|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Jaką wersje corela wybrać? |
| Autor |
Wiadomość |
agatos
Początkujący

|
Wysłany: 26 Listopad 2016, 15:12 Jaką wersje corela wybrać?
|
|
|
Witam
Zastanawiam się nad zakupem wersji corela draw.
Mój problem polega na tym, że nie mam pojęcia, którą wersje wybrać. Chciałabym się dowiedzieć informacji oraz różnic na temat poniższych dwóch wersji corela. Prosiłabym o opinie oraz informacje, która z tych wersji jest o wiele lepsza
CorelDRAW Home & Student Suite X8 PL
VS
CorelDRAW Graphics Suite X6 Special Edition PL
Dodam, że zależy mi na publikacji w formatach: pdf, png, jpg.
Program jest mi potrzebny do projektów graficznych, edycji zdjęć, grafik (m.in. do tworzenia logo, grafik internetowych, ilustracji, plakatów, ulotek oraz wizytówek).
Pracowałam już na corelu draw 12 i corelu draw 11 |
| Ostatnio zmieniony przez agatos 26 Listopad 2016, 15:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 26 Listopad 2016, 15:32
|
|
|
Ta pierwsza jest pozbawiona niektórych specjalistycznych opcji , używanych w drukarniach ,oraz instalacji i pisania skryptów . Nie można jej używać do zastosowań komercyjnych .To najważniejsze różnice , oczywiście poza ceną .
Rozważ również kupno co najmniej wersji X7 , żebyś nie miała problemów z instalacją programu w windows 10 .Prędzej czy później to nastąpi.
" Dodam, że zależy mi na publikacji w formatach: pdf, png, jpg. " to jest program wektorowy rozszerzenia o których wspomniałaś oczywiście ma , służy jednaj raczej do grafiki wektorowej.
Jest również darmowy program wektorowy o podobnych możliwościach , Inkscape
Może , jeśli nie jesteś pewna , zacząć od tego programu .
http://inkscape-tutorial.pl/
https://inkscape.org/en/download/windows/ |
|
|
|
 |
agatos
Początkujący

|
Wysłany: 26 Listopad 2016, 16:05
|
|
|
A czy pracę zaczętą na corelu draw 12 można edytować na nowszych wersjach corela?
Bądź odwrotnie, projekt na nowszej wersji edytować na starszej wersji corela?
Jest to dla mnie ważne, ponieważ w szkole mamy wersję 12 a w domu chciałabym mieć nowszą |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 26 Listopad 2016, 18:57
|
|
|
| Wszystko zależy od stopnia skomplikowania , z wyższej na niższą bywają problemy i to dosyć często , odwrotnie łatwiej chyba nad tym zapanować , choć problemy występują . Podejrzewam , że dlatego Corel uaktualnia w zasadzie wszystkie dotychczasowe wersje programu CorelDraw do najnowszej wersji ,oczywiście odpłatnie ale jednak dużo taniej. |
|
|
|
 |
agatos
Początkujący

|
Wysłany: 26 Listopad 2016, 19:32
|
|
|
restauro dziękuję za szybką odpowiedź |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 26 Listopad 2016, 19:40
|
|
|
Agatos
Mimo wszystko namawiam do zainteresowania się raczej nowszymi wersjami programu z powodów o których wspominałem. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|