Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z wykonaniem logo
Autor Wiadomość
decicom
Początkujący

Wysłany: 24 Kwiecień 2017, 12:55   Problem z wykonaniem logo

Witam,
mam problem, z racji tego że zajmuję się w firmie robieniem ulotek, jakieś banery, czy wizualizacją produktów, znajomy poprosił mnie o wykonanie logo dla swojej firmy widząc we mnie fachowca.
Problem w tym, że to co robię to bardziej takie składanie "składanie do kupy" gotowych elementów a do logo to jednak trochę wyobraźni, zmysłu artystycznego, kreatywności trzeba.

W załączniku przesyłam moje wypociny, jeśli ktoś mógłby dać jakieś wskazówki, pomysł, cokolwiek - będę wdzięczny.

Założenie jest takie. Nazwa firmy AMD Instalacje - to już jest i nie ma opcji zmiany
firma zajmuję się głównie montażem kotłów c.o. oraz ogólnie instalacjami grzewczymi.

Pierwsza wersja z załącznika - właściciel firmy chciał mieć to coś a la "recykling", ekologiczne kotły, biomasa itd..

Druga wersja - to moja wariacja, niebiesko-czerwona linia to nawiązanie do ogrzewania - czerwony-gorąca woda, niebieski-zimny woda.

logo_amd.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 201 raz(y) 1.35 MB

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 24 Kwiecień 2017, 15:01   

Ten "recycling" to można odpuścić - nijak nie ma związku z profilem. To, czy kotły są ekologiczne czy nie to sprawa wtórna i mało kto się na tym zna. Kocioł to kocioł - wsypujesz, podpalasz i ciepło.

Co do samego logo to jeżeli całość jest nierozłączna, czyli "AMD" oraz "INSTALACJE" musi być razem, to niech już będą, tylko ALBO należy je zostawić z boku dobierając jakiś rozsądny font, a dołożyć jakiś sygnet - znak, który będzie się chociaż luźno kojarzył z tematem (nawet jakiś płomień, czy połączenie kropli i płomienia, cokolwiek), ALBO też te 3 litery ładnie obrobić, wystylizować i traktować jako właściwe logo, a "INSTALACJE" dopisywać gdzieś w stopce czy jak tam.

Jak znajdę moment, to coś pomyślę, chociaż nieco info jeszcze by się przydało o firmie. Brief z klientem zrobiłeś? Czy mają teraz cokolwiek (jakieś obecne logo)?

PS.
Jak wrzucasz jakiś plik do podglądu, to zamieniaj fonty na krzywe, bo ja dla przykładu nie posiadam MicrogrammaD ;-) chociaż font kojarzę wiec mniej więcej wiem, co chciałeś pokazać.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 24 Kwiecień 2017, 16:13   

hym wysokotemperaturowe kotly na paliwo stale to powiem ze mi nijak nie kojaza sie z ekologia,wiec tn znak recyklingu hym,jesli juz to zmien kolor strzalek na czerwony niebieski zolty to bedzie niby taki zanczek recyklingu ale jednoczesnie kojazyc sie bedzie z C.W.U,C.O,Cyrkulacja,Z.W.U oraz Gazem,z naciskiem na gaz bo piec ekologiczny to piec gazowy kondensacyjny,a te na bioasy,pelety ekogroszki ze swoja sprawnoscia do 70 procen to blagam,toc to w komin taki syf idzie ze historia

decicom
Początkujący

Wysłany: 24 Kwiecień 2017, 20:58   

Dzięki za uwagi i rady:

Cytat:
Ten "recycling" to można odpuścić - nijak nie ma związku z profilem. To, czy kotły są ekologiczne czy nie to sprawa wtórna i mało kto się na tym zna. Kocioł to kocioł - wsypujesz, podpalasz i ciepło.

Przy recyklingu wcale się nie upieram, taka pierwsza myśl znajomego (gdzieś zobaczył podobne).
Co do kotłów - nie jest do wcale obojętne klientom, ekologiczny czy nie. Ludzie coraz bardziej świadomie podchodzą do tego tematu. Wystarczyła np. przyjętą na początku kwietnia uchwała antysmogowa na początku kwietnia w woj. śląskim i ludzie pytają praktycznie codziennie o kotły w klasie 5, czyli zgodnie PN-EN 303-5:2012. W praktyce oznacza to, że spełniają najbardziej rygorystyczne normy dot. emisji spalin. Sprawność takiego kotła musi wynosić powyżej 89%.

Cytat:
Co do samego logo to jeżeli całość jest nierozłączna, czyli "AMD" oraz "INSTALACJE" musi być razem, to niech już będą, tylko ALBO należy je zostawić z boku dobierając jakiś rozsądny font, a dołożyć jakiś sygnet - znak, który będzie się chociaż luźno kojarzył z tematem (nawet jakiś płomień, czy połączenie kropli i płomienia, cokolwiek), ALBO też te 3 litery ładnie obrobić, wystylizować i traktować jako właściwe logo, a "INSTALACJE" dopisywać gdzieś w stopce czy jak tam.

Myślałem o płomieniu i kropli wody ale nijak nie mogę czegoś sensownego zrobić

Co do info firmie - nie ma co pisać za bardzo. Firma nowa, loga żadnego nie ma, kolega pracował kilka lat w temacie i poszedł na swoje. Nazwa firmy AMD - jego żona ma działalność pod taką nazwą - on dodał sobie "instalacje", o i taka historia.
Montuje przede wszystkim kotły na paliwa stałe i pelety, sporadycznie gazowe, pompy ciepła oraz wykonuje instalacje c.o. c.w.u.

Szanowny Bidonie - Weź proszę pod uwagę, że nie wszyscy mają dostęp do gazu, więc ciężko o inną alternatywę niż węgiel (biorąc pod uwagę również ekonomię).

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 24 Kwiecień 2017, 22:01   

nununun,takie podejscie jest destrukcyjne,wegiel owszem ale wskali globalnej ,napewno nie w skali budyneczkow ,ktore pala to co maja w smietniku,takie cos jest katastroofai te AMD to samo robi wmawia klienta ze te piece sa rewelacyjne ,powiem tak gowno prawda,a jesli prawda to daj chociazby jeden przyklad rewelacyjnej technologi w tych piecach minimalizowania szkodliwych srodkow do atmosfery i daj mi chociazby jeden atest,ktory jest zgodny z tym niby recyklingiem,ktora ta firma oferuje,uwiez mi jeden,daj mi jeden ;-)

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 24 Kwiecień 2017, 22:58   

bidon184, zarzuć sobie tym tematem w Hydeparku i tam kontynuuj, a nie tutaj - temat jest o logo i w odpowiednim dziale. Nie rozpoczynaj dysputy o wyższości Wielkanocy nad Świętami Bożego Narodzenia, proszę.

decicom, odnośnie sygnetu czy ogólnie logo, to dróg jest kilka. Spróbuj cokolwiek wykminić, najlepiej na kartce. Jakiekolwiek szkice są bardzo pomocne. Możemy ci pomóc, ale nie wiem, czy ktoś zrobi ci całe logo od ręki i za free :-/ Jeśli będziesz miał jakiś pomysł, to ocenimy, skomentujemy, naprowadzimy.

Drobny żart informatyczny - w zasadzie nazwa AMD jest trafna, bo i jedna firma i druga zajmuje się grzaniem :mrgreen:

Cysorz 

Wysłany: 24 Kwiecień 2017, 23:35   

decicom: wpisz w guglarkę np. "AWD logo". "W" zamiast "M" ze względów chyba oczywistych. Przyglądnij się wynikom, posegreguj to, co Ci się podoba i spróbuj wymyślić coś swojego - ale NIE KOPIUJ!
NIE KOPIUJ, bo to najprostsza droga do własnej nijakości w przyszłości. Zobacz jakie ktoś wymyślił proporcje, zobacz użyte kolory, zastanów się dlaczego właśnie tak a nie inaczej.

A jak już stworzysz coś swojego, to wiedz, że klient i tak zmieni to kilka razy ;)

decicom
Początkujący

Wysłany: 27 Kwiecień 2017, 13:26   

Dzięki wszystkim za wszelkie uwagi, jak pisałem wcześniej, "artysta" ze mnie żaden, w corelu obracam się trochę, ale to zupełnie inne sprawy. Znajomy poprosił mnie, pomyślałem - spróbuję. Jak nie wyjdzie nic , dam sobie spokój
Cytat:
decicom: wpisz w guglarkę np. "AWD logo". "W" zamiast "M" ze względów chyba oczywistych.

wpisałem w wyszukiwarce AWD, no i wyszła cała masa "All Way Drive" :lol:

Tak kombinowałem z tymi trzema literami AMD i tak, A i M coś tam skleciłem ale D w pasować w to, za cholerę :lol: Jak widać w załączniku, diament mi tam tylko pasuje.

ps nic nie kopiowane, całkowicie moje wypociny :mrgreen:

logo_2_amd.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 174 raz(y) 1.34 MB

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 27 Kwiecień 2017, 16:18   

Wysmyczyłem coś takiego:

decicom
Początkujący

Wysłany: 28 Kwiecień 2017, 11:40   

Shame - zupełne inne spojrzenie na temat, dzięki. Inspirując się Twoim przykładem czy coś takiego, jak poniżej, ma sens?

Ostatnio zmieniony przez decicom 28 Kwiecień 2017, 12:05, w całości zmieniany 1 raz  

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 28 Kwiecień 2017, 20:03   

decicom, jeśli ci się mój projekt podoba, to sobie go weź. Robię więcej rzeczy pro bono, niż za kasę, szczególnie, kiedy osoba potrzebująca nie krzyczała od razu o gotowca, tylko o wskazówki i sama próbowała coś zrobić. Jeśli będziesz chciał, to podrzucę ci CDR-y i bierz jak swoje ;-) Będziesz dłużny przysługę :-P

Odnośnie Twojej propozycji, to niestety brakuje w niej równowagi, wyważenia. A jest średnie, można rzecz normalne, M jest bardzo szerokie, a D bardzo wąskie. Płynność znaku jest zakłócona. Zaokrąglone końce krzywych są zbyt infantylne, jak na poważną firmę.

Mimo chęci, jak zresztą sam powiedziałeś, nie masz doświadczenia i potrzebnej wiedzy, aby wykonać właściwe logo. A przynajmniej nie w tej chwili. Zamiast od razu siadać do kompa, należało zajść do biblioteki na lokalnym ASP i poczytać nieco o teorii. Masz doświadczenie ze składem i ogólnie z grafiką użytkową, to wiesz jak należy to robić: spady, kolory, układ, fonty, rozmiary, aple, wyrównania, mediabox-y, trimbox-y itp. itd. i pewnie robisz to automatycznie, ale jakbyś się zastanowił, to ogrom wiedzy, którą zdobywałeś przez lata i masz. Z brandingiem jest podobnie - jest spory zakres materiału, który trzeba przyswoić bo inaczej całość spala na panewce :-/

Do tego nie wiem, skoro wszystko jest bezszeryfowe, to czy font z szeryfowym I pasuje...
Ostatnio zmieniony przez Shame 28 Kwiecień 2017, 21:21, w całości zmieniany 1 raz  

decicom
Początkujący

Wysłany: 28 Kwiecień 2017, 21:13   

Shame, wielki szacunek :poklon , myślę, że dobitnie przedstawiłeś, jak wiele nie umiem, o ilu rzeczach nie mam pojęcia. Chociaż z drugiej strony, to co obecniepotrafię (radzę sobie), właśnie z grafiką użytkową, też jeszcze 3 lata temu byłem zupełnie zielony(pomogły setki, jak nie tysiące przeczytanych min tutaj postów). Ale myślę, że jest o tyle łatwiej, bo powiela się wyuczone schematy.

Tutaj to jednak zupełnie inna bajka, trzeba mieć coś z artysty jednak :cry: .
Myślę, że w majówkę znajdę chwilę czasu, to jeszcze popróbuję coś z tym zrobić, choćby tu miały gromy się walić na moją głowę na temat mojego talentu :lol:

decicom
Początkujący

Wysłany: 5 Maj 2017, 11:28   

Jeszcze raz spróbuję ;-)

Shame - wziąłem Twoje wskazówki pod uwagę i takie coś wyszło, co nie zmienia faktu, że dalej jest pewnie do...

Jeśli Twoja oferta jest aktualna (cdr z Twoim logo), będę wdzięczny. Jeśli zmieniłeś zdanie - rozumiem.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 5 Maj 2017, 11:50   

hym,to co Shame zaproponowal to bylo M wpisane w logotyp tutaj M jest ni z gruszki ni z pietruszki,takie moje zdanie jest,chociaz skosic szczyty M to juz byloby lepiej, i ten font Instalacje,niby typu Basic ,ale no wlasnie to ale,dlamnie powinien byc owszem Basik ale jakis pod typ Modern,tak mnie sie wydaje

dj_maras 
Ekspert

Wysłany: 5 Maj 2017, 20:58   

I JA COŚ NA SZYBKIEGO

Przechwytywanie.PNG
Pobierz Plik ściągnięto 257 raz(y) 48.76 KB

Odpowiedz do tematu