Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwórz okienko na cały ekran
Autor Wiadomość
Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 24 Luty 2013, 14:31   Otwórz okienko na cały ekran

Mam pytanie natury technicznej. Być może ktoś zna odpowiedź i podpowie białogłowie. Otóż jak wiadomo bitmapę w Draw! można edytować. Po wybraniu polecenia Edytuj mapę bitową uruchamia się Corel PhotoPaint z wczytaną bitmapą i można przystąpić do edycji. Problem w tym, że otwiera się w oknie, nie na pełnym ekranie. I to jeszcze można by przełknąć. Większy problem, że bitmapa też się otwiera w oknie wewnątrz programu tak, że część jej jest schowana pod paski narzędziowe.

Pytanie brzmi — czy jest jakiś sposób zmuszenia Corela, żeby cholera otwierał PhotoPainta wywołanego z Draw! na pełnym ekranie?

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 24 Luty 2013, 14:52   

Bogumiła, nie do końca wiem, czy do końca o to ci chodzi, ale u mnie na X6 x64 jest tak, że jak zarzucę edycję bitmapy, to faktycznie PhotoPaint otwiera się niezmaksymalizowany, tylko w oknie o jakimś tam rozmiarze. Oraz, że wewnątrz PP obrazek też jest w oknie, którego krawędź prawa jest schowana pod szerokim pasem z dockerami. Ja robię tak, że klikam 2x LPM na pasek tytułu PhotoPainta, żeby mieć go zmaksymalizowanego, następnie 2x LPM na tytuł okienka obrazka, wtedy znika okienko, które wtapia się w obszar roboczy, a następnie cisnę F4, które działa tak jak w DRAW-ie, czyli dopasowuje obrazek do wyświetlania, że go całego widać.

Co do ostatniego pytania, to chyba wątpię, żeby dało radę gdzieś to ustawić, bo to chyba siedzi gdzieś głęboko w kodzie (przynajmniej z języków programowania tyle pamiętam, że np. przy VB i VBA ustawiało się to we właściwościach formularza (programu) podczas pisania/programowania/tworzenia, jak się ma otwierać oraz jak ma otwierać inne programy (przez odwołanie się do nich). Także wydaje się, że sprawa ciężka w tym temacie.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 24 Luty 2013, 15:20   

Właśnie (po polsku exactly) o to chodzi. Żeby program wywoływał bitmapę gotową do edycji na pełnym ekranie, a nie poukrywaną . Jajka na miękko są zaś gdy się komuś zapragnie edytować dwie bitmapy na raz. Nie dość, że w okienku, to zamiast osobno, jako dwa obiekty, jedna obok drugiej, albo jedna pod drugą (w zależności od tego jak są ułożone w dokumencie) przy czym druga całkowicie poza ekranem. Na dokładkę Draw! obie automatycznie grupuje.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 24 Luty 2013, 18:37   

Nom, z tym otwieraniem, do edycji 2 bitmap spod Draw-a jest tak, że on łączy je w jeden dokument CPT, w którym dane bitmapy są warstwami, gdyż jak widać może wywołać tylko JEDNĄ instancję PP na raz. Jednak ma to swoje uzasadnienie, gdyż możesz zobaczyć tow działaniu z drugiej strony. Mianowicie jak masz jedną bitmapę, edytujesz ją spod Draw-a, a w PP zrobisz takie ruchy, jak "wytnij zaznaczenie jako obiekt" lub z reki stworzysz warstwę, to po powrocie do Draw-a dostajesz zgrupowane 2 lub więcej bitmap, każda to osobna warstwa. Tak samo dzieje się, jak w Photoshop-ie zrobisz coś na warstwach, zapiszesz jako PSD i zaimportujesz do Draw-a, to również dostajesz X zgrupowanych bitmap, po każdej na warstwę. Moim zdaniem to bardzo funkcjonalne (gdyż warstwy zachowują właściwości mieszania, przezroczystości i soczewki itp.).

Wracając do oryginalnego problemu, to myślałem na tym i doszedłem do wniosku, że chyba Draw wywołuje PP do życia przez komendę z parametrami, gdyż sprawdziłem, że odpalenie samego PP z menu Start na przykład, i zmaksymalizowanie go i zamknięcie poskutkuje tym, że przy następnym wywołaniu do ze Startu, otworzy się "duży". Jednak, znów, wywołanie go z poziomu Draw-a ponownie otworzy "małe" okno. A BARDZO BARDZO WĄTPIĘ, żeby było można zmieć gdzieś te parametry, z którymi wywoływany jest PP.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 24 Luty 2013, 20:17   

bo PP działa na zasadzie Thumbviewera,możżecie sobie otwierać nie wiem dziesięc obrazków,zmniejszyć okna viewera kazdemu z nich i przerzucać obrazki pomiędzy oknami,dopiero klikając w kwadracik maximalizuj obraz zostanie załadowany do programu,zauważcie że dopiero po tej operacji na pasku menu pojawi się krzyżyk,możecie go kliknąc,ale nie zamkniecie programu tylko,jeden z okien podglądu,można sobie np robić cos z jednym obrazkiem,zminimalizować,znów pojawią sie nam okna podglądu itd,moim zdaniem jest to rozwiązanie nietypowe ,ale przydatne

Odpowiedz do tematu