|
Jednostki przy eksporcie do svg, mm vs viewbox |
| Autor |
Wiadomość |
bodes
Początkujący

|
Wysłany: 15 Lipiec 2025, 10:57 Jednostki przy eksporcie do svg, mm vs viewbox
|
|
|
| Witam wszystkich, mam taki problem z poprawnym przeliczaniem jednostek. Uruchamiam coreldraw i wybieram parametry strony: kolor RGB, wymiary 210 x 297, skala mm, rozdzielczść 300DPI, rysuję kwadrat, ustawiam jego rozmiary na 50mm x 50mm i wszystko gra, dodaje wypełnienie szare brak konturu, zaznaczam obiekt i eksportuje do formatu svg. Tu powstaje problem. Po otwarciu svg w notatniku atrybuty width i height są poprawne (50mm) ale parametr viewbox nie odpowiada wymiarom, pokazuje rozmiar viewBox="0 0 3009.88 3009.88 co nie pasuje do mojego rozmiaru. Ponieważ używam głównie viewbox w aplikacji web jednostki tracą sens i nie potrafię się dopasować do rozmiarów obiektu który narysowałem. Nie potrafię znaleźć ustawień które będą poprawnie eksportować rozmiary rysunku. Pytanie mam w zasadzie proste, jak zmusić coreldraw by poprawnie eksportował rozmiary elementu w jednostkach viewbox.. |
|
|
|
 |
lajosz
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: Corel Draw X6 , 2020
Pomógł: 45 razy Dołączył: 07 Lis 2016 Posty: 348 Skąd: Ziębice
|
Wysłany: 15 Lipiec 2025, 11:40
|
|
|
Żeby było OK możesz zrobić tak:
Zaznacz obiekt (czyli ten kwadrat) i podczas eksportu do SVG zaznacz jak na poniższym obrazku, czyli Tylko zaznaczone
.. albo
Wymiary strony zrób takie same jak wymiary obiektu (lub obiektów jeśli jest ich więcej) i wtedy eksportuj normalnie, czyli pole Tylko zaznaczone nie musi być zaznaczone. |
|
|
|
 |
bodes
Początkujący

|
Wysłany: 15 Lipiec 2025, 13:06
|
|
|
| Zawsze eksportuje w opcji "tylko zaznaczenie", problem polega na tym ze, mam jakiś wzór pobrany w sieci w dowolnym formacie, importuję go w corelu na pusta stronę robię eksport do svg i wszystko jest tak jak powinno być wymiary się zgadzają, ale jeśli narysuje kwadrat i zrobię eksport wymiary się nie pokrywają, tu mam problem. |
|
|
|
 |
lajosz
Profesjonalista

|
Wysłany: 15 Lipiec 2025, 15:18
|
|
|
No to jeszcze raz :
================
Wymiary strony zrób takie same jak wymiary obiektu (lub obiektów jeśli jest ich więcej) i wtedy eksportuj normalnie, czyli pole Tylko zaznaczone nie musi być zaznaczone.
=============== |
|
|
|
 |
bodes
Początkujący

|
Wysłany: 16 Lipiec 2025, 13:35
|
|
|
| Wyobraź sobie że tworzysz bazę wzorów SVG, załóżmy że masz skromnie ponad 2000 plików w formacie cdr które chcesz mieć w formacie svg bo chcesz korzystać z nich na stronie www, więc jak wyobrażasz sobie edycję 2000 plików tylko po to żeby dopasować rozmiar strony do rozmiaru wzoru i dokonać eksportu do svg, dodaj do tego że masz np wzór o rozmiarach 9,614mm x 140,938mm, więc podpowiedz, jak zamierzasz to wykonać, bo ja nie wyobrażam sobie edycji nawet 100 plików takim sposobem. Po kilku próbach zlokalizowałem problem, a przynajmniej tak mi się wydaje. Jeśli dodam wzór np stylizowany napis lub narysuję dowolna figurę i umieszczę ja na środku strony (a4 210mm x 297mm) i zrobię eksport (tylko zaznaczenie) to svg który otrzymam ma poprawne wpisy, width i height oraz poprawny viewbox, ale jeśli przesunę wzór w inne miejsce na stronie to wtedy rozmiary width i height sa poprawne ale viewbox się sypie i tak sie zastanawiam czy w corelu nie ma jakiejś opcji która za to odpowiada a ja ie potrafię jej odszukać. |
|
|
|
 |
lajosz
Profesjonalista

|
Wysłany: 16 Lipiec 2025, 14:09
|
|
|
| bodes napisał/a: | | ale jeśli narysuje kwadrat i zrobię eksport wymiary się nie pokrywają, tu mam problem. |
Pytałeś o ... KWADRAT zdaje się .. prawda ? |
|
|
|
 |
bodes
Początkujący

|
Wysłany: 16 Lipiec 2025, 17:45
|
|
|
| Tak pytałem o kwadrat bo to najprostsza figura na której można wyjaśnić problem, ale chyba nie sadzisz że ludzie rysują tylko kwadraty i eksportują do svg. |
|
|
|
 |
lajosz
Profesjonalista

|
Wysłany: 17 Lipiec 2025, 08:46
|
|
|
| bodes napisał/a: | | Zawsze eksportuje w opcji "tylko zaznaczenie", problem polega na tym ze, mam jakiś wzór pobrany w sieci w dowolnym formacie, importuję go w corelu na pusta stronę robię eksport do svg i wszystko jest tak jak powinno być wymiary się zgadzają, ale jeśli narysuje kwadrat i zrobię eksport wymiary się nie pokrywają, tu mam problem. |
Przeczytaj to co napisałeś.
i teraz:
| bodes napisał/a: |
Tak pytałem o kwadrat bo to najprostsza figura na której można wyjaśnić problem, ale chyba nie sadzisz że ludzie rysują tylko kwadraty i eksportują do svg. |
=========
.. ale ... jak sam piszesz ... już rozwiązałeś problem, więc ... po sprawie. |
|
|
|
 |
|
|