|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
ABC nowego dokumentu... |
| Autor |
Wiadomość |
alikwotka
Praktyk alikwotka

|
Wysłany: 23 Maj 2008, 00:47 ABC nowego dokumentu...
|
|
|
Chyba jak większość z Was jestem samoukiem i zazwyczaj niepotrzebnie utrudniam sobie robotę. Okazuje się, że są bardziej proste sposoby na wszystko!
I tak na przykład:
do tej pory robiąc robiąc ulotkę A6 otwierałam NOWY dokument, tam automatycznie wyskakiwała mi z szablonu kartka A4, rysowałam 2 prostokąty o odpowiednich wymiarach (jeden użytkowy, drugi powiększony o spady), umieszczałam na ulotce info, bach, bach do drukarni i było ok. Coraz częściej drukarnie (szczególnie cyfrowe) proszą o pdfy no i tu zaczęły się schody. Przejrzałam mnóstwo artykułów, tematy na forach i nadal nie wiem czy dobrze przygotowuję pliki do druku. Czy możecie zerknąć na moje "krok po kroku" ???
1. Nowy dokument
2. Szablon czy rysowanie ręczne??? Ostatnio dostałam info z drukarni, że wysłałam pdf z projektem ulotki A6, ale na kartce A4. Rozumiem, że jeśli robię ulotkę w tym formacie, muszę na samym początku ustawić w szablonach A6. Zgadza się?
3. Jeśli drukarnia życzy sobie spady to:
a) po prostu ustawić w szablonach A6
b) samodzielnie wpisać wymiary w niestandardowym szablonie powiększając je o spady?
3. Tak jakby za szablonem robi się cień - po co on jest?
4. Zakładając, że do pdf musi być szablon - co mam zrobić dalej? Przecież tej pustej kartki nie można pomalować. Rysuję prostokąty, klikam ROZMIEŚĆ, Wyrównanie i Rozkład (ewent. literkę "P") i mój prostokącik wskakuje na pustą kartkę.
5. po umieszczeniu odpowiednich informacji zaczynam zmagania z PUBLIKUJ jako PDF. Ustawiłam wszystko wg zaleceń drukarni (co drukarnia to nowe paramtery...). Dylemat z
"zmniejszanie rozdzieczości map bitowych" - monochromatyczne - każą wpisać 1200, a na screenie pokazują 600... nie kumam
6. Na tym się kończy moje pocenie z pdfem. Zapewne jest to prościzna, ale najpierw trzeba to kilka razy zrobić dobrze, żeby się nauczyć! I co dalej? Dlaczego po wysłaniu pliku kazano mi dosłać użyte czcionki? Przecież wszystko zamieniłam na krzywe... jeśli to wogóle ma znaczenie przy pdf...
7. Wszyscy piszą o możliwości podglądu. Jak moge sprawdzic czy to, co wysyłam jest prawidłowe? Otwieram Acrobata i zawsze widzę to samo co w corelu...
Jestem bardzo zawstydzona, że zawracam Wam głowę takimi elementarnymi rzeczami, ale chciałabym wreszcie poznać i zrozumieć zasady wysyłania pdfów :)
Dzięki!! |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 23 Maj 2008, 07:50
|
|
|
1. ok
2. ustawiaz rozmiar docelowy jesli ma to byc A6 to tak ustaw, jesli inny to tez taki trzeba ustawic.
3. Spady mozna uwzglednic w formacie wiec jesli to ma byc ulotka A6 to do jej rozmiaru trzeba dolozyc tych kilka mm spadu naookolo (zwykle 2-3 mm niekiedy moze byc wiecej.) Mozna tez zrobic na A6 a poza obaszar strony wyciagnac prowadnice(do nich powyciagac spady) a potem przy robieniu pdf z pod corela zaznaczyc opcje dolacz spady.
3.c Cien mozna wylaczyc, jest po to zeby byo widac kartke. Wiec lepiej to zostawic.
4. Pusta kartke mozna pomalowac jest taka opcja, ale lepiej zrobic to przykrywajac ja prostokatem lub jakims zdjeciem zalezy od projektu.
5.Jesli nie masz projekcie map bitowych monochromatycznych - jeden kolor to mozna sie tym nie przejmowac. Sporadycznie sa takie mapy bitowe uzywane. Czasem przy rysunkach - np Sawki itp. Rozdzielczosc wg prawidel powinna byc taka jak naswietlarki ale 1200 wystarczy.
6. Byc moze dlatego ze nie zostaly zamienione wszystkie teksty na krzywe (uzyj opcji z publikuj do pdf) - corel zrobi to automatycznie. Drukarnie w zaleceniach maje tez zwykle taka informacje zeby lub zamienic na krzywe lub podeslac czcionke. Wiec albo jedno albo drugie.
7 Acrobat jest dobry do podgladu.
pozdr. |
|
|
|
 |
alikwotka
Praktyk alikwotka

|
Wysłany: 23 Maj 2008, 08:36 :)
|
|
|
WAWEL!
Jesteś rewelacyjny! Dziękuję za EXPRESOWĄ odpowiedź!!!!!!!!!!!!
POzdrawiam! |
|
|
|
 |
alikwotka
Praktyk alikwotka

|
Wysłany: 23 Maj 2008, 21:43 :)
|
|
|
Udało się!!! Przynajmniej tak mi powiedziano w drukarni
Zastanawiam się nad wizytówkami w pdfie... Jak mam przygotować plik, który ma 2 strony? Mam tu na myśli 2stronną wizytówkę. |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 23 Maj 2008, 21:54
|
|
|
to milo
Wizytowka zazwyczaj ma rozmiar 50mm na 90mm czyli trzeba zrobic 2 strony w Corelu
o takich wielkosciach. Jesli ma byc spad to trzeba go dodac.
I nastepnie to wypuscic do pdefa, ...a impozycje niech robi naswietlarnia, teraz maja to w ofertach kiedys trzeba bylo za to dodatkowo placic, badz tez nie mieli takiej oferty a nawet ukladali to w jakims programie graf. na arkuszu.- tak tez bywalo.
pozdr |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|