Praca |
Autor |
Wiadomość |
klon12
Bywalec
|
Wysłany: 18 Maj 2016, 10:41 Praca
|
|
|
Dzień dobry. Chciałbym zapytać jaki czas może wynieść stworzenie szablonu do puzzli? Chodzi o różne warianty elementacji(300, 600 i 1000 elementów) oraz wielkości (odpowiednio 40x30, 60x40 i 80x60).
Puzzle miałyby być zrobione z elementów nieregularnych i kilkanaście z nich miałoby być wzorem:koń, samochód, parasol itd.... Ich rozmiar to coś koło 2 cm2. Oczywiście chodzi o grafikę wektorową w formie linii, która będzie podstawą do pracy plotera laserowego, który potem je wytnie.
Generalnie czy są jakies osoby które zajmują się czymś takim. Jeśli są to prosiłbym kontakt lub info na priv. Potrzebowałbym na początek 10 różnych projektów w najmniejszej wielkości. |
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 574 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7680 Skąd: Gdynia
|
|
|
|
|
klon12
Bywalec
|
Wysłany: 18 Maj 2016, 12:48
|
|
|
No tak. Widziałem to...tylko że jak na razie mam wersję trial wersji X8 i nawet nie mogę wypróbować tego programu bo dla najnowszej wersji jeszcze go nie ma.....Wcześniej jednak korzystałem z podobnego dla inkscape i był zupełną katastrofą. |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 18 Maj 2016, 13:04
|
|
|
Nikt na forum chyba nie używał go do robienia takiej ilości elementów . Może będziesz pierwszy ?
Przy mniejszej ilości , nie pamiętam ,żeby były jakieś problemy .
Takie maleństwa sprawiają jeszcze dodatkowy problem techniczny z wycinaniem. Laser chyba się nie nadaje ,ale może jestem w błędzie . |
|
|
|
|
chezare
Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 18 Maj 2016, 13:40
|
|
|
Masz Restauro rację, choć może te puzzle mają tylko i wyłącznie leżeć na stole i nie muszą mieć właściwości, które mają porządne wyroby tego rodzaju.
Laser tnie prostopadle do materiału, a puzzle są wycinane wykrojnikiem pod kątem, dzięki czemu można je po złożeniu powiesić na ścianie i nie powinny się rozpaść.
Kilka lat temu oglądałem film dokumentalny z najbardziej znanej z produkcji puzzli firmy, przynajmniej taki był komentarz, w tej wielkiej, nowoczesnej fabryce, wykrojniki były robione ręcznie. Praktycznie jakość tych puzzli sprowadzała się do jakości wykrojników.
Narysowanie takiej siatki to parę minut roboty, trochę więcej z obrysowaniem tych figur.
Niestety w moim zabytkowym Corelu nie ma inteligentnego wypełnienia, bo zrobiłbym gotowe
klocki.
puzzle.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 183 raz(y) 41.64 KB |
|
|
|
|
|
klon12
Bywalec
|
Wysłany: 18 Maj 2016, 17:28
|
|
|
Oczywiście wykrojnik to jest dobra opcja. Tylko że jeden taki wykrojnik. Takiej wielkości i do materiału takiego jak HDF, lub sklejka to spory wydatek. Modelarze wycinają swoje modele laserem. Wycinają je znając materiał i używając offsetu w zasadzie "na zero" żeby było odpowiednie dopasowanie.
Laser może i tnie prostopadle, ale jego wiązka to klepsydra..laser tnie jednak wiązką pod pewnym kątem..nie jest to doskonała prostopadłość. Ale to bardzo ciekawe zagadnienie. Czy precyzyjniejsze będzie cięcie laserem czy wykrojnikiem. Bo ja osobiście nie do końca potrafię sobie wyobrazić czemu wykrojnik miałby być precyzyjniejszy. To przecież jest narzędzie o pewnej szerokości....Laserem można wyciąć sposobem opisanym wcześniej w zasadzie element z dokładnością 0.01 mm...przynajmniej z założenia. |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 18 Maj 2016, 17:40
|
|
|
W takim razie musisz chyba najpierw wyciąć ,później dopiero drukować motyw ,ze względu na temperaturę wiązki. |
|
|
|
|
klon12
Bywalec
|
Wysłany: 18 Maj 2016, 18:17
|
|
|
Dokładnie taki jest plan...Dokładnie taki jest plan.
No i dzięki za odpowiedz. Rozumiem że stworzenie takiego pliku z trzystoma elementami to parę minut dla kogoś obeznanego z programem. |
|
|
|
|
chezare
|
Wysłany: 18 Maj 2016, 18:48
|
|
|
Ja się na puzzlach nie znam, ale jednym z podstawowych czynników, które decydują o ich jakości jest to czy poszczególne elementy się siebie nawzajem trzymają.
Z tego co chcesz zrobić wyjdzie mozaika, a nie puzzle.
Czy wykrojnik jest precyzyjniejszy? Przypuszczam, że nie jest mniej precyzyjny niż laser, na
Druga sprawa. Puzzle muszą być wykonane z materiału, który jest elastyczny, np. karton, choć przy tej mozaice którą chcesz zrobić, nie ma to znaczenia. Nie ma w takim przypadku również znaczenia kształt tych klocków, który w prawdziwych puzzlach, prawie na pewno ma kolosalne znaczenie.
Jestem ciekawy jak chcesz najpierw pociąć materiał na części, a później go okleić wydrukiem?
Prędzej trzeba na wydruk naklejony na materiał coś nakleić na czas wycinania, np. folię transportową, ale zdjęcie tego z paru tysięcy klocków? Horror. |
|
|
|
|
Karolla
Praktyk baaardzo początkująca :)
Pomogła: 1 raz Wiek: 39 Dołączyła: 10 Lis 2011 Posty: 53 Skąd: Tarnobrzeg
|
Wysłany: 18 Maj 2016, 19:28
|
|
|
raczej nie ma możliwości, oczywiście zachowując precyzję, najpierw wyciąć potem coś nakleić - to jest prawie nie wykonalne, szczególnie, że mowa jest o nieregularnych kształtach.
Jeżeli chodzi o wykrojnik, a laser - uważam, że laser będzie dokładniejszy, co by nie mówić, ale wykrojnik jest robiony ręcznie, a laser można ustawić idealnie.
No i jeżeli ma to być "jednorazowa" akcja to wydaje mi się, że laser wyjdzie mimo wszystko taniej. Chyba, że to mają być większe ilości to można pokusić się o wykrojnik i robić to już na masową skalę. |
|
|
|
|
klon12
Bywalec
|
Wysłany: 18 Maj 2016, 20:45
|
|
|
Jeśli puzzle są odpowiednio zaprojektowane to będą się siebie trzymać. Po prostu chodzi o odpowiedni kształt i precyzję. |
|
|
|
|
chezare
|
Wysłany: 18 Maj 2016, 22:26
|
|
|
Ja Ci życzę powodzenia, ale normalne puzzle mają pod kątem wycinane krawędzie, mało tego te kąty z różnych stron są różne. Na zwykłym laserze tego nie zrobisz. |
|
|
|
|
klon12
Bywalec
|
Wysłany: 18 Maj 2016, 22:47
|
|
|
Nie rozumiem. Wykrojnik to nóż. Naostrzone ostrze...o jakich kątach tu jest mowa? No to jest ostrze jak w zwykłym nożu. U szczytu szerokie a na dole wąskie...na tyle żeby ciąć. |
|
|
|
|
restauro
|
|
|
|
|
klon12
Bywalec
|
Wysłany: 19 Maj 2016, 09:03
|
|
|
No dokładnie. Góra noża jest naostrzona i wąskim szczytem jest przyciskana do materiału i tym samym dochodzi do cięcia. Jakie tam są kąty? No cięcie pod kątem jest wykonywane tym samym |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 19 Maj 2016, 10:05
|
|
|
klon12 napisał/a: | Jakie tam są kąty |
Nie ma zbliżenia na same ostrza wiec trudno się do tego odnieść na podstawie zdjęcia. Skoro Czarek twierdzi ,że są , to zapewne tak jest .
Wystarczy zadzwonić do firmy ,jeśli masz jakieś wątpliwości . |
|
|
|
|
klon12
Bywalec
|
Wysłany: 19 Maj 2016, 11:07
|
|
|
No ja nie chcę się kłócić. Generalnie wiem że puzzle są wycinane wykrojnikiem....tylko że to chodzi o tekturę i tysiące egzemplarzy. Mi chodzi o inny rodzaj puzzli. Z lepszych materiałów, nietypowe wzory...no generalnie coś innego. Gdybym chciał standardowe puzzle to bym zlecił treflowi, albo innej firmie która robi takie rzeczy na zlecenie.
Obecnie jestem na etapie męczenia się ze stroną elektroniczną całego przedsięwzięcia. Nie jestem w stanie narysować puzzli i podzielić ich na części...tak żeby plik był stabilny. |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 19 Maj 2016, 12:12
|
|
|
klon12 napisał/a: | Mi chodzi o inny rodzaj puzzli |
To jeszcze zostaje cięcie wodą,najbardziej precyzyjne.
klon12 napisał/a: | Nie jestem w stanie narysować puzzli i podzielić ich na części. |
Musisz pokazać jaki maję mieć kształt poszczególne elementy ,chyba ,że to nie ma znaczenia a problem jest w ilości . |
|
|
|
|
klon12
Bywalec
|
Wysłany: 19 Maj 2016, 12:40
|
|
|
Ilość to może być nawet kilkanaście/kilkadziesiąt elementów...jedyny wymów to żeby były "interlocked" czyli żeby po złożeniu 2 elementów nie dało się ich rozdzielić przez przesuwanie jednego, lub zwykłe rozciąganie...Tak jak standardowe puzzle
Gdybym mógł kogoś prosić o narysowanie kilku takich elementów i przesłanie to byłbym bardzo bardzo wdzięczny...Większy plik to mógłbym już zrobić nawet poprzez zwykłe powielenie
http://www.oldpuzzles.com...-classification
Tu są info na temat stylów cięcia puzzli....ale mogą być też standardowe. |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 19 Maj 2016, 12:48
|
|
|
Porozmawiaj z Chezare . |
|
|
|
|
klon12
Bywalec
|
Wysłany: 19 Maj 2016, 12:55
|
|
|
głupio mi tak nagabywać...może lepiej założę nowy wątek? Jakby komuś się chciało, to by zrobił..jak nie to trudno |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 19 Maj 2016, 13:08
|
|
|
Wystarczy ten ,nie ma potrzeby zakładania nowego .Gdybyś od razu sprecyzował dokładnie ilość elementów ,może miałbyś już prawidłowy szablon. Ja niestety wyczerpałem limit ,więc nie mogę pomóc. |
|
|
|
|
klon12
Bywalec
|
Wysłany: 19 Maj 2016, 13:16
|
|
|
W takim razie
Oficjalnie proszę o pomoc ludzi dobrego serca z wolnym czasem. Proszę o zrobienie pliku z puzzlami. Plik niech ma 10 cm na 10 cm...a elementów niech będzie koło 25. Elementy moga być różnego typu...ale najmilej widziane standardowe puzzle. Zależałoby mi na tym, żeby plik był w formie z elementami każdy osobno. nie zbiorem linii które wyznaczają elementy...tylko zbiorem już rozdzielonych elementów.
Plik ma być użyty do testów plotera laserowego, więc zależy mi na tym żeby był wykonany przez osobę z doświadczeniem. Po prostu pierwszy plik jaki przesłałem miał błędy i test padł już na tym etapie.
Będę wdzięczny za pomoc. |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3136 Skąd: Kraków
|
|
|
|
|