Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
wymiary obiektu - tekstu
Autor Wiadomość
Emma
Początkujący

Wysłany: 10 Czerwiec 2008, 10:27   wymiary obiektu - tekstu

Witam, mam taki głupiutki problem. Otóż pracuję w corelu dużo na tekście (ozdobnym). Zawsze potrzebuję sprawdzić wymiary obiektu - tj. wysokość i szerokość. Ostatnio coś źle kliknęłam na pasku narzędzi i właśnie "uciekło" mi narzędzie pokazujące te wymiary :cry:
Co dziwne, to wymiary innych obiektów, nie-tekstów, np. prostokąta, a także tekstu, ale po przekształceniu go w krzywe - są widoczne. Jak można to przywrócić? Corel 11.

JarekDRAW 

Wysłany: 10 Czerwiec 2008, 10:37   

Witam, trochę to wyjście na skróty ale walnij F8 przy odpaleniu Corela.

Pozdrawiam

Emma
Początkujący

Wysłany: 10 Czerwiec 2008, 11:00   

Dziękuję za szybki odzew, ale może jest jakiś inny sposób, bo niestety nie pomogło :-(

JarekDRAW 

Wysłany: 10 Czerwiec 2008, 11:10   

Czyli zrobiłaś reset ustawień i nic? I tego paska nie ma ?
A w opcjach w Paski poleceń/Przybornik nie ma ?

Pozdrawiam

Emma
Początkujący

Wysłany: 10 Czerwiec 2008, 11:22   

Nie dogadaliśmy się.
Ten pasek jest i był.
Chodzi mi o wymiary zaznaczonego obiektu.
Menu Okno, paski narzędzi, paski właściwości - jak są widoczne, to pokazuje mi wymiary zaznaczonego obiektu, ale niestety nie pokazuje mi tego, gdy mam zaznaczony tekst.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 10 Czerwiec 2008, 11:33   

napisze o v12 moze w 11 jest podobnie
1. ctrl J
2. dostosowywanie
3. paski polecen i tam to wybrac np pasek transformacja lub ten ktory jest potrzebny...

mozna tez pracowac z otwartym dokerem po prawej alt F10 i wtedy widac tez rozmiar

zreszta nie wiem czy nie wystarczy z obszaru roboczego wybrac domyslny obszar roboczy
pozdr.

Emma
Początkujący

Wysłany: 10 Czerwiec 2008, 11:46   

wawel, wybrałam wszystkie paski z tej transformacji... i nic. Z tym dokerem Alt F10 faktycznie widać, ale jest dość kłopotliwe. Jak się nie da inaczej, to oczywiście i to dobre.
Zaś jak wejdę w Narzędzia, opcje, obszar roboczy to w opisie widzę "domyślny obszar roboczy", czyli tam chyba nie da się zmienić.
Dziękuję bardzo za poświęcony mi czas i jeśli można to może jeszcze coś wymyślicie. Pozdrawiam.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 10 Czerwiec 2008, 12:01   

a opcja resetuj nie pomaga lub wybranie innego obszaru roboczego? Badz wlaczenie i wylaczenie paska?
kazdy z tych sposobow i F8 przy uruchamianiu i nast. powinny zmienic wyglad tych palet.....
a jak wybierasz transformacja to nie pojawia sie nowy pasek?...(chyba ze w 11 jest cos poprzestawiane)....a te obszary robocze mozna tez importowac...jest tam pelna elastycznosc
pozdr

Emma
Początkujący

Wysłany: 10 Czerwiec 2008, 12:17   

Wybrałam inny obszar roboczy "Adobe(R)Ilustrator(R)" i faktycznie teraz już mam te wymiary :lol: :lol: tylko pewnie teraz będzie mi czegoś innego brakować ;-) Ale w razie czego to będę to zmieniać. :-/ Dziękuję bardzo :roll: :roll:

Odpowiedz do tematu