|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Problem z prowadnicami czy tam liniami |
| Autor |
Wiadomość |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 1 Maj 2011, 23:56
|
|
|
No to na szybko: zera przed telefonami kierunkowymi się już nie podaje, więc chce je zmienić a każdy wiersz ma być napisany innym fontem i kolorem. I kerning ma być prawidłowy!!!. Przy okazji - jako klient życzę sobie, żeby ten zgniłozielony zmienić na przejście tonalne od niebieskiego do granatu. I jeszcze aby ten łącznik między "t" a "f" zamienił się w sinusoidę. Aha - i jeszcze nie chcę, żeby wizytówka miała 90×50 mm, ale 85×52 mm.
W Draw jest to kwestia kilkunastu sekund. W PP będziesz siedział i klął...
Taka jest różnica :D
Chociaż pewnie napiszesz zaraz, że jako "PP himen" jesteś to w stanie zrobić w trzy sekundy :D |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 2 Maj 2011, 00:14
|
|
|
Malutki, Bunch to zrobi nie w 3, a w 2 sekundy, bo przezornie nie scalił wszystkiego do kupy i ma ciągle dostęp do każdego elementu tej mozaiki. Zera się nie drukuje, bo go od jakiegoś czasu nie ma ani przed kierunkiem, ani w numerze komórki, kerning to pojęcie dosyć obce i dla draw i dla paint, co najwyżej można się pobawić odstępami. To wszystko Buncha nie przekona, bo przyzwyczaił się do Paint i już. Prędzej czy później przyjdzie jednak ktoś, kto poprosi go żeby zrobił projekt banera 5x2m i powie że na białym tle, chce wielki czerwony napis sprzedam, a pod spodem numer telefonu
Mnie tam jest wszystko jedno czy Corel dobrze robi znaczniki cięcia czy nie bo nożem do papieru wizytówek nie wycinam, a po obcięciu jednej krawędzi na gilotynie, misternie rozłożone znaczniki cięcia lądują w koszu na śmieci. Nie martwię się też tym, że drukarz będzie musiał rozłożyć użytki na swoim formacie papieru, dlatego wysyłam mu nie 10 wizytówek rozłożonych na A4, tylko jedną, niech sobie rozkłada sam w końcu za to bierze pieniądze Najlepiej jest jak każdy robi porządnie swój kawałek roboty. Oczywiście jak pan Jurek, któremu wysłałem powiedzmy 8 różnych użytków do wydrukowania w różnych ale raczej śmiesznych dla drukarni offsetowej ilościach pyta się czy nie mógłbym mu tego rozłożyć na RA2, to to robię, bo wiem, że jak jutro wyślę coś innego i poproszę żeby mi to wydrukował na już, to wydrukuje. Jak zrobię jakąś głupotę przy rysowaniu, to nie będzie się chodził i ze mnie wyśmiewał, tylko zadzwoni i powie, Czarek, tutaj coś spierniczyłeś, popraw. Wojna do niczego dobrego nie prowadzi, a współpraca, choć czasem trzeba poświęcić trochę więcej czasu, zawsze ułatwia życie, choć nadgorliwość jak niektórzy mówią jest gorsza od faszyzmu.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2 Maj 2011, 23:12
|
|
|
chezare to masz takiego samego "pana Jurka" jak ja "pana Krzyśka" :). I Bogu dzięki za to!
A Bunch'owi trzeba tłumaczyć powoli i po trzy razy bo chłopak ma potencjał, ale brakuje mu cierpliwości i jest przekonany, że nic lepszego niż PP nie istnieje ;) Za miesiąc, może dwa się zreflektuje, za pół roku zdziwi się, że "tego i owego" wcześniej nie załapał chociaż to takie oczywiste, za dwa lata zaklnie szpetnie po francusku i powie "kuźwa, tyle już pracuję pod tym cholernym Draw a wiem mniej niż na początku" - i wtedy nabierze może trochę pokory ;)
Sam tak sobie zresztą od czasu do czasu mówię a przecież Draw to dla mnie codzienność już od kilkunastu lat a mimo tego nauka zapewne się jeszcze nie skończyła... |
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Lis 2007 Posty: 700 Skąd: Nieważne skąd
|
Wysłany: 3 Maj 2011, 11:14
|
|
|
| Cytat: | | Zera się nie drukuje, bo go od jakiegoś czasu nie ma ani przed kierunkiem, ani w numerze komórki, |
Ale to nie było moje, tylko jakieś takie przykłady z Internetu które były pod ręką tu wkleiłem.
| Cytat: | | Nie martwię się też tym, że drukarz będzie musiał rozłożyć użytki na swoim formacie papieru, dlatego wysyłam mu nie 10 wizytówek rozłożonych na A4, tylko jedną, niech sobie rozkłada sam w końcu za to bierze pieniądze |
No dobrze. Ale jedni np. dostają wytyczne i mają to zrobić w taki sposób a nie inni, ponieważ nie są "tymi ostatnimi co rzucają projekt do druku". Masz za zadanie coś ułożyć i wysłać w takiej impozycji dalej, a co się dzieje dalej to nie wiem. I tutaj masz rację z tym dokładaniem wizytówek jedna obok drugiej. Normalnie w podglądzie wydruku się powiela i robi wszystko automatycznie. No ale powiedziano mi bym układał więc układam. A tym tematem tylko DOCIEKAM czy czasem nie da się tego zrobić inaczej. Ot tak ludzka ciekawość. Chęć zgłębiania wiedzy.
| Cytat: | A Bunch'owi trzeba tłumaczyć powoli i po trzy razy bo chłopak ma potencjał, ale brakuje mu cierpliwości i jest przekonany, że nic lepszego niż PP nie istnieje ;) Za miesiąc, może dwa się zreflektuje, za pół roku zdziwi się, że "tego i owego" wcześniej nie załapał chociaż to takie oczywiste, za dwa lata zaklnie szpetnie po francusku i powie "kuźwa, tyle już pracuję pod tym cholernym Draw a wiem mniej niż na początku" - i wtedy nabierze może trochę pokory ;)
Sam tak sobie zresztą od czasu do czasu mówię a przecież Draw to dla mnie codzienność już od kilkunastu lat a mimo tego nauka zapewne się jeszcze nie skończyła... |
No dzięki, a cierpliwy nie jestem chyba. Patrz: avatar. Jeszcze chciałbym napisać, że człowiek z biegiem czasu się uczy i poznaje wszystko. Dokładnie w tej chwili, po to tu jestem, po to pytam. Aby zdobywać wiedzę, poszerzać ją w ten sposób. Np. metoda od Chezarre jest fajna, z tym gdzie by zaimportować coś wzbogaconego o spady na obszar roboczy bez spadów i potem w podglądzie wydruku sobie ustawić wszystko. I jest naprawdę super. A tego nie wiedziałem wcześniej. Być może inni ode mnie też nie bo ręcznie układali jedna obok drugiej (albo wiedzieli tylko może ktoś z drukarni idzie na łatwiznę)?
| Cytat: | | Bunch, znam takich, co powiedzieliby, że ta twoja "efekciarska" wizytówka jest do d i wycięliby ją laserem z metalu i wygrawerowali. Może jestem konserwatywny, ale mnie wizytówka potrzebna jest do znalezienia telefonu jak potrzebuję i bardziej wolę te "ascetyczne" na których bez szukania okularów czy lupy ten telefon znajdę niż przeładowane grafiką. Czy nowoczesny telewizor wieszasz na ścianie w barokowej, złotej ramie? Nie, bo taka rama przeszkadzałaby w oglądaniu telewizji. Dla mnie taka "papuziata" wizytówka to jak złote szprosy w oknach bloku z betonowych płyt. Mogą być, ale czy to ładnie wygląda? |
Tak, tylko że tutaj już rozmawiamy o estetyce a nie technikaliach, możliwościach. A o to właśnie się rozchodziło. O możność lub brak zrobienia czegoś gdzieś.
| Cytat: | No to na szybko: zera przed telefonami kierunkowymi się już nie podaje, więc chce je zmienić a każdy wiersz ma być napisany innym fontem i kolorem. I kerning ma być prawidłowy!!!. Przy okazji - jako klient życzę sobie, żeby ten zgniłozielony zmienić na przejście tonalne od niebieskiego do granatu. I jeszcze aby ten łącznik między "t" a "f" zamienił się w sinusoidę. Aha - i jeszcze nie chcę, żeby wizytówka miała 90×50 mm, ale 85×52 mm.
W Draw jest to kwestia kilkunastu sekund. W PP będziesz siedział i klął...
Taka jest różnica :D
Chociaż pewnie napiszesz zaraz, że jako "PP himen" jesteś to w stanie zrobić w trzy sekundy :D |
No ale wtedy to się weźmie krzywą i wymodeluje ją jak chce, w Drawie. W PhotoPaincie jest z tym robota od nowa. Ale też w PP da się zrobić ładne efekty graficzne czego w Drawie się nie da.
Jesteś uparci i nie chcecie mi przyznać w tym racji za wszelką cenę |
| Ostatnio zmieniony przez Bunch 3 Maj 2011, 11:20, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
kula69

Wersja CorelDRAW: x5
Pomógł: 71 razy Wiek: 56 Dołączył: 04 Lut 2011 Posty: 890 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 3 Maj 2011, 11:17
|
|
|
| Malutki, świetnie to ująłeś - jest dokładnie jak mówisz |
|
|
|
 |
Struna
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X8
Pomógł: 8 razy Wiek: 39 Dołączył: 20 Paź 2009 Posty: 276 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 3 Maj 2011, 11:22
|
|
|
Ja też zaczynałem od Photo-Painta i dopiero po kilku latach zacząłem bawić się w Drawie. Dziś uważam, że w DRAWie zrobię wszystko lepiej, szybciej i pewniej niż w PP (nawet strony internetowe, zwłaszcza przy pomocy X5 ;))
Wiadomo, że w projektach i przy ich druku wszystko musi być ustalone na milimetry. W PP można też ustalać wszystkie wymiary itd. ale cały czas trzeba pilnować czy piksele się nie rozjadą, a w Drawie zawsze mam pewność, że wstukam wartości z klawiatury i projekt nadal będzie ostry i wyraźny.
Co do niektórych bitmapowych efektów, które są w PP a nie ma w Drawie, to zawszę można jeden obiekt zamienić na mapę bitową i go edytować za pomocą PP - zresztą sam czasem tak robię.
PS.
Oczywiście nie krytykuję nikogo, bo nie narzędzie się liczy, a ten, kto potrafi to narzędzie wykorzystać ;) Przedstawiłem jedynie swoją opinię, bo do takiego trybu pracy się przyzwyczaiłem i tak mi teraz wygodniej ;) |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 3 Maj 2011, 12:23
|
|
|
Już dawno mówiłem, że z Buncha będą ludzie i zdania nie zmieniam. Kłopot w tym, że nie wiem czy go wcześniej nie zamorduję Bunch, ja nie mam nic do Photo-Painta i nie musisz mnie przekonywać, że pewne rzeczy w Corelu dadzą się zrobić tylko tam, ale jak już zrobisz w nim to co zrobić miałeś, to zabieraj to do Draw |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.11 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|