Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Witam i o pomoc proszę
Autor Wiadomość
strucel 
Początkujący

Wysłany: 3 Maj 2008, 12:34   Witam i o pomoc proszę

Witam wszystkich.

Mam kilka pytań.
Narysowałem taką oto siatkę pudełka (tu jest).
Chciałbym się zorientować w sprawach technicznych. Wiem, że wiele zależy od drukarni i trzeba z nią omówić szczegóły. Może jednak są ogólne zasady którymi trzeba się kierować projektując pudełko a potem grafikę na nim? Czy linie cięcia i bigowania powinny być jakoś inaczej zaznaczone i co zrobić z siatka jak już mamy gotowy projekt. Rozumiem, że siatka i znaczniki umieszczamy na dolnej warstwie, ale co mam z nią zrobić gdy projekt jest już gotowy i przygotowany do drukarni? Ukryć, zaznaczyć jakąś specjalna linią lub kolorem? Czy w drukarni linie te są drukowane czy nie?

Jestem początkujący w tych sprawach i będę wdzięczny za wszelkie cenne uwagi.
Pozdrawiam.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 4 Maj 2008, 12:12   

Czy te siatke dostales pod gotowy wykrojnik? Czy sam robiles? jesli tak to pod to bedzie robiony wykrojnik.
Siatka jest dla Ciebie, nie drukuje sie jej w projekcie pudelka w jej miejsce uderzy noz od wykrojnika i odetnie to co trzeba. Konsultuj wszystko z drukarnia, szerokosc spadow bo trzeba jeszcze dodac spady a nie projektowac tak zeby projekt konczyl sie tak jak te linie od wykrojnika. I moze lepiej oddaj im otwarty projekt zeby mogli wszystko sprawdzic czy to co trzeba tam jest i w odpowiednich miejscach. Napewno trzeba dolozyc do projektu celowniki do kolorow i ich opis. Czesto wrzuca sie te elementy w takich miejsca gdzie ich nie widac po wydrukowaniu lub w miejscu do odciecia.
pozdr.

strucel 
Początkujący

Wysłany: 4 Maj 2008, 16:00   

wawel napisał/a:
Czy te siatke dostales pod gotowy wykrojnik? Czy sam robiles? jesli tak to pod to bedzie robiony wykrojnik.
Siatka jest dla Ciebie, nie drukuje sie jej w projekcie pudelka w jej miejsce uderzy noz od wykrojnika i odetnie to co trzeba. Konsultuj wszystko z drukarnia, szerokosc spadow bo trzeba jeszcze dodac spady a nie projektowac tak zeby projekt konczyl sie tak jak te linie od wykrojnika. I moze lepiej oddaj im otwarty projekt zeby mogli wszystko sprawdzic czy to co trzeba tam jest i w odpowiednich miejscach. Napewno trzeba dolozyc do projektu celowniki do kolorow i ich opis. Czesto wrzuca sie te elementy w takich miejsca gdzie ich nie widac po wydrukowaniu lub w miejscu do odciecia.
pozdr.

Dzieki, troche mi sie rozjaśnilo. Powiedz cos więcej o celownikach do kolorów i ich opisie. Po co sa, jak i gdzie je umieścić?

Aha, apropo spadów. Czy wystarczy po prostu tak zaprojektować tło by wychodziło poza wyznaczony obszar, np. o 4 mm? czy trzeba to w jakiś sposób dodatkowo oznaczyć?

Z corelem znam się już trochę ale w sprawach przygotowania projektów graficznych takich jak ulotki, foldery i opakowania do druku jestem zielony. Zaczynam przygodę z tym tematem i staram sie zorientować jak tylko mogę w sprawach przygotowania do druku - szczególnie nieregularnych form, jak opakowania.

Będę wdzięczny za każdą wskazówkę.

Z gory dzieki.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 4 Maj 2008, 16:32   

Celowniki sa po to aby spasowac kolory ze soba, Szerokosc spadow ustalasz z drukarnia, czesto przy takich ksztaltach nie trzeba obrysowywac tego dokladnie na okolo o szerokosc spadu wystarczy podlozyc pod spod prostokatna grafike (wieksza od tego wykroju) a potem to i tak co nie potrzebne bedzie odciete. Wszystko zalezy od projektu, bo niezawsze tak sie da.
Te informacje roznie sie umieszcza mozesz sobie rozkleic np pudelko po soku i powinienes zobaczyc wlasnie te dodatkowe informacje, czyli opisy kolorow, pasery z kolorami itp.
Opis kolorow jest po to aby w drukarni wiedzieli jaki kolor wydrukowac. Czy np Cyan czy moze Czarny. Musza wiedziec ktora separacja jest w jakim kolorze zeby potem np sweterek pani Krysi nie zrobil sie czerwony zamiast niebieski. ;-) .
Poczytaj sobie jakas ksiazke o prepress, na Podwalu w ksiegarni technicznej kiedys nawet taka ksiazke widzialem.
pozdr

marol2 
Fachowiec
HANYS

Wersja CorelDRAW: x3 i x6
Wysłany: 6 Maj 2008, 19:30   

do pliku poglądowego możesz zrobić na takiej siatce, ale w przygotowaniu do druku (flexo, ofset) musisz posłużyć się siatką wykrojnika która jest nałozona na projekt. Przeważnie wykrojnik jest wieloużytkowy i grafikę trzeba rozmieścić na wszystkich użytkach oczywiście z zapasem na spad. Celowników nie trzeba umieszczać, gdyż są generowane przy separacji barwnej, a to juz sprawa drukarni. Robię tak od wielu lat i nie miałem żadnych problemów.
Grafika na pojedyncze pudełko tak jak pisał kolega może mieć kształt prostokąta lub kwadratu z zapasem ok 10 mm, który zostanie odcięty do kształtu pudełka.

a_czacha 
Początkujący

Wysłany: 6 Maj 2008, 20:01   

Należy uwzględnić przy samodzielnym projektowaniu gramaturę kartonu, inaczej pudełko wadliwie się będzie zamykało. Albo wcale. Może też być problem ze sklejeniem. Ja kiedyś robiłem zawsze ręcznie model na podstawie wydruku i składałem.

marol2 
Fachowiec
HANYS

Wersja CorelDRAW: x3 i x6
Wysłany: 6 Maj 2008, 21:42   

Cała odpowiedzialność za siatkę wykrojnika spoczywa na drukarni, która zleca wykonanie specjalistycznej firmie i to ona uwzglednia w projekcie wszystkie niuanse dotyczą gramatury tektury, jej typu (falista, warstwowa, lita). póżniej drukarnia wysyła opracowaną siatkę celem rozmieszczenia grafiki na użytkach. taka jest procedura. żądaj takiej kolejności czynności, zaoszczędzi ci to wielu kłopotów, Oczywiście projekt musisz mieć zaakceptowany przez klienta i podpisany, żeby uniknąć problemów typu literówka,lub układ wzoru.Nieraz patrząc na wzór sam nie zauważysz błędu, najlepiej dac przed wysłaniem do akceptacji sprawdzić osobie trzecie (np. domownikowi). Kierując się tymi radami nigdy nie bedziesz miał problemów, bo po wyprodukowaniu kilku tysięcy opakowań mozna zostać z "pamiątką" za którą trzeba będzie zapłacić drukarni, bo ona nie odpowiada za błedy składu.

strucel 
Początkujący

Wysłany: 7 Maj 2008, 06:55   

Wielkie dzięki za info.

Pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu