Problem z exportem do TIFF/PDF |
Autor |
Wiadomość |
TomaszK
Bywalec
Wersja CorelDRAW: x4 x6
|
Wysłany: 21 Luty 2019, 15:28 Problem z exportem do TIFF/PDF
|
|
|
Wiem, że chwilę temu był temat o podobnym tytule ale ja mam nieco inny kłopot.
Przygotowuję pliki w corelu do druku. Są to dość spore grafiki bo obraz po wydruku ma czasem kilka metrów długości. Mniejsze pliki eksportuję w skali 1:1 300dpi kompresja LZW, bez problemu, jednak te większe pliki program sam zmniejsza. Z czego to wynika? Jakieś ograniczenie programu? Może pamięć operacyjna komputera? Jak to przeskoczyć?
Załączam zrzut ekranu.
W tym przypadku szerokości się zgadza ale przy większych projektach i na szerokości się zmienia. Radzę sobie sobie ustawiając wielkość na 50% i później w programie drukującym zwiększam sztucznie do właściwej wielkości. Ale bywa, że i 50% to za dużo...
Z przyczyn technicznych niestety nie mogę drukować bezpośrednio z corela.
aaaa.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 241 raz(y) 1.2 MB |
|
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 21 Luty 2019, 19:13
|
|
|
Corel tak jak i programy od Adobe obsługują maksymalną rozdzielczość 30.000 pikseli. Inne potrafią to obejść, tutaj się nie da.
Przy okazji - po co używasz tak dużej rozdzielczości do wydruków wielkoformatowych? |
|
|
|
|
TomaszK
Bywalec
Wersja CorelDRAW: x4 x6
|
Wysłany: 23 Luty 2019, 11:19
|
|
|
Sam nie wiem, tak zostałem nauczony w firmie w której pracowałem i tak jakoś zostało. Zapewne powielam czyjś błąd...
Dzięki za odpowiedź.
A wiesz może jak "połączyć" corela z rolandem? program WERSA.
Może już było na forum? |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 23 Luty 2019, 18:35
|
|
|
180 dpi to praktyczna granica, którą potrafią osiągnąć plotery (solvent, UV) drukujące z teoretyczną rozdzielczością 1440 dpi. No ale kto drukuje duże formaty z taką właśnie?
Co do tego połączenia to nie wiem o co Ci chodzi - chcesz może bezpośrednio drukować z programu? Próbowałem takiego rozwiązania kilka razy, przeszło mi i teraz spod Corela przygotowuję tylko formaty dla programu natywnego, w który bezpośrednio jest wyposażony ploter. Jeżeli są to natomiast czyste bitmapy to w wymagających przypadkach pośrednio przez Photoshopa. |
|
|
|
|
|