wklejanie napisów do innych aplikacji np. powerpoint |
Autor |
Wiadomość |
KRZKRU
Początkujący
|
Wysłany: 19 Wrzesień 2022, 12:42 wklejanie napisów do innych aplikacji np. powerpoint
|
|
|
Dzień dobry
W CoreluPhoto napisałem nazwę naszego instytutu, nadając mu efekt (tekstura-plastik).
Napis ten chciałbym wkleić do prezentacji POWEPOINT. Niestety napis ten wkleja się wraz z białym tłem tzn. jeżeli slajd jest w kolorze, to napis wklejany jest wraz z biały wypełnieniem. Czy można zrobić tak, by wklejały się same litery? |
|
|
|
|
lajosz
Profesjonalista
Wersja CorelDRAW: Corel Draw X6 , 2020
Pomógł: 38 razy Dołączył: 07 Lis 2016 Posty: 312 Skąd: Ziębice
|
Wysłany: 19 Wrzesień 2022, 15:23
|
|
|
Musisz zapisać plik w formacie umożliwiającym zapisanie przezroczystości, czyli PNG, GIF, albo TIF.
Oczywiście zapisując plik w którymś z w/w formatów, musisz to odpowiednio przygotować, czyli tak żeby przezroczystość się zapisała.
W załączniku plik.
Sprawdź czy wklei się tak jak chciałeś.
nasz instytut.png
|
Pobierz Plik ściągnięto 324 raz(y) 199.32 KB |
|
|
|
|
|
KRZKRU
Początkujący
|
Wysłany: 19 Wrzesień 2022, 15:47
|
|
|
Tak, po wklejeniu jest tak jak oczekiwałem. Możesz podpowiedzieć, jak mam przygotować plik, by zapisała się przezroczystość? |
|
|
|
|
lajosz
Profesjonalista
|
Wysłany: 19 Wrzesień 2022, 16:12
|
|
|
KRZKRU napisał/a: | TMożesz podpowiedzieć, jak mam przygotować plik, by zapisała się przezroczystość? |
Mogę, ale .... NIE MAM Corela PaintShop Photo Pro
Mam Corela Photo-Paint (i CorelDraw), więc .... tylko dla tych programów mogę podpowiedzieć co zrobić.
Możliwe, że w Corelu PaintShop Photo Pro jest tak samo, ale ... tego nie wiem. |
|
|
|
|
KRZKRU
Początkujący
|
Wysłany: 19 Wrzesień 2022, 16:22
|
|
|
Ja również mam Corela Photo-Paint Home 2014 (i CorelDraw), może w niewłaściwym miejscu wstawiłem pytanie. |
|
|
|
|
lajosz
Profesjonalista
|
Wysłany: 19 Wrzesień 2022, 16:51
|
|
|
KRZKRU napisał/a: | może w niewłaściwym miejscu wstawiłem pytanie. |
Pytanie zadałeś w dziale Corel PaintShop Photo Pro, a to jednak nieco inne oprogramowanie niż Corel Photo Paint, ale .... do konkretów, czyli:
-- Odpalasz Corel Photo Paint i tworzysz sobie co tam chcesz utworzyć, czyli w tym przypadku jakiś napis.
-- Teraz zaznaczasz ten napis i z menu Plik, wybierasz Eksportuj
-- W otwartym oknie, z listwy rozwijanej Zapisz jako typ, wybierasz format PNG i klikasz na przycisk Eksportuj.
-- Pojawi się komunikat // Obiekty w eksportowanym pliku zostaną scalone z tłem //
-- Klikasz OK.
-- W nowo otwartym oknie zaznaczasz kontrolkę Przezroczystość i klikasz na OK.
To wszystko. |
|
|
|
|
KRZKRU
Początkujący
|
Wysłany: 19 Wrzesień 2022, 18:02
|
|
|