|
Pytanie o kontur |
| Autor |
Wiadomość |
asharot
Początkujący

|
Wysłany: 24 Maj 2008, 21:23 Pytanie o kontur
|
|
|
W jaki sposób zrobić kontur do środka?
W obrysie jest taka możliwość ale w konturze jest tylko opcja na zewnątrz.
Jestem poczatkujący w corelu i juz mówie o co mi chodzi na ponizszym przykładzie.
Tak to ma wyglądać:
A tak ma wyglądać w widoku szkieletowym:
Robię to w ten sposób że kopiuje orginalny obiekt>>robię kontur>>przekształcam kontur w obiekt>>nakładam obiekty na siebie>>spawanie.
Mój problem polega na tym że przy przekształcaniu konturu w obiekt zewnętrzne rozmiary stają się wieksze.
Czy może coś źle robie albo jest na to inny sposób? |
|
|
|
 |
roland

Wersja CorelDRAW: X6
Pomógł: 58 razy Wiek: 59 Dołączył: 15 Mar 2006 Posty: 607 Skąd: Opole
|
Wysłany: 25 Maj 2008, 10:36
|
|
|
Nie za bardzo rozumiem jak chcesz dać kontur do środka? Kontur jest "zewnętrznym kształtem" obiektu. Od przesuwania do środka i na zewnątrz jest właśnie obrys.
Na pokazanym przykładzie, to nawet nie następuje umieszczenie wewnątrz, ale właśnie zwykłe przesunięcie po ukosie.
Jeżeli podany przez Ciebie przykład ma właśnie w ten sposób wyglądać to i droga dotarcia do niego jest poprawna. Jedyne miejsce gdzie mogłeś zrobić błąd, to fakt, iż po przekształceniu konturu w obiekt, to w ten powstały nowy obiekt też ma kontur.
Zrób obiekt > nadaj mu taką grubość konturu, jaką ma mieć "przesunięty" obiekt > przekształć kontur w obiekt > odsuń obiekty od siebie > dla obu obiektów usuń kontury > zespawaj.
W ten sposób nic nie powinno się "powiększyć" |
|
|
|
 |
Joanna Suska
Praktyk jska

Pomogła: 16 razy Wiek: 48 Dołączyła: 12 Lip 2007 Posty: 92 Skąd: 3miasto
|
Wysłany: 25 Maj 2008, 10:42
|
|
|
Sprobuj wykorzystac narzedzie "interakcyjny obrys", ustawic "do wewnatrz" i "1 krok"
Rysunek1-2.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 385 raz(y) 194.38 KB |
|
|
|
|
 |
asharot
Początkujący

|
Wysłany: 25 Maj 2008, 12:27