|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
Corel x6 - export do PDF-a - dodawany spad |
Autor |
Wiadomość |
DX_2021
Początkujący
Wersja CorelDRAW: X6
|
Wysłany: 15 Grudzień 2021, 13:19 Corel x6 - export do PDF-a - dodawany spad
|
|
|
Cześć!
Z Corela korzystam baaardzo długo, ale mam następujący problem, nigdy wcześniej na to nie zwracałem uwagi.
Eksportuję projekt do PDF o rozmiarze np. 300 mm x 300 mm.
Odpalam Adobe Reader i widzę, że jest dodany automatyczny spad, po prostu nie ma widocznego samego obiektu, np. kwadrat z wypełnieniem, tylko jest obiekt i dookoła biała ramka (spad).
Wchodzę w właściwości dokumentu i nagle z dokumentu 300x300 jest np. 308 x 308mm.
Natomiast jeśli zrzucę ten PDF do Corela to okazuje się, że jest wymiar odpowiedni tj. 300 x 300 mm.
Ktoś miał taki dziwny przypadek? Wcześniej nie zwracałem na to uwagi, ale zauważyłem to przy drukowaniu projektów. Export z photoshopa ma dokładnie taki sam wymiar jak projekt, problem jest przy eksporcie Corelowym.
Dzięki za pomoc :)! |
|
|
|
|
lajosz
Profesjonalista
Wersja CorelDRAW: Corel Draw X6 , 2020
Pomógł: 38 razy Dołączył: 07 Lis 2016 Posty: 312 Skąd: Ziębice
|
Wysłany: 15 Grudzień 2021, 13:50 Re: Corel x6 - export do PDF-a - dodawany spad
|
|
|
DX_2021 napisał/a: | widzę, że jest dodany automatyczny spad, po prostu nie ma widocznego samego obiektu, np. kwadrat z wypełnieniem, tylko jest obiekt i dookoła biała ramka (spad). |
.... hmmm ... z powyższego wynika, że nie ma widocznego obiektu, ale jest obiekt :)
Zechcesz wyjaśnić ten fenomen ?
Poza tym, możliwe że coś nie tak masz w ustawieniach eksportu do formatu PDF, albo .... nie wiem co jeszcze dopóki nie prześlesz tu na forum tego CDR-a z którego robisz PDF-a + samego PDF-a tak utworzonego. |
|
|
|
|
DX_2021
Początkujący
|
Wysłany: 15 Grudzień 2021, 14:08 Re: Corel x6 - export do PDF-a - dodawany spad
|
|
|
W załączniku projekt + PDF - być może w pośpiechu źle to opisałem.
Dla przykładu w projekcie czarny kwadrat 300x300 mm, robiłem i eksport i zapis do PDF z różnymi opcjami, ale w dalszym ciągu po otworzeniu PDF-a mam czarny kwadrat + spad ~7 mm i PDF mi liczy na 307x307 mm.
W ustawieniach też nie mam włączonych spadów itd., obawiam się czy to nie problem wersji Corela X6.
Zazwyczaj pracuję na wektorach pod cięcie laserowe, dla odmiany chciałem zrobić formatkę pod druk i pojawił się problem z wymiarem
Chyba, że ślepy jestem i po prostu czegoś nie widzę :D...
30x30.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 158 raz(y) 8.4 KB |
30x30.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 153 raz(y) 1.3 MB |
|
|
|
|
|
lajosz
Profesjonalista
|
Wysłany: 15 Grudzień 2021, 14:55
|
|
|
No więc jest tak:
Pliki pobałem.
Otworzyłem pobranego CDR-a w Corelu (X6) i .... wszystko OK, czyli żadnych spadów, obrzeży itp.
Powyższe wyeksportowałem do PDF-a.
Otworzyłem w przeglądarce PDF-ów i ..... też wszystko OK, czyli żadnych spadów, obrzeży, naddatków .... nic ... po prostu czarny kwadrat 300 x 300mm.
OK ... otworzyłem Twojego PDF-a w Corelu X6 i .... tez nic niepokojącego, czyli identycznie jak w CDR, czyli żadnych spadów itp.
Eksport ponownie do PDF-a i .... też wszystko OK.
Natomiast otworzyłem tego Twojego PDF-a w przeglądarce PDF-ów i ..... rzeczywiście jest spad / obrzeże / ramka ... jak zwał tak zwał.
Ciekawa sprawa.
Przyglądnąłem się temu i .... możliwe, że poniższe zrzuty ekranowe do czegoś się przydadzą.
|
|
|
|
|
DX_2021
Początkujący
|
Wysłany: 15 Grudzień 2021, 15:15
|
|
|
Problem raczej trzeba uznać za rozwiązany sprawdziłem to w Corelu X7 i tam są ustawienia drukarskie.
Co ciekawe mój Corel już jest leciwy, nie wiem czemu wersja plików to X6, ale widzę, że jest to wersja Home&Student, więc podejrzewam, że takiej opcji w tej wersji nie będzie.
W Corelu X7 właśnie mam tę zakładkę przy zapisie "ustawienia drukarskie".
Chciałem zmienić pakiet Corelowy no i czas najwyższy przerzucić się na najnowszego, tylko będę musiał sprawdzić przy zakupie jaka wersja, żeby nie było bubla :D.
Dzięki za pomoc, chyba, że masz jeszcze inny pomysł, ale to raczej wina wersji Corela . |
|
|
|
|
lajosz
Profesjonalista
|
Wysłany: 15 Grudzień 2021, 15:45
|
|
|
DX_2021 napisał/a: | widzę, że jest to wersja Home&Student, więc podejrzewam, że takiej opcji w tej wersji nie będzie. |
To chyba właśnie jest powód.
DX_2021 napisał/a: | Chciałem zmienić pakiet Corelowy no i czas najwyższy przerzucić się na najnowszego, tylko będę musiał sprawdzić przy zakupie jaka wersja, żeby nie było bubla :D. |
Ja mam 2020 (Full) i ..... niektóre rzeczy mocno na plus, ale niektóre .... no nie popisali się i wręcz regres a nie progres.
Dlatego czasami pracuję nadal na wersji X6, bo po prostu jest bardziej intuicyjnie :)
Poza tym, zdarza się (rzadko bo rzadko, ale jednak) że jakiś PDF tudzież nawet CDR otworzy się nieprawidłowo w wersji 2020, czyli otwierać się otwiera, ale bałagan straszny w warstwach, kolorach, wypełnieniach ... taka swoistego rodzaju kakofonia :)
Natomiast ten sam plik otwiera się prawidłowo w wersji X6 .... taka ciekawostka :)
DX_2021 napisał/a: | chyba, że masz jeszcze inny pomysł, ale to raczej wina wersji Corela . |
Można to otworzyć (zarówno PDF jak i CDR) w darmowym Libre Office Draw.
Tam usuwasz wszystkie marginesy, spady, obrzeża ... ustawiasz obszar równy wielkości obiektu, centrujesz obiekt i .... eksportujesz jako PDF.
Otrzymujesz PDF-a bez spadów, obrzeży i innych takich .... oczywiście nada są to wektory, czyli to o co Ci chodzi.
Robiłem tak wielokrotnie jeśli Corel "pyskował" i .... wszystko było OK. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.12 sekundy. Zapytań do SQL: 15 |
|
|