i na koniec dodać "z całym szacunkiem i nikogo nie obrażając". To tak nie działa. To niekulturalne. To jakbym podszedł do kogoś na ulicy, dał mu w ryj i powiedział "bez obrazy, stary". Też uważasz, że nic się nie stało? Oczywiście w powyższym przykładzie przesadzam i koloryzuję, ale zasada ta sama. Poczułem się w obowiązku cię o tym poinformować, bo może zmagasz się z kulturą słowa pisanego tak samo jak z gramatyką ;-) I pamiętaj - kochamy cię!

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 24 Styczeń 2017, 17:28   

nie uzywalem tak dosadnych slow,aczkolwiek mam watpliwosci czy wogle ktos kojazy co znaczy kultura, bo ponoc wedlog mecenasa kodu slowo skurwysyn jest dopuszczalne poniewaz dyskusja publiczna zadzi sie swoimi prawami
:shock:

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 24 Styczeń 2017, 17:35   

bidon184 napisał/a:
nie uzywalem tak dosadnych slow

Przecież napisałem, że przesadzam w przykładzie, i to celowo.

bidon184 napisał/a:
wedlog mecenasa kodu

A to dla ciebie jakiś autorytet? Bo ja dla przykładu w kwestii języka raczej opieram się na prof. Bralczyku. Mecenas czy inny Mercedes może mówić co chce - kultura musi być! Szczególnie w dyskusjach publicznych (a do takich zalicza się m.in. ogólnodostępne forum Corela :mrgreen: ), a jak ktoś twierdzi inaczej, ten jest raczej miałkiego umysłu. Bo w dyskusji ten, kto atakuje mówiącego (inwektywami), zamiast atakować jego słowa (argumenty), ten już przegrał.

sonep 
Praktyk

Wysłany: 24 Styczeń 2017, 19:32   

Wiem, ze juz powinienem wybrac, ale problem w tym, ze nie wiem co sie nadaje.

Tymczasem zrobilem jeszcze pare nowych wersji bazując na tym ostatnim pomyśle. Moze cos z tego?

https://postimg.org/gallery/24b0v1tpo/d9d0b231/

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 24 Styczeń 2017, 20:19   

sonep napisał/a:
problem w tym, ze nie wiem co sie nadaje

Dawniej mówiło się " Jak nie wiemy co robimy ,to siadamy i palimy "...

Nie widzę zbytnio tych nowych propozycji .Nic nie wnoszą i wyglądają bardziej na projekt fundamentów ,za to dziewczyny na stronie , super.

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 24 Styczeń 2017, 20:24   

restauro napisał/a:
Dawniem mowiło się " Jak nie wiemy co robimy ,to siadamy i palimy "...

To oczywiście eufemizm. Chodzi o to, że jak masz milion wersji to potem sam się zakręcasz. Jak sam czujesz, że nie wiesz już która lepsza to zostaw całość na dzień-dwa. Wróć za jakiś czas. To podchodzi pod temat wątku ;-) Ile zajmuje robienie logo - właśnie przez takie akcje może trwać to dłużej. Niekiedy trzeba uspokoić się i zapomnieć na chwilę o projektach. Porobić coś innego, potem za jakiś czas otworzyć projekty i wtedy okaże się, że albo wcześniej pomijany projekt jednak przyciąga uwagę, a ostatni faworyt teraz nie wygląda już tak dobrze.

sonep 
Praktyk

Wysłany: 24 Styczeń 2017, 23:22   

restauro napisał/a:
Nic nie wnoszą i wyglądają bardziej na projekt fundamentów ,za to dziewczyny na stronie , super.

Nie chcialem zaczynac znowu czegos nowego, dlatego bazowalem na podesłanym przez ciebie i shamea projekcie. Myslałem, ze choc. Chciałem przedstawic tą strzałke w troche inny sposob, zeby tak nie przypominała olowka albo wstęgi(przecięcie) Ale wydawalo mi sie, ze przynajmniej ta https://s25.postimg.org/80tr6u6qn/image.jpg albo ta https://postimg.org/image/cy7bry8pn/ wersja nie są złe. W pierwszej jest N wyciete na kształt domu nad nim kolejne wcięcie dzieki czemu calosc kojarzy sie z wiekszą budowlą i wszystko zamkniete w kształcie buowli/domu. Oprocz tego klamka na drzwiach, kształt n, wciecie i sam budynek są skierowane w gore co miało sygnalizować wzrost/rozwój. W drugiej od prawej n+drzwi+dach+strzałki. Zapomniałem jeszcze o te wersji https://s25.postimg.org/4mg64g0pr/image.jpg

Moze faktycznie lepiej byloby od tego odejsc na jakis czas, ale mam juz mało czasu i ostatnio troche sie spinam, zeby zdązyc z tym wszystkim, bede musial tez zrobic księge
Ostatnio zmieniony przez sonep 25 Styczeń 2017, 00:39, w całości zmieniany 3 razy  

Cysorz 

Wysłany: 24 Styczeń 2017, 23:26   

Jeżeli się "nie czuje" tematu i nie ma żadnego pomysłu to warto się poprzyglądać innym, już gotowym projektom. Warto skorzystać np. z przeglądarki w trybie wyszukiwania graficznego i zobaczyć co tam inni wykoncypowali. Naprawdę, nic złego nie ma w takim "podglądaniu" - złe jest w kopiowaniu lub w bezmyślnym naśladownictwie.

Projekt od samego początku jest do dupy i podąża - że się tak wyrażę - głębiej. Radzę porzucić dotychczasowy koncept i pomyśleć nad czymś innym. Niczym to "logo" nie epatuje, niczym nie przyciąga, nie zapada nawet w pamięć. Jest nijakie od początku do końca - nawet te "uszlachetnienia" go nie ratują.
Proszę się nie obrażać za te słowa - to moje subiektywne zdanie i wcale nie wymagam, żeby każdy się z nim zgadzał.

PS
Na marginesie. bidon184 powinno się traktować jako "bo jest". Często ma rację, wszyscy wiedzą, że ma wiedzę, wszyscy wiedzą też, że czasami ponoszą go emocje. Nie ma się co na niego obrażać; pisze jak umie, zdania składa jak umie - tak już ma. To taki po trochu Jerofiejow, po trochu Himilsbach i Hłasko a nawet Kingsley Amis ;) Tyle, że ta wena nachodzi go bardziej chyba wtedy, jak muza odchodzi :D.

sonep 
Praktyk

Wysłany: 26 Styczeń 2017, 02:01   

Przegladalem, logo budowlanych firm jakis czas temu, ale patrząc w google grafika, znaczna większosc, to albo jakieś dachy/domy albo wierzowce, wiec raczej nic ciekawego klik . W polskich firmach, to juz w ogole same dacho-domy z nazwą w środku klik co wydaje mi sie, ze niezbyt dobrze wygląda i jest niepraktyczne

Wydobylem z tego pare troche rozniących sie od reszty logotypow i chcialbym poznac waszą opinie na ich temat, bo jestem ciekaw, czy wg. was jest to cos dobrego, czy "do dupy" i dlaczego oceniacie dane logo tak, a nie inaczej
1
2 (tuataj wyobrazilem sobie, ze moglbym zrobic cos podobnego, ale zastępując narzędzia do drzewa, narzędziami budowlanymi)
3
Identyfikacja ogolnie wygląda na dobrą, ale ten znak, jest jak dla mnie w ogole nieczytelny, a skoro nieczytelny i trzeba sie zastanawiać nad jego znaczeniem, to chyba nie moze byc dobry?
4
5
6
7
8 (kiedys to mnie zainspirowalo do stworzenia czegos z szescianiu, stąd tamten dom w sześcianie przypominającym klucz)
9
10
11

Tak poza tym, pokazywałem dzisiaj promotorowi prare projektow i stwierdził ze 1,2, 3 są spoko i zebym ktorys z nich wybrał. Tylko jesli wybrałbym ten ostatni, to w postaci samej typografii, bez tego znaku, bo przypomina obraz ze wstęgą i ta strzałka na drzwiach byłaby nieczytelna.
1
2
3
Tak więc wybiore ktorąs z tych wersji, bo z tego co widze szukanie nowych pomyslow na sile nie przynosci efektow, a tylko strate czasu, no chyba, ze na luzie cos mi wpadnie do głowy

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 26 Styczeń 2017, 16:00   

1 - podobna abstrakcja jak u nas, a nawet większa. Średnie.
2 - hipsterska nowomoda. Ogólnie może się podobać, ale lekko niepraktyczne. Dobrze wygląda duże, ale w niewielkim formacie pewno się zlewa. Słabe - jako logo, niezłe - jako grafika.
3 - nie bardzo widzę ani tego G, ani tego M, co niby w tym domku się kryją. Słabe.
4 - znany patent niejednokrotnie wykorzystywany, jednak - jak przy jakiejś okazji sam wspomniałeś - ten klucz w negatywnej przestrzeni kojarz się z mechaniką, ewentualnie hydrauliką, ale nie bardzo z budownictwem. Do tego konstrukcja samego E jest średnia. Słabe.
5 - to jest sprytne, niestety znów - mniejsze = nieczytelne, chyba, że w innej wersji sygnet jest uproszczony. Średnie.
6 - prostackie. Słabe.
7 - chyba jako jedyne jest interesujące. To abstrakcyjne A nawet jakoś tam widać i bez problemów kojarzy się ze stawianiem (budowaniem) czegoś. Jakby jeszcze typografia tak nie ssała, byłoby super. Dobre.
8 - bardzo fajne liternictwo. Niestety sygnet kiepski i bez związku - wiem, że to "e" ale nie komponuje się. Sygnet - słaby, liternictwo - bardzo dobre. A tak w ogóle kto używa w nazwie skojarzeń z Edypem? :shock: Do tego obadaj stronę 9GAG.com i ich logo :-)
9 - brak słów.
10 - bardzo ciekawy sygnet. I chociaż ani G ani I tam nie uświadczysz, to całość przemawia strzałką w górę, co ma symbolizować rozwój, szczyt itp., a efekt 3D kojarzy się z budynkiem. Bardzo dobre.
11 - A ma się kojarzyć z góralką chatką. Trudno, niech się kojarzy. rozumiem, że ten trójkąt po prawej miał wypełnić pustą przestrzeń powstałą między A i N, ale to powinien być węższy, żeby choć symbolizować komin. Średnie, a może i nawet słabe, bo dość ogranicza firmę.

Nie wiem czemu nie przedstawiłeś wersji ze szkieletem w rzucie izometrycznym. W 1 i 2 dałeś właściwie to samo. 3 to faktycznie wersja dolna, typograficzna.

Jak zwał się niegdysiejszy teleturniej dla księży - diecezja należy do ciebie!

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 26 Styczeń 2017, 16:26   

Mam niejasne przeczucie, że skończy się na wyrazie NORMA napisanym Arialem Boldem.

sonep 
Praktyk

Wysłany: 26 Styczeń 2017, 16:31   

@shame dzięki za merytoryczną odpowiedź. Co do tej wersji w rzucie izometrycznym, tez ją przedstawiłem, ale stwierdził, ze bardziej pasuje, to firmy architektonicznej(a te 3 wersje, ktore wyzej wstawilem, to te ktore pozostawil mi do wyboru)
Ostatnio zmieniony przez sonep 26 Styczeń 2017, 16:55, w całości zmieniany 1 raz  

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 26 Styczeń 2017, 16:31   

Cytat:

Mam niejasne przeczucie, że skończy się na wyrazie NORMA napisanym Arialem Boldem.

Prorok Tegraf, zwany Nieomylnym :mrgreen: Mam niejasne przeczucie, że będziesz miał rację :-)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 26 Styczeń 2017, 16:35   

czyli,choc zapewne ciezko sie przyznac :-) troche jestescie za moja opcja :-) czyli tak troche sie zgadzacie :-)

sonep 
Praktyk

Wysłany: 26 Styczeń 2017, 17:25   

tegraf to może podziel sie jakimś lepszym pomysłem. W ogole patrząc po tych pracach w google i nie tylko, wydaje mi sie, ze ciezko wymyślić cos ciekawego i trafnego dla tej branży

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 26 Styczeń 2017, 20:18   

sonep napisał/a:
tegraf to może podziel sie jakimś lepszym pomysłem

Bez szansy, bo ja się na tym nie znam. Nie jestem grafikiem.

Ale przez 20 lat miałem okazję obserwować, jak rodzą się takie pomysły... i jak się kończą.

Po tym jak napisałeś, że "Tak poza tym ostatnio pokazalem jedej osobie z firmy(to jeszcze nie szef) te propozycje ktore wam pokazywalem i najbardziej podobala mu sie ta wersja" wiem, jak to będzie dalej wyglądało.

Jak już coś wymyślisz i zaniesiesz, to szef Ci pogratuluje i powie, że zrobiłeś kawał dobrej roboty. Ale za dwa dni dostaniesz telefon, że jednak... coś by może dało się jeszcze zmienić. Zaprzyjaźniony pracownik zdradzi Ci, że wczoraj szef chodził po wszystkich działach i chwalił się Twoją pracą. Wszystkim się podobała, ale... pani Jadzia z księgowości coś kręciła nosem. Powiedziała, ze jak będzie to logo na bannerze nad przejazdem kolejowym, to ona nie przeczyta. Od tej chwili szef ma takie samo zdanie, jak pani Jadzia. Najlepszy i widoczny z drugiego końca miasta będzie gruby napis. Arial Bold i to czerwony. I już.

Oby Ciebie to nie spotkało. Ale takie są moje doświadczenia przy projektowaniu logo firmom, które równie dobrze radzą sobie bez logo i w gruncie rzeczy jest to im kompletnie obojętne.

sonep napisał/a:
W ogole patrząc po tych pracach w google i nie tylko, wydaje mi sie, ze ciezko wymyślić cos ciekawego i trafnego dla tej branży

Branża nie ma tu nic do rzeczy. Błędne jest moim zdaniem założenie, że w logo ma się znaleźć jakiś fragment budowlany - klucz francuski, ołówek, betoniarka, kawałek wieżowca czy co tam się jeszcze w tym wątku przewijało.

Czy logo Nike ma coś wspólnego z butami do biegania?

Sound 
Doradca

Wysłany: 27 Styczeń 2017, 12:27   

sonep ta klamka od drzwi w ogóle nie pasuje do przerośniętej reszty. A już nie mówię, co będzie na np wizytówce, w ogóle jej nie będzie, zniknie bo jest za mała, a większa już z klamką nie będzie się kojarzyć.

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 27 Styczeń 2017, 16:33   

Sound napisał/a:
A już nie mówię, co będzie na np wizytówce, w ogóle jej nie będzie

Tu bym się kłucił Sound. Na jednym z podglądów zmniejszyłem ten sygnet do rozmiaru ok 1,5 cm i nadal widać tę klamkę. Mniejsze niż to stosowane być nie powinno.

tegraf, masz sporo racji odnośnie tego ogólnofirmowej ankiety na temat logo i decydującego głosu pani Jadzi. Ale na tym polega również rola brand designera, żeby móc dobrze sprzedać logo. Chodzi o to, żeby tak je przedstawić, by wyeliminować jakiekolwiek wątpliwości i odpowiedzieć na wszelkie, jeszcze nie zadane, pytania.

Nie zgodzę się jednak z twierdzeniem, że firmom które "sobie radzą bez logo" jest niepotrzebne. Ludzie myślą obrazami. Logo pozwala jednoznacznie skojarzyć firmę. Nazwy nikt pamiętać nie będzie. Zresztą wszystkie one takie same. BUD-to, BUD-tamto, cośtam-EX. Ma to zapewne związek z tym, kto takie firmy zakłada? Ludzie znający się na budowlance, a nie marketingu. I potem tak jest jak piszesz. Bo może i "radzi sobie" taka firma, ale dobre logo nikomu nie zaszkodziło i jest raczej wartością dodaną, mogącą przyczynić się we wzroście firmy. Bo przecież chodzi o rozwój, a nie "radzenie sobie". Przedsiębiorstwo kojarzone jest częściej wybierane, ergo, ma więcej zleceń, rozwija się.

Zresztą każdy ma swoje zdanie. Ja oczywiście będę własnego bronić, bo branding moja działka, do tego taka, która pozwala mi od czasu do czasu zarobić ;-) Tobie to wisi bo nie twoja bajka. Jak przyznałeś, nie znasz się na tym, tak jak ja bym nie był w stanie złożyć książki czyli sporego magazynu bo też się na tym nie znam. Ale uważam, że nie powinieneś zniechęcać początkującego sonepa ;-) Osobiście nie lubię tego jakże typowo polskiego dołowania innych. Jesteśmy w tym mistrzami. Na co to komu? Nie lepiej zachęcić i pochwalić? Każdy gdzieś musi zacząć i stawiać pierwsze kroki, choćby nawet koślawe.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 27 Styczeń 2017, 20:19   

Shame napisał/a:
Ale uważam, że nie powinieneś zniechęcać początkującego sonepa

Absolutnie nie jest moim celem dołowanie. Ale jak się uczyć, to na błędach. Jak się kogoś chwali niezasłużenie, to wbrew pozorom - wcale przysługi mu nie czyni.

Skuteczność nauki przez chwalenie jest pewnie sporo mniejsza, niż przez wytknięcie błędów. A i w niezasłużone samozadowolenie trudniej popaść.

Nie wiem skąd Sonep wymyślił te budowlane elementy w logo. Ale widząc ich "rozrzut" od kasku po klucz - sądzę, że nie zrobił tego, od czego powinien był zacząć - czyli od rozmowy z szefem firmy. Czyli nawet zaczątku briefa nie ma, choćby w słownym zarysie. A przecież gdzieś tam w tle nie jest jakaś tam chałtura, tylko praca licencjacka.

Pomijając panią Jadzię, to możliwy jest również taki monolog szefa: "Panie Sonepie, wszystko fajnie, ale wie Pan... Te klucze, okna, drzwi są takie oklepane. Jak bym chciał, że by logo przypominało liść czterolistnej koniczyny. Że niby ci, co kupią mieszkania - to tak jakby znaleźli szczęście. A Norma, to nie jest taka norma jak Pan myśli, tylko imię mojej teściowej, więc najlepiej jakby go w ogóle nie było".

I półroczna praca w błoto, żeby nie używać wulgaryzmów.

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 27 Styczeń 2017, 22:06   

tegraf napisał/a:
omijając panią Jadzię, to możliwy jest również taki monolog szefa: "Panie Sonepie, wszystko fajnie, ale wie Pan... Te klucze, okna, drzwi są takie oklepane. Jak bym chciał, że by logo przypominało liść czterolistnej koniczyny. Że niby ci, co kupią mieszkania - to tak jakby znaleźli szczęście. A Norma, to nie jest taka norma jak Pan myśli, tylko imię mojej teściowej, więc najlepiej jakby go w ogóle nie było".

Rewelacja :mrgreen:

No z tego co pamiętam to sonep rozmawiał z szefem i chyba tam pracował nawet. Ale mogę się mylić bo temat się ciągnie a nie chce mi się czytać wszystkiego jeszcze raz ;-) A mnie nie chodziło o wbijanie go w samouwielbienie bo przecież nie mówię, że propozycje nie były złe. Sam je krytykowałem itd. ale odnosiłem się do konkretnego projektu i starałem się być konstruktywny mówiąc co było nie tak, a nie mówiłem "wszystko do dupy i właściwie całe przedsięwzięcie psu pod ogon bo i tak na końcu o logo zadecyduje woźny, bo szef go lubi i liczy się z jego zdaniem". A niestety taki wydźwięk miał twój post. Ale rozumiem co chciałeś powiedzieć. I ogólnie masz rację. Bo niestety tak właśnie jest.

A czy sonep miał jakiś brief? Czy siedział z kartką i ołówkiem? Nie wiem. Na samym początku wytknąłem brak wiedzy o procesie brandingu. Może zwyczajnie usiadł przed kompem i zaczął klikać. Jak to było, sonep? Nie zrozum źle - nie chcemy cię zdołować. Ale trzymając się terminologii, jeśli fundament był chwiejny, to konstrukcja musi się zawalić :-/ Lepiej, żebyś się skapnął teraz, niż przy recenzji pracy.

Odpowiedz do tematu