corel draw suite 11 oem z pendrivem - czy legalny |
Autor |
Wiadomość |
grzegorz
Początkujący

|
Wysłany: 22 Maj 2007, 21:24 corel draw suite 11 oem z pendrivem - czy legalny
|
|
|
Ponieważ to mój pierwszy post to witam wszystkich
Kupiłem corel draw suite 11 oem z pendrivem (wersjaniemiecko, francusko, holenderska), dostałem fakturę i w zasadzie wszystko jest OK ale...
W licencji jest napisane, że sprzedawany nosnik jest tylko kopią zapasową i może służuć tylko do reilstalacji preinstalowanego corela na komputerach "akceptowanych" przez corela i urządzeniach peryferyjnych.
Jednak ta wersja jest także sprzedawana ze skanerami i myszkami a na nich się corela zainstalować nie da, pozatym na pendrivie z którym kupiłem Corela nie był on zainstalowany. Sprzedawca mówi oczywiscie, że nie ma żadnego problemu, natomiast polska pomoc techniczna Corela sprawę olewa i nie sa zainteresowani wyjaśnieniem tematu.
Może ktoś wie jak to jest z tą wersją i czy można ją legalnie zainstalować na kompie? |
|
|
|
 |
grzegorz
Początkujący

|
Wysłany: 23 Maj 2007, 08:53
|
|
|
poniżej wstawiłem skan licencji.
Może ktoś napisze czy te wszystkie Corele sprzedawane z myszkami, skanerami, pendrivami itp. są legalne?
 |
|
|
|
 |
JarekDRAW

Pomógł: 93 razy Wiek: 45 Dołączył: 01 Sty 2007 Posty: 1176 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 23 Maj 2007, 17:45
|
|
|
Witam, co do pomocy technicznej Corel Polska to szkoda gadać, miałem też podobną wersję nawet ją zarejestrowałem, tyle że zgubiłem kody.Gdy do nich zatelefonowałem w celu odzyskania kodów powiedzieli, że to ich nie interesuje po prostu jestem w plecy i tyle..
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
grzegorz
Początkujący

|
Wysłany: 23 Maj 2007, 21:18
|
|
|
JarekDraw napisał/a: | ...miałem też podobną wersję nawet ją zarejestrowałem,...
Pozdrawiam |
A z czym ją kupiłeś i czy licencja też była tak dziwnie napisana? |
|
|
|
 |
jagna
Jagna

Pomogła: 13 razy Wiek: 51 Dołączyła: 17 Paź 2006 Posty: 478 Skąd: Australia
|
Wysłany: 24 Maj 2007, 02:48
|
|
|
Z tego co ja rozumiem to nie jest program sam w sobie tylko, jakby taka pomoc techniczna przy instalacji sprzętu. Działa tyko jeśli masz już oryginalengo Corela a potrzebujesz przeinstalować go tak aby zadziałały specyficzne opcje potrzebne do obsługi tegoż sprzętu. (ale mogę się mylić:) |
|
|
|
 |
JarekDRAW

Pomógł: 93 razy Wiek: 45 Dołączył: 01 Sty 2007 Posty: 1176 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 24 Maj 2007, 05:33
|
|
|
Dostałem ją przy zakupie skanera. |
|
|
|
 |
threetrees
Początkujący

Wiek: 31 Dołączył: 12 Lut 2008 Posty: 4 Skąd: Opole/Wrocław
|
Wysłany: 18 Luty 2008, 12:13
|
|
|
Obsługa jest do kitu, bo użytkownikom m.in. wersji OEM, nie przysługuje :(
Żeby było śmieszniej, nawet wersje SE (bez clipartów, czcionek, podręcznika) są jej pozbawione.
Więcej informacji na:
http://www.corel.com/content/cgsx3/sp2/readme_pl.html#techsupp |
|
|
|
 |
|