Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Mysz do Corela?
Autor Wiadomość
Ryszard84 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X5
Wysłany: 27 Styczeń 2016, 22:49   Mysz do Corela?

Witam
Ktoś może polecić jakąś dobrą mysz do corela? Najlepiej z dodatkowymi przyciskami.

DoluDesign 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 27 Styczeń 2016, 22:51   

steelseries rival

Cysorz 

Wysłany: 27 Styczeń 2016, 23:00   

Jakakolwiek, najlepiej wygodna.
Przy okazji - nie wszyscy to wiedzą, ale o "czułości" myszy (na standardowych ustawieniach) decyduje głównie podkładka/powierzchnia pod nią a nie ilość wypisanych dpi na pudełku!

chezare 

Wysłany: 28 Styczeń 2016, 01:08   

Nie ma dobrego gryzonia do Corela, do Corela i wszelakich innych programów graficznych to tylko tablet. W domu od półtora roku nie mam przyczepionej do blaszaka myszy i wcale mi jej nie brakuje. Dobry tablet niestety kosztuje "nieco" więcej niż mysz, ale jak raz spróbujesz, to żadnego innego rozwiązania nie będziesz brał pod uwagę.
Cesarzu mówisz o gryzoniach muzealnych? :-)

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 28 Styczeń 2016, 01:12   

Cysorz napisał/a:
Przy okazji - nie wszyscy to wiedzą, ale o "czułości" myszy (na standardowych ustawieniach) decyduje głównie podkładka/powierzchnia pod nią a nie ilość wypisanych dpi na pudełku!

Szczera prawda. Miałem mysz ze Steelseries (odnośnie posta Dolu) w robocie i teraz w domu mam bardzo podobną z Trusta GTX 25, o ponad połowę tańszą i nie widzę żadnej różnicy (Trust chyba nawet bardziej mi podpasił). Jednak godnym odnotowania jest fakt, że w obu przypadkach miałem i mam pro podkładkę, niby dla graczy, po której się dobrze ślizga myszka.

Dodatkowo, nie łam sobie głowy firmowym oprogramowaniem np. do konfiguracji przycisków. Ja w obecnym Trust-cie mam 2 dodatkowe, plus kółko klika (czyli w sumie trzy) i obsługuje go bez problemu najlepszy moim zdaniem soft - i do tego darmowy - X-Mouse Button Control. Programik przechwytuje i dowolnie konfiguruje działanie przycisków. Polecam.

DoluDesign 
Profesjonalista

Wysłany: 28 Styczeń 2016, 02:05   

Cysorz napisał/a:

Tu dodawać nic nie trzeba
Rival mi przypasował bo jest spora gabarytowo, plus kilka dodatkowych przycisków i gumy na bokach
więc polecam z czystym sumieniem jak będzie w dłoni leżała

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 29 Styczeń 2016, 11:13   

Cytat:
Najlepiej z dodatkowymi przyciskami.

A po co Ci dodatkowe przyciski? Wystarczą dwa klawisze. Gdybyś pracował w Corelu, to byś o tym wiedział. :-)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 29 Styczeń 2016, 12:40   

ooo przyciski sie przydaja jak nie wiem co ,ja mam ustawione na przod i tyl,naprawde ulatwia nawigacje po folderach itd,mam trusta i jestem zadowolony,dodatkowo ma jescze przycisk z dpi tez nieraz przydatny

Ryszard84 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X5
Wysłany: 29 Styczeń 2016, 18:49   

Dzięki, co do przycisków to z mojej strony dwa dodatkowe bardzo by mi się przydały, w szczególności gdy pracuję w fotelu a nie przy biurku :) A podkładki pod mysz nie używam już od 4 lat i póki bateria w myszy dobra nie widzę zbytniej różnicy.

DoluDesign 
Profesjonalista

Wysłany: 4 Kwiecień 2017, 23:41   

W ciągu niecałych 3-ech lat poszła się j**** druga mysz steelseries rival 300 (Scroll w obu, w jednej też lewy przycisk), która miała być idealna do gier typu CS itp, ani razu nie było na niej grane, tylko grafika. Ogólnie mysz strasznie wygodna i spora gabarytowo, ale mało wytrzymała.
Zastanawiam się teraz nad Razer Deathadder - podobna gabarytowo, ale jak z wytrzymałością?

Wybaczcie, że polecałem

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 5 Kwiecień 2017, 18:22   

Obecnie (już od roku) mam nowa myszkę: A4Tech Model Bloody V8. Jest tylko dla praworęcznych, ponieważ jest profilowana, ale ma bardzo fajną cechę - aluminiowe ślizgacze od spodu. No po prostu pięknie się prowadzi. Duża możliwość konfiguracji - nie tylko DPI (od 100 do 3200) ale też częstotliwość odświeżania itp.. Ma dwa dodatkowe przyciski z lewej (to już chyba standard), klikalne i "przechylalne" w prawo kółko. Do tego ładne podświetlenie. Z racji, że to mysz gaming'owa to ma jeszcze 3 przyciski, które w grach robią cuda po tytułem "seria 3-pociskowa" czy inne pierdoły.

Jak na razie - polecam ;-) Nie jest zabójczo droga - 69 pln.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 5 Kwiecień 2017, 18:51   

Nawet taniej +darmowa dostawa
http://www.oleole.pl/mysz...bloody-v8.bhtml

DoluDesign 
Profesjonalista

Wysłany: 7 Kwiecień 2017, 21:01   

Zastanawiam się nad dwoma wyżej wymienionymi, dużą łapkę mam i sporo się pracuje, wiec wygoda najważniejsza ;)

Cysorz 

Wysłany: 8 Kwiecień 2017, 00:07   

Dostałem właśnie za projekt w prezencie taką "wypasioną" myszkę: kosmiczne kształty, kupa dodatkowych przycisków, światełka jakieś, sprzętowa zmiana dpi (?), czułości oraz szybkości poruszania i nie wiem co jeszcze. Podobno dwie stówy kosztuje. No używam na razie, klient musi odczuć jaki to wdzięczny jestem (kasa jeszcze w drodze) a bywa u mnie codziennie.

Najbardziej mnie wkurzają te dodatkowe przyciski powyżej kciuka bo mnie po prostu w niego uciskają. Jeszcze kilka dni a pieprznę ją do kosza a sam wrócę do 2-przyciskowego, tradycyjnego Logitecha za 40 złotych, który z opcji dodatkowych ma scrolla...

Dagras 
Początkujący

Wysłany: 8 Maj 2017, 22:45   

Ja również nie działam na jakimś wygórowanym sprzęcie. Żaden wymyślny wygląd i kształt, który umożliwia pracę też lewą ręką, co było dla mnie warunkiem. Wystarcza do moich prac. W sumie to nie wiem co więcej mogłaby mieć mysz i w czym mogłaby być lepsza. Auoza,
wygląda tak: Auoza mouse Często akurat korzystam ze scroll`a i tu akurat jego praca w zupełności mi odpowiada.
Ostatnio zmieniony przez Cysorz 9 Maj 2017, 17:51, w całości zmieniany 1 raz  

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 9 Maj 2017, 06:34   

Dagras, gdybyś był bardziej kumaty, to może byś wiedział, że spamerskie wpisy na forum mają atrybut "nofollow". To oznacza, że link z forum do sklepu nie jest indeksowany - czyli z punktu widzenia SEO jest to działanie kompletnie bez znaczenia.

Czyli: musiałeś założyć tu konto, natrudzić się nad ułożeniem tekstu niby to na temat - i ostatecznie zrobiłeś wielką kupę. Zniknie z czasem, jak każdy smród.

Odpowiedz do tematu