Format A0 podzielony na strony A4 i zapisany w PDF-ach |
Autor |
Wiadomość |
Toffi
Początkujący
Wersja CorelDRAW: X Special Edition
|
Wysłany: 4 Luty 2018, 12:02 Format A0 podzielony na strony A4 i zapisany w PDF-ach
|
|
|
HEJ,
Mam kłopot. Mam nadzieję, że nie będzie on skomplikowany dla Ekspertów z forum i ktoś mi to łopatologicznie wytłumaczy ;)
Potrzebuję zapisać duży rysunek (mam go w .cdr) w formacie pdf, jednak istotne jest, żeby był podzielony na strony A4 (lub A3). Będzie on później drukowany na domowej drukarce i sklejany.
Nie wiem też co zrobić ze spadami, ponieważ standardowo drukarka ma 10mm dookoła bez zadruku i nie chciałabym, żeby rysunek po podziale nachodził na całą kartkę i w efekcie było częściowo nie wydrukowane.
Wyczytałam na forum, że to można zrobić w programie lub sterowniku do drukarki, ale mi zależy, żeby od razu było zapisane w formacie pdf i na tych kilku stronach połączonych w jeden plik, ponieważ będzie to przekazane innej osobie i ona sama ma to sobie wydrukować. Więc ja nie mam informacji jaką ona drukarkę itd.
Mam Corela SE wydanego w tym roku (taką wersję okrojoną chyba X8).
Jeszcze poproszę o informację jak mogłabym podzielić ten rysunek na strony A4 w samym Corelu (np. jakies "okienka" zamiast jednego obszaru roboczego na 1 stronie) , ponieważ chciałabym tam też poza rysunkiem dołączyć tekst + ewentualnie mały rysunek i może to być dość długie. A dopiero później zrobić ze wszystkiego ten pdf podzielony na strony A4.
Z góry dziękuję za pomoc |
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 574 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7680 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 4 Luty 2018, 12:27
|
|
|
Toffi napisał/a: | Wyczytałam na forum, że to można zrobić w programie lub sterowniku do drukarki |
W systemie windows są drukarki wirtualne , zapisujące do pliku pdf.Trzeba ustawić jako domyslną
Panel Sterowania - Urządzenia i drukarki |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 4 Luty 2018, 12:37
|
|
|
W opcjach drukowania masz taką funkcję jak Drukuj -> Układ -> Drukuj z podziałem na fragmenty. Tam możesz ustawić format i margines na spad. Oczywiście wcześniej musisz zainstalować jakaś drukarkę wirtualną (np. PDFCreator). |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 4 Luty 2018, 12:45
|
|
|
1. Zgrupuj wszystkie obiekty na rysunku A0.
2. Narysuj siatkę z prostokątów mniejszych od A4 (np. 180x270 mm). Siatka powinna mieć tyle kolumn i wierszy, aby przykrywała rysunek A0 w całości.
3. Zgrupuj wszystkie elementy siatki.
4. Wkadruj rysunek A0 w grupę siatki.
5. Rozgrupuj siatkę.
6. Utwórz tyle stron w dokumencie, ile oczek miała siatka.
7. Każdy rozgrupowany prostokąt siatki umieść na oddzielnej stronie dokumentu. |
|
|
|
|
Toffi
Początkujący
|
Wysłany: 18 Luty 2018, 20:15
|
|
|
Hej.
Dziękuję za odpowiedzi.
Przesyłam w załączeniu przykładowy print screen* z internetu.
W sumie zależy mi na trochę innym efekcie, ale na początek w takim stylu mogłoby być.
*Źródło papavero.
Zrzut ekranu (1257).png
|
Pobierz Plik ściągnięto 296 raz(y) 229.71 KB |
Zrzut ekranu (1256).png
|
Pobierz Plik ściągnięto 218 raz(y) 227.6 KB |
|
|
|
|
|
Cysorz
|
Wysłany: 18 Luty 2018, 20:40
|
|
|
Sprawdziłaś tą opcję, o której pisałem? Sam nieraz robię coś podobnego a to najprostszy, najszybszy i najdokładniejszy sposób... |
|
|
|
|
Toffi
Początkujący
|
Wysłany: 20 Luty 2018, 15:39
|
|
|
Hej,
Cysorz, mam już zainstalowany Creator PDF + Acrobat Reader. Wychodzi mi podział na strony jako POSTER :)
niestety nie wiem jak to zapisać żeby było "na stałe" w pliku PDF (łącznie wszystkie strony).
Gdy zaznaczam drukuj do pliku (u zaawansowanych) wychodzi plik, ale nie da się go otworzyć :(
ma te *.* jako rozszerzenie pliku... |
|
|
|
|
Trurl
Ekspert
Pomógł: 66 razy Wiek: 70 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 952 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 21 Luty 2018, 11:19
|
|
|
Cytat: | Format A0 podzielony na strony A4 i zapisany w PDF-ach |
Toffi, przecież to będzie 16 wydruków w formacie A4 i jeszcze to musisz spasować i pokleić. I to tak, żeby sklejenia były jak najmniej widoczne.
Czy nie prościej (i jepiej) jest iść do firmy dysponującej odpowiednią drukarką wielkoformatową, wybulić parę złotych i wydrukować to w całości? |
|
|
|
|
Toffi
Początkujący
|
Wysłany: 21 Luty 2018, 11:32
|
|
|
Trurl, ja osobiście posiadam drukarkę A1 (szer. 61cm), więc mam możliwość szablony wydrukować prawie bezproblemowo, po prostu zapisuję je w Corelu pod swoje wymagania sprzętowe. Rzadko jakiś element jest szerszy, a drukuję z rolki. W formacie A4 zamierzam przekazać komuś, żeby sobie wydrukował na drukarce A4. I ona chce to sklejać! |
|
|
|
|
Trurl
Ekspert
|
Wysłany: 21 Luty 2018, 19:37
|
|
|
Aaa... Jak chce to sklejać, to nie mam pytań - zapewne ta osoba jest w trakcie terapii zajęciowej.
|
|
|
|
|
Toffi
Początkujący
|
Wysłany: 22 Luty 2018, 15:01
|
|
|
Hej raz jeszcze,
czyli jak to wyeksportować do pliku łącznego PDF-a z Pdf Creator?
I jeszcze podpytam, trochę nie na temat, pewno w innym poście powinnam..
Chodzi o Corel CAPTURE czy to nadaje się do nagrywania ekranu komputera? (jakby przechwytywania "działań na monitorze"- chodzi o filmik typu tutorial)
Dziękuję i pozdrawiam :D |
|
|
|
|
Toffi
Początkujący
|
Wysłany: 22 Luty 2018, 15:06
|
|
|
Trurl,
dziewczyny szyjąc mają ogólnie terapię zajęciową ;) to baaardzo relaksujące, polecam :D
Zaczynam działać z blogiem o szyciu i chcę im jakieś mniejsze rzeczy dodawać do pobrania, żeby sobie mogły wydrukować i coś z tego uszyć :)
nie zawsze to będzie z formatu A0. |
|
|
|
|
Trurl
Ekspert
|
Wysłany: 22 Luty 2018, 22:26
|
|
|
Ach, to są wykroje krawieckie, więc muszą być w skali 1:1. Trzeba było tak od razu...
To rzeczywiście dobry pomysł dla krawcowych: drukować te wykroje na kartkach A4 i sklejać.
Spróbuj Toffi, zrobić inaczej: Podziel swój rysunek corelowy na fragmenty A4 i umieść na kolejnych stronach nowego pliku, w którym zadeklarowana jest strona A4. I wyeksportuj jako kilkustronicowy PDF w formacie A4. |
|
|
|
|
Cysorz
|
Wysłany: 22 Luty 2018, 22:41
|
|
|
Toffi - prześlij mi na PW link do pliku (max v. X7), podzielę go sposobem o którym pisałem wcześniej i nakręcę z tego procesu filmik - tak pewnie będzie najprościej... |
|
|
|
|
Toffi
Początkujący
|
Wysłany: 22 Luty 2018, 22:43
|
|
|
tegraf,
Muszę niestety zrobić według Twojej porady. Tzn najtrudniejszą metodą ;)
Mam pytanie techniczne.
Jak zrobię już siatkę i rozgrupuję elementy to jak to przenieść na kolejne strony?
Bo ta strona z tym dużym obszarem to pierwsza której później w docelowym pdf nie wykorzystam.
Jest chyba funkcja typu wyciąć zaznaczone, ale szczerze nie wiem jak to wykonać w praktyce. |
|
|
|
|
Toffi
Początkujący
|
Wysłany: 22 Luty 2018, 22:47
|
|
|
Cysorz,
Tak to będzie najlepszy pomysł. Dzieki A zrobisz filmik czynności na ekranie? Właśnie tym przechwytywaniem?
Jutro prześlę plik w cdr.
Nie piszę teraz z kompa. |
|
|
|
|
Toffi
Początkujący
|
Wysłany: 22 Luty 2018, 22:50
|
|
|
Trurl,
Właśnie nie wiem jak ten duży obszar podzielić na te sensowne strony A4...muszą być spady itd.
@Cysorz zrobi filmik z tego. |
|
|
|
|
Cysorz
|
Wysłany: 23 Luty 2018, 00:13
|
|
|
No to się "wkopałem"
To teraz mam prośbę: znacie może jakiś program, który potrafi zapisać taką operację? Podajcie link do jakiego prostego programu (bezpłatnego a jeszcze najlepiej portable) którego można użyć, żeby zapisać taki filmik proszę. Dodam od razu, że jestem zupełnym "lajkonikiem" jeżeli chodzi o takie nagrywanie filmów... |
|
|
|
|
Trurl
Ekspert
|
Wysłany: 23 Luty 2018, 00:17
|
|
|
Jeśli to są wykroje krawieckie, to nie musi być spadów, bo nie ma kolorów kończących się na krawędzi. Chodzi Ci zapewne o to, że drukarki mają margines. W przypadku wykrojów to nie ma znaczenia, bo kawałek kreski można poprowadzić ręcznie, jeśli to konieczne. Jak podzielić rysunek formatu A0 na części o wymiarach A4? - Format A0 to 16 kartek A4. Rozrysuj to sobie, to się zorientujesz.
Połóż na rysunku A0 prowadnice wyznaczające fragmenty A4, zrób prostokąt formatu A4 i kolejno połóż na wszystkich fragmentach rysunku wyznaczonych przez prowadnice, wycinając tym prostokątem te fragmenty. - Wiesz: Arrange/Shaping/Intersect. I układasz tak uzyskane części w nowym pliku Corela na kolejnych stronach A4.
Zresztą zamieść ten plik cdr na Forum w niższej wersji Corela, to obejrzymy i powiemy, co trzeba zrobić. |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 23 Luty 2018, 10:40
|
|
|
Toffi napisał/a: |
tegraf,
Muszę niestety zrobić według Twojej porady. Tzn najtrudniejszą metodą ;) |
No rzeczywiście, 2 minuty i dziesięć sekund. To niewybaczalne.
http://www.impozycjoner.p...aA4/A0naA4.html |
|
|
|
|
Toffi
Początkujący
|
Wysłany: 23 Luty 2018, 11:20
|
|
|
tegraf,
filmik jest meeega! dziękuję.
Mi tak szybko nie pójdzie, ale spoko, nauczę się.
Trurl, Cysorz,
Już mam filmik o tych czynnościach, zaraz sprawdzę czy wyjdzie i dam znać.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Toffi
Początkujący
|
Wysłany: 23 Luty 2018, 11:58
|
|
|
Jednak muszę poprosić o wytłumaczenie łopatologiczne.
Załączam plik w Corelu. Te pierwsze wytyczne zrozumiałam, ale dalej nie wiem.
Film jest zbyt szybko i nawet po klatkach nie łapię, ponieważ nie znam wszystkich funkcji i skrótów myślowych :P
Są zrobione 2 strony, ta nr 2 jest taka jak ma być wydrukowana w pdf-ach w A4. (byłyby 4 strony)
Jeszcze raz dziękuję za cierpliwość
majtasy r 38 forum.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 115 raz(y) 46.12 KB |
|
|
|
|
|
Toffi
Początkujący
|
Wysłany: 23 Luty 2018, 12:31
|
|
|
Przepraszam, ale problem jest w tej funkcji kadrowania. Nie chce się to zrobić.. Każe mi zaznaczyć obiekt, ale on się nie da zaznaczyć! :(
Mam raz zgrupowane, raz rozgrupowane ale jest zawsze coś nie tak.
Oraz czy można te działania zrobić na warstwach, jeżeli mam nałożone na siebie kilka obiektów to przesuwa się to wszystko z góry i nie można nic zrobić z obiektem spodnim. |
|
|
|
|
Trurl
Ekspert
|
Wysłany: 23 Luty 2018, 13:10
|
|
|
Cytat: | Są zrobione 2 strony, ta nr 2 jest taka jak ma być wydrukowana w pdf-ach w A4. (byłyby 4 strony) |
Te prostokąty nie są formatu A4[/quote] |
|
|
|
|
Trurl
Ekspert
|
Wysłany: 23 Luty 2018, 13:30
|
|