|
Problem z wycięciem wzoru w tekście |
| Autor |
Wiadomość |
pshemyswaff
Początkujący

Wersja CorelDRAW: x7
|
Wysłany: 12 Grudzień 2016, 20:39 Problem z wycięciem wzoru w tekście
|
|
|
Amator uprzejmie prossi o pomoc lub podpowiedź, od bardziej doświadczoncyh. Jak wyciąć wzór w tekście tak, żeby tekst w tych miejscach gdzie fale był przeźroczysty. Dotychczas radziłem sobie w taki sposób że dobierałem kolor fal do tła i efekt był podobny, jednak chciałbym się nauczyć jak to zrobić profesjonalnie bez takiej "partyzantki". Oprócz tego też mam drugie pytanie- jak zrobić żeby cała grafika powiększała się proporcjonalnie - grubość lini i wzoru wyciętego w tekście, poniżej grafika na której widać oba problemy
Beznazwy-1.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 184 raz(y) 1.41 MB |
|
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 12 Grudzień 2016, 22:35
|
|
|
TUTAJ masz tutorial na ten temat (zrobiłem na szybko), ale radzę, abyś zaznajomił się z opcjami ŁĄCZENIA, SPAWANIA itp.. A najlepiej zaopatrz się w jakąś literaturę na temat Corela. Roland Zimek, twórca tego forum wydał wiele podręczników do nauki Corela. Polecamy |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 13 Grudzień 2016, 09:42
|
|
|
Shame,
Widzę ,że się rozkręcasz. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 13 Grudzień 2016, 16:39
|
|
|
Eh tam Zwyczajnie obadałem ostatnio dobry freeware'owy program do przechwytywania obrazu, który ma wbudowany edytor (można dokładać obiekty, napisy itp.), a czasem nakręcenie takiego filmiku to 5x szybciej, niż robienie screenów i opisywanie czynności, z których delikwent i tak nie skuma połowy A moje tutki to i tak na odpierdziel. Chociaż, kto wie? Może jak mi się zachce to bym zrobił takie jak Roland swego czasu? Albo z komentarzem (audio)? Byłoby jeszcze łatwiej, chociaż nie mam idealnych warunków do tego, dlatego na razie daje bez audio, tylko z napisami Brakuje mi tylko takiego programu, jak widywałem na niektórych tutkach - coś co pokazuje na ekranie zdarzenia klawiatury i myszy. Wiesz, jak klikasz to się na dole pojawia np. "LBM", albo jak używasz skrótów to się pojawia np. "CTRL+R" - pojawia się łagodnie na 1-2 sekundy, po czym zanika. Rewelacyjna rzecz. Może ktoś coś takiego ma?
-- EDIT --
Już nieważne, bo znalazłem zaje***ty program własnie do tego - QiPress - zdarzenia myszki i klawiatury i chociaż pełen wypas kosztuje $23 (opcji multum i do tego bardzo przydatnych) to w wersji Lite i tak się nieźle sprawdza (tylko ma się domyślne ustawienia, brak personalizacji opcji). Darmówka może oznaczyć aureolą kursor i pokazuje w lewym dolnym rogu zdarzenia klawiatury i myszki, włącznie z funkcyjnymi (ctrl, alt i win), i krótką historią zdarzeń (chyba 4 ostatnie zdarzenia mniejszym fontem). Na pewno użyję przy następnym tutorialu |
| Ostatnio zmieniony przez Shame 13 Grudzień 2016, 17:10, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 13 Grudzień 2016, 16:50
|
|
|
Nie bądź taki skromny ,może otwórz swój profil w Tutkach i wklejaj chociaż linki ,przynajmniej będzie w jednym miejscu . |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 13 Grudzień 2016, 17:11
|
|
|
Jest to myśl - szkoda, że forum nie wspiera (przynajmniej dla zwykłych użytkowników) wklejania/linkowania bezpośrednio z YouTube'a. Roland swoje filmy wrzuca, ale to pewnie tylko przywilej admina |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 13 Grudzień 2016, 18:04
|
|
|
| Zobaczę jakie są możliwości ,przy okazji zapytamy Rolanda jak to zorganizować ? |
|
|
|
 |
pshemyswaff
Początkujący

Wersja CorelDRAW: x7
|
Wysłany: 13 Grudzień 2016, 20:58
|
|
|
Super! Problem rozwiązany, z tego wynika, że brakowało u mnie zaznaczonej opcji "przekształć kontur w obiekt". Oczywiście wcześniej zapoznałem się z opcjami przytnij itp. lecz zabrakło tego szczegółu i wychodziło nie to co bym chciał.
Książka ABC CorelDRAW X7 PL zakupiona, chociaż nie wiedziałem, że autorem jest twórca tego forum. Jednak chyba trzeba ją przeczytać od deski do deski nie szukać rozwiązania wybiórczo :)
Wielkie dzięki za pomoc! |
|
|
|
 |
restauro

|
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 13 Grudzień 2016, 22:08
|
|
|
| Shame napisał/a: | | Roland swoje filmy wrzuca, ale to pewnie tylko przywilej admina |
Ale chyba nie z YouTuba. Widziałem tylko prezentacje we flashu. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 14 Grudzień 2016, 09:37
|
|
|
W zasadzie pewnie tak, ale phpBB jako takie (tylko w nowszych wersjach) obsługuje takie tagi jak
| Kod: | | [youtube]...[/youtube] |
oraz
| Kod: | | [googlevideo]...[/googlevideo] |
którymi można osadzać filmy, ale do tego jeszcze potrzebna jest włączona opcja obsługi HTML przy pisaniu postów, która na naszym forum jest wyłączona
Zresztą, filmy Rolanda są faktycznie w SWF wyświetlane na flashowym playerze, ale konwertory AVI/MP4 do SWF są dostępne na każdym rogu Internetu Tylko jak to zrobić, jakie są tagi BBCode i czy zwykły użytkownik tez może? Czy ktoś może podejrzeć kod dowolnego posta z filmem Rolanda? |
| Ostatnio zmieniony przez Shame 14 Grudzień 2016, 09:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 14 Grudzień 2016, 09:53
|
|
|
Roland prezentacje flashowe osadza za pomocą <object></object>.
Ale fakt, że tylko on może.
Z drugiej strony - wyobrażam sobie, co by się działo, gdyby html był możliwy. Restauro ma tylko dwie ręce, a to by pewnie było za mało, żeby forum ogarnąć. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 14 Grudzień 2016, 09:56
|
|
|
Ale można dawać zezwolenia używania HTML poszczególnym użytkownikom, prawda? Nie trzeba od razu udostępniać wszystkim, z gośćmi włącznie? |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 14 Grudzień 2016, 11:13
|
|
|
| Shame napisał/a: | | dawać zezwolenia używania HTML poszczególnym użytkownikom |
Nie widziałem takiej opcji ,możliwe jednak ,że cos przeoczyłem .Roland chyba jest dosyć zajęty , dawno nie pokazywał się na forum. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 14 Grudzień 2016, 17:33
|
|
|
| restauro napisał/a: | | Nie widziałem takiej opcji |
Raczej chodziło mi o grupę użytkowników, bo chyba raczej zezwolenia (Permissions) przydziela się grupom. Można zrobić grupę User+ albo coś takiego i tam zezwolić na HTML i przydzielać ludzi ręcznie Ale głowy nie dam, admin musiałby się wypowiedzieć. |
|
|
|
 |
|
|