Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Corel automatycznie zmienia fonty na krzywe.
Autor Wiadomość
Stawe 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X5, X6
Wysłany: 9 Marzec 2017, 11:58   Corel automatycznie zmienia fonty na krzywe.

Wykonuję folder pod postacią wielostronnicowego dokumentu Corela. Zanim przekaże plik do drukarni dokonywanych jest masę korekt, w związku z czym dokument musi być edytowalny. Po skończonej korekcie zamieniam czcionki na krzywe, kolory na CMYK itp.

Ostatnio taki dokument miał 8 stron. Nagle podczas pracy pierwsze dwie strony zmieniły tekst automatycznie na krzywe. Po jakiś 2 godzinach wszystko wróciło do normy. Pracowałem z Corelem X6 64 bit pod Win7 64bit.

Dokument przeniosłem jako X3 na inny komputer pod Win XP. Korekty dokonywały 2 inne osoby, na innych komputerach. Jedna miała Corela X3 druga X7. Po pewnym czasie strony zaczęły się psuć jak opisano wyżej. Nie tylko na jednym komputerze. Jedynym ratunkiem było zapisanie "zwektoryzowanych" stron jako osobne dokumenty wpisując tekst od nowa. reszta pozostała wielostronnicowym dokumentem ale teraz mającym 6 stron. Całość do końca korekt już się nie psuła.

Wniosek z tego taki, że błąd szedł z dokumentem, niezależnie od wersji Corela czy Windowsa. Dodatkową informacją może być fakt, że teksty były kopiowane z MS Worda.

Wirus raczej odpada, ja bym podejrzewał Worda, ale tak naprawdę nie mam pojęcia.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 9 Marzec 2017, 12:21   

Nie zamieniaj fontów na krzywe w pliku corelowskim - to nie ma sensu. Do drukarni dajesz przecież pliki pdf. Ustaw zamianę na krzywe tylko w pliku pdf (File/Publish To PDF/Settings/Objects/Export all text as curves).

:)

Stawe 
Fachowiec

Wysłany: 9 Marzec 2017, 12:56   

Ależ ja nie o tym - zamieniam tak czy owak, nie o to chodzi. Nie opisywałem drobiazgowo wszystkich etapów pracy. Coś robiło to samo. Zanim zamienię na PDF muszę mieć ostateczną korektę. Nie mogę zrobić korekty na pliku który nagle stracił fonty...

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 9 Marzec 2017, 13:58   

Spróbuj zresetować Corela, uruchamiając go z wciśniętym klawiszem F8. Tylko uważaj, bo stracisz wtedy wszystkie skróty klawiaturowe, które wcześniej ustaliłeś.

Stawe 
Fachowiec

Wysłany: 9 Marzec 2017, 14:15   

Sorry, nawet nie będę próbował. Jak wspomniałem poprzednio dokument Corela był stworzony w X6, przerabiany w X5 a następnie w X3 i X7. Pełna paleta wersji.
"Samonaprawienie" wystąpiło raz w X6, w pozostałych przypadkach pomagało powtórne otwarcie pliku lub też i nie...

Problem musi istnieć w dokumencie, który zachowuje się czasem "niestabilnie". Jeżeli to nie wirus (wątpię, bo wszyscy użytkownicy mają antywirusy) to prawdopodobnie coś przelazło podczas kopiowania z Worda.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 10 Marzec 2017, 20:23   

Stawe, w innym temacie też coś pisałeś o tym, jak ci WORD przemyca buraki do CDR-ów. Moja rada jest prosta - zainstaluj PureText i problem z głowy. Używam tego programiku od lat już i nie wyobrażam sobie pracy bez niego. Nie raz działo mi się tak, że jak kopiowałem większe fragmenty tekstu (z kilku word-owskich stron) to DRAW wywalał mi się na plecy. Za każdym razem! Okazywało się, że jakieś formatowanie lub znak darł koty z Corelem. Sprawę naprawił PureText, czyli malutka samostójka, która pozwala skonfigurować skrót klawiszowy do czystego wklejania. W aktywne okno, tam gdzie kursor pisania, wstawia czysty tekst, obrany z formatowania, fontów, justowania, kolorów, efektów specjalnych itp.. Osobiście mam zwykłe wklej jak zawsze CTRL+V, a czyste wklejanie na CTRL+SHIFT+V (ten skrót nie jest domyślnie używany przez Corela ani żaden inny program). Polecam.

Stawe 
Fachowiec

Wysłany: 11 Marzec 2017, 18:02   

Dzięki. Chyba to samo mogę uzyskać kopiując kolejno Word+Notatnik+Corel. No ale po to się kopiuje z Worda żeby zachować atrybuty tekstu. W sumie jakoś sobie zawsze można poradzić. Pytanie jest typu naukowego: "co za cholera zmienia sama fonty na krzywe?". Może to Word a może nie.
Odpowiedź na to pytanie wzbogaci naszą wiedzę i tyle.

tadekk 
Praktyk

Wersja CorelDRAW: X5
Wysłany: 13 Kwiecień 2017, 11:08   

Stawe napisał/a:
kolejno Word+Notatnik+Corel

Może rozwiązaniem będzie... Zapisanie w Word jako RTF i zaimportowanie tego pliku do Corela Draw. RTF zachowa formatowanie, ale nie sztuczki Worda, więc mniej kłopotów.

joker74
Początkujący

Wysłany: 15 Kwiecień 2017, 20:08   

Z mojego skromnego punku czytania, problemem jest plik i to co jest w nim zawarte. Na pewno jakiś element zawarty w pliku .cdr wywołuje taki algorytm, i tu jest pytanie - czy to jakiś wirus zawarty w którymś z elementów wywołuje taką reakcję czy kod programu. Można spróbować zapisując każdą stronę (jakiś element swojego projektu) jako osobny plik i zaobserwować która strona, ewentualnie który element graficzny lub tekstowy wywołuje zamianę. Z czytanej przez Ciebie informacji któryś lub któreś elementy z pierwszych 2-stron wywołują zamianę. Można się pobawić i sprawdzić dzieląc je i zapisując jako osobne pliki i obserwować czy coś się dzieje.
Serdecznie pozdrawiam ;-)

Odpowiedz do tematu