Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Konwersja pdf do cdr, ai lub indd! PILNE zaproszenia ślubne
Autor Wiadomość
badylosss
Początkujący

Wysłany: 30 Maj 2016, 21:21   Konwersja pdf do cdr, ai lub indd! PILNE zaproszenia ślubne

Witam,
moja wspaniała narzeczona miesiąc robiła z panią xxx zaproszenia, po czym dostała je w formacie pdf..dwie drukarnie nie chcą nam tego wydrukować. Ja niestety nie mam pojęcia jak się za to zabrać, doszedłem do momentu, żeby zrobić z tego jpg ale dalej w corelu już poległem..proszę o pomoc, bo już mam dość pierdzenia o tych zaproszeniach..
tutaj wrzucam link na mojego dropoboxa z pdf..

https://www.dropbox.com/s...KNILiCnqia?dl=0

bardzo dziękuję jeśli ktokolwiek znajdzie czas i chęci by pomóc zdesperowanemu przyszłemu panu młodemu :)

marak 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 30 Maj 2016, 21:46   

Nie bardzo rozumiem, czemu drukarnia nie chce drukować z pdfa. Może kiepska drukarnia. Mogę CI to przekonwertować na co chcesz tylko nie bardzo wiem po co. Mogę Ci też załatwić wydrukowanie nakładu w drukarni z którą współpracuję, ale nie znam ich cen.
Natomiast mam wątpliwości odnośnie wymiarów. Zaproszenie kwadratowe ma wymiar 76,2 x 76,2 mm czyli po obcięciu będzie 70 x 70 mm. Czy takie małe być? Prostokątne to 152 x 72 mm.
Ponadto po przecztaniu w treści zobaczyłem kilka błędów:
4lata zamiast 4 lata
sie zamiast się
Mszy Św. zamiast Mszy św.
Litera W zawieszona na końcu wiersza

badylosss
Początkujący

Wysłany: 30 Maj 2016, 21:59   

dziękuję za zauważenie błędów, między innymi w tym celu chcę przerobić plik, aby te błędy poprawić. Drukarnia nazywa się Kartalia (poznań) po przesłaniu plików poprosili o przekonwertowanie w w/w formatach. Format zaproszenia to dokłądnie 150 x 150 mm ( po złożeniu) i 300 x 150 mm ( po rozłożeniu). Wiem, że narzeczona chciała w poznania (to kawałek od nas) żeby zobaczyć próbkę i nie tracić czasu na wysyłanie tego..cena nie chcąc kłamać ale za spersonalizowane czyli, że drukowali by imiona i nazwiska wyniosła 2,9zł ? Musiałbym ją dokładnie zapytać, bo nie chce kłamać a nie odpisuje mi..

marak 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 30 Maj 2016, 22:14   

Więc największy błąd, to błąd wymiarów.
Import do InDesigna nic Ci nie da, bo InDesign traktuje wczytanego PDFa jak obrazek bez możliwości edycji.
W Corelu też tego właściwie nie poprawisz, albo zajmie Ci to całe godziny, bo plik wczytuje się jako kilkadziesiąt bitmap różnych rodzajów RGB i Duotone. I chyba dlatego drukarnia nie chciała się znim bawić.
Jak chcesz mogę Ci to przerzucić do Corela X4 lub niższego, tylko podaj maila gdzie Ci to wysłać. Mogę również do InDesigna CS2, lub EPSa. Do Ai drogą okrężną poprzez eksport z Corela, ale nie wiem czy będzie odczytywalny.

badylosss
Początkujący

Wysłany: 30 Maj 2016, 22:34   

super to poproszę na badylosss@gmail.com . Niestety nie znam się na tym, więc zasugeruję się Twoim wyborem :)

NataliaWas
Początkujący

Wysłany: 12 Luty 2017, 21:20   A może lepiej do firm z zaproszeniami?

Czasami zamiast do typowej drukarni, lepiej zapytać się w firmach robiących ślubne zaproszenia?

Np tutaj:
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ostatnio zmieniony przez restauro 12 Luty 2017, 21:33, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu