Problem z plikiem pdf |
Autor |
Wiadomość |
bulasek
Początkujący
Wersja CorelDRAW: x5
|
Wysłany: 14 Luty 2018, 13:31 Problem z plikiem pdf
|
|
|
Witam,
już od jakiegoś czasu pracuję w corelu ale ostatnio mam pewien problem. Chodzi o to że potrzebuję przy publikacji jako pdf z poziomu corela ustawić na stałe hasło do plików pdf. Jasne, można to zrobić bez problemu, z tym że do każdego pliku trzeba wpisywać hasło na nowo. Niestety przeszukałem dużą część internetów i nie znalazłem wpisu na ten temat. Może ktoś miał kiedyś taki problem? Zna rozwiązanie?
Znalazłem bardzo dużo drukarek pdf, z tym że one nie rozwiązują mojego problemu. Potrzebuję aby pliki pdf miały różne wielkości stron, przykładowo pierwsza strona a4, a druga a3 i niestety w owych drukarkach nie ma takiej opcji aby pobrać rozmiar strony z programu. Może ktoś z was wie jak to przerobić.
Jeżeli ktoś zna namiar na jakiegoś speca/programistę który mógłby mi np taką apkę napisać/zmodyfikować to bardzo proszę o kontakt. |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 14 Luty 2018, 14:39
|
|
|
To hasło to ma być hasło do otwarcia czy edycji? Najlepiej dołącz zrzut okna "Publikuj do pdf", zakładka Zabezpieczenia. Jak tylko do otwarcia, to sprawdź to makro (dokument musi być wcześniej zapisany, nazwa pdfa to nazwa pliku cdr + ".pdf" :
Kod: |
Sub haslo()
ActiveDocument.Save
With ActiveDocument.PDFSettings
.PrintPermissions = 0
.EditPermissions = 0
.ContentCopyingAllowed = False
.OpenPassword = "haslo"
.PermissionPassword = ""
.EncryptType = 2
End With
ActiveDocument.PublishToPDF Left(ActiveDocument.FullFileName, Len(ActiveDocument.FullFileName) - 3) & "pdf"
End Sub
|
Chociaż sensu większego w zabezpieczaniu hasłem pdfa nie widzę. |
|
|
|
|
bulasek
Początkujący
|
Wysłany: 14 Luty 2018, 14:54
|
|
|
to nie mój wymysł, wysyłamy klientom pliki do akceptu i niestety modyfikują (oczywiście nie wiemy o tym) i idą dalej na produkcję, przez to powstają buble, tylko o to chodzi aby nie były modyfikowane, czyli hasło do edycji |
|
|
|
|
bulasek
Początkujący
|
Wysłany: 14 Luty 2018, 14:57
|
|
|
dodaję załącznik
chodzi o to że jak chcę zrobić sobie ustawienia pdf z hasłem, to żeby do każdego zapisanego pliku te hasło było ustawione na stałe, a nie żeby z każdym plikiem wpisywać na nowo
Bez nazwy-1.jpg Hasło uprawnień |
Pobierz Plik ściągnięto 213 raz(y) 138.64 KB |
|
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 574 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7680 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 14 Luty 2018, 16:05
|
|
|
Cytat: | tylko o to chodzi aby nie były modyfikowane, czyli hasło do edycji |
Zabezpiecz edycje hasłem i otwórz PDF w Inkscape. |
|
|
|
|
N0carz
Bywalec
Wersja CorelDRAW: x7/x8
|
Wysłany: 14 Luty 2018, 16:11
|
|
|
Program nie zapisuje ustawień zabezpieczeń PDF dlatego trzeba to zrobić jakimś makrem. Makro, które podał tegraf robi dokładnie to co chcesz. Nie wiem tylko czy tobie takie coś pasuje.
By makro ustawiło jedynie hasło do edycji, a otwierało bez konieczności podawania hasła - musisz w kodzie tegrafa zmienić dwie linie:
Kod: |
Sub haslo()
ActiveDocument.Save
With ActiveDocument.PDFSettings
.PrintPermissions = 0
.EditPermissions = 0
.ContentCopyingAllowed = False
.OpenPassword = ""
.PermissionPassword = "domyslne haslo"
.EncryptType = 2
End With
ActiveDocument.PublishToPDF Left(ActiveDocument.FullFileName, Len(ActiveDocument.FullFileName) - 3) & "pdf"
End Sub |
i uzyskujesz zapisany plik pdf z twoim domyślnym hasłem przed edycją w folderze pliku bazowego.
Trzeba pamiętać też, że takie zabezpieczenia można łatwo zdjąć, więc najlepiej zawsze wysyłać plik podglądowy w takiej jakości by każdy drukarz powiedział:"Panie ale to pod druk się nie nadaje".
ewentualnie w sieci zobaczyłem jeszcze inny skrypt który pozwala na nieco większą kontrolę nad zapisywanym pdfem. Ale go jeszcze nie testowałem
https://community.coreldraw.com/talk/coreldraw_graphics_suite_x4/f/coreldraw-graphics-suite-x4/16248/pdf-security-settings---saveable |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 14 Luty 2018, 20:30
|
|
|
N0carz napisał/a: | ewentualnie w sieci zobaczyłem jeszcze inny skrypt |
Ten skrypt to nic innego, jak czyjeś rejestrowane makro z publikacji do pdf.
Bulasek sam powinien takie makro zarejestrować i zapisać. Problem tylko w tym, że ostatni wiersz w takim makro to zapis ciągle do tego samego pliku.
Moje makro powstało w ten sam sposób. Usunąłem większość wierszy między Width a End Width, zostawiając tylko to, co dotyczy ochrony hasłem. Ostatnia linia jest zmieniona, co pozwala na zapis do pliku pdf zgodnego co do nazwy i folderu z plikiem cdr.
To prosty skrypt. Rejestrację swoich ustawień zapisu do pliku pdf i ewentualną zmianę ostatniego wiersza kodu wręcz bym zalecał.
Takie makro (lub podobne, bez ochrony hasłem) można podpiąć do jakiegoś przycisku na belce i mieć wygodne narzędzie do sprawdzonego publikowania do pdf - bez potrzeby przedzierania się przez zakładki okna Publikuj do pdf. |
|
|
|
|
bulasek
Początkujący
|
Wysłany: 15 Luty 2018, 08:50
|
|
|
Super, dzięki wielkie za pomoc. Wszystko działa jak należy, dokładnie o takie coś mi chodziło. Tylko poproszę o jeszcze ostatnią pomoc.
Jak zmodyfikować ten skrypt aby nie zapisywał pliku cdr a jedynie samego pdf? Da radę? W tej chwili widzę że nadpisuje ciągle pdf ale i cdr też |
|
|
|
|
bulasek
Początkujący
|
Wysłany: 15 Luty 2018, 08:54
|
|
|
Dobra już wiem :D Nie było tematu :D
apropo inkscape to faktycznie się otwiera, no ale cóż, nie można mieć wszystkiego :D |
|
|
|
|
|