Wersja CorelDRAW: x7
Wysłany: 13 Marzec 2017, 21:28 Export pliku z corela do lasera RDWorks - problem z kolorami
Witam
Mam problem z eksportem plików a dokładnie z tym w jaki sposób zaimportowany plik jest odczytywany w programie który bezpośrednio łączy się z moim laserem - RDWorks. Tworząc plik w Corelu oznaczam kolorem czarnym to co ma być cięte a kolorem czerwonym to co ma być grawerowane. Niestety RDWorks wszystko odczytuje jako cięcie tzn są utworzone warstwy według kolorów ale do każdej jest przypisywane cięcie - CUT. Dla koloru czerwonego powinien być grawer - SCAN.
I tak się zastanawiam czym to może być spowodowane. Próbowałem zapisać pliki w różnych formatach - DXF (AutoCAD), AI (Adobe Ilustrator) i nawet zainstalowałem w Corelu dodatkowy plugin który wysyła plik bezpośrednio do RDWorksa bez konieczności konwertowania na jakikolwiek inny format i też to samo.
W Corelu jest coś takiego jak zarządzanie kolorami, profile kolorów (Narzędzia -> zarządzanie kolorami ->ustawienia domyśle/dokumentu) i może tutaj jet zlokalizowane źródło problemu. Może mam po prostu ustawione złe profile kolorów...
Mam takie ustawienia w corelu:
Wzorce: Europa - zastosowanie ogólne
Profile kolorów:
RGB - sRGB IEC61966-2.1 (Domyślne)
CMYK - ISO Coated v2 (ECI)
Skala Szarości: Dot Gain (15%)
Podstawowy typ kolorów: CMYK
Odzworowanie kolorów: Kolorometryczna względna
Moduł obsługi koloru: Microsoft ICM CMM
Definicja koloru dodatkowego: Wartość Lab
Może powinienem coś tutaj zmienić? Ma ktoś jakiś pomysł? Może jest jakaś wtyczka która przekształca kolory/profile kolorów... itp
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
bidon184 [Usunięty]
Wysłany: 13 Marzec 2017, 22:31
yyy,nie znam tego programu ale poprostu zrob dwie warstwy jedna nazwij cut a druga scan
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
Strona wygenerowana w 0.06 sekundy. Zapytań do SQL: 10