|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Ile średnio czasu poświęcacie na stworzenie logo dla firmy? |
| Autor |
Wiadomość |
sonep
Praktyk

|
Wysłany: 28 Styczeń 2017, 16:35
|
|
|
tegraf Jasne, ze krytyka jest potrzebna, ale konstruktywna, a nie taka, ze ktos mi napisze, ze cos jest do dupy i nawet nie wiadomo dlaczego, co robie zle i w jakim kierunku moglbym pojsc. To w niczym nie pomaga, a tylko moze zdołować. Poza tym, kazdy zaczał krytykowac dopiero gdy juz mialem tego dosyc i chcialem zakonczyc te poszukiwania
Co do briefu, to nie wiem, byc moze, troche zle do tego podszedłem. Bo zamiast szefa wypytywalem, jakby drugą osobe w firmie(nieoficjalnie cos w rodzaju keirownika), ktory mniej wiecej pracuje tam tyle samo czasu co szef. A, ze go znam, to łatwiej bylo mi z nim o tym gadac. No i zasugerowal, zebym na razie do szefa nie szedł, tylko dopiero wetedy, az bede mial, jakies propozycje, zeby wiedzial, z czym to sie je i jak to moze wyglądac
Zacząłem chyba od szukania inspiracji(ale nic ciekawego nie znalezłem) i od kartki z ołowkiem i z tego wlasnie wyszedł ten dom w sześcianie + jakies nine propozycje, ktore raczej byly gorsze a reszta pokazanych tutaj wersji, to juz tylko na komputerze. Jeszcze cos takiego mi sie przypomnialo klik wiem, ze brzydko(bo nie umiem rysować), ale to tylko pomysł. Chciałem połączyc ten gest z tym domem
Co do genezy pierwszego znaku, ktory zrobilem, i ktory byc moze wybiore, to zaczął sie od typowego klucza 1 drzwi + dom + klucz + pusta przestrzen przypominająca bloki lub https://s25.postimg.org/apftoree7/Kopia_zapasowa_2_3.jpg (tutaj wnetrze mialo przypominać bardziej ściany) Ogolnie projekt wtedy spodobal sie promotorowi tylko zasugerowal abym oparł go o szescian, wiec tek zrobilem klik wtedy jednak, juz przestal tak kojarzyc sie z kluczem, wiec chcial zebym dodal jakis element, ktory by go bardziej przypominal, chwile cos takiego probowalem zrobic, ale w tym czasie doszedlem do wniosku, ze moze to i lepiej, ze go tak nie przypomina, bo moze za bardzo kojarzyc sie z mechaniką, czy hydrauliką, ale nie bylem pewny, czy to odpowiedni projekt, wiec suzkalem dalej
Przez dluzszy czas probowalem innych opcji, jednak chyba bezskuteczmnie. Zacząłem tez tutaj pytac, i probowac zasięgnąć poarady osob ktore w tym siedzą(moj promotor ma w swoim dorobku ciekawe rzeczy, ale nie jest brandingowcem)
Ale moze ten znak nie jest taki zły, w koncu niekojarzy sie jednoznacznie z kluczem. 1 lub No i co złego jest w tym logotypie klik2 |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 28 Styczeń 2017, 21:24
|
|
|
| sonep napisał/a: | | Jasne, ze krytyka jest potrzebna, ale konstruktywna, a nie taka, ze ktos mi napisze, ze cos jest do dupy i nawet nie wiadomo dlaczego, co robie zle i w jakim kierunku moglbym pojsc. To w niczym nie pomaga, a tylko moze zdołować. |
Shame i Restauro ocenili Twoje próby, napisali co jest wg nich nie tak, wskazali kierunek, a nawet podali na tacy dwa gotowe rozwiązania.
Ale Twój każdy wpis to nowe propozycje - ja już dawno przestałem orientować się w tym wątku. Nie wiem, który projekt jest wybrany, co poprawiasz, nagle wyskakuje jakiś kask ni z gruszki ni z pietruszki, albo zaczarowany ołówek - ogólnie: chaos i bałagan.
Jedynie Shame coś tam pewnie jeszcze łapie, ale to akurat nic dziwnego - jest z Poznania. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 29 Styczeń 2017, 20:09
|
|
|
| tegraf napisał/a: | | jest z Poznania |
The. Best. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 30 Styczeń 2017, 15:39
|
|
|
ja tam nie kumalem od poczatku,ale gdy o tym pisalem to rozlegl sie wrzask ze sie czepiam |
|
|
|
 |
sonep
Praktyk

|
Wysłany: 6 Luty 2017, 01:34
|
|
|
Ale czego nie kumaliscie. Wiem, ze zrobil sie troche haos, bo chcialem to jak najszybciej zakonczy i moze za bardzo sypalem propozycjami,, ale przeciez napisalem o co chodzi na pierwszej stronie. Tak poza tym dobrze, ze chociaz tutaj wstawilem te prppozycje, bo ostatnio padl mi dysk i stracilem wszystkie dane, lacznie z prawie calym pierwszym rozdzialem pracy pisemnej(wiem powinienem robic kopie :/)i przynajmniej to mi zostalo. Dobrze, ze chociaz sesje zdazylem zaliczyc
Majac do wyboru te 3 propozycje, ktora byscie wybrali?
https://s25.postimg.org/hufjxdy8v/image.jpg
https://s25.postimg.org/nwn6nvmov/image.jpg
https://s25.postimg.org/h5oseumxr/Kopia_zapasowa_N2.jpg |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 6 Luty 2017, 10:07
|
|
|
| sonep napisał/a: | | ostatnio padl mi dysk i stracilem wszystkie dane |
Wszystko można odzyskać , chyba że padł fizycznie ,wówczas może być to bardziej skomplikowane.
Moim faworytem jest ostatnia propozycja. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 6 Luty 2017, 15:52
|
|
|
| restauro napisał/a: | | Moim faworytem jest ostatnia propozycja. |
Moim również, ale jak wspominałem wcześniej, nie rezygnowałbym z tej klamki. |
|
|
|
 |
sonep
Praktyk

|
Wysłany: 7 Luty 2017, 14:46
|
|
|
| restauro napisał/a: | Wszystko można odzyskać chyba ,że padł fizycznie
|
Niestety fizycznie (w ogole dysk nie jest widoczny w biosie). Wczoraj dalem go do serwisu, w ktorym zajmuja sie odzyskiwaniem danych (diagnostyka za free) i zobaczymy, ale raczej nie wroze nic dobrego. Poki co siedze na linuksie z pendrive'a i czekam na nowy dysk. Szkoda, ze corel na tym nie dziala :P
| Shame napisał/a: |
Moim również, ale jak wspominałem wcześniej, nie rezygnowałbym z tej klamki. |
Troche sie obawiam, z ktos mi zarzuci nieczytelnosc. Moze jak bede mogl, to zrobie jakies wizualizacje na wizytowkach, czy jakims kasku, albo wydrukuje cos na zwyklej kartce i zobacze |
| Ostatnio zmieniony przez sonep 7 Luty 2017, 14:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 7 Luty 2017, 14:49
|
|
|
| sonep napisał/a: | | nie jest widoczny w biosie). |
Niekoniecznie padł dysk.Próbowałeś zainstalować go w innym komputerze ? |
|
|
|
 |
sonep
Praktyk

|
Wysłany: 9 Luty 2017, 21:10
|
|
|
| W dwoch serwisach, pdłączali mi go prze przejsciowke i dysk nie byl w ogole widoczny |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 10 Luty 2017, 20:08
|
|
|
| sonep napisał/a: | | W dwoch serwisach, pdłączali mi go prze przejsciowke i dysk nie byl w ogole widoczny |
To stypa... |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 10 Luty 2017, 20:30
|
|
|
| Niekoniecznie ,może tylko Master Boot Record - MBR . |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 10 Luty 2017, 20:31
|
|
|
| cos kolega chyba zle serwisy znalazl ,nie ma takiej opcji zeby dysk byl niewidoczni jesli go umiescimy do multiboxa,to jakas sciema serwisu,dysk bedzie zawsze widoczny ,nawet jak padly sterowniki,wybieraki ,silnik i Bog wie jeszcze co, dysk bedzie widoczny |
|
|
|
 |
sonep
Praktyk

|
Wysłany: 10 Luty 2017, 23:29
|
|
|
| Nie wiem. W ostatnim serwisie, do ktorego go zanioslem, powiedzieli mi, ze padła elektronika i dane mozna odzyskac tylko laboratoryjnie, a to koszt od kilkuset złotych |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 11 Luty 2017, 01:07
|
|
|
| restauro napisał/a: | | Niekoniecznie ,może tylko Master Boot Record - MBR . |
Wtedy dysk byłby widoczny, chociaż zachowywałby się jak pusty/niesformatowany. Wiem, bo tak miałem, ale mi udało się odzyskać część danych, bo faktycznie był to (tylko) MBR.
| bidon184 napisał/a: | | nawet jak padly sterowniki,wybieraki ,silnik i Bog wie jeszcze co, dysk bedzie widoczny |
Ale nie jeśli fizycznie padł sterownik/elektronika (jak mówi sonep i serwisy), wtedy dysk nie generowałby żadnego sygnały zwrotnego, przez co odczytywany byłby jak pusta wtyczka. Jest martwy. To jakbyś podłączył cegłę. Poza tym, jeśli padł silnik cylindra, czy głowica, czy silnik ramienia to i tak kicha, bo niby jak to naprawić? To już jest w środku. A jak otworzysz obudowę w środowisku nielaboratoryjnym to raczej można zapomnieć o późniejszym odczycie tych danych
Przynajmniej tam mi się wydaje.
Ale jak widać sonep zaczął już odzyskiwać to co stracił w mozolny, ale łatwiejszy sposób, czyli zbiera okruchy, które gdzieś porozrzucał. |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 11 Luty 2017, 09:59
|
|
|
Jeśli padła elektronika to najmniejszy problem ,trzeba podmienić płytkę i firmware z podobnego dysku . Na Allegro pewnie można dostać .
Oczywiście jeśli nie było tam nic , czego nie dałoby się odtworzyć , to nie ma sensu. |
|
|
|
 |
sonep
Praktyk

|
Wysłany: 12 Luty 2017, 22:20
|
|
|
A nie jest czasem tak, ze nie wystarczy miec elektronike z tego samego modelu, tylko musi byc ta sama seria?
Niektore rzeczy odzyskalem, ale jakąś polowe, ktra moglaby mi sie przydac straciłem. I o ile jakies plakaty moze udaloby mi sie odtworzyc, to np. animacje poklatkową albo 3d juz nie bardzo, bo za duzo roboty. Ale moze jakos to przeboleje. A tak nawiasem mowiąc kupilem WD black 7200 obr po calkiem okazyjnej cenie 120zl, wyjety z fabrycznie nowego lenow i musze przyznac, ze czuc roznice w uruchamianiue systeu/programow/plikow w porownaniu do starego WD Blue 5400
Zrobilem tak na szybko przykladową wizytowke https://s25.postimg.org/e768akb6n/wizyt3.jpg i o ile ta strzalka na ekranie jest dobrze widocznie, to juz na wydruku widzi sie kropke https://s25.postimg.org/xnmcjcgwv/unspecified.jpg
Uzylem standardowych rozmairow z corela (88,9 mm x 50,8mm) |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 13 Luty 2017, 00:14
|
|
|
4 błędy w wizytówce, na której praktycznie nie ma nic!!!
Ech... |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 13 Luty 2017, 08:09
|
|
|
| sonep napisał/a: | | Zrobilem tak na szybko przykladową wizytowke [...] i o ile ta strzalka na ekranie jest dobrze widocznie, to juz na wydruku widzi sie kropke |
Nieprawdopodobne... Jak to się mogło stać? Ależ niemiłe zaskoczenie.
| sonep napisał/a: | | Uzylem standardowych rozmairow z corela (88,9 mm x 50,8mm) |
| Cysorz napisał/a: | | 4 błędy w wizytówce, na której praktycznie nie ma nic!!!Ech... |
|
|
|
|
 |
sonep
Praktyk

|
Wysłany: 13 Luty 2017, 11:29
|
|
|
| Cysorz napisał/a: | 4 błędy w wizytówce, na której praktycznie nie ma nic!!!
Ech... |
Przeciez to nie maja byc prawdziwe dane. wpisalem cokokolwiek, zeby bylo. Myslalem, ze to oczywiste. Nie wiem po co sie czepiasz |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 13 Luty 2017, 16:44
|
|
|
Bo Cysorz to perfekcjonista i nie lubi pracy na odpierdol, nawet jeśli to tylko dla celów pokazowych i wpisane z czapy O ogólnym projekcie nie wypowiem się zakładając, że jest totalnie z dupy i nie przyłożyłeś do niego żadnego pomyślunku, tylko coś tam na rybkę wstukałeś...
A tak w ogóle to dla mnie ta klamka jest git i czy ona raczej wychodzi jako trójkąt czy kropka, to nie ma większego znaczenia. Jest plamka - kojarzy się z klamką. Kształt mniej ważny. Zresztą po prawdzie to nieco przesadziłeś z pomniejszeniem. Ile ma ten logotyp wysokości? Nie chce mi się importować ale zakładam, że jakieś ~8 mm. To dość mało, nawet jak na wizytówkę. Ogólna niepisana zasada logotypów mówi, że szczegółowość logo jest do przyjęcia, jeśli jest czytelna przy wielkości ok. 1 cala (2,5 cm). |
|
|
|
 |
sonep
Praktyk

|
Wysłany: 13 Luty 2017, 21:23
|
|
|
| faktycznie za male. Dokladnie mialo to 5,560 mm. A wizytowka nie byla do oceny, wstawilem tam jakies dane tylko po to, zeby zobaczyc sobie, jak to moze wygladac na wydruku. Jeszcze sie nie wzialem za to na powaznie, bo nie moge sie zdecydowac miedzy tym logotypem, a tamtym logo z sygnetem. Zastanawiam sie tez, co to z tym dalej zrobic, czy pojsc teraz do szefa tej firmy i mu to przedstawic(Dla przypomnienia:, wczesniej wszystkie dane o firmie itd. uzgadnialem, ze znajomym, ktory tam jest majstrem, czy kierownikiem i radzil mi, ze jesli chcialbym isc do szefa, to dopiero jak cos bede mial) czy moze lepiej wybrac samemu to logo, zrobic cala identyfikacje i ewentualnie pozniej im cos takeigo zaproponowac na zasadzie kupią to kupią, nie kupią, to nie kupią? Troche sie obawiam, ze zacznie m wymyslac niewiadomo co i nigdy z tego nie wyjde, a glownym celem jest tutaj obrona |
| Ostatnio zmieniony przez sonep 13 Luty 2017, 21:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 13 Luty 2017, 21:34
|
|
|
| sonep napisał/a: | | Jeszcze sie nie wzialem za to na powaznie |
Chyba zaraz umrę.
Shame, Cysorz - a Wy to na poważnie, czy dla jaj? |
|
|
|
 |
sonep
Praktyk

|
Wysłany: 15 Luty 2017, 13:24
|
|
|
| tegraf napisał/a: | | sonep napisał/a: | | Jeszcze sie nie wzialem za to na powaznie |
Shame, Cysorz - a Wy to na poważnie, czy dla jaj? |
Wez Ty w koncu przesań sie odzywać, jesli nie masz nic konstruktywnego do powiedzenia...Jedyne co robisz w tym temacie, to dogryzasz. Ja wiem, ze moze ci sie wydJesli chcesz cos skomentowac, to napisz konkrenie co ci nie pasuje i dlaczego. Nie wzialem sie za wizytowke powaznie, bo nie wybralem jeszcze logo. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 15 Luty 2017, 13:37
|
|
|
| Cytat: | Nie wzialem sie za wizytowke powaznie, bo nie wybralem jeszcze logo.
|
To może wróć tu, jak już się zabierzesz za to na poważnie. Bo wygląda na to, że wszyscy tu traktują Cię poważnie, ale bez wzajemności.
Wątek wlecze się już przez pięć stron i kompletnie nic z niego nie wynika. Równie dobrze mógłby zacząć się w tym miejscu. Poważnie. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.13 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|