Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Dwie upierdliwe rzeczy.. było w 12tce.. a w X4?
Autor Wiadomość
Sponsi 
Profesjonalista

Wysłany: 1 Kwiecień 2008, 17:39   Dwie upierdliwe rzeczy.. było w 12tce.. a w X4?

Dwa pytania i dwa wnioski-upewnienie się:

Przesiadłem się z 12tki na X4 (na razie trial, ale już jedzie full) i tak się zastanawiam co oni tak naprawdę tam poprawili - bo wiesza się prawie tak, jak się wieszał (o! o pamięć już nie marudzi jak 12tka - a mam 2Gb i musiałem kombinować z ustawieniami), ale czy:

1. Czy jak robię sobie np. prostokąt z obwódką, to czy mogę zrobić tę obwódkę jako część prostokątu, w sensie do wewnątrz obiektu? Bo potem prostowanie w stosunku do prostokądu dupowato wychodzi, że prostuje jakoś tak robiąc sobie linię po środku obwódki i do tego prostuje. Albo daję np. równanie do lewej, to obiekty są nierówno z obwódką, tylko trochę jakby równane bliżej tła prostokątu.

2. Zapomniałem o co mi chodziło, może potem dopiszę : )

I wniosko-upewnienia:

3. Rozumiem, że Corel ciągle nie robi nic w sprawie eksportowania do plików graficznych i dodawania tej cholernej rozmytej obwódki? Usunięcie anty-aliasingu wyniszcza cały obrazek, a ja chcę tylko mieć ("do cholery") normalne brzegi grafiki.. a nie przejście.. da się coś z tym zrobić?

4. Czy da rade w Corelu wpisać jakoś kolor w heksach np. 45429F?

Trochę zaczynam żałować zamówienia X4.. olałem X3, pomyślałem, że Corel w końcu przynajmniej ustawi się za gazami wylotowymi Adobe'a, a oni ciągle w erze kamienia łupanego...

Adobe nienawidzę z pobódek ideologicznych.. heh

bociek666
Bywalec

Wysłany: 1 Kwiecień 2008, 21:41   

"Obwódka"... :-P Masz na myśli kontur? Uważasz, że kontur zwany obwódką znajduje się na zewnątrz prostokąta? Wyrównujesz obiekty do krawędzi konturu?? Próbowałeś przyciągania do obiektów?

Eksportowanie do plików graficznych... jakich? Nikt nie jest tutaj wróżką. A jeśli chodzi ci o format JPG to przykro mi, nie da się usunąć artefaktu wynikającego ze stratnej kompresji. No chyba, że poprzez wyeksportowanie do innego "pliku graficznego".

Zastanawiam się czego oczekiwałeś po Corelu skoro nie znasz nawet pojęć z nim związanych. Masz triala, nie przypasował Ci, więc po cholerę zamawiasz chłam (czyt. po co ściągasz pełną wersję) ?

Adobe uwielbiam ze względów praktycznych.
A Tobie, dziecko, polecam pozostanie przy Paincie.

Rosa 
Fachowiec
mało gramotny !

Pomogła: 19 razy
Wysłany: 2 Kwiecień 2008, 15:19   

W Twoim konkretnym przypadku pomocna może okazać się ta strona

DooSHeK 
Znawca

Wysłany: 2 Kwiecień 2008, 15:46   

ad. 3 Z tego co wiem to nie naprawili tego niestety a denerwujące to jest jak cholera. Najlepsze ze np. w 9 tego "efektu ubocznego" nie bylo :/
Ja radze sobie z tym tak, że robie projekt o 2 piksele wiekszy i w PP kadruje o te 2 px. Dodatkowa robota ale co zrobić.

co do reszty nie pamiętam, tylko na chwile zainstalowałem X4 (między innymi żeby sprawdzić tą obwódkę)

Sponsi 
Profesjonalista

Wysłany: 3 Kwiecień 2008, 19:21   

No i tak, jak myślałem - kozactwo wyszło z buszu, żeby się napuszyć

bociek666 wyluzuj człowieku - i nie, chodzi o jeden piksel anty-aliasingu przy eksporcie - tak, do JPEG-a - jeden mały checkbox "don't put this shit" załatwiłby sprawę, ale nieee... trzeba obcinać potem to w jeszcze kolejnym edytorze..
Corela używałem przy wersji 5, ale byłem jeszcze na to za słaby, potem wróciłem w 12tce.. olałem X3 i pomyślałem, że moge wziąć X4, ponieważ jest tania edycja "student & teacher" - nie ściągam piratów, nie martw się.. nie oceniaj mnie tak pochopnie

Rosa - po co trollujesz? nudzi się, to zajmij się czymś pożytecznym, a nie specjalnie nabijasz posty

DooSHeK no właśnie przy grafice WWW to denerwuje, bo trzeba potem to edytować w kolejnym programie, a ja lubię robić wszystko od razu, potem eksport i linkowanie grafiki już w kodzie..
tak robię, z tymi pikselami.. no niestety..

Adobe nie używam, bo ich ostatni program studencki to było jedno wielkie pośmiewisko, a na program za 2000 mnie nie stać - jak już wyżej pisałem, piratów nie używam..

ale ogólnie grafika jakby bardziej profesjonalna wychodzi w X4... trooszkę usprawnili parę pierdół, ale to generalnie kosmetyka.. dobrze, że X3 sobie darowałem

Odpowiedz do tematu