|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
corel draw x7 zakup ALLEGRO oferty |
Autor |
Wiadomość |
roboraczek
Początkujący
|
Wysłany: 27 Styczeń 2017, 10:59 corel draw x7 zakup ALLEGRO oferty
|
|
|
Dzień dobry,
Piszę w sprawie ofert zakupu programów:
http://allegro.pl/corel-d...6661325630.html
link podaję przykładowo (to nie jest reklama), czy spotkaliście się z taką ofertą i charakterystycznym paragrafem...
Czy to jest pewne... link do programu?
Sprzedający posiada mnóstwo pozytywnych komentarzy... może w waszej społeczności znajduje się osoba potwierdzająca działanie zakupionego programu...
Robert. |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
|
Wysłany: 27 Styczeń 2017, 14:01
|
|
|
Cytowane paragrafy prawdopodobnie są prawdziwe, ale... chyba nieaktualne.
Zdaje się, że prawo do odsprzedaży programów faktycznie ma pierwszy nabywca (tu mam wątpliwość, czy rzeczywiście tak jest) o ile program jest rozprowadzany na nośniku fizycznym (np. DVD).
W ofercie jest mowa o licencji elektronicznej, a nie o nośniku.
Sprzedaż takiego programu (na DVD) jest możliwa, o ile pierwotny użytkownik go zdezaktywował. Wpis "PROGRAM UŻYWANY - BRAK MOŻLIWOŚCI REJESTRACJI I CZŁONKOSTWA" zdaje się temu przeczyć.
Więcej:
http://pankowska.com.pl/o...nalnym-nosniku/
Kupno programu, to nie to samo, co kupno krzesła, Tak naprawdę kupuje się licencję, czy zgodę na używanie. Wg mnie upoważnionym do udzielania takiej zgody jest producent i autoryzowany dystrybutor. Owszem, sprzedaż programu na nośniku fizycznym z jednoczesną dezaktywacją (ale uwaga: z jej umożliwieniem nowemu użytkownikowi) jest chyba legalna (choć i tu mam wątpliwości) - tak sprzedaż licencji elektronicznej... - tu mi się zapala czerwona lampka.
Tego typu praktyki spowodowały (między innymi) że Adobe przeszedł na sprzedaż abonamentową (czyli: wypożyczenie). Corel jest też bliski takiemu rozwiązaniu. Microsoft też. |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
|
Wysłany: 27 Styczeń 2017, 16:14
|
|
|
tegraf słusznie prawi.
tegraf napisał/a: | Microsoft też |
Nie tylko bliski, ale już po drugiej stronie. MSOffice'a już też dostaniesz jako Office365 czyli wykupywanie okresowych licencji (ok. 200 pln/rok dla użytkownika domowego). Ciekawe kiedy Corel na to pójdzie |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 13 |
|
|