|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Szybkie kadrowanie na skalę masową - kilka pytań |
| Autor |
Wiadomość |
Medic
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X8
|
Wysłany: 18 Październik 2016, 11:17 Szybkie kadrowanie na skalę masową - kilka pytań
|
|
|
Witam!
Zacząłem ostatnio projektować katalog etui telefonów. Rozkminiłem to pokrótce tak, że duplikuję na stronie 48 pustych kadrów w kształcie telefonu z nałożonym obrazkiem kamerki i cieniami - wygląda wszystko ok. Zastanowił mnie pewien problem: importuję 48 obrazków na stronę.. i potrafię jedynie je najpierw ułożyć obok/na kadrach, po czym pojedyńczo muszę je 'wkładać' w kadr i klikać 'dopasuj proporcjonalnie'. Drodzy doświadczeni forumowicze - czy jest jakiś szybszy sposób?
Po drugie - Chciałem ponumerować moje etui. Wstawiłem piękną etykietkę pod każdym obrazkiem... I zabrakło pomysłu. Próbowałem tabeli, jakichś magii z excelem z innego forum, opcji 'wydruk seryjny', ale nie potrafiłem ponumerować 96 etui tak, żeby numerki same wpadły na swoje miejsca na tych etykietkach. Jakieś pomysły/sugestie?
Za wszelkie odpowiedzi będę wdzięczny! Załączam fragment mojego projekciku dla zwizualizowania sprawy
Pozdrawiam,
Medic
Bez tytułu.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 233 raz(y) 52.66 KB |
|
|
|
|
 |
Stipa
Doradca fan corela od wersji 2.0

Wersja CorelDRAW: X7
|
Wysłany: 30 Listopad 2016, 10:25 ceny
|
|
|
trochę późno
Te ceny to po prostu w tekście akapitowym. I albo lecą po kolei w poziomie i są rozdzielone tabulatorami, albo pionowo i tekst jest kilkukolumnowy. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 30 Listopad 2016, 10:42
|
|
|
| Medic napisał/a: | | po czym pojedyńczo muszę je 'wkładać' w kadr i klikać 'dopasuj proporcjonalnie' |
Tak na moje oko, to wykonanie tej operacji powtórzone 48 razy, zajmuje mniej więcej tyle czasu, co napisanie tego posta. Problem by istniał, gdyby tych etui było 40 000. Ale wtedy byś zmienił narzędzie. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.11 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|