Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak narysować grafikę panelu sent. w Corel?
Autor Wiadomość
front247 
Początkujący

Wysłany: 17 Luty 2025, 16:03   Jak narysować grafikę panelu sent. w Corel?

Witam wszystkich jestem nowy na forum . Z corelem mam do czynienia od 20 lat i coś tam sobei rysowałem ale teraz mam duży problem ze zrobieniem grafiki panelu do sprzęta który robię.
Mam kłopot ze zrozumeiniem czy dokument w którym zamierzam robic grafikę ma mieć wymiary tego panelu czy moze większy a moze to bez znaczenia?
Czy te ramki lepiej zrobić z tabeli czy rysować po kolei ? Z Tabelami mam taki kłopot ze jak zmienic grubosc konturu tabeli juz wiem i kolor,ale jak zmienić wszystkie kontury całej tabeli w jeden wymiar i kolor?
Dalej problem to wskazniki ktore widac na foto , muszą być symetryczne podziałki ale nie umiem tego zrobić prosto rysuje kółko i kreski odręcznie i wychodzi lipa. Z tekstem nie mam kłopotu zeby umieścic znaki.
Tyle dałem rade co w załączniku, ale mam kłopoty z kolorami tła ,ramki,tabeli podkłąd tabeli wszystko sie miesza, no i na koniec jeszcze musze zaokrąglic narożniki ,klikam w opcje ale nic sie nie dzieje..
Pomóżcie mi zaprojektować ten panel bo siedze 3 dni i juz mi ręce opadły dlatego sie zarejstrowałem po pomoc .

panel corel forum.png
Pobierz Plik ściągnięto 25 raz(y) 761.07 KB

moog-prodigy-1-1024x589.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 23 raz(y) 96.07 KB

Cysorz 

Wysłany: 17 Luty 2025, 16:53   

Cześć, witamy na forum.

1. FORMAT
Jeżeli projekt robisz pod nadruk, zrób format dokumentu dokładnie taki jak wymiar zewnętrzny panelu, zachowaj marginesy dokładnie takie same. Rób wszystko bez tła, dowolnym kolorem (najlepiej takim jak Ford malował swoje pierwsze samochody ;).

2. RAMKI
Unikaj tabel - usuń je i zacznij od nowa. Dla ułatwienia sobie pracy, w pierwszej kolejności powyciągaj prowadnice i ustaw je dokładnie tam, gdzie później będziesz rysował prostokąty/kwadraty. Po narysowaniu i zaznaczeniu prostokąta wciśnij F10 i będziesz mógł dowolnie zaokrąglać narożniki - zarówno ręcznie jak i wpisując wartości na pasku właściwości. Będziesz mógł później zmieniać grubość linii, kolory, robić w nich przerwy itp.

3. WSKAŹNIKI
Wytycz środek prowadnicami, włącz też przyciąganie do nich. Narysuj sobie okrąg ograniczający znaczniki, ustaw lub dociągnij środek okręgu do środka prowadnic. W pionie lub poziomie narysuj kreskę będącą pojedynczym wskaźnikiem, przeciągnij środek ciężkości (po wciśnięciu F10) na prowadnice wyznaczające środek okręgu - teraz możesz obracać ją i duplikować dowolną ilość razy i pod dowolnym kątem. Podobnie możesz zrobić z cyframi - będzie równiutko ;).

Jak już przygotujesz plik pod produkcję możesz wrzucić plik na forum, sprawdzimy czy nie ma tam jakiś "niespodzianek".
Na forum umieszczamy pliki Corela w wersji nie wyższej niż X7 jako standard.

front247 
Początkujący

Wysłany: 17 Luty 2025, 17:21   

Dzięki Mistrzu :)
Jeszcze tylko musze dowiedzieć sie co to są..prowadnice :)

front247 
Początkujący

Wysłany: 17 Luty 2025, 18:15   

Ok zacząłem od początku, więc dokument otworzyłem zgodnie z wymiarami panelu , naniosłem kwadraty -ramki ...i to jest tragedia . Tło dokumentu jest białe ,ramki są białe krawędzie ramek są czarne...czy teraz mam wypełnić tło na czarno? Ale tło dokumentu czy poszczególnych ramek? i w koncu jak zrobic żeby ramki były naokoło białe a tło czarne? O wymiarach juz nei wspomne nie wiem jak to zwymiarowac ,przy tabelce było jednak prosciej tak mi sie zdaje ale moze sie nie znam

lajosz
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: Corel Draw X6 , 2020
Wysłany: 17 Luty 2025, 23:54   

@front247

Witamy nowego kolegę na forum.

Moim zdaniem .... powinieneś ZAPOMNIEĆ o tabelach w tym projekcie.
Po prostu nie tylko nie są do niczego potrzebne, ale jeszcze tworzą problemy o których póki co nie chce mi się pisać.

... ale do rzeczy.

Moim zdaniem ... wszystkie zaokrąglone prostokąty powinieneś zrobić jako ... prostokąty właśnie z nadanym promieniem narożnika.

Możesz użyć prowadnic do przyciągania obiektów, ale ... nie musisz, bo takie sprawy załatwić można skrótami klawiaturowymi lub narzędziem Wyrównanie i Rozkład.

Zresztą .... Cysorz juz w zasadzie wszystko opisał.

==========
ale najważniejsze .... NIE KOMBINUJ z tabelami .... szkoda czasu i zabawy, bo tabele nie są do takich rzeczy.

Poniżej przykład ... prostokąty i linie.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 18 Luty 2025, 08:56   

Podaj wymiary dla jednego przykładowego prostokąta , to Ci narysujemy ,następne po zdublowaniu będziesz mógł dopasować z klawiatury .

lajosz
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: Corel Draw X6 , 2020
Wysłany: 18 Luty 2025, 09:04   

restauro napisał/a:
Podaj wymiary dla jednego przykładowego prostokąta , to Ci narysujemy ,następne po zdublowaniu będziesz mógł dopasować z klawiatury .

... ale wtedy trzeba odznaczyć Względne skalowanie narożników + odblokować współczynnik proporcji przy polach wymiarowych, albo przejść do edycji węzłów, zaznaczać węzły i przesuwać ręcznie , tak że ..... moim zdaniem oczywiście rada taka sobie :)

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 18 Luty 2025, 11:20   

Bardzie myślałem o narysowaniu jednego elementu ,żeby organoleptycznie można go zobaczyć ,łącznie z grubościami .
Czyli rysujemy prostokąt ,narzędziem kształt ciągniemy narożnik w celu zaokrąglenia i na górnym panelu ustawiamy szerokość konturu . Jeśli kolega będzie wiedział jak zrobić jeden element z następnymi powinien sobie poradzić

Podstawy obsługi programu ,może będą przydatne - https://corel.wodip.opole.pl/

Cysorz 

Wysłany: 19 Luty 2025, 09:05   

front247 napisał/a:

Jeszcze tylko musze dowiedzieć sie co to są..prowadnice :)

Ok zacząłem od początku, więc dokument otworzyłem zgodnie z wymiarami panelu , naniosłem kwadraty -ramki ...i to jest tragedia . Tło dokumentu jest białe ,ramki są białe krawędzie ramek są czarne...czy teraz mam wypełnić tło na czarno? Ale tło dokumentu czy poszczególnych ramek? i w koncu jak zrobic żeby ramki były naokoło białe a tło czarne? O wymiarach juz nei wspomne nie wiem jak to zwymiarowac ,przy tabelce było jednak prosciej tak mi sie zdaje ale moze sie nie znam

Pisałeś o 20-letniej "przygodzie" z Corelem - założyłem więc, że podstawy (np. prowadnice) to nie problem... Już wiemy, że tak nie jest, więc teraz dobrze by było, żebyś się zdeklarował jaką drogą pójdziesz: czy chcesz to zrobić sam (pomożemy, ale nie zrobimy za Ciebie), czy komuś zlecić/zainwestować parę złotych i mieć to z głowy ;].

ABSOLUTNA PODSTAWA: musisz mieć zwymiarowany panel - co do milimetra! Bez tego cała robota nie ma większego sensu.

1. Jeżeli sam chcesz to rysować to zakładam, że masz fizycznie ten panel i możesz go (chociażby linijką) dokładnie zmierzyć - i tutaj prowadnice bardzo ułatwią dalszą pracę. Co to są prowadnice i jak się nimi posługiwać znajdziesz w pomocy programu.
Jeżeli nie masz go fizycznie to musisz postarać się o zdjęcie robione pod kątem prostym (wujek G się kłania) - ale i tak musisz mieć wymiary panelu. Importujesz go wtedy na stronę, układasz na samym dole (lub na oddzielnej warstwie), blokujesz i możesz rysować. SATYSFAKCJA GWARANTOWANA a i doświadczenie na przyszłość bezcenne ;].

2. Możesz zlecić wykonanie tego tutaj na forum - tutaj też podstawą jest podanie wymiarów, chociaż po minucie szukania w necie już wiem, że można to znaleźć samodzielnie.

3. Możesz też :kupić: gotowy projekt w necie - tyle, że podaję to jako alternatywę, bo tak prawdę mówiąc nigdy nie wiesz co kupujesz i na jakich zasadach (!!!) - dobrze przeczytaj regulamin i wszystkie te dodatki "małą czcionką" ;].

Odpowiedz do tematu