|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
Wydruk seryjny |
Autor |
Wiadomość |
kek
Praktyk
Wersja CorelDRAW: X7
|
Wysłany: 11 Marzec 2021, 15:25 Wydruk seryjny
|
|
|
Witam.
Problem mnie przerósł.
Mam plik TXT, a w nim ponad 100 liczb (jedna pod drugą).
W Corelu muszę zrobić stronę A5 (zieloną) i wygenerować PDF wielostronicowy z tymi liczbami (nie są to liczby kolejne lecz pomieszane).
Próbowałem według samouczka oraz według porad wujka google, ale nic mi z tego nie wyszło :(
Może mnie ktoś poprowadzić "za rączkę" w tym temacie?
Mam Corel 7.
Nie ukrywam, że temat pilny...
Pozdrawiam |
|
|
|
|
kek
Praktyk
Wersja CorelDRAW: X7
|
|
|
|
|
lajosz
Profesjonalista
Wersja CorelDRAW: Corel Draw X6 , 2020
Pomógł: 38 razy Dołączył: 07 Lis 2016 Posty: 312 Skąd: Ziębice
|
Wysłany: 11 Marzec 2021, 21:14
|
|
|
Ciekawe jest to, że pomimo już dwudziestej wersji Corela, nadal w pliku pomocy ten temat nie jest wyjaśniony w sposób umożliwiający wykonanie tego druku seryjnego.
Inaczej pisząc, ktoś kto miałby to wykonywać pierwszy raz, czytając tylko plik pomocy (Help) za cholerę nie będzie wiedział jak to wykonać :)
Owszem, jeszcze listę zrobi (korzystając z Help-a), ale co dalej ? ..... czyli jak to "zaprząc" do konkretów ?, ... tego Corel już nie opisuje :)
Generalnie, wydruk seryjny to dość przydatne narzędzie o gdyby tylko Corel utworzył coś w rodzaju Wizarda , czyli po kolei, krok po kroku kierował co należy robić, to uważam że całkiem spora użytkowników korzystałaby z tego narzędzia.
===========
Narzędzie jest oczywiście w miarę proste do ogarnięcia, ale .... dla dużo pracujących w Corelu.
Inni (szczególnie początkujący) mogą "walczyć" i ..... po wielu wk_rwach, po prostu dać sobie spokój raz na zawsze. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.11 sekundy. Zapytań do SQL: 14 |
|
|