Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Witam i proszę o POMOC!!!
Autor Wiadomość
mini
Początkujący

Wysłany: 26 Czerwiec 2008, 22:06   Witam i proszę o POMOC!!!

Witam,

Problem, o którym napiszę zapewne nie jest niczym nowym jednak próby jego rozwiązania tak bardzo mnie zmęczyły, ze postanowiłem łapać się innej deski ratunku i licze na jakieś podpowiedzi. Zaczynam od początku. Zajmuję się tworzeniem prac graficznych, fotografią i fotomanipulacją. Wiele z prac i design trafiają na okłądki płyt. Problemu nie ma gdy wysyłam RGB do klienta i reszta mnie nie interesuje. Problem pojawia się kiedy trzeba oddać do druku, a ja jestem ostatnim przystankiem na tej drodze. O DTP nie mam najmniejszego pojęcia. Proces tworzenia pracy polega najczesciej na ingerencji, fotomontazu w PHOTOSHOPIE. Wszystko odbywa się w przestrzeni kolorystycznej Adobe RGB ( taka również jest docelowa w aparacie fotogarficznym ). Obróbka w RGB daje większe mozliwosci. Przeznaczeniem docelowym nie jest druk offsetowy totez nie uzywam przy procesie tworzenia obrazka CMYKa. Photoshopa uzywam z przyzwyczajenia, poza tym wg mnie daje najszersze pole działanie jakie potrzebuję. OK jedziemy dalej. Mamy obrazek Adobe RGB. Przy projektowaniu okładki rola CORELA zaczyna się kiedy trzeba zrobić typografię i pasery. Pracę w RGB importuję do CORELA i umieszczam w szablonie gdzie mam już pasery ( oczywiscie w kolorze paserów ) i inne linie pomocnicze. Następnie zaimportowaną bitmapę zamieniam na CMYKa. CMYK ma ustawienia Euroscale coated 2. Mam więc juz bitmapę zamienioną z RGB na CMYKa. Pozostaje zamiana typo na krzywe i w zasadzie praca skończona. resztę pozostawiałem zawsze ludziom, którzy na tym się znali i nie chciałem brać odpowiedzialności za efekt końcowy jesli chodzi o druk gdyz jak wspomniałem na DTP się nie znam. Czy ktos może mi wytknąc jakieś błędy do tego miejsca? Wspomnę jeszcze, ze w zarządzaniu kolorami i drukarce wyciągów barwnych ustwione mam także na CMYK Euroscale coated 2. To co widze w oknie corela odwzorowuje dokładnie kolorystyke jaką miałem na poczatku procesu w PHOTOSHOPIE jako Adobe RGB. Hmm więc wygląda na to, ze wszystko jest ok. Otóż nie...po wydrukowaniu techinka offsetową kolory są zupelnie inne - dokładnie takie jak w wypuszczanym PDFie. Ustawienia PDFa skalibrowane dokładnie jak w zaleceniach firm drukarskich. Co się więc dzieje podczas procesu kiedy praca opuszca juz Corela i idzie do druku? Aha kiedy pierwotną bitmapę zamieniłem w PHOTOSHOPIE na CMYKa Euroscale coated 2 i wypuściłem z PSa PDFa kolory nie zmieniły się. Dodatkowo próbowałem jescze wypuścić plik postscriptowy i stworzyć PDF przez distillera z odpowiednimi ustawieniami. Efekt końcowy równiez odbiegał od wymaganego. Czy przeoczyłem coś? Czy oba programy są aż tak niekompatybilne? Może to wina algorytmów, które przetwarzają pliki. Szlag mnie trafia bo nie lubię czekac na okładkę jak na szpilkach, a na końcu się rozczarować. Radziłem się juz kilku osób. Proponowali uzycie inDesigna, Illustartora jednak obsługa tych programów jest niezywkle upierdliwa i jeśli juz musze, wolę zostać przy Corelu. HELP.

JarekDRAW 

Wysłany: 27 Czerwiec 2008, 06:05   

Witam, na tej stronie znajdziesz wszystko o DTP.Pełen profesjonalizm w wykonaniu Cysorza :-) ...

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu