|
ZAZNACZANIE OBRYSÓW GRAFIKI |
| Autor |
Wiadomość |
maniakus3
Początkujący

|
Wysłany: 4 Maj 2008, 00:15 ZAZNACZANIE OBRYSÓW GRAFIKI
|
|
|
Witam, jestem kompletnym lamerem jesli chodzi o corel draw,
mam pytanie, jesli mam grafike wektorową, to czy da sie jakos szybko zrobic zaznaczanie obrysów ( lini dokladnie oddajacej zewnetrzny ksztalt grafiki )?
bo robie jakas funkcja ( interactive contour tool ) i jak mam tekst to wychodzi ale jak grafike to nie, i nie wiem co jest grane.
2. jak oddzielic te dwie warstwy od siebie
3. czemu czasem jak chce przesunac cos to mi wielokrotnie to kopiuje? jak to wylaczyc?
corel12 |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 4 Maj 2008, 12:20
|
|
|
(ctrl k) ten skrot odziela elementy od siebie.
Jesli z tekstem to wychodzi to z grafika wektorowa tez powinno. Na pasku na gorze masz wszystkie dostepne opcje poszukaj tam rozwiazania.
pozdr. |
|
|
|
 |
JarekDRAW

Pomógł: 93 razy Wiek: 46 Dołączył: 01 Sty 2007 Posty: 1176 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 5 Maj 2008, 06:28
|
|
|
| maniakus3 napisał/a: | | ale jak grafike to nie |
Witam, jeżeli grafika nie jest obiektem tylko krzywą to nie zadasz jej konturu.Musisz zamienić krzywą w obiekt Ctrl Shift Q.
| Cytat: | 3. czemu czasem jak chce przesunac cos to mi wielokrotnie to kopiuje? jak to wylaczyc?
corel12
|
Nie wciskasz czasami obu guzików myszy?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
roland

Wersja CorelDRAW: X6
Pomógł: 58 razy Wiek: 59 Dołączył: 15 Mar 2006 Posty: 607 Skąd: Opole
|
Wysłany: 5 Maj 2008, 06:58
|
|
|
| Chyba od wersji X3 jest takie polecenie Efekty / Utwórz granicę. Jeżeli masz wcześniejszą wersję Wybierz Rozmieszczenie / Połącz i później utwórz pojedynczy obrys z zerowym krokiem. Później jednak będziesz musiał odtworzyć połączone obiekty. Np. Skopiuj obrys, wybierz kilka razy cofnij, a potem wklej obrys. |
|
|
|
 |
|
|