|
jak zmienic kolor |
| Autor |
Wiadomość |
kamol561
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X5
|
Wysłany: 22 Sierpień 2016, 19:56 jak zmienic kolor
|
|
|
Witam !
A zatem - jak zmienić kolor zdjęcia. Mam czarną koszulkę na białym tle i chciałbym w Corel Draw zmienić na koszulkę w naturalnym białym kolorze.
Czy może posiada ktoś taką wiedzę jak to zrobić?
Pozdrowienia!! |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 22 Sierpień 2016, 20:09
|
|
|
Zdjęcie to raczej w programie do obróbki bitmap, nie wektorów (można w Draw, ale szkoda czasu - szybciej i dokładniej zrobisz to w np. w Corel Photo-paint lub Photoshop).
Możesz to wtedy zrobić wtedy poleceniem "Invert" (nazwa komendy zależy od programu), ale zamieni wtedy na negatyw wszystko. Jeżeli chcesz to zrobić tylko dla "kawałka" zdjęcia to należy wcześniej zaznaczyć tylko pożądany fragment (lasso lub - czego nie polecam - różdżka) i potem jak napisałem powyżej. Później można to jeszcze "podciągnąć " na level'ach czy też w efektach.
Jeżeli nie zależy Ci na wysokiej jakości, to możesz użyć trasowania (moduł wbudowany w Draw) i zmienić kolory ręcznie na poszczególnych fragmentach. |
|
|
|
 |
kamol561
Początkujący

|
Wysłany: 22 Sierpień 2016, 20:16
|
|
|
| Cysorz napisał/a: | Zdjęcie to raczej w programie do obróbki bitmap, nie wektorów (można w Draw, ale szkoda czasu - szybciej i dokładniej zrobisz to w np. w Corel Photo-paint lub Photoshop).
Możesz to wtedy zrobić wtedy poleceniem "Invert" (nazwa komendy zależy od programu), ale zamieni wtedy na negatyw wszystko. Jeżeli chcesz to zrobić tylko dla "kawałka" zdjęcia to należy wcześniej zaznaczyć tylko pożądany fragment (lasso lub - czego nie polecam - różdżka) i potem jak napisałem powyżej. Później można to jeszcze "podciągnąć " na level'ach czy też w efektach.
Jeżeli nie zależy Ci na wysokiej jakości, to możesz użyć trasowania (moduł wbudowany w Draw) i zmienić kolory ręcznie na poszczególnych fragmentach. |
Czy mógłbyś mi pomóc?
W załączniku jest zdjęcie, chciałbym aby się stała białą koszulką na tym samym białym tle. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 22 Sierpień 2016, 20:17
|
|
|
Dobra rada - poszukaj innego zdjęcia białej koszulki. Zmiana czarnego na białe jest bardzo trudna, a czasem wręcz niemożliwa. Powodem jest utrata szczegółów zdjęcia, gdy masz czarny przedmiot. Jak masz biały, to wszystkie cienie i podświetlenia są zachowane. Z białego zrobić bez problemu dowolny inny kolor - czerwony, niebieski, żółty i również czarny. Robi się to poprzez nakładanie koloru na obiekt i mieszanie go w odpowiednim trybie przezroczystości (zazwyczaj Kolor lub Barwa, ale nie zawsze, zależy od koloru). Ale jak masz czarny przedmiot, to cienie zanikają i po "wybieleniu" nie wygląda to naturalnie. Da się to zrobić, ale ilość włożonej w to roboty jest nieproporcjonalna do efektów. Podaruj sobie i znajdź inną fotę.
To forum Corela, ale podpowiem, że darmowe mock-up'y koszulek w PSD znajdziesz na GraphicBurger.com - mam stamtąd jeden projekt, w którym można JEDNYM kliknięciem zmieniać kolor koszulki na zdjęciu na dowolny. Niestety, trzeba mieć Photoshopa. |
|
|
|
 |
kamol561
Początkujący

|
Wysłany: 22 Sierpień 2016, 20:20
|
|
|
| Zależy mi na tym, bo zdjęcia były robione przez fotografa i nie chciałbym ściągać innego zdjęcia z internetu. Sprzedaję ubrania na stronie i wszystkie zdjęcia są utrzymane w takim samym stylu, dlatego chciałem zmienić kolor na biały bez konieczności opłacania fotografa. |
|
|
|
 |
kamol561
Początkujący

|
Wysłany: 22 Sierpień 2016, 20:24
|
|
|
Ale trudno, dzięki za wszystkie informację :)
Nie chciałbym, żeby wyszło tandetnie więc raczej zlecę wykonanie nowej fotki. |
|
|
|
 |
dj_maras
Ekspert

Pomógł: 8 razy Dołączył: 09 Lut 2012 Posty: 852 Skąd: WOLSZTYN
|
Wysłany: 22 Sierpień 2016, 20:24
|
|