Import pdf do Corel X5 |
Autor |
Wiadomość |
emaciej
Początkujący emaciej
Wersja CorelDRAW: X5
|
Wysłany: 21 Styczeń 2020, 10:06 Import pdf do Corel X5
|
|
|
Witajcie,
Mam problem z importem niektórych plików pdf co corela X5, wyrzuca mi czcionki i ni jak nie mogę sobie poradzić.
Przerabiam je na inne pdf'y z drukarki pdf lub zamieniam na prny z drukarki AGFA i nic
Dodatkowe pytanie czy wyższe wersja też mają taki problem?
Dziękuje za pomoc i pozdrawiam |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 21 Styczeń 2020, 10:12
|
|
|
Zależy od pdf-a i jego wersji. Jeżeli zrobiony został w InDesign to będzie go ciężko zaciągnąć do Draw - taka już polityka Adobe - konkurencję trzeba niszczyć ;) |
|
|
|
|
Trurl
Ekspert
Pomógł: 66 razy Wiek: 70 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 952 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 21 Styczeń 2020, 10:35
|
|
|
Cytat: | Mam problem z importem niektórych plików pdf co corela X5, wyrzuca mi czcionki i ni jak nie mogę sobie poradzić. |
Być może te pedeefy nie mają zdownloadowanych fontów. Sprawdź to, dając je do przejrzenia komuś, kto dysponuje PitStopem, albo przyślij je mnie, to sprawdzę.
Możesz jeszcze spróbować przy imporcie zamieniać fonty na krzywe, co jest dobrym pomysłem, pod warunkiem, że nie trzeba korygować tekstu. |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 21 Styczeń 2020, 11:41
|
|
|
Obawiam się, że nic to nie da - ta zamiana na krzywe podczas importu.
Corel może dobrze (?) zamienić na krzywe tylko te teksty, które są wykonane fontami zainstalowanymi w systemie.
Brak zainstalowanego fontu oznacza błąd przy zamianie na krzywe.
Zamianę na krzywe można zrobić Acrobatem, ale nie Readerem.
Ogólnie - filtry importu pdfa do Corel działają dobrze z prostymi grafikami. Bardziej skomplikowane dokumenty rozsypią się z prawdopodobieństwem równym 99%. Jeżeli pdf jest z programu Adobowego - to 100%. To dwa różne światy. Corel ma problemy z pdfami stworzonymi przez siebie, a co dopiero z innymi. |
|
|
|
|
|