Plik do wycięcia na ploterze |
Autor |
Wiadomość |
Szvarc
Początkujący MatCat
Wersja CorelDRAW: X7
|
Wysłany: 8 Luty 2015, 13:14 Plik do wycięcia na ploterze
|
|
|
Witam Wszystkich,
Skoro to mój pierwszy post na forum Witam wszystkich :) Grzegorz sie nazywam :)
Mam bardzo ważne pytanie odnośnie przygotowania plików do wycięcia na ploterze. Potrzebuje "nauczyć" się jak taki plik przygotować. Głównie chodzi mi o litery do wycięcia ( typu cytaty )
Może mnie ktoś krok po kroku poprowadzić przez ten proces ?
Obecnie mam Corel X7.
W załączniku przesyłam plik z przykładem jaki mnie by interesował.
Proszę także o wyjaśnienie jak napisze np. 2 wyrazy i ustawie je żeby nachodziły częściowo na siebie czy muszę je łączyć w jeden obiekt ?
Z góry pisze, że jeśli chodzi o Corela to rozpoczynam swoją przygodę dopiero więc proszę o wyrozumiałość :)
CYT-001.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 322 raz(y) 1.39 MB |
|
|
|
|
|
s-p-i-n
Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 8 Luty 2015, 13:53
|
|
|
przede wszystkim pliki zapisuj do wersji 9 |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 8 Luty 2015, 14:58
|
|
|
s-p-i-n napisał/a: | przede wszystkim pliki zapisuj do wersji 9 |
Otóż to!
Ale do rzeczy. Ploter tnie po krzywych zamieszczonych na projekcie. I chociaz nie zawsze widać jak przebiegają krzywe, to trzeba zdawać sobie sprawę, że to:
Tak naprawdę wygląda tak:
Żeby przejść do takiego widoku, zwanego Szkieletowym, należy wybrać go z Menu > Widok.
Zaznaczyłem miejsca, które sprawiają problem. Otóż jakbyś wrzucił to na ploter, to miałbyś pocięte te końcówki literek dokładnie wg krzywych i napis nie byłby całością.
Dlatego należałoby przekształcić tekst na krzywe (zaznaczyć tekst i wcisnąć CTRL+Q). Niestety dostaje się coś takiego:
Aby usunąć te badziewia, ja robię tak, iż używam opcji Utwórz Granicę (Menu > Rozmieszczenie > Przekształć > Granica). Otrzymamy taką linię (na czerwono, dla ułatwienia):
Tylko, że ona jedzie po obrysie, ale litery zamknięte mają jeszcze środki. Używając Interaktywnego Wypełnienia (narzędzie w pasku po lewej), klikamy na wewnętrzne obszary:
Teraz zaznaczamy taki czerwone obszar, następnie trzymając SHIFT klikamy na obrys, którego dotyczy i wybieramy Przytnij. Czerwone pole wytnie w środku litery odpowiednie pola:
I to chyba już. Jak widzisz, czerwona krzywa jest na zewnątrz i (w odpowiednich miejscach) wewnątrz napisu i po niej pojedzie nóż plotera.
Oczywiście zależnie od przypadku pracę można przyspieszyć Spawając i Grupując odpowiednie obiekty, ale to już zależy i nie chcę ci teraz komplikować |
|
|
|
|
Szvarc
Początkujący MatCat
|
Wysłany: 8 Luty 2015, 16:42
|
|
|
s-p-i-n napisał/a: | przede wszystkim pliki zapisuj do wersji 9 |
A to jakis problam dla plotera ? czy do otwierania u innych ? Sory za pytanie ale zielony jestem ... uczę się |
|
|
|
|
Szvarc
Początkujący MatCat
|
Wysłany: 8 Luty 2015, 19:38
|
|
|
Shame napisał/a: | przede wszystkim pliki zapisuj do wersji 9 | Jesteś WIELKI !!!! wydrukuje to sobie i powieszę nad łóżkiem zaraz zabieram sie do nauki :)
Oto moje wypociny ---- Fajnie by było jakby ktoś fachowym okiem na to zobaczył...
Odnośnie tego co Kolega Shame pisał zatrzymałem się na punkcie
Shame napisał/a: | Tylko, że ona jedzie po obrysie, ale litery zamknięte mają jeszcze środki. Używając Interaktywnego Wypełnienia (narzędzie w pasku po lewej), klikamy na wewnętrzne obszary: |
Więc pokombinowałem jakoś inaczej :/ zaznaczyłem narzędziem "Interaktywne Wypełnienie" wszystkie środki. Dałem grubość konturu tak jak obrys. Bez wypełnienia.
Następnie wywaliłem tekst i połączyłem ze sobą wszystkie obiekty.
Może ktoś sprawdzić czy już taki plok sie nadaje do wycięcia ? Od razy skrzynkę stawiam :D
po przerobieniu1.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 339 raz(y) 43.01 KB |
|
|
|
|
|
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 8 Luty 2015, 20:05
|
|
|
nie za bardzo sie nadaje tak to mniej wiecej powinno wyglądać ,nie dokladnie czytales co napisał Shame
po przerobieniubidon184.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 347 raz(y) 77.08 KB |
|
|
|
|
|
Szvarc
Początkujący MatCat
|
Wysłany: 8 Luty 2015, 20:34
|
|
|
bidon184 napisał/a: | nie za bardzo sie nadaje tak to mniej wiecej powinno wyglądać ,nie dokladnie czytales co napisał Shame |
Utknąłem w tym pkt :
"Teraz zaznaczamy taki czerwone obszar, następnie trzymając SHIFT klikamy na obrys, którego dotyczy i wybieramy Przytnij. Czerwone pole wytnie w środku litery odpowiednie pola: "
Już widze co było nie tak w pliku... poprawiłem i wysyłam :D
test3.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 318 raz(y) 42.59 KB |
|
|
|
|
|
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 8 Luty 2015, 20:42
|
|
|
no źle jest no włącz widok szkieletowy i porownaj z plikiem jaki ja dalem |
|
|
|
|
Szvarc
Początkujący MatCat
|
Wysłany: 8 Luty 2015, 20:55
|
|
|
bidon184 napisał/a: | no źle jest no włącz widok szkieletowy i porownaj z plikiem jaki ja dalem |
1. Zaznaczyłem cały tekst. Tu jest problem z tymi nachodzeniami na siebie liter.
2. Znalazłem taką opcją " spawaj " potem jak daje widok szkieletowy już wszystko ładnie sie polazuje bez tych problemów z nachodzącymi literami.
3. Czy to wystarczy ??
w załączniku jeszcze raz plik
test4.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 334 raz(y) 40.25 KB |
|
|
|
|
|
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 8 Luty 2015, 21:13
|
|
|
tera jest cycuś picus ,tylko nieraz drukarnie chca kontur wlosowy w jakims tam kolorze wiec sie dokladnie dopytaj,ale plik jest dobrze zrobiony gratulacje |
|
|
|
|
Szvarc
Początkujący MatCat
|
Wysłany: 8 Luty 2015, 21:16
|
|
|
yeaaaaaaaaach
Dzięki za pomoc bo sam bym siedział nad tym z 3 miesiące..... a to sam sobie bede wycinał bo ploterek już zamówiony do testowania i nauki :0
Jeszcze raz Wielkie dzięki !!!!!
Browar leci :
bidon184 napisał/a: | tera jest cycuś picus ,tylko nieraz drukarnie chca kontur wlosowy w jakims tam kolorze wiec sie dokladnie dopytaj,ale plik jest dobrze zrobiony gratulacje |
|
|
|
|
|
chezare
Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 9 Luty 2015, 17:42
|
|
|
Dobrze to by było chyba tak?
Może dostanę piwo?
WYCINANIE
Choć wirtualne jest jeszcze gorsze od bezalkoholowego |
|
|
|
|
patryk-j23
Początkujący
|
Wysłany: 25 Luty 2015, 11:00
|
|
|
witam,mam taki sam problem w INKSCAPIE czy możecie mi pomoc? |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 25 Luty 2015, 11:07
|
|
|
Nie istnieją fora Inkscape? |
|
|
|
|
patryk-j23
Początkujący
|
Wysłany: 25 Luty 2015, 11:13
|
|
|
istnieja i już pytałem ale jeszcze nie dostałem odp.bardzo mi na tym zależy proszę o pomoc |
|
|
|
|
albertoz
Bywalec
Wersja CorelDRAW: X5 SE PL
|
Wysłany: 25 Luty 2015, 11:58
|
|
|
Ogólnie wszystko już zostało opisane, dorzucę jednak swoje 5 groszy do tematu.
Taka mała rada praktyczna.
Nie wiem na czym to będziesz kleił, ale warto czasami dodać sobie przymiary (ja to tak nazywam), które po naklejeniu usuwamy. Szczególnie jest to pomocne przy klejeniu tabliczek, żeby nie trzeba było za każdym razem mierzyć.
Ja to robię w formie albo narożników albo poprostu małych prostokątów. Zużywa się trochę więcej folii, ale oszczędza się znacznie czas przy klejeniu i mam pewność że jak coś ma być np. na środku to tam jest. |
|
|
|
|
grzesoek2012
Początkujący
Wersja CorelDRAW: 7
|
Wysłany: 12 Sierpień 2018, 18:09
|
|
|
witam posiadam w pracy ploter i chciałbym prosić o pomoc w przeróbce pliku do wycięcia wymiar szer 27cm wysokość 21cm proszę o jakieś info kto mógłby mi pomóc z góry dziękuję |
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 574 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7680 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 12 Sierpień 2018, 18:19
|
|
|
Dołącz plik lub link do pliku ( np na http://wyslijto.pl/ ) i najprawdopodobniej ktoś Ci pomoże .
Wymiary nic nam nie dają ,zbyt wiele niewiadomych o samym pliku. |
|
|
|
|
|