Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
CorelDraw SE - problemy (zmiana tekstu i fonta)
Autor Wiadomość
tymczasowanna 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: Special Edition
Wysłany: 21 Sierpień 2019, 08:10   CorelDraw SE - problemy (zmiana tekstu i fonta)

Hej,

w pracy zainstalowano nam srednio-fajna wersje (jak widze po taniosci) - Special Edition czy Store Edition? nie wiem - "SE" w kazdym razie, nie komentujmy tego. I ogolnie jesli mozna - skupmy sie na tych dwoch problemach, bez poruszania innych....

Mam dwa problemy (poki co) z tym programem....
Poza tym, ze w cholere poprzenoszono cos co bylo ok w wersji ktorej uzywalam wczesniej (X4 - bylam zadowolona) to te dwie rzeczy:

1. BRAK mozliwosci zamiany powtarzajacego się tekstu w calym dokumencie (chce zmienic slowo "dupa21" na np "dupa67" na wielu stronach i ot! opcji "zamien tekst" nie ma; w zadnej z zakładek. Widzialam, ze ktos na forym anglojezycznym odnotowal ten problem ( https://community.coreldraw.com/talk/coreldraw-graphics-suite-2019/f/coreldraw-graphics-suite-2019-for-windows/60281/find-and-replace ) - ale łatki jak nie bylo tak nie ma, od paru miesiecy. Duze zaniedbanie. A moze ktos wie cos o poprawce, lub zna problem i takoz rozwiazanie do niego? (SCREEN zalaczam z wersji jak to wygladalo i gdzie byla ta funkcjonalnosc)

2. zmiana rozmiaru czcionki - banał, ale irytuje dosc konkretnie (a moze wiec nie taki banał) - moze ktos zna rozwiazanie na ten problem? Otoz: klikam kursorem na pole z wielkoscia tekstu i.... kursor mi znika, tak jakby uznal, ze juz zmienilam. Musze sie wrecz "wstrzelic" i liczyc, ze akurat uda sie te wielkosc zmienic zanim "odskoczy" Czasem nie uda sie wpisac "13" (pt) i zostaje "1"... bo "nie zdążyłam". Nie no, niefajne, czy komus tez sie to przydarzylo?

Jesli ktos zna rozwiazania na chocby jeden z problemow, jakies opcje ktore mi umknely - bardzo prosze o pomoc :)

1641.Silvio_GomesTip#2a.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 183 raz(y) 66.94 KB

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 21 Sierpień 2019, 18:06   

Odnośnie punkt 1 to może zobacz, czy brakuje tej opcji "wyciągniętej" do menu czy paska narzędziowego, ale może jest dostępne jako tako. Wejdź w Narzędzia > Dostosowanie (jak na załączonym screenie) i może da się to znaleźć i wyjąć na pasek?

Co do pkt 2, to nie kursor nie tylko znika, ale też masz sekundę na wpisanie, bo zaraz pole (z wielkością tekstu) traci fokus? O to chodzi? Bo gdyby "tylko" znikał, to chyba nie problem, robisz CTRL+A, wpisujesz wartość i ENTER. A w Twoim przypadku jest jeszcze ograniczenie czasowe?

Odpowiedz do tematu